el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωλίγκα 2019-20: Οι μεταγραφές, τα φαβορί & τα αουτσάιντερ

Μπορεί ακόμη να είμαστε στον Ιούλιο, ωστόσο οι ομάδες της Ευρωλίγκας έχουν πλέον αρχίσει να διαμορφώνουν τα ρόστερ τους και εκ των πραγμάτων ξεκινούν οι πρώτες ασκήσεις επί χάρτου για το τι έχουμε να περιμένουμε τη νέα σεζόν, όπου το πρωτάθλημα διευρύνθηκε και θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με τη συμμετοχή 18 συλλόγων υπό το νέο format.

Ποια ομάδα θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα 2019-20;

Αυτό που σίγουρα δεν αλλάζει τα τελευταία χρόνια είναι το big 3. Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης και φυσικά η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αποτελούν και φέτος τα κύρια φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Σε αυτές τις τρεις όμως, έρχεται σύμφωνα με τις αποδόσεις να προστεθεί πλέον και η Μπαρτσελόνα, η οποία έχει κλέψει τις εντυπώσεις με τη μεταγραφική της δραστηριότητα και είναι πασιφανές πως έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΤΟ BIG3 ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ BIG4

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπορεί η παραμονή στον πάγκο του Σβέτισλαβ Πέσιτς να μην εμπνέει, όμως το μεταγραφικό καλοκαίρι της Μπάρτσα είναι καυτό και τα ονόματα που έχει προσθέσει στη 12άδα της ασφαλώς προκαλούν ίλιγγο.

Image result for Νίκολα Μίροτιτς

Οι «μπλαουγκράνα» έφεραν δύο ΝΒΑers, τον Νίκολα Μίροτιτς και τον Αλεξ Αμπρίνες, απέκτησαν έναν εκ των κορυφαίων σέντερ της Ευρώπης, τον Μπράντον Ντέιβις (Ζαλγκίρις) και πρόσθεσαν έναν παίκτη-κομπιούτερ στο δύο όπως ο Κόρι Χίγκινς (ΤΣΣΚΑ), που κάνει σχεδόν τα πάντα.

Εάν συνυπολογίσουμε και αυτούς που παρέμειναν (Τόμιτς, Οριόλα, Χάνγκα, Κλαβέρ, Ερτέλ, Πάνγκος, Κούριτς), τότε κρίνεται απολύτως φυσιολογικό γιατί τοποθετείται ακριβώς δίπλα στο big 3.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έραψε το 8ο αστέρι στη φανέλα της και ως πρωταθλήτρια Ευρώπης εκ των πραγμάτων συγκαταλέγεται στα κορυφαία φαβορί για το ριπίτ, έστω κι αν ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το ρόστερ της.

Σε κάθε περίπτωση η νέα σεζόν θα βρει τη «ρωσική αρκούδα» ανανεωμένη και αν μη τι άλλο πολύ αλλαγμένη σε πρόσωπα δεδομένου ότι αποχώρησαν τέσσερις παίκτες (Χίγκινς, Ντε Κολό, Ροντρίγκες, Χάντερ) που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ΤΣΣΚΑ, βέβαια, παραμένει πολύ άνετη οικονομικά και έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν. Ήδη στο πέντε έσκασε η πρώτη «βόμβα» με την απόκτηση του Κώστα Κουφού, ο οποίος περνάει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό για να παίξει μπάσκετ στην Ευρωλίγκα και θα πλαισιώσει τη σταθερά αξία, Κάιλ Χάινς.

Image result for Κώστα Κουφού

Από εκεί και πέρα, ο Ιτούδης πρακτικά έχει συμπληρώσει την εναλλακτική του πεντάδα αποκτώντας τους Χίλιαρντ (Μπασκόνια), Βόιτγκμαν (Μπασκόνια), Στρέλνιεκς (Ολυμπιακός) και πλέον ψάχνει δύο πρωτοκλασάτους γκαρντ, έναν οργανωτή και έναν σκόρερ. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι παρέμεινε ο Γουίλ Κλάιμπερν, ο Ντάνιελ Χάκετ και ο κορυφαίος Ρώσος της ομάδας, Νικίτα Κουρμπάνοφ.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς σε αντίθεση με τις φήμες ότι θα αποδυναμωθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, ενισχύθηκε και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει ήδη καπαρωμένη μία θέση και για το επόμενο Final Four.

Related image

Μέλι και Γκούντουριτς κυνήγησαν το αμερικανικό όνειρο, όμως η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017 απάντησε εμφατικά φέρνοντας στην Πόλη ίσως τον καλύτερο γκαρντ της Ευρώπης, Νάντο ντε Κολό (ΤΣΣΚΑ) και τον δυναμίτη Ντέρικ Ουίλιαμς (Μπάγερν).

Παράλληλα, ανανέωσε τα συμβόλαια του Λουίτζι Ντατόμε και του Κώστα Σλούκα, που φλέρταρε με τον Ολυμπιακό, πρόσθεσε κι άλλο βάθος στον άσο με τον μυαλωμένο Λέο Βέστερμαν (Ζαλγκίρις) και ασφαλώς έχει μία δεκάδα παικτών εξαιρετικής κλάσης (Βέσελι, Κάλινιτς, Ντίξον), που την καθιστούν εκ νέου ένα από τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: ΗΡεάλ ακολουθεί διαφορετικό δρόμο, στηρίζει τον κορμό της, ποντάρει στη χημεία και τη νέα σεζόν θα έχει λιγοστές διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα αφού πρακτικά έχασε μόνο τον Αγιόν.

Στη θέση του Μεξικανού σέντερ έφερε τον αξιόλογο Τζόρνταμ Μίκι (Χίμκι), ενώ πρόσθεσε κι άλλο αργεντίνικο αίμα στις φλέβες της πλαισιώνοντας στον άσο τον Καμπάτσο με τον Νίκολας Λαπροβίτολα, ο οποίος προέρχεται από δύο εξωπραγματικές χρονιές στην Μπανταλόνα με 16,4 και 17,2 πόντους κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

Κατά τα λοιπά οι συνήθεις ύποπτοι (Γιουλ, Κάρολ, Ρούντι, Ταβάρες, Ράντολφ) θα τραβήξουν και πάλι κουπί για την ομάδα του Πάμπλο Λάσο, ο οποίος αισίως διανύει τον ένατο χρόνο του στον πάγκο της δεκάκις πρωταθλήτριας Ευρώπης!

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΑΛΟΓΑ

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ: Εμφανίζεται ένα κλικ πιο κάτω από την τετράδα ΤΣΣΚΑ, Φενέρ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα.

Η φιναλίστ της περσινής Ευρωλίγκας κινήθηκε γρήγορα στις ανανεώσεις των κρίσιμων συμβολαίων (Μίσιτς, Λάρκιν, Ντάνστον, Σιμόν), κράτησε αναλλοίωτο το ρόστερ της και ουσιαστικά θα βασιστεί στην ίδια συνταγή, που την οδήγησε μία ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης.

Image result for Λάρκιν

Μοναδική διορθωτική κίνηση προς το παρόν η άφιξη του ρολίστα Αλεκ Πίτερς (ΤΣΣΚΑ) αντί του επίσης ρολίστα Μπροκ Μότουμ. Με βάση λοιπόν τα όσα είδαμε το 2018/19 από τους πρωταθλητές Τουρκίας, το σύνολο του Αταμάν μοιάζει σίγουρο για την οχτάδα και θα διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την είσοδό του στο Final Four.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Έκτο φαβορί στις αποδόσεις παρουσιάζεται ο Παναθηναϊκός, ο οποίος παρά το αρνητικό φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει φέτος κάνει υπερβάσεις που έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες.

Η άρνηση του Ρικ Πιτίνο να συνεχίσει στον «πράσινο» πάγκο προκάλεσε αρχικά μία απογοήτευση, ωστόσο το μεταγραφικό στόρι των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης έχει επαναφέρει την αισιοδοξία.

Image result for Τζίμερ Φριντέτ

Ο Τζίμερ Φριντέτ αποτελεί έναν γνήσιο σκόρερ, ο Ταϊρίς Ράις είναι ψημένος στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης κι έχει την εμπειρία και το σθένος να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις όταν καίει η μπάλα και ο εκρηκτικός Γουέσλεϊ Τζόνσον σε ρόλο πολυεργαλείου αναμένεται να καλύψει το έλλειμα αθλητικότητας των Φριντέτ και Ράις.

Μπεντίλ και Γουάιλι επίσης θα προσφέρουν αθλητικότητα στο τέσσερα και στο πέντε στα πρότυπα που θέλει ο Αργύρης Πεδουλάκης, ενώ ο Ρίον Μπράουν με την παρουσία του στον Προμηθέα Πάτρας απέδειξε πως άξιζε να πάρει μία ευκαιρία για το κορυφαίο επίπεδο.

Αν προσθέσουμε στην εξίσωση τον κορυφαίο πόιντ-γκαρντ της Ευρώπης, Νικ Καλάθη, την αξιοπιστία του Ντεσόν Τόμας και τον ικανοποιητικό ελληνικό κορμό (Παπαπέρου, Παπαγιάννης, Βουγιούκας, Μήτογλου, Παππάς) του «τριφυλλιού», τότε όντως φαίνεται πως δημιουργείται ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ, ικανό ίσως για το βήμα παραπάνω.

ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΟΧΤΑΔΑΣ

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ: Κάθε χρόνο ξεκινάει με ένα λαμπερό ρόστερ και προσδοκίες οχτάδας, όμως στο τέλος αποδεικνύεται… τρελοκομείο και πάντα αποτυγχάνει. Τα ίδια και πέρυσι, κατόρθωσε και να μείνει εκτός οχτάδας και να χάσει το πρωτάθλημα Ιταλίας.

Βέβαια φέτος έχει κάνει ίσως την κορυφαία μεταγραφή στην Ευρωλίγκα και αυτή δεν είναι παίκτη, αλλά προπονητή. Ο Έτορε Μεσίνα μπορεί να έχει λοιδορηθεί από πολλούς στην Ευρώπη, όμως ο Ιταλός τεχνικός έχοντας θητεύσει δίπλα στον Γκρεγκ Πόποβιτς είναι πραγματικά ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να δώσει στη συγκεκριμένη ομάδα τη σοβαρότητα που της λείπει.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να αποδεσμευτεί ο πυραυλοκίνητος Μάικ Τζέιμς, διότι δύσκολα ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού θα χωρέσει δίπλα στον Σέλβιν Μακ (7,9 πόντους κατά μέσο όρο πέρυσι σε 53 ματς με το Μέμφις), ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη έπειτα από 456 ματς στο ΝΒΑ!

Image result for Σέλβιν Μακ

Από εκεί και πέρα, το Μιλάνο κινήθηκε έξυπνα τόσο στο τέσσερα, όπου έφερε τον Ααρον Γουάιτ από τη Ζαλγκίρις όσο και στο δύο, που πρόσθεσε τον μυαλωμένο Μάικλ Ρολ (Μακάμπι). Φυσικά δεν λείπει το έμφυτο επιθετικό ταλέντο, αφού Μίτσοφ και Νέντοβιτς παραμένουν στο ρόστερ, ενώ και στο πέντε η Αρμάνι είναι γεμάτη με τους Γκουντάιτις, Ταρτσέφσκι.

Βέβαια είναι δεδομένο πως αναμένονται κι άλλες εκπλήξεις από τον Μεσίνα, διότι ούτε ο Νάναλι προβλέπεται να παραμείνει στο ρόστερ της νέας σεζόν.

Θα μπει στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός;

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Οριακά στην οχτάδα τοποθετούν τον Ολυμπιακό οι αποδόσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν στροφή 180 μοιρών αυτό το καλοκαίρι και θα πορευτούν με μία πολύ πιο αμερικανική ομάδα, ακριβώς όπως την επιθυμούσε ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν ασχολείται με την ελληνική Α1, επέτρεψε στον Μπλατ να φέρει επτά νέους ξένους και μαζί με την παραμονή του κορυφαίου σέντερ της Ευρώπης, Νίκολα Μιλουτίνοφ, η ομάδα του Πειραιά θα πορευτεί τη νέα σεζόν με οχτώ αλλοδαπούς. Εξ αυτών οι έξι είναι Αμερικανοί (Ρούμπιτ, Χαπ, Πολ, Πάντερ, Μπάλντγουιν, Τσέρι).

Ο νέος Ολυμπιακός αναμένεται να τρέχει περισσότερο το γήπεδο, θα παίζει πολύ λιγότερο πικ εν ρολ, θα πιέζει περισσότερο την μπάλα έχοντας γκαρντ όπως ο Μπάλντγουιν και ο Τσέρι και λογικά θα κατεβάσει το χρόνο συμμετοχής των δύο αρχηγών, Σπανούλη και Πρίντεζη.

Image result for Μπάλντγουιν

Φυσικά προκύπτουν και αρκετά ερωτηματικά, διότι ούτε φέτος αποκτήθηκε ένα αθλητικό πεντάρι. Ο Κουζμίνσκας, που θα χρησιμοποιείται είτε ως αντι-Παπανικολάου, είτε ως αντι-Πρίντεζης έρχεται από μία αδιάφορη σεζόν στο Μιλάνο. Μένει να φανεί αν Πολ και Πάντερ καλύψουν το έλλειμμα που υπήρχε πέρυσι στο σουτ.

Και ασφαλώς γεννιούνται ερωτήματα αναφορικά με τον ελληνικό κορμό της ομάδας, διότι για την επόμενη μέρα αποκτήθηκε μόνο ο Κόνιαρης.

ΧΙΜΚΙ: Έχει την ευχή και κατάρα που ονομάζεται Αλεξέι Σβεντ. Ο πιο χαρισματικός σκόρερ της Ευρώπης ανήκει στους Μοσχοβίτες και αυτό από μόνο του αρκεί για να θεωρείται η ομάδα του Κουρτινάιτις μία εκ των υποψηφίων για την οχτάδα.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η Χίμκι έχει πραγματοποιήσει πολύ ενδιαφέρουσες προσθήκες, όπως ο Στέφαν Γιόβιτς (Μπάγερν), που θα ισορροπεί την τρέλα του Σβεντ. Πήρε επίσης δύο καλούς σουτέρ στα χαρτιά, τους Μπέρτανς (Νέα Ορλεάνη), Τίμα (Ολυμπιακός) κι έβαλε γερή δόση αθλητικότητας στην φροντλάιν με τους Μπούκερ (Μπάγερν) και Εβανς (Νταρουσάφακα), τη στιγμή που υπάρχει και ο εξαιρετικός Γκιλ.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: Είχε σοβαρές απώλειες στο πέντε διότι έφυγαν Πουαριέ και Βόιτγκμαν. Θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό με τον αθλητικό Μάικλ Ερικ (Νταρουσάφακα) και τον επιβλητικό αλλά άγουρο Γιουσούφα Φολ (2,23 μ.).

Η κορυφαία κίνηση ωστόσο της Μπασκόνια είναι η προσθήκη του Πιέρια Χένρι (γκαρντ/Ούνικς), ο οποίος μάλλον ταιριάζει γάντι στον… απρόβλεπτο χαρακτήρα των Βάσκων.

ΜΑΚΑΜΠΙ: Βελτιωμένη και το κυριότερο πιο ομάδα αναμένεται η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα του λάου έχει υποχωρήσει εκτός οχτάδας και μοιραία οι αποδόσεις την κατατάσσουν κάπου στη 10η θέση.

Οι πρωταθλητές Ισραήλ, όμως, δεν έχουν ολοκληρώσει το ρόστερ τους. Την έξοδο έχουν δει Τάιους, Ρολ, Ο’ Μπράιντ, Πάγκο, Κέιν και προς το παρόν έχουν αποκτηθεί ο γνωστός μας Οθέλο Χάντερ (ΤΣΣΚΑ), ο αξιόπιστος πόιντ-γκαρντ Νέιτ Γουόλτερς (Ζάλγκιρις) και ο Ελιτζάχ Μπράιαντ (Χαποέλ Εϊλάτ), ο οποίος έρχεται με την ταμπέλα του σκόρερ, έχοντας πέρυσι 17,5 πόντους κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα Ισραήλ.

Έπεται όμως και συνέχεια, με το μενού να περιλαμβάνει ίσως και τον Μάικ Τζέιμς, αν αποδεσμευτεί από το Μιλάνο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΓΡΑΨΕΙΣ

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Κανείς, ποτέ δεν μπορεί να ξεγράψει τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έστω κι αν φέτος υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ και μεγάλες απώλειες (Ντέιβις, Γουάιτ, Βέστερμαν).

Παρά το περιορισμένο μπάτζετ, συγκριτικά με τα τοπ κλαμπ της Ευρώπης, οι Λιθουανοί κάθε χρόνο παρουσιάζουν ελκυστικές ομάδες βγαλμένες από το τσιπάκι του Σάρας.

Προς το παρόν οι πρωταθλητές Λιθουανίας έχουν κάνει έξι μεταγραφές, μεταξύ αυτών οι γνωστοί ματς Λεκαβίτσιους (Παναθηναϊκός), ΛεΝτέι (Ολυμπιακός). Από καλές σεζόν αλλά σε πιο χαμηλό επίπεδο αποκτήθηκαν ο σέντερ Τζοκ Λάνταλ (Παρτιζάν), ο πάουερ φόργουορντ Νάιτζελ Χέις (Γαλατασαράι) και ο πόιντ-γκαρντ Αλεξ Πέρες (Μπάνβιτ).

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ο Ερυθρός Αστέρας του Μίλαν Τόμιτς και του Στράτου Περπέρογλου μπορεί να τοποθετείται εκτός 12άδας, όμως είναι από τις ομάδες που αξίζουν να βρίσκονται στην Ευρωλίγκα λόγω της ατμόσφαιρας σε κάθε εντός έδρας αγώνα στο Βελιγράδι.

Οι Σέρβοι έχουν δημιουργήσει μία πολύ έμπειρη φροντλάιντ με τους Ντέρικ Μπράουν (Εφές), Τζέιμς Γκιστ (Παναθηναϊκός) και Όγκνιεν Κούζμιτς (Ρεάλ). Μένει βέβαια να φανεί σε τι επίπεδο ετοιμότητας θα επιστρέψει ο Κούζμιτς μετά το σοβαρό τροχαίο που παραλίγο να του στερήσει τη ζωή.

Ο Τζένκινς επέστρεψε από τη Χίμκι και θα δώσει την απαιτούμενη ενέργεια στον άσο, αναμένεται βέβαια κι άλλη προσθήκη στην περιφέρεια.

ΜΠΑΓΕΡΝ: Τέλος, αναφορά οφείλουμε και στην Μπάγερν, η οποία πέρυσι εξέπληξε τους πάντες με την απόκτηση του Ντέρικ Ουίλιαμς και φέτος βάλθηκε να κάνει ακόμη μεγαλύτερο κρότο φέρνοντας από το ΝΒΑ τον Γκρεγκ Μονρό, ίσως στην πιο ηχηρή μεταγραφή του καλοκαιριού.

Image result for Γκρεγκ Μονρό

Οι Βαυαροί του Ντέγιαν Ράντονιτς έχουν έναν ανταγωνιστικό κορμό (Ραντόσεβιτς, Μπαρτέλ, Λούσιτς, Τζέντοβιτς, Κόπονεν, Λο) και αναμένουμε με ενδιαφέρον πώς θα κινηθούν στη συνέχεια προκειμένου να φανεί αν έχουν πιθανότητες για την οχτάδα κάτι που μοιάζει δύσκολο με βάση τις αποδόσεις που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή.

Πέρα από τον Μονρό οι πρωταθλητές Γερμανίας απέκτησαν στο τρία τον Τζος Χουέστις, που δεν μπόρεσε να πιάσει στο ΝΒΑ και τον γνωστό στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του στον Κολοσσό Ρόδου, Τι-Τζέι Μπρέι, ο οποίος έχει εξαιρετικό σουτ, όμως συνολικά δεν μπορεί να θεωρηθεί παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ