el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η επιστροφή του Μπερλουσκόνι!

Είκοσι εννέα τίτλους στα 31 χρόνια που διετέλεσε πρόεδρος της Μίλαν πανηγύρισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στα 82 του χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, επέστρεψε στο χώρο του ποδοσφαίρου αποκτώντας την Μόντζα. Δεν απομακρύνεται βέβαια πολύ, από το αγαπημένο του Μιλάνο. Μόλις 15 χιλιόμετρα χωρίζουν τις δύο πόλεις, με την ομάδα του Μιλάνου να είναι πάντως αναγνωρισμένη για τις διακρίσεις της στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η Μόντζα είναι φυσικά διεθνώς αναγνωρισμένη για το γκραν-πρι της Φόρμουλα 1, που διεξάγεται αρχές Σεπτεμβρίου.

Η προοπτική ενός αγώνα Μόντζα – Μίλαν, στη Serie A, μέσα σε δύο χρόνια, είναι φαινομενικά ένας ουσιαστικός στόχος. Το όνομα του Μπερλουσκόνι και η δυναμική που αποκτά πλέον η ομάδα είναι μεγάλα. Φυσικά και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια. Λογικά, το όλο πρότζεκτ θα «τρέξει» ο Αντριάνο Γκαλιάνι. Το άλλοτε δεξί χέρι του «καβαλιέρε» στο Μιλάνο, είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Μόντζα.

Επιστρέφει σπίτι του ο Γκαλιάνι

Ο ίδιος, είναι άλλωστε από εκεί. Στη Μόντζα γεννήθηκε ενώ αυτή θα είναι η δεύτερη θητεία του. Βρισκόταν στην ομάδα και το 1975-76, σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας (Serie C). Το ένα από τα τέσσερα που έχει στη συλλογή της σε αυτή την κατηγορία.

«Είναι μία φανταστική κίνηση. Μία κίνηση αγάπης από τον Μπερλουσκόνι και εμένα. Αν μπορούμε να κάνουμε ενθουσιώδη ξανά τον Μπερλουσκόνι, θα καταφέρουμε σπουδαία πράγματα. Για εμένα είναι επιστροφή στο σπίτι. Ήμουν στην Μόντζα το 1975, σαν επενδυτής και κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί 43 χρόνια μετά…», ανέφερε αρχικά ο Αντριάνο Γκαλιάνο και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να σταματήσεις τους ανθρώπους να ονειρεύονται. Στη θεωρία, μπορούμε να ανέβουμε από τη Serie C στη Serie A τον Ιούλιο του 2020».

Για την όλη προσφορά του στο χώρο, ο 74χρονος πλέον παράγοντας, έχει περάσει από το 2011 και επίσημα στην ιστορία. Εκείνη τη χρονιά μπήκε στο hall of fame του ιταλικού ποδοσφαίρου, ως κορυφαίος παράγοντας. Για την ακρίβεια, ο όρος που υπάρχει είναι Italian administrator. Αυτή την τιμή είχε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος μπήκε στη σχετική λίστα το 2016.

Σκάνδαλα, τραγούδια και πέντε Τσάμπιονς Λιγκ

Για εννέα χρόνια βρέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και είναι ο μακροβιότερος, μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ο τρίτος μακροβιότερος συνολικά στην ιστορία της γειτονικής χώρας, μετά τον Μπενίτο Μουσολίνι και τον Τζιοβάνι Γκιλιότι.

Η καριέρα του στην πολιτική τελείωσε ουσιαστικά το 2013, χρονιά κατά την οποία καταδικάστηκε σε 4ετή φυλάκιση για φορολογική απάτη, αλλά δεν εξέτισε την ποινή του λόγω ηλικίας (πάνω από 70 ετών), με την ποινή να μετατρέπεται σε κοινωνική εργασία.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό για τον Μπερλουσκόνι, είναι η αγάπη του για το τραγούδι. Σε νεαρή ηλικία ήταν μέλος συγκροτήματος, ενώ είναι αυτός που έχει γράψει τον ύμνο της Μίλαν, σε συνεργασία με τον Τόνι Ρέτζις. Γεννημένος στο Μιλάνο το 1936, άρχισε την καριέρα του ως εργολάβος και από το 1973 άρχισε παράλληλα να μπαίνει στον χώρο των ΜΜΕ. Στο ποδόσφαιρο και τη Μίλαν, η κοινή τους πορεία αρχίζει το 1986.

Μέχρι και το 2017, όταν και προχώρησε στην πώληση της ομάδας έναντι 740 εκατομμυρίων ευρώ, πανηγύρισε μαζί της οκτώ πρωταθλήματα και πέντε κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ. Υπό την παρουσία του λοιπόν η Μίλαν γιγαντώθηκε στην Ευρώπη, αφού μέχρι τότε μετρούσε δύο κατακτήσεις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

 

Αγορά έναντι τριών εκατομμυρίων

Η απόκτηση του 100% των μετοχών της Μόντζα, στοίχισε 3 εκατομμύρια ευρώ στον Μπερλουσκόνι. Ποσό ευτελές, αν αναλογιστεί κανείς τα 740 που έλαβε για την παραχώρηση της Μίλαν από τους Κινέζους επενδυτές. Με την αγορά της Μόντζα, άρχισε στο μεταξύ και η φιλολογία περί προπονητολογίας, με τον Κρίστιαν Μπρόκι, παλιό παίκτη της Μίλαν και προπονητή για κάποιο διάστημα, να φαντάζει ως ο πρώτος υποψήφιος να ενταχθεί στο σύλλογο της Serie C.

Βέβαια, τα όποια σενάρια έχουν διαψευσθεί από τη νέα διοίκηση, με τον Γκαλιάνι να σημειώνει πως υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στον υπάρχον προπονητή (Μάρκο Ζαφαρόνι) και τον αθλητικό διευθυντή (Φίλιπο Αντονέλι).

Οι φήμες για Κακά

 

Από το Δεκέμβριο του 2017, ο Βραζιλιάνος πρώην σούπερ σταρ των Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης, Ρικάρντο Κακά, έχει σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα, με τελευταίο σταθμό τις ΗΠΑ και το Ορλάντο. Σύμφωνα πάντως με τα ιταλικά μέσα και ειδικότερα την Corriere Delo Sport, η Μόντζα αναμένεται να κάνει την κίνησή της για την επιστροφή του 36χρονου πλέον Κακά στο ποδόσφαιρο και τη Μίλαν. Στο Μιλάνο μάλιστα πραγματοποίησε τις καλύτερες σεζόν στην καριέρα του, κατακτώντας Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Συλλόγων.

Ο στόχος είναι άλλωστε ξεκάθαρος για τη Μόντζα, όπως αποτυπώθηκε από τον Αντριάνο Γκαλιάνι και αφορά την άνοδο της ομάδας στη Serie A. Μία κατηγορία που δεν έχει συμμετάσχει από το 1923. Η ομάδα ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1912 και σε όλα αυτά τα χρόνια ζωής της έχει ταλαιπωρηθεί πολλές φορές από οικονομικά προβλήματα. Τελευταία, το 2015-16. Εκεί έρχεται ο τωρινός της πρόεδρος, Νικόλα Κολόμπο, υιός του πρώην προέδρου της Μίλαν, για να αγοράσει την ομάδα και να την οδηγήσει στην επιστροφή στις επαγγελματικές κατηγορίες την περσινή σεζόν.

Το πρώτο ματς στη νέα εποχή

 

Η Μόντζα μετέχει στον δεύτερο όμιλο της Serie C, έχοντας απολογισμό 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα μέχρι στιγμής. Την Κυριακή (14/10), δίνει το πρώτο εντός έδρας ματς μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποδεχόμενη την Τριεστίνα, ένα ματς που αναμένεται να παρακολουθήσει πλήθος κόσμου και η εικόνα στις κερκίδες δεν αναμένεται από δω και πέρα να είναι όπως στο παρελθόν. Ενδεικτικά, το τελευταίο εντός έδρας ματς παρακολούθησαν 1946 φίλαθλοι ενώ το αμέσως προηγούμενο 1700. Για την ιστορία, να αναφερθεί πως η Μόντζα αγωνίζεται από το 1986 στο «Μπριαντέο», στάδιο χωρητικότητας 18.568 θεατών…

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ