el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευρωλίγκα: Ανάλυση των Ζαλγκίρις – Φενέρ & ΠΑΟ – Ρεάλ

Μ. Τρίτη (20:00), Ζαλγκίριο Αρένα

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (1-1)

Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις 76-43
Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις 80-82
Ζαλγκίρις – Φενέρμπαχτσε 23/04
Ζαλγκίρις – Φενέρμπαχτσε 25/04
Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις 30/04 (αν χρειαστεί)

Όποιος είχε βιαστεί να ξεγράψει τη Ζαλγκίρις έκανε πολύ μεγάλο λάθος. Οι Λιθουανοί μπορεί να έχασαν με 33 πόντους διαφορά στο πρώτο παιχνίδι της σειράς και να έκαναν αρνητικό ρεκόρ συλλόγου βάζοντας μόλις 43, επιστρέφουν όμως στο Κάουνας με το πλεονέκτημα της έδρας!

Η ομάδα του Σάρας στο δεύτερο ματς χρειάστηκε 18 λεπτά για να σκοράρει περισσότερους πόντους απ’ ό,τι σε ολόκληρο το πρώτο παιχνίδι και έγινε η μοναδική φέτος που κερδίζει μέσα στην Πόλη τη Φενέρ, καθώς μέχρι την περασμένη Πέμπτη, οι Τούρκοι μετρούσαν 18 διαδοχικές εντός έδρας νίκες στην Ευρωλίγκα.


Οι πρωταθλητές Τουρκίας απέδωσαν ολοκληρωτικό μπάσκετ στο 1-0, με 11 από τους 12 παίκτες τους να συμβάλουν στο σκοράρισμα. Η Ζαλγκίρις, ωστόσο, ανασυντάχθηκε από το στραπάτσο της Τρίτης και πραγματοποίησε ονειρική εμφάνιση για τρία δεκάλεπτα την Πέμπτη. Είναι ενδεικτικό ότι τελείωσε το ματς με 70,6% στο δίποντο, έχοντας μάλιστα 10/10 στην τρίτη περίοδο, όπου προηγήθηκε ακόμη και με 17 πόντους!

Η Φενέρ, βέβαια, εξαπέλυσε την αντεπίθεσή της μετά το 30’, έφερε την κατάσταση στα ίσια (80-80) 39 δεύτερα πριν το τέλος, παρόλα αυτά η τελευταία λέξη άνηκε στον Ουλανόβας, ο οποίος πέτυχε το νικητήριο καλάθι 22 δεύτερα πριν τη λήξη φτάνοντας τους 20 πόντους με 9/10 δίποντα!

Η επίδοση του Ουλανόβας αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η Ζαλγκίρις δεν είναι ομάδα του ενός, αλλά μπορεί σε κάθε παιχνίδι να αναδεικνύει κι άλλον πρωταγωνιστή. Αλλωστε, σταρ της Ζαλγκίρις είναι αδιαμφισβήτητα ο προπονητής της.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποτελεί ίσως τον μοναδικό τεχνικό στην Ευρωλίγκα αυτήν τη στιγμή που μπορεί να χριστεί διάδοχος του κορυφαίου όλων, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Και δεν είναι μόνο ίδιος ο τρόπος που… διαμαρτύρεται στους διαιτητές, ή ο τρόπος που αναψοκοκκινίζει στα τάιμ άουτ όταν θέλει να τα ψάλλει στους παίκτες του, αλλά κυρίως η επιρροή που ασκεί στο παιχνίδι της ομάδας του.

Η Ζαλγκίρις φέρεται σαν… υπολογιστής στο γήπεδο, όλα είναι προαποφασισμένα και κόντρα στην τάση των τελευταίων ετών, που το ατομικό ταλέντο υπερισχύει της ομαδικής προσπάθειας, το σύνολο του Σάρας αποτελεί το πιο καλοκουρδισμένο παράδειγμα ομάδας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έγινε και φαβορί της σειράς. Η Ζαλγκίριο Αρένα θα μεταδώσει ενθουσιασμό, η πίεση προφανώς έχει πάει όλη στη Φενέρ, δεδομένου ότι η Ζαλγκίρις εκ των πραγμάτων είναι μία παρέα που χαίρεται το μπάσκετ και δεν παίζει με αυτοσκοπό τη νίκη. Εντούτοις, το συγκρότημα του Ζοτς διαθέτει την κλάση, την εμπειρία και τις προσωπικότητες για να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Για παράδειγμα κανείς δεν θα εκπλαγεί αν παίκτες όπως ο Ντίξον, που ήταν άφαντος στα δύο παιχνίδια της Τουρκίας, εξελιχθεί σε καθοριστικός παράγοντας στη Λιθουανία.


Σε κάθε περίπτωση, για τη Ζαλγκίρις, που έχει ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ στη διοργάνωση, πήρε την Ευρωλίγκα πρώτη φορά το 1999 κι έκανε να φτάσει ξανά σε Final Four 20 χρόνια (2018) και μόνο το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ διεκδικώντας την πρόκρισή της back to back στην τελική τετράδα απέναντι στην καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου αποτελεί τεράστιο επίτευγμα κάτι που αναγνωρίζει ασφαλώς και ο Σάρας: «Είμαι χαρούμενος για τους οπαδούς μας διότι θα έχουν την τύχη να δουν από κοντά δύο φορές την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης».

Μ. Τρίτη (21:00), ΟΑΚΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ (0-2)

Ρεάλ – Παναθηναϊκός 75-72
Ρεάλ – Παναθηναϊκός 78-63
Παναθηναϊκός – Ρεάλ 23/04
Παναθηναϊκός – Ρεάλ 25/04
Ρεάλ – Παναθηναϊκός 30/04 (αν χρειαστεί)

Ο Παναθηναϊκός γύρισε από τη Μαδρίτη χωρίς το πολυπόθητο μπρέικ στις αποσκευές του, αν και η εικόνα του πρώτου παιχνιδιού άφησε την αίσθηση ότι μπορούσε να το πετύχει. Επιστρέφοντας από το -14 προηγήθηκε με 72-66 τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε, όμως έκτοτε δέχθηκε σερί 9-0 και λύγισε.


Στο δεύτερο παιχνίδι οι διαφορές της Ρεάλ άνοιξαν ξανά πάνω από τους 10 πόντους, εντούτοις οι «πράσινοι» δεν είχαν την ίδια ενέργεια όπως το βράδυ της Τετάρτης για να μαζέψουν την κατάσταση και να διεκδικήσουν τη νίκη. Από την πλευρά της η Ρεάλ, ενώ στο πρώτο ματς σούταρε με 28% από το τρίποντο, στο δεύτερο βελτιώθηκε κατακόρυφα (48%) παίρνοντας μεγάλα σουτ ακόμη και από το βάθος του πάγκου της, με τον Πρέπελιτς για παράδειγμα να σκοράρει 9 πόντους έχοντας 2/2 έξω από τα 6,75.

Κλειδί, ωστόσο, για την εύκολη επικράτηση των Μαδριλένων στο game 2 ήταν η άμυνα που έπαιξε ο Τέιλορ στον Καλάθη. Ο Αμερικανός των πρωταθλητών Ευρώπης, εξουθένωσε τον Νικ, με συνέπεια αυτός να τελειώσει το ματς έχοντας 0/11 σουτ και μόλις μία εύστοχη βολή. Ο Παναθηναϊκός είναι εξαρτημένος σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του Καλάθη κι όταν αυτός δεν είναι καλά, τότε όλη η ομάδα έχει πρόβλημα. Αντίθετα, μόλις ο Νικ παίρνει μπροστά ξεμπλοκάρουν και οι υπόλοιποι.

Με την αύρα του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός μπορεί να αισιοδοξεί ότι η σειρά θα πάρει διαφορετική τροπή στην Αθήνα. Οι «πράσινοι» μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό τους έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν μεγαλύτερη πίεση στην μπάλα και να αναγκάσουν σε λάθη την επιρρεπή περιφέρεια της Ρεάλ, η οποία κατά τα φαινόμενα θα στερηθεί εκ νέου τον φυσικό της ηγέτη, Γιουλ.

Ο Παναθηναϊκός αν καταφέρει να ανοίξει το γήπεδο θα δώσει ρυθμό και αυτοπεποίθηση στον Καλάθη. Η Ρεάλ θα έχει σε όλη τη σειρά το πάνω χέρι στη frontline, ωστόσο το πρώτο ματς μας δίδαξε ότι οι «πράσινοι» μπορούν να περιορίσουν τις ζημιές στη ρακέτα και να βρουν μερικούς εύκολους πόντους από τον Βουγιούκα. Μένει να φανεί αν θα δώσουν το κάτι παραπάνω και οι Λάνγκφορντ, Κιλπάτρικ, οι οποίοι προς το παρόν χρωστούν μία μεγάλη βραδιά.


Ο Πιτίνο ερωτηθείς αν περιμένει να αλλάξουν πολλά στην Αθήνα, είπε πως για να γίνει αυτό «θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να πάρει σουτέρ από τους Γουόριορς». Οι «πράσινοι», ωστόσο, έφτασαν ως εδώ κατοχή-κατοχή ξεκινώντας να δίνουν τελικούς από τα Χριστούγεννα. Αλλοι δύο τους περιμένουν τώρα στο ΟΑΚΑ για να κάνουν τη σειρά 2-2, να μεταφέρουν ξανά το άγχος στη Ρεάλ και να αναζητήσουν στη Μαδρίτη κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, δηλαδή την ανατροπή από το 2-0.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ