el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η πιο επιτυχημένη ομάδα μπάσκετ στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου…

Είμαστε ένας λαός και μια χώρα που λατρεύουμε το μπάσκετ και το έχουμε αναγάγει στο εθνικό μας σπορ. Όλοι έχουμε συμμετάσχει σε κουβέντες ή ακόμα και σε τσακωμούς, με φίλους και γνωστούς, για το ποια είναι ή ποια ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, μπαίνουν στην κουβέντα από τους νεότερους. Γιουκοπλάστικα ή Μακάμπι από τους λίγο πιο παλιούς. Σχεδόν όλοι όμως αγνοούν ποια είναι, πραγματικά, η μεγαλύτερη δυναστεία που έχει περάσει ποτέ από τα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Ίσως το όνομά της προκαλέσει έκπληξη στους πιο πολλούς, αλλά αυτή δεν είναι άλλη από την ιταλική Βαρέζε.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1945 από τους κατοίκους της μικρής επαρχιακής πόλης που βρίσκεται στη περιοχή της Λομβαρδίας, έχοντας κάποιες μικρές διακρίσεις τα πρώτα χρόνια της συμμετοχής της στο ιταλικό πρωτάθλημα. Τον πρώτο της τίτλο τον κατακτά το 1961, καθώς στέφεται πρωταθλήτρια Ιταλίας.

Όλα όμως ξεκίνησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Όταν με προπονητή έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές που έχουν περάσει από τα παρκέ, τον Άτσα Νίκολιτς, κατακτά το νταμπλ το 1969 και παράλληλα κερδίζει και τη συμμετοχή για την επόμενη διοργάνωση του κυπέλλου πρωταθλητριών. Με μεγάλο αστέρι τον Ντίνο Μενεγκίν, έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους σέντερ όλων των εποχών, η Βαρέζε στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ταυτόχρονα, κατακτά και πάλι το ντάμπλ στη χώρα της φτάνοντας στο τρεμπλ.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή και μια γεύση του τι θα ακολουθούσε. Την επόμενη χρονιά η Βαρέζε φτάνει ξανά στη πηγή, χάνοντας αυτή τη φορά το τρόπαιο στο τελικό της Αμβέρσας από την ΤΣΣΚΑ, που παίρνει τη ρεβάνς. Την επόμενη διετία όμως, είναι η απόλυτη κυρίαρχος της Ευρώπης. Στέφεται πρωταθλήτρια για τις σαιζόν 1972 και 1973, καθώς επικρατεί των Γιουκοπλάστικα  και ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα. Θεωρείται από όλους τους ειδικούς της εποχής η καλύτερη ομάδα στη Γηραιά Ήπειρο, όμως βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Με τους τρομερούς Άλντο Οσσόλα και Μανουέλ Ράγκα να πλαισιώνουν τον Μενεγκίν, η Βαρέζε φτάνει το 1974 στον πέμπτο συνεχόμενο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, διεκδικώντας το τρίτο σερί τρόπαιο. Στον τελικό της Ναντ, σε έναν από τους συγκλονιστικότερους που έχουν διεξαχθεί ποτέ, θα ηττηθεί τελικά με 84-82 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Ιταλοί θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν τη ρεβάνς και μάλιστα εις διπλούν. Στους τελικούς του 1975 και του 1976 το ζευγάρι είναι το ίδιο, καθώς Βαρέζε και Ρεάλ βρίσκονται αντιμέτωπες. Οι Μπιανκορόσι επικρατούν της Βασίλισσας, που έχει αρχίσει να προσπαθεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, και τις δύο φορές σχετικά εύκολα, δείχνοντας της ποιος είναι το αφεντικό του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Την επόμενη χρονιά, στον τελικό του Βελιγραδίου, φτάνουν η Μακάμπι Τελ-Αβίβ και (ναι, καλά μαντέψατε) η Βαρέζε. Οι Ιταλοί φτάνουν στον όγδοο στη σειρά τελικό της διοργάνωσης, διεκδικώντας το έκτο συνολικά, και τρίτο συνεχόμενο, τρόπαιό τους. Οι Ισραηλινοί επικρατούν με 78-77 και η Βαρέζε, για δεύτερη φορά, δεν καταφέρνει να πάρει τρίτο σερί τίτλο.

Στον τελικό του 1978, στο Μόναχο, βρίσκονται αντιμέτωπες για τέταρτη φορά την τελευταία πενταετία, με τους Μερένχες να επικρατούν και να παίρνουν αυτοί, με τη σειρά τους, τη ρεβάνς για τους δύο προηγούμενους χαμένους τελικούς. Το 1979 στον τελικό της Γκρενόμπλ, η Μπόσνα από τη Γιουγκοσλαβία στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας στον τελικό (ποιας άλλης?) της Βαρέζε με το εκπληκτικό 96-93.

Αυτός ήταν ο δέκατος(!) συνεχόμενος τελικός του Πρωταθλητριών για τη Βαρέζε, κάνοντας ένα ρεκόρ που έχει μείνει αξεπέραστο και πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί στο μέλλον. Έμελλε όμως να είναι και ο τελευταίος της, καθώς ποτέ ξανά δεν έφτασε σε αυτόν. Την επόμενη χρονιά πάντως, αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, τον οποίο και κέρδισε, φτάνοντας έτσι τους 11 συνεχόμενους τελικούς, έστω και αν ο τελευταίος δεν ήταν του Πρωταθλητριών.

Κάπου εκεί, άρχισε και η παρακμή για την ομάδα. Παρένθεση στην κακή κατάσταση που βρέθηκε, ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας το 1999, που είναι και το τελευταίο της μέχρι σήμερα. Έφτασε μάλιστα να πέσει στη δεύτερη κατηγορία το 2008 αλλά επέστρεψε σύντομα στην πρώτη κατηγορία, εκεί οπού ανήκει. Τα τελευταία χρόνια, η Βαρέζε έχει επιστρέψει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις χωρίς όμως να έχει καταφέρει κάποια διάκριση.

Όσοι αγαπούν το άθλημα δεν μπορεί παρά να ελπίζουν, να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο και να αποκτήσει ξανά λίγη από την αίγλη του παρελθόντος. Όταν για πάνω από μια δεκαετία, ήταν η κορυφαία ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου. Και να θεωρείται από πολλούς μέχρι σήμερα, ίσως η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.

~O Λογιστής~

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ