el
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ευρωλίγκα: Ανάλυση των Μπασκόνια – ΤΣΣΚΑ & Μπαρτσελόνα – Εφές

Μ. Τετάρτη (21:30), Φερνάντο Μπουέσα Αρένα

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ – ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (1-1)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μπασκόνια 94-68
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μπασκόνια 68-78

Μπασκόνια – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 24/04
Μπασκόνια – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 26/04
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μπασκόνια 01/05 (αν χρειαστεί)

Μετά το μπρέικ της Μπασκόνια στη Μόσχα όλη η Βιτόρια ζει και αναπνέει για τα δύο ματς στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα».

Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η πρόκριση στο Final Four, που θα διοργανώσει η πόλη, είναι απόλυτα εφικτή για την ομάδα του Περάσοβιτς. Υπάρχουν βέβαια και οι ακόμη πιο υπερβολικοί, που βλέπουν ότι η Μπασκόνια απέχει τέσσερις εντός έδρας νίκες από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας!

Η Μπασκόνια, λοιπόν, καλείται να διαχειριστεί τις μεγάλες προσδοκίες, που δημιούργησε με το σπουδαίο διπλό επί της ΤΣΣΚΑ και να μην… ξεμυαλιστεί από τον παροξυσμό των οπαδών της.

Οι Βάσκοι έγιναν η πρώτη ομάδα μετά το 2008 και τον Ολυμπιακό, που σπάνε την έδρα των Ρώσων σε αγώνα πλέι οφ, διακόπτοντας ένα σερί 21 νικών! Παρόλα αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται το αουτσάιντερ στη σειρά διότι για κανέναν στην Ευρώπη δεν είναι εύκολο να κερδίσει την ΤΣΣΚΑ σε τρία σερί ματς σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Related image


Το θετικό πάντως για την Μπασκόνια δεν ήταν τόσο η ισοφάριση σε 1-1 όσο ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή. Ο Πουαριέ, δίχως ίχνος υπερβολής, έσβησε μόνος του το δίδυμο Χάιντς-Χάντερ και αναδείχθηκε MVP της δεύτερης αγωνιστικής των πλέι οφ. Ο Γάλλος σέντερ πέτυχε 14 πόντους και κατέβασε 15 ριμπάουντ, όταν οι δύο Αμερικανοί σέντερ της ΤΣΣΚΑ είχαν μαζί 8 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Ακόμη πιο σημαντικό όμως για τον Περάσοβιτς είναι το γεγονός ότι οι δύο Αμερικανοί, Σιλντς (15 π.) και Χίλιαρντ (16 π.) κάνουν step up στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν προσφέροντας έξτρα πρωταγωνιστές στην Μπασκόνια, η οποία είχε μάθει να περιμένει τα περισσότερα από τους συνήθεις ύποπτους (Σενγκέλια, Βιλντόσα).

Η «ρωσική αρκούδα» καθάρισε εύκολα την πρώτη μονομαχία αρκούμενη σε ένα ξέσπασμα στην τρίτη περίοδο, όπου το επιμέρους σκορ έγραψε 29-12. Στο δεύτερο όμως παιχνίδι το σύνολο του Ιτούδη ήταν αγνώριστο κι έμεινε κάτω από τους 70 πόντους για πρώτη φορά μετά το 69-65 επί του Ολυμπιακού στις αρχές Νοεμβρίου.

Το κέντρο βάρους έχει μετατοπισθεί στους Κλάιμπερν, Χίγκινς, με τον Ντε Κολό να έχει στην ήττα της ΤΣΣΚΑ μόλις 6 πόντους σε περίπου 17 λεπτά συμμετοχής. Ο Γάλλος ήταν ο πιο σταθερός γκαρντ της Ευρώπης, ωστόσο φέτος έχει χάσει αυτό το στοιχείο και αυτόματα η ΤΣΣΚΑ δεν μοιάζει πια το ίδιο αξιόπιστη όπως στο παρελθόν.

Image result for de colo vs baskonia


Συν τοις άλλοις, η ρωσική ομάδα έχει εκτός από την Μπασκόνια να αντιμετωπίσει και την κλασικά απαιτητική της διοίκηση. Ως γνωστόν ο Βατούτιν έχει ξεκαθαρίσει πως αν φέτος δεν έρθει το βαρύτιμο τρόπαιο ο Ιτούδης δεν θα συνεχίσει στον πάγκο και του χρόνου, ενώ στο τέλος της σεζόν λήγουν πολλά συμβόλαια πρωτοκλασάτων παικτών, όπως και αυτό του Ντε Κολό, για τον οποίο ακούγεται έντονα ότι θα μετακομίσει στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ.

Όλα αυτά δημιουργούν μία κατάσταση πίεσης, που είτε θα λειτουργήσει ως κίνητρο αντίδρασης για το δεδομένα ποιοτικό ρόστερ της ΤΣΣΚΑ, είτε θα δώσει την ευκαιρία στην Μπασκόνια να υπογράψει το τέλος εποχής μίας ομάδας που βρίσκεται σταθερά στα Final Four από το 2012.

«Όταν δεν μας πιστεύει κανείς, εγώ εμπιστεύομαι τους παίκτες μου», τα λόγια πίστης του Ιτούδη, που υποσχέθηκε στους φίλους της ΤΣΣΚΑ αντίδραση.

Μ. Τετάρτη (21:30), Παλάου Μπλαουγκράνα

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (1-1)

Αναντολού Εφές – Μπαρτσελόνα 75-68
Αναντολού Εφές – Μπαρτσελόνα 72-74
Μπαρτσελόνα – Αναντολού Εφές 24/04
Μπαρτσελόνα – Αναντολού Εφές 26/04
Αναντολού Εφές – Μπαρτσελόνα 01/05 (αν χρειαστεί)

Εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί η πιο αμφίρροπη σειρά των πλέι οφ, επομένως το γεγονός ότι πηγαίνει στη Βαρκελώνη με το σκορ ισόπαλο δεν προξενεί καμία εντύπωση.

Η Εφές πήρε δίκαια το πρώτο ματς με MVP τον Μίτσιτς, ο οποίος είχε 21 πόντους και 7 ασίστ. Ο Σέρβος είναι μακράν ο πιο βελτιωμένος γκαρντ στη φετινή Ευρωλίγκα και από ένας αξιόλογος ρολίστας στη Ζαλγκίρις έχει πλέον εξελιχθεί στην πιο κομβική μονάδα του Αταμάν.

Image result for efes micic vs barcelona

Εν πολλοίς, λοιπόν, η ήττα της Εφές στο δεύτερο ματς εξηγείται και από την παρουσία του Μίτσιτς, ο οποίος έβαλε μεν 15 πόντους, όμως αστόχησε συνολικά σε 11 σουτ και μοίρασε τρεις ασίστ λιγότερες συγκριτικά με το 1-0.

Η Μπαρτσελόνα στο νικηφόρο παιχνίδι της επιβλήθηκε με κλασικό τρόπο Πέσιτς: βασίστηκε στην άμυνά της, έκλεισε τη ρακέτα με τους Σίγκλετον, Κλαβέρ δίπλα στον Τόμιτς και πραγματικά «στραγγάλισε» στο φινάλε την αγχωμένη Εφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία περίοδο παρότι η Μπαρτσελόνα πέτυχε μόλις 12 πόντους κατάφερε να κάνει το break διότι στα πρώτα 5:38 του δεκαλέπτου δέχθηκε μόνο πέντε βολές και στα τελευταία τρία λεπτά κράτησε στο απόλυτο μηδέν την τουρκική ομάδα!

Χαμόγελα στην Μπάρτσα σκόρπισε η ηγετική εμφάνιση του Χάνγκα, ο οποίος ύστερα από μία ήσυχη σε γενικές γραμμές σεζόν, θύμισε σε όλους ότι μπορεί να κρίνει παιχνίδια όπου η μπάλα καίει και να βγει μπροστά στα κρίσιμα. Σε 24:37 λεπτά συμμετοχής πέτυχε 17 πόντους με μεγάλα σουτ (3/5 τρίποντα) και είχε το νικητήριο καλάθι του αγώνα 38 δεύτερα πριν το τέλος.

Από εκεί και πέρα, στυλοβάτης ξανά των Καταλανών αποδεικνύεται ο Τόμιτς. Ο Κροάτης σέντερ θεωρούνταν «τελειωμένος» για την Μπαρτσελόνα, ο Πέσιτς απαίτησε την παραμονή του και ο Τόμιτς αποτελεί ξανά τον βασικό πόλο στο παιχνίδι των Καταλανών, όντας αναγεννημένος.

Related image


Εάν στα ματς του «Παλάου Μπλαουγκράνα» μπει στην εξίσωση και ο Σεραφέν, που δεν έπαιξε καθόλου στην Πόλη, διότι προέρχονταν από τραυματισμό, τότε η Μπάρτσα είναι δεδομένο πως θα πάρει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση από την ισχυρή της frontline.

Η Εφές, πάντως, είναι ομάδα με μεγαλύτερο επιθετικό ταβάνι και θα επιχειρήσει να ανοίξει τον ρυθμό στη Βαρκελώνη ανεβάζοντας το σκορ σε επίπεδα που τη βολεύουν καλύτερα.

Ο Σιμόν ήταν αποκαρδιωτικός στο 1-1 της σειράς (1/10 σουτ), ενώ ο Μπομπουά ήταν ωσεί παρών, έχοντας συνολικά μόλις δύο πόντους στα δύο πρώτα παιχνίδια. Αν αυτοί οι δύο προσφέρουν καλύτερα στηρίγματα σε Λάρκιν και Μίτσιτς, η Εφές θα γίνει πιο πολυφωνική και θα έχει πιθανότητες να κάνει τουλάχιστον ένα break.
«Μας κέρδισαν στην έδρα μας, θα τους κερδίσουμε στη δική τους», δηλώνει με σιγουριά ο Αταμάν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ