el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ευρωλίγκα: Η ανάλυση των Ρεάλ – ΠΑΟ & Εφές – Μπαρτσελόνα

(3) ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 22-8 – (6) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 16-14

Κανονική περίοδος (2-0)
Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 89-68 (19/12)
Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης 73-74 (28/3)

Ρεάλ Μαδρίτης

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ετοιμάζεται για το rematch της περσινής σειράς με τον Παναθηναϊκό. Η Ρεάλ είχε γνωρίσει τη συντριβή στο πρώτο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, όμως στο δεύτερο παίζοντας χωρίς Γιουλ και Καμπάτσο έκανε το break και τελικά πήρε την πρόκριση για το Final Four με 3-1 στη Μαδρίτη.

Φέτος το πλεονέκτημα έδρας είναι δικό της, όμως δεν υπάρχει Ντόντσιτς, τη στιγμή που ο Λάσο δήλωσε ότι ο φυσικός ηγέτης Γιουλ θα χάσει σίγουρα τα δύο πρώτα ματς της Μαδρίτης.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, η Ρεάλ εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως έχει το πληρέστερο ρόστερ της Ευρώπης κάτι που φαίνεται στο ροτέισον του Ισπανού κόουτς, όπου 11 παίκτες μετρούν περισσότερα από 14 λεπτά συμμετοχής, στοιχείο που δεν παρατηρείται σε καμία άλλη ομάδα της οχτάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αγέραστος Ρέγες παίζει πλέον μόλις 8:57 και ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Σλοβενία, Πρέπελιτς 8:59.

Image result for randolph real madrid 2019


Η Ρεάλ είναι δυνατή και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τρίτη κορυφαία επίθεση (85,9 π.) της διοργάνωσης και τέταρτη άμυνα (78,1 π.). Σωστά μαντέψατε πως υπερέχει όλων στα ριμπάουντ (36,9 κατά μέσο όρο) έχοντας στο ρόστερ της τεράστια κορμιά όπως ο Ταβάρες και ο Αγιόν. Ειδικά ο ύψους 2,21 μ. σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι είναι ο κορυφαίος μπλοκέρ (1,7) της Ευρωλίγκας κι έχει το καλύτερο δίποντο (78,2%) στο πρωτάθλημα!

Γενικά, βασικό όπλο της Ρεάλ είναι το μέγεθός της, ούσα σαφώς πιο ψηλή ομάδα από τον Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά κλειδί για τη σειρά με τους «πράσινους» θα είναι ο κοντύτερος παίκτης του ρόστερ, Καμπάτσο (4,5 ασίστ), που θα αναλάβει να… εκνευρίσει τον Νικ Καλάθη και να τον βγάλει έξω από τον ρυθμό του.

Από εκεί και πέρα, η Ρεάλ παίζει με πολλά off ball σκριν στον Κάρολ, που είναι ο κορυφαίος σουτέρ της Ευρώπης. Εχει αξιόπιστο τρίποντο από το τέσσερα με Τόμπκινκς και Ράντολφ, παίρνει ενέργεια στην άμυνα από τον Τέιλορ, μπορεί να αναδείξει απρόσμενους πρωταγωνιστές όπως για παράδειγμα ο Κοζέρ και φυσικά έχει στο ρεπερτόριό της και τον… αχώνευτο Ρούντι, ο οποίος μπορεί να βάλει απονενοημένα σουτ όπως το buzzer beater του ΟΑΚΑ στο τελευταίο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων.

Η δεκάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης με τις δύο Ευρωλίγκες από το 2015, ψάχνει το έκτο της Final Four την τελευταία επταετία. Είναι το φαβορί της σειράς, ωστόσο δεν έχει κανένα δικαίωμα να υποτιμήσει τον φορμαρισμένο Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός

Η χρονιά του Παναθηναϊκού έμοιαζε να εκτροχιάζεται στο πρώτο μισό της σεζόν, ωστόσο η τολμηρή επιλογή πρόσληψης του Ρικ Πιτίνο αντί του Τσάβι Πασκουάλ στα τέλη Δεκέμβρη άλλαξε την ιστορία. Ο Ιταλοαμερικανός Hall of Famer μεταμόρφωσε τους πρωταθλητές Ελλάδας, οι οποίοι υπό τις οδηγίες του έτρεξαν ρεκόρ 10-6 και μπήκαν για ένατη σερί σεζόν στα πλέι οφ, κάτι που έμοιαζε τελείως αβέβαιο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο Παναθηναϊκός είναι από τις πιο καυτές ομάδες του τελευταίου διμήνου στην Ευρώπη, καθώς ολοκλήρωσε τη regular season με επτά νίκες στις τελευταίες οχτώ αγωνιστικές και μοναδική ήττα αυτή από τη Ρεάλ με τυχερό buzzer beater.

Image result for nick calathes 2019


Ο Νικ Καλάθης παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και θεωρείται ο No1 πλέι μέικερ της Ευρώπης αυτήν την περίοδο. Είναι ο πρώτος πασέρ (8,9 ασίστ) και κλέφτης (1,7) της διοργάνωσης, ενώ ηγείται του Παναθηναϊκού τόσο στο σκοράρισμα (12,3 π.) όσο και στα ριμπάουντ (3,9). Εν ολίγοις πρόκειται για παίκτη ορχήστρα με μοναδικά μείον το τρίποντο (25,8%) και τις βολές (50%).

Αν η Ρεάλ αποτύχει να τον περιορίσει τότε ο Παναθηναϊκός έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει μπρέικ στη Μαδρίτη και να φέρει τη σειρά στο θορυβώδες ΟΑΚΑ, όπου φέτος μετράει 11-4.

Φυσικά, κλειδί για τον Παναθηναϊκό θα είναι να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο φρέσκο τον Καλάθη μέσα στη σειρά, επομένως για τον Πιτίνο είναι υψίστης σημασίας να βρει λειτουργικά σχήματα όσο ο Νικ θα είναι στον πάγκο.

Image result for panathinaikos pitino


Ο Λεκαβίτσιους προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται, ο Παππάς είναι τραυματίας, επομένως δεν αποκλείεται να δούμε στον άσο τον σταθερό σκόρερ Λάνγκφορντ και στο δύο τον Κιλπάτρικ, ο οποίος έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Αν μπουν στην εξίσωση και τα σουτ του Λοτζέσκι δίπλα στους αξιόπιστους φέτος Τόμας, Παπαπέτρου, τότε ο Παναθηναϊκός ενδέχεται να καλύψει το χάντικαπ που έχει στους ψηλούς.

Το κυριότερο όμως είναι πως ο Πιτίνο άλλαξε το τσιπάκι του Παναθηναϊκού. Εκανε επιλογές για το καλό της ομάδας «τελειώνοντας» Λάσμε και Πέιν και κατάφερε να επαναφέρει το μάτι που γυαλίζει στους παίκτες των «πράσινων».

Το «τριφύλλι» πίστεψε ξανά στις δυνατότητές του, το κόμπλεξ των αγώνων μακριά από το ΟΑΚΑ έδωσε τη θέση του σε τέσσερα σερί διπλά (Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο) και παρότι προέρχεται από 11 σερί ήττες σε εκτός έδρας ματς πλέι οφ, στον Παναθηναϊκό δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τις ελπίδες τους για την πρώτη πρόκριση σε Final Four μετά το 2012.

(4) ΕΦΕΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ 20-10 – (5) ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 18-12

Κανονική διάρκεια (1-1)

Μπαρτσελόνα – Εφές Αναντολού 80-65 (27/12)

Εφές Αναντολού – Μπαρτσελόνα 92-70 (8/3)

Εφές Αναντολού

Η Εφές φέτος είναι από τις πιο ελκυστικές ομάδες στην Ευρώπη και δικαίως έχει δημιουργήσει προσδοκίες πρόκρισης στο Final Four για πρώτη φορά έπειτα από 18 χρόνια! Τερμάτισε τη σεζόν με ρεκόρ 12-3 εντός έδρας κι έκανε σούπερ β’ γύρο με ρεκόρ 11-4 χάνοντας μόνο από Ρεάλ, Παναθηναϊκό, Φενέρ και ΤΣΣΚΑ.

Η φανέλα της δεν είναι τόσο βαριά όσο αυτή της Μπαρτσελόνα, μπορεί να μην έχει σταθερή βάση οπαδών, μπορεί ο Εργκίν Αταμάν να μην είναι ο πιο προικισμένος κόουτς στους ευρωπαϊκούς πάγκους, ωστόσο η τουρκική ομάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό ρόστερ με παίκτες που βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό ότι η Εφές είναι δεύτερη φέτος στο index (101,1), στα δίποντα (58,9%), στα τρίποντα (40,7%) και στις ασίστ (19,9 ανά αγώνα), έχοντας τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων!

Ο Μοερμάν (πρώην Μπαρτσελόνα) έχει ντυθεί ηγέτης πραγματοποιώντας την κορυφαία σεζόν της καριέρας του με 12,3 πόντους και 6,4 ριμπάουντ. Ο εγκεφαλικός Μίσιτς (12 π.) είναι ο τρίτος καλύτερος πασέρ (5,5 ασίστ) της διοργάνωσης και αποτελεί το βαρόμετρο. Οι Λάρκιν, Μπομπουά, Σιμόν σουτάρουν με πάνω από 40% στο τρίποντο και δίνουν το απρόβλεπτο, ενώ στο πέντε ο δυναμικός Ντάνστον συμπληρώνεται άριστα από τον μακρύ Πλάις, ο οποίος έχει βελτιώσει κατακόρυφα το σουτ μέσης απόστασης.

Image result for anadolu efes vs barcelona


Η σειρά με την Μπαρτσελόνα είναι η πιο αμφίρροπη της προημιτελικής φάσης, ωστόσο αν η Εφές καταφέρει να πάει τα παιχνίδια σε up tempo, τότε αυτόματα θα αποκτήσει προβάδισμα έναντι των Καταλανών.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Μπαρτσελόνα έφαγε τα μούτρα της δύο σερί σεζόν με το καινούριο format της Ευρωλίγκας μένοντας εκτός πλέι οφ. Τρίτη και φαρμακερή αποδείχθηκε η φετινή.

Στην πρώτη χρονιά χωρίς να έχει στη σύνθεσή της τον θρυλικό Ναβάρο, που δυστυχώς εξελίχθηκε σε βαρίδιο τα τελευταία χρόνια της καριέρας του και με προπονητή τον… παλιομοδίτη Σβέτισλαβ Πέσιτς, οι «μπλαουγκράνα» στοχεύουν στο πρώτο τους Final Four μετά το 2014.

Image result for anadolu efes vs barcelona


Η Μπαρτσελόνα ως σύλλογος έχει ταυτιστεί με το θέαμα και το εντυπωσιακό. Ακριβώς το αντίθετο είναι η φετινή Μπάρτσα στο μπασκετικό τμήμα. Εθεσε ως αυτοσκοπό στο ξεκίνημα της περιόδου την οχτάδα και χωρίς να παίξει σε κανένα σημείο της regular season τρομερό μπάσκετ έπιασε εύκολα την πεντάδα διότι πολύ απλά ήταν σταθερή κι έκανε τις νίκες που έπρεπε.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Καταλανοί είναι η χειρότερη επίθεση (79,0 π.) μεταξύ των οχτώ ομάδων που προκρίθηκαν στην postseason, είναι όμως η δεύτερη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (76,4 π.) πίσω μόνο από τη Φενέρ.

Η Μπαρτσελόνα έχει μακρύ ροτέισον, εντούτοις μόνο ο Ερτέλ σκοράρει περισσότερους από 10 πόντους κατά μέσο όρο (10,5). Ο Γάλλος πόιντ-γκαρντ είναι ευχή και κατάρα για την Μπάρτσα. Στην καλή του ημέρα μπορεί να «σκοτώσει» οποιαδήποτε άμυνα, στην κακή του όμως είναι αυτοκαταστροφικός.

Οι κυπελλούχοι Ισπανίας στηρίζουν πολλά στη frontline τους όπου έχουν τον έμπειρο Τόμιτς (5 Final Four) και τον δυναμικό Σεραφέν. Κούριτς και Κλαβέρ μπορούν να βάλουν κάποια σουτ εκτός προγράμματος. Χάνγκα, Μπλάζιτς, Ρίμπας θα δώσουν ενέργεια στην άμυνα. Πάνγκος και Σίγκλεντον παίζουν πολύ κάτω από αυτό που τους είχαμε συνηθίσει σε Ζαλγκίρις και Παναθηναϊκό αντίστοιχα, ωστόσο εξακολουθούν να είναι πολύτιμα εργαλεία στα κομβικά σχήματα του Πέσιτς.

Η Μπαρτσελόνα έχοντας κερδίσει δύο φορές το προηγούμενο δίμηνο μέσα στη Μαδρίτη για την ACB και το Copa del Rey, απέδειξε ότι δεν φοβάται από έδρες και σίγουρα όχι αυτή της Εφές.

Ο Πέσιτς στοχεύει στο πρώτο του Final Four μετά το 2003 (!) και κατά τα φαινόμενα για να τα καταφέρει θα επιχειρήσει να μειώσει τις κατοχές, να βάλει φρένο στον γρήγορο ρυθμό των Τούρκων και να μεταφέρει το βάρος στις δύο ρακέτες, όπου οι «μπλαουγκράνα» υπερτερούν.

Οι οιωνοί είναι θετικοί αφού την προηγούμενη διετία αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης η Φενέρ και η Ρεάλ που τερμάτισαν πέμπτες στην κανονική διάρκεια. Φέτος πέμπτη είναι η Μπαρτσελόνα.



Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ