el
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εθνική Ελλάδας: Νέα πρόσωπα, νέα προβλήματα, ίδιοι στόχοι

Με στόχο να δώσει το παρών σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το Μουντιάλ του 2014, αρχίζει την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η Ελλάδα.

Η κάτοχος του Euro 2004, στην προσπάθειά της να επανέλθει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, αρχίζει τις υποχρεώσεις της με δύο εκτός έδρας ματς, σε Λιχτενστάιν (23/3/2019, 21:45) και Βοσνία (26/3/2019, 21:45). Στον όμιλο μετέχουν και οι Ιταλία, Αρμενία, Φινλανδία.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αρχίζει με προβλήματα την προετοιμασία του, αφού εκτός πλάνων για τις δύο αυτές συναντήσεις βρίσκονται επτά παίκτες που διεκδικούν θέση βασικού. Συγκεκριμένα, λόγω τραυματισμών, δεν βρίσκονται στις επιλογές του Αγγελου Αναστασιάδη οι: Κώστας Μανωλάς, Βασίλης Τοροσίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Κώστας Σταφυλίδης, Δημήτρης Πέλκας, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Παναγιώτης Ρέτσος.

Τα νέα αγωνιστικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην εθνική ομάδα, έφεραν και νέα πρόσωπα στην αποστολή, με τους Αλέξανδρο Πασχαλάκη, Γιώργο Βαλεριάνο και Μανώλη Σιώπη να είναι παίκτες χωρίς διεθνή συμμετοχή, ενώ επιστρέφουν μετά από αρκετό καιρό οι Χάρης Μαυρίας και Δημήτρης Κολοβός, αμφότεροι της κυπριακής Ομόνοιας.


Στο τιμ ακόμα ένας πρωταθλητής Ευρώπης

Μετά τον Αγγελο Μπασινά, που ανέλαβε τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων, ακόμα ένας παίκτης που κατέκτησε το Euro 2004, επιστρέφει στην ομάδα από άλλο πόστο. Ο λόγος για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, που από τον Φεβρουάριο ανέλαβε ως βοηθός του Αγγελου Αναστασιάδη.

Ο “Stelios”, που μέτρησε 77 συμμετοχές και 12 τέρματα στην πορεία του στην Εθνική, θα κάνει ντεμπούτο ως βοηθός προπονητή σε ένα γήπεδο όπου είχε αγωνιστεί και ως παίκτης, το «Ρέινκαπρκ Στέντιουμ» στο Βαντούζ. Για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014, τότε, η Ελλάδα επικράτησε 1-0 με γκολ του Κώστα Μήτρογλου.

Ο επιθετικός της Γαλατασαράι, πλέον, είναι ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος (17 γκολ σε 63 συμμετοχές) ενώ αναφορικά με τις συμμετοχές, ρέκορντμαν είναι ο αρχηγός (ελλείψει Τοροσίδη) Σωκράτης Παπασταθόπουλος (85 συμ./3 γκολ).

Στο ρόστερ, για τα δύο προσεχή ματς, έχουν κληθεί οι:

Τερματοφύλακες: Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα), Βασίλης Μπάρκας (ΑΕΚ), Αλέξανδρος Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ).
Αμυντικοί: Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Αρσεναλ), Δημήτρης Σιόβας (Λεγανές), Σπύρος Ρισβάνης (Ατρόμητος), Μιχάλης Μπακάκης (ΑΕΚ), Λεονάρντο Κούτρης (Ολυμπιακός), Γιώργος Βαλεριάνος (Αρης).
Μέσοι: Δημήτρης Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Κώστας Φορτούνης (Ολυμπιακός), Κάρλος Ζέκα (Κοπεγχάγη), Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα), Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ), Ανδρέας Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός), Μανώλης Σιώπης (Αρης), Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια), Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια).
Επιθετικοί: Κώστας Μήτρογλου (Γαλατασαράι), Τάσος Δώνης (Στουτγάρδη), Τάσος Μπακασέτας (ΑΕΚ), Γιώργος Μασούρας (Ολυμπιακός), Ευθύμης Κουλούρης (Ατρόμητος).


Τα προκριματικά και το Nations League

Από Μάρτιο έως Νοέμβριο του 2019 θα πραγματοποιηθεί η προκριματική φάση. Οι 55 ομάδες είναι χωρισμένες σε 10 ομίλους των 5 ή 6 η κάθε μία. Η κάθε ομάδα παίζει εντός και εκτός έδρας με κάθε αντίπαλο και οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου παίρνουν την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση.

Είκοσι ομάδες θα προκριθούν απευθείας και τα 4 εισιτήρια που απομένουν θα δοθούν μέσω του UEFA Nations League. Οι ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν το εισιτήριο είναι οι 16 που τερμάτισαν στην πρώτη θέση του ομίλου τους από όλα τα γκρουπ δυναμικότητας στη νεοσύστατη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ.

Από τον όμιλό μας στα προκριματικά, Φινλανδία και Βοσνία θα έχουν τη δεύτερη ευκαιρία στη διοργάνωση του UEFA Nations League.

Σε 12 πόλεις της Ευρώπης (η κλήρωση των γκρουπ το Νοέμβριο του 2019) θα διεξαχθεί η τελική φάση του Euro 2020 από 12 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου. Επετειακή έκδοση, αφού συμπληρώνονται 60 χρόνια από το πρώτο Euro, με εμπνευστή της ιδέας τον πρώην πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Τα ημιτελικά και ο τελικός της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν στο Γουέμπλεϊ. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα διεξαχθεί τελικός Euro στο Λονδίνο μετά το 1996, με νικήτρια τότε τη Γερμανία.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ