el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ελπίζουν σε πρόκριση και οι τρεις

Οι βάσεις πρόκρισης από πλευράς της Πρωταθλήτριας ΑΕΚ μπήκαν με τη νίκη 2-1 στη Βουδαπέστη επί της MOL Βίντι και πλέον απομένει να επιβεβαιώσει την αγωνιστική της ανωτερότητα και στον επαναληπτικό της Τρίτης, στο ΟΑΚΑ, ώστε να επιστρέψει σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2006-07.

Είναι η τρίτη απόπειρά της σε φάση πλέι οφ μετά από εκείνη τη σεζόν. Τις δύο προηγούμενες δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους ομίλους. Το 2007-08 αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο από τη Σεβίλλη και πέρσι στα πλέι οφ από την Κλαμπ Μπριζ.

Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που έτρεξε περισσότερο, είχε σωστές μεταβιβάσεις (συνολικό ποσοστό 93% στο πρώτο ματς) και κυρίως παρουσιάστηκε αποτελεσματική στο πρώτο ματς με τους Ούγγρους. Τα τρία αυτά στοιχεία της έδωσαν τη νίκη με 2-1 και το προβάδισμα για τον επαναληπτικό της Τρίτης (22:00) στο Μαρούσι. Ο Τάσος Μπακασέτας (σκόρερ του δεύτερου γκολ) θα είναι απόντας λόγω τιμωρίας, ενώ αμφίβολος είναι ο Ροντρίγκο Γκάλο (μπακ). Μετά και τη νίκη στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκα επί του ΠΑΣ Γιάννινα, η ΑΕΚ μετράει 3 νίκες και 1 ισοπαλία φέτος υπό τις οδηγίες του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Σύμμαχος για το ματς της Τρίτης είναι στο μεταξύ η παράδοση, αφού και τις 5 φορές που η ΑΕΚ αντιμετώπισε σε επίπεδο ευρωπαϊκής διοργάνωσης ομάδα από την Ουγγαρία, νίκησε (12-1 υπέρ τα γκολ). Τελευταία φορά που είχε αντιμετωπίσει σύλλογο από την Ουγγαρία ως γηπεδούχος, ήταν το 2000-01 και τη νίκη 2-0 επί της Βάασας για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Χρήστος Μαλαδένης (28’) και Ντέμης Νικολαΐδης (30’, πεν.), είχαν σημειώσει τα γκολ της Ενωσης.

Στην κατάμεστη Τούμπα

Το τέρμα του Αμρ Ουάρντα στο 76ο λεπτό, διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο «Ντα Λουζ» απέναντι στην Μπενφίκα, αποτέλεσμα που επιτρέπει στον ΠΑΟΚ με νίκη στον επαναληπτικό, με οποιοδήποτε σκορ, να πάρει την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίος διοργάνωσης συλλόγων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Είναι η πέμπτη φορά που ο «δικέφαλος» του Βορρά μετέχει σε προκριματική φάση Τσάμπιονς Λιγκ. Σε όλες τις άλλες δεν τα κατάφερε. Εφτασε κοντά το 2016-17, αλλά γνώρισε την ήττα από τον Αγιαξ στην Τούμπα (1-2) και τον αποκλεισμό με συνολικό σκορ 2-3. Και σε εκείνη τη σειρά αγώνων, όπως και την προηγούμενη που είχε αποκλειστεί από τους ομίλους (το 2013-14 από τη Σάλκε), στο εκτός έδρας ματς είχε αναδειχθεί ισόπαλος με 1-1 σκορ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης παραμένει φέτος αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις (4 νίκες, 2 ισοπαλίες) ενώ θα έχει την καθολική συμπαράσταση του κόσμου την Τετάρτη (29/08, 22:00), αφού το γήπεδο της Τούμπας αναμένεται κατάμεστο. Αυτή είναι η πέμπτη φορά που ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την Μπενφίκα, έχοντας 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 2 ήττες σαν συνολικό απολογισμό. Τελευταία φορά που την είχε αντιμετωπίσει, την αγωνιστική περίοδο 2013-14 για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, με την Πορτογαλική ομάδα να επικρατεί 1-0 στη Θεσσαλονίκη και 3-0 στη Λισσαβώνα και να προκρίνεται στην επόμενη φάση.

Το δεύτερο γηραιότερο γήπεδο

Από τον δεύτερο χρόνο ίδρυσής της (τον Μάιο του 1882) η Μπέρνλι χρησιμοποιεί σαν έδρα το «Τερφ Μουρ», γήπεδο στο οποίο ο Ολυμπιακός θα παίξει την πρόκριση του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ το βράδυ της Πέμπτης (30/08, 21:45). Το σκορ του πρώτου αγώνα (νίκη 3-1 στο Καραϊσκάκη) και κυρίως η κακή εικόνα της αγγλικής ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, επιτρέπει στην ελληνική ομάδα να θεωρείται φαβορί. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από το ξεκίνημα και έφτασε δίκαια στην επικράτηση έχοντας ως κορυφαίο τον Κώστα Φορτούνη (2 γκολ και 1 ασίστ).

Το χωρητικότητας 21.994 θεατών  «Τερφ Μουρ» χρησιμοποιείται από το 1883 αποκλειστικά από την ομάδα της Μπέρνλι και είναι το δεύτερο γηραιότερο σε ηλικία γήπεδο ομάδας που έχει αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Το αρχαιότερο, ανήκει στην Πρέστον Νορθ Εντ, το οποίο χρησιμοποιεί από το 1878.

Αυτή είναι μόλις η τρίτη φορά που η Μπέρνλι συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η πρώτη ήταν το 1961 (European Cup, νύν Chanpions League), το 1666-67 (Fairs Cup) και τη φετινή περίοδο, όπου πήρε το εισιτήριο μέσω της 7ης θέσης που κατέκτησε στην Πρέμιερ Λιγκ.  Ως γηπεδούχος, ο συνολικός απολογισμός της (σε 90λεπτο) στο συγκεκριμένο γήπεδο είναι 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα.

Η νέα βαθμολόγηση των ομάδων

Αλλαγές στον τρόπο συμμετοχής των ομάδων σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, θέσπισε από φέτος η διοργανώτρια αρχή. Μεταξύ άλλων στην κατάταξη των ομάδων μετρά η βαθμολογία της τελευταίας 5ετίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η βαθμολογία της τελευταίας σεζόν και από φέτος υπάρχει και σύστημα με επιπλέον πόντους. Αυτό έχει ως εξής:

Τσάμπιονς Λιγκ
Αποκλεισμός στον πρώτο προκριματικό: 0.5 πόντοι
Αποκλεισμός στον δεύτερο προκριματικό: 1 πόντος
Συμμετοχή στους ομίλους:  4 πόντοι
Νίκη στους ομίλους: 2 πόντοι
Ισοπαλία στους ομίλους: 1 πόντος
Πρόκριση στους 16:  1 πόντος.

*** Επιπλέον 1 πόντος για κάθε μία πρόκριση από τους 16 και μετά.

Γιουρόπα Λιγκ
Αποκλεισμός στον πρώτο προκριματικό: 0.25 πόντοι
Αποκλεισμός στον δεύτερο προκριματικό: 0.5 πόντοι
Αποκλεισμός στον τρίτο προκριματικό:  1 πόντος
Αποκλεισμός στα πλέι οφ: 1.5 πόντος
Νίκη στη φάση ομίλων: 2 πόντοι
Ισοπαλία στη φάση ομίλων: 1 πόντος
Πρόκριση στους ομίλους: 2 πόντοι

*** Επιπλέον 1 πόντος για κάθε πρόκριση από την προημιτελική φάση και μετά.

Οι ομάδες που έχουν προκριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ:
Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια (Ισπανία).
Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Λίβερπουλ (Αγγλία).
Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ, Σάλκε, Χόφενχαϊμ (Γερμανία).
Γιουβέντους, Νάπολι, Ρόμα, Ιντερ (Ιταλία).
Παρί Σεν Ζερμέν, Λυών, Μονακό (Γαλλία).
Πόρτο (Πορτογαλία).
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία).
Γαλατασαράι (Τουρκία).
Κλαμπ Μπριζ (Βέλγιο).
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία).

Οι ομάδες που έχουν προκριθεί στο Γιουρόπα Λιγκ:
Αρσεναλ, Τσέλσι (Αγγλία)
Λεβερκούζεν, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)
Βιγιαρεάλ, Μπέτις (Ισπανία)
Αντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)
Λάτσιο, Μίλαν (Ιταλία)
Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (Πορτογαλία)
Μαρσέιγ, Ρεν (Γαλλία)
Φενέρμπαχτσε, Ακίσασπορ (Τουρκία)
Κράσνονταρ, Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)
Ζυρίχη (Ελβετία)
Βόρσκλα Πολτάβα (Ουκρανία)
Σλάβια Πράγας, Γιάμπλονετς (Τσεχία)

Το πρόγραμμα των ελληνικών ομάδων
ΑΕΚ – MOL Βίντι           28/08/2018                    22:00
ΠΑΟΚ – ΜΠΕΝΦΙΚΑ    29/08/2018                    22:00
ΜΠΕΡΝΛΙ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ               30/08/2018                    21:45

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ