el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γράφεται ιστορία στο «Μονουμεντάλ» !

Ακόμα ένα μεγάλο γεγονός, μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978, θα λάβει χώρα στο «Μονουμεντάλ», έδρα της Ρίβερ Πλέιτ. Στο συγκεκριμένο γήπεδο, το βράδυ του Σαββάτου, θα αναδειχθεί ο νέος κάτοχος του Κόπα Λιμπερταδόρες. Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς μετά την ισοπαλία με σκορ 2-2 στην πρώτη αναμέτρηση, στο γήπεδο της Μπόκα.

Πρόκειται για το σούπερ κλάσικο της Νοτίου Αμερικής και είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες της Αργεντινής θα βρεθούν αντιμέτωπες σε ένα διεθνή τελικό. Παράλληλα, είναι και η πρώτη φορά που το τρόπαιο στους διπλούς τελικούς διεκδικούν δύο ομάδες από την Αργεντινή.

Στο πρώτο ματς, Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ προσέφεραν γκολ και θέαμα στους φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο, αλλά φυσικά και όσους το παρακολούθησαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Η Μπόκα προηγήθηκε δύο φορές στην αναμέτρηση και η Ρίβερ απάντησε ισάριθμες. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν ισχύει στους τελικούς το εκτός έδρας γκολ. Σε ενδεχόμενο ισοπαλίας και στον επαναληπτικό, ανεξαρτήτως σκορ, οδηγεί το ματς σε παράταση και υπό προϋποθέσεις πέναλτι.

Με σουτ του Αμπίλα στο 34’ η Μπόκα άνοιξε το σκορ, με τη αντίδραση της Ρίβερ να είναι άμεση, αφού στο επόμενο λεπτό ο Πράτο με πλασέ ισοφάρισε 1-1. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, η Μπόκα πήρε προβάδισμα με τον Μπενεντέτο, ο οποίος είχε αντικαταστήσει νωρίτερα τον τραυματία Παβόν. Στο 61’ και μετά από χτύπημα φάουλ του Μαρτίνες, ο τερματοφύλακας της Μπόκα στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα την έστειλε στην εστία του για να διαμορφωθεί το τελικό 2-2.

Μια συναρπαστική προσφορά* για τα μέλη της Novibet για τον μεγάλο τελικό μεταξύ Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς! Θα έχουμε αποβολή παίκτη από τον αγώνα;

Οι συνθέσεις στον πρώτο τελικό:
Μπόκα Τζούνιορς: Ρόσι, Μαγκαγιάν, Ισκιέρδος, Χάρα (82′ Μπουφαρίνι), Ολάθα, Νάντες, Μπάριος, Πέρες, Αβιλα, Βίγια (72′ Τέβες), Παβόν (26′ Μπενεντέτο).

Ρίβερ Πλέιτ: Αρμάνι, Λ. Μαρτίνες (59′ Φερνάντες), Κάσκο, Μαϊδάνα, Πινόλα, Μοντιέλ. Γκ. Μαρτίνες (78′ Κιντέρο), Ενσο Πέρες (75′ Σουκουλίνι), Παλάσιος, Πράτο, Μπορέ.

Για την έβδομη κατάκτηση η Μπόκα  

Για ενδέκατη φορά στην ιστορία της, διεκδικεί τον τίτλο του Κόπα Λιμπερταδόρες η Μπόκα Τζούνιορς. Εξι κατακτήσεις και τέσσερις χαμένοι τελικοί για την ομάδα στην οποία είναι προπονητής ο Γκιγιέρμο Μπάρος Σκελότο. Ο 45χρονος πλέον προπονητής, έχει κατακτήσει 4 φορές τη διοργάνωση ως παίκτης της Μπόκα (2000, 2001, 2003, 2007), στην οποία αγωνίστηκε για μία 10ετία (1997-2007). Σαν προπονητής, ανέλαβε τον Μάρτιο του 2016 και ο συνολικός απολογισμός του στον πάγκο της ομάδας είναι 61 νίκες, 31 ισοπαλίες και 22 ήττες.

Για έκτη φορά θα βρεθεί από την άλλη μεριά σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες η Ρίβερ Πλέιτ. Τρεις κατακτήσεις και δύο χαμένοι τελικοί. Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο, έχει αγωνιστεί στη Ρίβερ Πλέιτ σε τρεις θητείες και έχει κατακτήσει μάλιστα το τρόπαιο με την ομάδα τόσο ως ποδοσφαιριστής (1996) όσο και ως προπονητής (το 2015).

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, στα 42 τώρα, ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο θεωρείται ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Ρίβερ Πλέιτ, με την οποία έχει κατακτήσει Κύπελλο Αργεντινής (2015-16, 2016-17), Σούπερ Καπ (2017), Κόπα Σουνταμερικάνα (2014), Ρεκόπα Σουνταμερικάνα (2015-16), αλλά και Κόπα Λιμπερταδόρες (2015).

Το τριακοστό ματς και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

 

Το Σάββατο το βράδυ (24/11, 22:00), οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της Αργεντινής αλλά και της Νοτίου Αμερικής, θα αναμετρηθούν για 30η φορά σε ματς με διεθνή χαρακτήρα. Ελαφρά υπέρ της Μπόκα Τζούνιορς η παράδοση, με 10 νίκες έναντι 8 της Ρίβερ Πλέιτ ενώ 11 ματς έληξαν ισόπαλα.

Για τον δεύτερο αυτό τελικό, τα μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία είναι δρακόντεια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνόμευση που έχει οργανωθεί ποτέ σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αργεντινή. Περισσότεροι από 2.000 θα βρίσκονται σε επιφυλακή στο γήπεδο και τους γύρω χώρους. Οπως έχει γνωστοποιηθεί μάλιστα, για την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο θα υπάρξει τριπλός έλεγχος.

Στο «Μονουμεντάλ» αναμένονται 66.000 φίλαθλοι της Ρίβερ, όσα και τα εισιτήρια που έχουν τυπωθεί και τα οποία έχουν φυσικά εξαντληθεί εδώ και καιρό, ελπίζοντας να δουν την ομάδα τους να στέφεται πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής. Όπως είχε συμφωνηθεί από τον πρώτο τελικό, στο γήπεδο θα βρίσκονται μόνο φίλαθλοι του εκάστοτε γηπεδούχου. Στην προκειμένη περίπτωση της Ρίβερ Πλέιτ, οι οποίοι και θα δημιουργήσουν μία εξαιρετική ατμόσφαιρα στις κερκίδες. Έχει δοθεί σχετική οδηγία, όλοι οι φίλοι της ομάδας να φορούν άσπρη φανέλα με κόκκινη ρίγα.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, πως Ρίβερ και Μπόκα θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά στις 24 Νοεμβρίου. Το όχι και τόσο μακρινό 1957 διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση τη συγκεκριμένη ημερομηνία, για το πρωτάθλημα, με τη Ρίβερ να επικρατεί 5-3, σε μία αναμέτρηση που το ημίχρονο έληξε ισόπαλο (2-2).

Το ρεκόρ οι ομάδες από την Αργεντινή

Για 25η φορά θα κατακτήσει το τρόπαιο σύλλογος από την Αργεντινή. Σε περίπτωση που αυτή είναι η Μπόκα Τζούνιορς, τότε θα πιάσει στην πρώτη θέση την Ιντεπεντιέντε, η οποία είναι η πολυνίκης του θεσμού. Μάλιστα, η Ιντεπεντιέντε διατηρεί και το απόλυτο, αφού έχει λάβει μέρος επτά φορές στον τελικό και σε όλες τις περιπτώσεις ήταν νικήτρια.

Συνοπτικά, όλοι οι κάτοχοι του Κόπα Λιμπερταδόρες: Ιντεπεντιέντε (7), Μπόκα Τζούνιορς (6), Πενιαρόλ (5), Εστουδιάντες (4), Ολίμπια (3), Νασιονάλ (3), Σάο Πάολο (3), Γκρέμιο (3), Ρίβερ Πλέιτ (3), Σάντος (3), Κρουζέιρο (2), Ιντερνασιονάλ (2), Ατλέτικο Νασιονάλ (2), Παλμέιρας (1), Κόλο Κόλο (1), Ράσινγκ (1), Φλαμένγκο (1), Αρχεντίνος Τζούνιορς (1), Βέλεζ (1), Βάσκο Ντα Γκάμα (1), Ονσε Κάλντας (1), Λίγκα Ντε Κίτο (1), Κορίνθιανς (1), Ατλέτικο Μινέιρο (1), Σαν Λορέντζο (1).

 

Τα 54 γκολ του Αλμπέρτο Σπένσερ

Ο γεννημένος στο Εκουαδόρ επιθετικός, Αλμπέρτο Σπένσερ, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Κόπα Λιμπερταδόρες με 54 γκολ. Θεωρείται ως ο κορυφαίος παίκτης από τον Ισημερινό και έκανε καριέρα με τις Πενιαρόλ και Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλαμπ ενώ, παράλληλα, βρίσκεται στην έβδομη θέση στις συνολικές συμμετοχές στη διοργάνωση, με 84.
Οι πρώτοι σκόρερ: Αλμπέρτο Σπένσερ (54), Φερνάντο Μορένα (37), Πέδρο Ρότσα (36), Χούλιο Μοράλες (30), Αντονι Ντε Αβίλα (29), Χουάν Κάρλος Σαρνάνι (29), Λουιζάο (29), Χουάν Κάρλος Σάντσεζ (26), Λουίς Αρτίμε (26).
Οι πρώτοι σε συμμετοχές: Ούγκο Αλμέιδα (113), Αντονι Ντε Αβίλα (94), Βλαντιμίρ Σόρια (93), Γουίλινγκτον Ορτίθ (92), Ροτζέριο Σένι (90), Πέδρο Ρότσα (88), Αλμπέρτο Σπένσερ (87), Κάρλος Μπόρχα (87), Χουάν Μπατάλια (85), Αλεξ Εσκομπάρ (83).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ