el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η καλύτερη ενδεκάδα του σύγχρονου Ολυμπιακού

Σχεδόν μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδος είναι την τελευταία 20ετία ο Ολυμπιακός. Σε αυτά τα χρόνια έχουν περάσει σπουδαίοι παίκτες από τον σύλλογο του Πειραιά. Βάσει προσφοράς, τα πράγματα αναφορικά με την καλύτερη ενδεκάδα είναι λίγο πολύ αναμενόμενα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η έλευση του Αντώνη Νικοπολίδη το 2004, άλλαξε τα δεδομένα για τη θέση στο Νο1 του Ολυμπιακού. Παρότι προερχόταν από τον «αιώνιο αντίπαλο», Παναθηναϊκό, κατάφερε να κερδίσει την καθολική αναγνώριση του κόσμου για την προσφορά του στην ομάδα. Με τα ερυθρόλευκα αγωνίστηκε για επτά σεζόν και πλην της τελευταίας, ήταν αναντικατάστατος και ένας από τους παίκτες στους οποίους στήριζε πολλά ο εκάστοτε προπονητής. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο μοναδικός Ελληνας που κατέκτησε τρία διαδοχικά νταμπλ (πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδος), τα δύο σερί με τον Ολυμπιακό. Συνολικά κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Ελλάδος στο λιμάνι.

Την ίδια χρονιά που αποκτήθηκε ο Νικοπολίδης, επέστρεψε για τελευταία φορά στην ομάδα και ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Από τα πλέον σύγχρονα μπακ της εποχής του. Το γεγονός πως αγωνίστηκε στην Ιντερ εκείνης της εποχής, όντας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας αλλά και του Ιταλού στράικερ Κριστιάν Βιέρι, τον οποίο τροφοδοτούσε με ασίστ, λένε πολλά. Για πρώτη φορά ο Γεωργάτος έπιασε λιμάνι το 1996 και μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς συνέθεσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο στο αριστερό άκρο της ομάδας του Πειραιά. Εξι πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα, ο απολογισμός του «Γκεό» με τον Ολυμπιακό.

Σπουδαία καριέρα με τα «ερυθρόλευκα» και για τον Βασίλη Τοροσίδη, στο δεξί άκρο της άμυνας. Τον Ιανουάριο του 2007 αποκτήθηκε από την Ξάνθη και φρόντισε με το… καλημέρα να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ο 32χρονος εν ενεργεία διεθνής παίκτης, μετράει 6 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα με τα «ερυθρόλευκα». Μετά τον Ολυμπιακό, αποκτήθηκε από τη Ρόμα, στην οποία ήταν βασικός για μία 3ετία, δείγμα της ποιότητας που διαθέτει. Πλην του δεξιού άκρου της άμυνας, μπορούσε και μπορεί να προσφέρει τόσο αριστερά της άμυνας, αλλά και τη μεσαία γραμμή.

Ενας ακόμα παίκτης που έκανε αμέσως τη διαφορά στην άμυνα, ήταν ο Ολοφ Μέλμπεργκ. Ο Σουηδός κεντρικός αμυντικός έφτιαξε όνομα στην Αγγλία και τη Γουέστ Χαμ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε επί σειρά ετών, ενώ στον Ολυμπιακό ήρθε από τη Γιουβέντους. Τρία χρόνια φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» και μαζί με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα στην Ευρώπη. Τρία πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα κατέκτησε ο Μέλμπεργκ και πέντε πρωταθλήματα με 3 Κύπελλα ο Αβραάμ. Ο Παπαδόπουλος αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Αυστραλίας και την Μπρίσμπεϊν Ρόαρ.

Τα μεγάλα «μπαμ» επί Σωκράτη Κόκκαλη

Ενα από τα μεγάλα «μπαμ» επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη, ήταν η έλευση του Κριστιάν Καρεμπέ στον Ολυμπιακό. Ο Γάλλος, κάτοχος του Μουντιάλ 1998 με τους «τρικολόρ», το 2001 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό από τη Μίντλεσμπρο και την Πρέμιερ Λιγκ. Πλην του Μουντιάλ, ο Καρεμπέ ήταν ήρθε στην ελλάδα είχε στο βιογραφικό του ακόμα δύο Τσάμπιονς, Διηπειρωτικό και Euro. Φόρεσε τη φανέλα της ομάδας από το 2001 έως το 2004 και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο. Εκτός από τα χαρίσματά του στον αγωνιστικό χώρο, ο Γάλλος σταρ ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό και για τον γάμο του με την Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, μοντέλο από τη Σλοβακία.

Η μεγαλύτερη μεταγραφή παίκτη στη σύγχρονη Ιστορία του Ολυμπιακού, είναι ο Ριβάλντο. Τον Ιούλιο του 2004 ανακοινώθηκε η απόκτησή του και στον περισσότερο κόσμο έμοιαζε με ψέμα. Τσάμπιονς Λιγκ, Μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα ήταν κάποιοι από τους τίτλους που είχε στο παλμαρέ του ο Βραζιλιάνος, που είχε αναδειχθεί καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο το 1999. Τεράστια φυσιογνωμία εντός αγωνιστικού χώρου, τόσο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, όσο και με την Εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Δύο πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο πήρε με τον Ολυμπιακό, από τον οποίο πάντως δεν αποχώρησε με τον καλύτερο τρόπο το 2007 (για την ΑΕΚ). Οπως και να ‘χει, ήταν ο παίκτης που ανέβασε ευρωπαϊκό επίπεδο την ομάδα.

Η φιλία του με τον Τζιοβάνι, με τον οποίο είχαν υπάρξει συμπαίκτες τόσο στην Μπαρτσελόνα όσο και στην Εθνική ομάδα της Βραζιλίας, ήταν καθοριστικός παράγοντας στη μετακίνησή του στον Πειραιά. Ο «Ζίο» ήταν ο παίκτης που αγαπήθηκε περισσότερο από όλους, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, αφού πρόσφερε κυριολεκτικά μαγικές στιγμές στον φίλαθλο κόσμο με τις ενέργειές του στον αγωνιστικό χώρο. Από το 1999 έως το 2005 βρέθηκε στην ομάδα, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο. Από τις καλύτερες σεζόν το 2003-04, όταν με 21 τέρματα ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Εχει μείνει στη μνήμη το γκολ απέναντι στη Γαλατασαράι για το Τσάμπιονς Λιγκ με λόμπα, αλλά και το γκολ απέναντι στον Ηρακλή για το Κύπελλο, με σουτ από τη σέντρα.

Ο μεγάλος αρχηγός

Η λέξη αρχηγός, ήταν συνυφασμένη με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός φόρεσε τα ερυθρόλευκα από το 1996 έως το 2009 και κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα με τον Ολυμπιακό. Παρότι μάλιστα συνυπήρξε με σπουδαίους παίκτες, ήταν το βαρόμετρο για την απόδοση της ομάδας και ο παίκτης που είχε τον καθολικό σεβασμό μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τα αποδυτήρια. Συνολικά μέτρησε 344 συμμετοχές και 147 γκολ, ενώ είχε σημαντική προσφορά και στον δημιουργικό τομέα, μοιράζοντας ασίστ.

Ικανός τόσο δημιουργικά, αλλά κυρίως εκτελεστικά, ήταν ο Λουτσιάνο Γκαλέτι. Ο Αργεντινός διεθνής εξτρέμ ήρθε στον Πειραιά από το πρωτάθλημα Ισπανίας και την Ατλέτικο Μαδρίτης και στην τριετή παρουσία του στον Ολυμπιακό κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Τον Φεβρουάριο του 2010 σταμάτησε -αρχικά- την καριέρα του λόγω προβλήματος υγείας, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013 όταν αγωνίστηκε για μικρό διάστημα στον ΟΦΗ.

Το καλύτερο δεκάρι της Ιστορίας του

Εννέα σεζόν αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό ο Βασίλης Καραπιάλης, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα 10άρια στην Ιστορία της ομάδας, μαζί με τον Γιώργο Δεληκάρη. Σε σύνολο 229 εμφανίσεων σκόραρε 61 φορές, αγωνιζόμενος από το 1991 έως το 2000 στην ομάδα του Πειραιά. Μαζί της κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο, ενώ στη συλλογή του έχει ακόμα ένα πρωτάθλημα, με τη Λάρισα το 1988. Η μη κλήση του στο Μουντιάλ του 1994 είχε στο μεταξύ ως συνέπεια να σταματήσει πρόωρα την καριέρα του από την Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε μόλις 21 φορές (2 γκολ) από το 1988 όταν έκανε ντεμπούτο.

Κορυφαίος προπονητής στη σύγχρονη Ιστορία της ομάδας, θεωρείται ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Βάσκος έδωσε νέα αγωνιστική ταυτότητα στον Ολυμπιακό, παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο και κέρδισε άπαντες με τη συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδου. Τρεις σεζόν και δύο θητείες για τον νυν προπονητή της Μπαρτσελόνα στον Ολυμπιακό (2008-09, 2010-12), με δύο διαφορετικές διοικήσεις. Τρία πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα ήταν ο απολογισμός του.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ