el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ελλάδα vs Ιταλία: Σωκράτης, Κιελίνι και 1 νίκη σε 10 ματς

Εξήντα χρόνια από το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο συμπληρώνονται φέτος. Αυτός είναι ο λόγος που η τελική φάση του 2020 θα πραγματοποιηθεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, με τα ημιτελικά και τον μεγάλο τελικό να διεξάγονται στο «Γουέμπλεϊ». Στα τελικά της διοργάνωσης, που θα έχει επετειακό χαρακτήρα, στοχεύει να βρεθεί η εθνική μας ομάδα.

Τα προκριματικά βρίσκονται σε εξέλιξη και η αναμέτρηση με την Ιταλία, βράδυ Σαββάτου στο ΟΑΚΑ (8/6, 21:45), στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής για τον 10ο όμιλο, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Μετά την ισοπαλία στη Βοσνία (2-2), εφόσον η Ελλάδα επικρατήσει της Ιταλίας θα κάνει αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη μίας εκ των πρώτων δύο θέσεων, που δίνουν την πρόκριση στην τελική φάση του Euro.

Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να βρεθεί στα τελικά του Euro, από τη στιγμή που έχασε τη δυνατότητα να διεκδικήσει την πρόκριση μέσω του UEFA Nations League.

To πρώτο Ελλάδα vs Ιταλία μετά το 2008

Στις 19 Νοεμβρίου του 2008 είχαν αναμετρηθεί σε φιλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» Ελλάδα και Ιταλία. Ο Ότο Ρεχάγκελ βρισκόταν εκείνη την εποχή στον πάγκο της Εθνικής και ο Μαρτσέλο Λίπι στην Ιταλία. Τελικό αποτέλεσμα 1-1, σε μία αναμέτρηση που για την Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του ο Αλέξανδρος Τζόρβας και σκόρερ ήταν ο Φάνης Γκέκας.

Σε επίσημο επίπεδο, οι δύο ομάδες έχουν να αναμετρηθούν από το 1980! Τα ματς αφορούσαν τα προκριματικά του Μουντιάλ 1982. Η Ελλάδα απέσπασε ισοπαλία (1-1) στην Ιταλία, ενώ στο δεύτερο ματς ηττήθηκε με 0-2.

Το αμέσως προηγούμενο ματς για προκριματικά μεγάλης διοργάνωσης, διεξήχθη το πολύ μακρινό 1934. Στο Μιλάνο είχε λάβει χώρα η αναμέτρηση, με τη «σκουάντρα ατζούρα» να επικρατεί με 4-0.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική παράδοση, είναι με το μέρος των Ιταλών, που σε 10 ματς μετρούν 5 νίκες και 4 ισοπαλίες, ενώ η Ελλάδα έχει επικρατήσει μόνο μία φορά, με 2-1 σε φιλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 4 Μαρτίου 1972.

Παραμένουν μόνο οι αρχηγοί

Από τη στιγμή που βρίσκεται εκτός κλήσεων ο Βασίλης Τοροσίδης, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι πλέον ο πρώτος αρχηγός της εθνικής μας ομάδας.

Image result for Σωκράτης Παπασταθόπουλος ελλάδα

Ο διεθνής στόπερ της Αρσεναλ, είναι και ο μόνος παίκτης από όσους βρίσκονταν στο ρόστερ της Ελλάδος το 2008 και είναι διαθέσιμος για την αναμέτρηση του Σαββάτου. Από την Ιταλία, στο ρόστερ του 2008 βρισκόταν ο Τζόρτζιο Κιελίνι. Αμφότεροι, μάλιστα, είχαν ξεκινήσει σε εκείνο το ματς – πλέον είναι αρχηγοί.

Συνολικά, 7 είναι οι παίκτες που συνεχίζουν την ενεργό δράση από όσους είχαν αγωνιστεί το 2008. Από πλευράς Ελλάδος οι Αλέξανδρος Τζιόλης, Σωτήρης Νίνης, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Βασίλης Τοροσίδης και από την Ιταλία οι Ντανιέλε Ντε Ρόσι, Ρικάρντο Μοντολίβο και Τζόρτζιο Κιελίνι.

Image result for Τζόρτζιο Κιελίνι ιταλια

Τα τρία από τα τέσσερα εντός έδρας

Με τα τρία από τα τέσσερα επόμενα ματς για την προκριματική φάση του Euro 2020 να τα έχει εντός έδρας, πολλά αναφορικά με την παρουσία της εθνικής μας ομάδας στην τελική φάση, ενδεχομένως να έχουν ξεκαθαρίσει έως το Σεπτέμβριο.

Της αναμέτρησης με την Ιταλία ακολουθεί το εντός έδρας με την Αρμενία (11/6, 21:45), έπειτα ταξιδεύει στη Φινλανδία (5/9) και φιλοξενεί το Λιχτενστάιν (8/9).

Για την Ιταλία, αντίστοιχα, ακολουθεί δυσκολότερο πρόγραμμα, αφού έχει να δώσει τα τρία από τα τέσσερα προσεχή ματς ως φιλοξενούμενη. Μετά το ΟΑΚΑ θα υποδεχθεί τη Βοσνία (11/6) και έπειτα θα φιλοξενηθεί από Αρμενία (5/9) και Φινλανδία (8/9).

Τα αγωνιστικά νέα

Προσπάθεια ανανέωσης γίνεται το τελευταίο διάστημα τόσο από την Ελλάδα, όσο και την Ιταλία. Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν απουσίες λόγω αγωνιστικών προβλημάτων, πλην του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δείξει οι δύο προπονητές, Άγγελος Αναστασιάδης και Ρομπέρτο Μαντσίνι αντίστοιχα, η εθνική μας ομάδα αναμένεται σε διάταξη 3-6-1 και η Ιταλία με 4-3-3.

Πιθανές ενδεκάδες

Ελλάδα (3-6-1): Βλαχοδήμος – Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σιόβας – Ζέκα, Σάμαρης, Κουρμπέλης, Φορτούνης, Μπουχαλάκης, Κούτρης – Δώνης.

Ιταλία (4-3-3): Σίριγκου – Μπονούτσι, Κιελίνι, Φλορέντσι, Εμερσον – Ζορζίνιο, Βεράτι, Μπαρέλα – Κιέζα, Ινσίνιε, Μπερναντέσκι.

Οι αποστολές

ΕΛΛΑΔΑ

Τερματοφύλακες: Βασίλης Μπάρκας (ΑΕΚ), Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα), Αλέξανδρος Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ).

Αμυντικοί: Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ), Κώστας Μανωλάς (Ρόμα), Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ), Δημήτρης Σιόβας (Λεγανές), Λεονάρντο Κούτρης (Ολυμπιακός), Γιώργος Βαλεριάνος (Αρης), Γιάννης Κώτσιρας (Αστέρας Τρίπολης).

Μέσοι: Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα), Κώστας Φορτούνης (Ολυμπιακός), Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ), Ζέκα (Κοπεγχάγη), Δημήτρης Πέλκας (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια), Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια), Ανδρέας Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός), Δημήτρης Σιώπης (Αρης).

Επιθετικοί: Τάσος Δώνης (Στουτγάρδη), Τάσος Μπακασέτας (ΑΕΚ), Ευθύμης Κουλούρης (Ατρόμητος), Γιώργος Μασούρας (Ολυμπιακός), Φιόρι Ντουρμισάι (Πανιώνιος).

Προπονητής: Άγγελος Αναστασιάδης

Image result for Τάσος Δώνης

ITΑΛΙΑ

Τερματοφύλακες: Αλέσιο Κράνιο (Κάλιαρι), Πιερλουίτζι Γκολίνι (Αταλάντα), Σαλβατόρε Σίριγκου (Τορίνο), Αντόνιο Μιράντε (Ρόμα).

Αμυντικοί: Φραντσέσκο Ατσέρμπι (Λάτσιο), Κριστιάνο Μπιράγκι (Φιορεντίνα), Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους), Τζόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους), Ματία Ντε Σίλιο (Γιουβέντους), Έμερσον Παλμιέρι (Τσέλσι), Αλεσάντρο Φλορέντσι (Ρόμα), Αρμάντο Ιτζο (Τορίνο), Τζιανλούκα Μαντσίνι (Αταλάντα), Αλέσιο Ρομανιόλι (Μίλαν).

Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Κάλιαρι), Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (Γιουβέντους), Μπρίαν Κριστάντε (Ρόμα), Ζορζίνιο (Τσέλσι), Λορέντσο Πελεγκρίνι (Ρόμα), Στέφανο Σένσι (Σασσουόλο), Μάρκο Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν), Νικολό Τζανιόλο (Ρόμα).

Image result for μάρκο βεράτι ιταλια

Επιθετικοί: Αντρέα Μπελότι (Τορίνο), Φεντερίκο Κιέζα (Φιορεντίνα), Στεφάν Ελ Σααράουι (Ρόμα), Βιντσέντζο Γκρίφο (Φράιμπουργκ), Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Λορέντσο Ινσίνιε (Νάπολι), Μόιζε Κέαν (Γιουβέντους), Λεονάρντο Παβολέτι (Κάλιαρι), Φάμπιο Κουαλιαρέλα (Σαμπντόρια)

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαντσίνι

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ