el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η κομβική 2η στροφή

Η τρίτη θέση περνάει από το ΟΑΚΑ

Πολύ δύσκολη εξ αρχής, ήταν η «αποστολή» της ΑΕΚ στην κορυφαίο διοργάνωση συλλόγων, το Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα και οι τρεις αντίπαλοι της Ενωσης στη φετινή διοργάνωση έχουν να επιδείξουν την κατάκτηση του τροπαίου στη συλλογή τους. Μετά την ήττα στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων από τον Αγιαξ, στην Ολλανδία (0-3), αλλά και με βάση το πρόγραμμα (ακολουθούν τα δύο ματς με Μπάγερν Μονάχου), η κατάκτηση της νίκης στην αναμέτρηση της Τρίτης (02/10, 22:00) στο ΟΑΚΑ, αποκτά βαρύνουσα σημασία για την φετινή πορεία και την κατάκτηση της 3ης θέσης που δίνει την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ, που είναι και ο πιο ρεαλιστικός στόχος της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη. Κομβικό ματς είναι βέβαια και για την Μπενφίκα, η οποία την πρώτη αγωνιστική ηττήθηκε στην έδρα της από τους Βαυαρούς με 2-0. Αρχικά για τις δύο πρώτες θέσεις και την πρόκριση στην επόμενη φάση και αφετέρου για το εισιτήριο που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτή είναι μόλις η τρίτη φορά που ΑΕΚ και Μπενφίκα θα τεθούν αντιμέτωπες σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ειχαν αναμετρηθεί τη σεζόν 2009-10 για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, με τις δύο ομάδες να παίρνουν από μία νίκη. Στο ματς του πρώτου γύρου εκείνης της διοργάνωσης, στη Λισσαβώνα, η Μπενφίκα επικράτησε 2-1 (Ντι Μαρία 45’, 79’ – Μπλάνκο 84’) ενώ στην Αθήνα η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 με γκολ του Μαϊστόροβιτς (43’). Η νίκη της Ενωσης ήταν η μία από τις δύο που έχει πανηγυρίσει σε 3 ματς ως γηπεδούχος με ομάδες από την Πορτογαλία (2 νίκες, 1 ήττα συνολικός απολογισμός). Πιο πλούσια η παράδοση για την Μπενφίκα απέναντι σε ελληνικές ομάδες (17 ματς σύνολο) ενώ ως φιλοξενούμενη έχει σαν απολογισμό 4 νίκες και 5 ήττες, με πιο πρόσφατη την επικράτηση επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα για τη φάση των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ τη φετινή σεζόν.

Η Ενωση είναι και η μοναδική εκπρόσωπος της χώρας μας στη διοργάνωση, η οποία περιλαμβάνει 16 αναμετρήσεις για τη δεύτερη αγωνιστική στη φάση των ομίλων. Μεταξύ των αγώνων το Νάπολι – Λίβερπουλ. Ιδιαιτερότητα, το γεγονός πως ο προπονητής της Ιταλικής ομάδας, Κάρλο Αντσελότι, δεν έχει ηττηθεί από τη Λίβερπουλ στις 4 φορές που την έχει αντιμετωπίσει ως προπονητής των Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας απολογισμό 3 νίκες και 1 ισοπαλία.

Πενήντα εννέα χρόνια μετά…

Τον Σεπτέμβριο του 1959, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για το τότε Ευρωπαϊκό Κύπελλο (νυν Τσάμπιονς Λιγκ) και τον πρώτο γύρο, οι Πειραιώτες αναδείχθηκαν ισόπαλοι στο Καραϊσκάκη με 2-2 σκορ (Παπάζογλου 20’, Υφαντής 44’ – Αλταφίνι 33’, 72’) ενώ στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο «Σαν Σίρο» η Μίλαν επικράτησε 3-1 (Ντανόνα 12’, 26’, 85’ – Ψύχος 68’) και κατά συνέπεια πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Εδώ αξίζει να προστεθεί πως ο Αλταφίνι, γνωστός και ως «Ματσόλα» έχει αγωνιστεί σε Μουντιάλ τόσο με την Βραζιλία (1958) όσο και με την Ιταλία (1962) και θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στην ιστορία της Μίλαν (120 γκολ σε 205 συμμετοχές από το 1958 έως το 1965) με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και 1 Τσάμπιονς Λιγκ.

Σχεδόν 60 χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει ξανά τη Μίλαν  (04/10, 19:55) σε Ευρωπαϊκό ματς. Αυτή τη φορά για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, στον οποίο μετέχουν επίσης Ρεάλ Μπέτις και Ντουντελάνζ. Οι «ερυθρόλευκοι» θα διεκδικήσουν την 4η νίκη τους επί ιταλικού εδάφους στα Κύπελλα Ευρώπης, με τον απολογισμό τους να είναι 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 8 ήττες. Το 2007 και τη νίκη επί της Λάτσιο στο «Ολίμπικο» με 2-1 η τελευταία νίκη των Πειραιωτών στην Ιταλία ενώ τις δύο επόμενες φορές γνώρισε την ήττα από τη Γιουβέντους. Το 2014-15 με 3-2 και πέρσι 2-0, αμφότερα για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μίλαν έχει φιλοξενήσει 5 φορές ομάδα από την Ελλάδα στην έδρα της και παραμένει αήττητη, με 4 νίκες και 1 ισοπαλία. Τελευταίο ματς με αντίπαλο από τη χώρα μας την περσινή σεζόν, για το Γιουρόπα Λιγκ, όπου αναδείχθηκε ισόπαλη (0-0) με την ΑΕΚ. Στην πρεμιέρα της φετινής διοργάνωσης, η Μίλαν επικράτησε 1-0 στο Λουξεμβούργο επί της Ντουντελάνζ ενώ ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς σκορ στο Καραϊσκάκη, με την ισπανική Μπέτις.

Θετικές αναμνήσεις με Λευκορώσους

Τελευταίος χρονικά, ρίχνεται στη «μάχη» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» του Βορρά φιλοξενείται από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (04/10, 22:00) για το Γιουρόπα Λιγκ και θέλει τη νίκη ώστε να «ρεφάρει» την εντός έδρας ήττα από την Τσέλσι (0-1) στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών του. Η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, που το πρώτο συνθετικό του ονόματός της αφορά τον χορηγό που της άλλαξε τα δεδομένα (από το 1996 όταν πήρε την ομάδα αυτή έχει κατακτήσει 14 πρωταθλήματα) άρχισε με νίκη της υποχρεώσεις της, 2-0 στην έδρα της MOL Βίντι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ και ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν. Η ελληνική ομάδα έχει αντιμετωπίσει δύο φορές κατά το παρελθόν σύλλογο από τη Λευκορωσία και μετρά ισάριθμες νίκες. Ειδικότερα, την αγωνιστική περίοδο 2014-15 για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ επικράτησε 6-1 εντός έδρας της Ντινάμο Μινσκ ενώ εκτός έδρας με 2-0.

Δύο φορές έχει αντιμετωπίσει ελληνική ομάδα και η ΜΠΑΤΕ. Το 2009-10, επίσης για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αγωνίστηκε με την ΑΕΚ. Ως γηπεδούχος επικράτησε 2-1 ενώ στο ΟΑΚΑ αναδείχθηκε ισόπαλη (2-2). Στην ομάδα της Λευκορωσίας, αγωνίζονται στο μεταξύ οι Ερβέν Μουκάμ, Ντιμίτρι Μπάγκα και Νικολάι Σίνγκεβιτς, όλοι τους γνωστοί στο ελληνικό κοινό από την παρουσία τους στη χώρα ματς. Ο Μουκάμ με Αστέρα Τρίπολης, Ολυμπιακό Βόλου, ο Μπάγκα με Ατρόμητο και ο Σίνγκεβιτς με Πλατανιά.

Να σημειωθεί πως αυτό θα είναι το 38ο ματς του ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ, επίδοση που τον φέρνει στην 3η θέση, αφού μόνο Σάλτσμπουργκ και Στεάουα Βουκουρεστίου έχουν δώσει περισσότερα ματς από αυτόν στην διοργάνωση.

Τα ματς των ελληνικών ομάδων
02/10, 22:00 ΟΑΚΑ  AΕΚ – Μπενφίκα
04/10, 19:55 Σαν Σίρο   Μίλαν – Ολυμπιακός
04/10, 22:00  Μπορίσοφ Αρένα  ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ – ΠΑΟΚ

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ