el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θέμα: Οι 4 μεγάλες εκπλήξεις της Ευρώπης

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλα τα πρωταθλήματα βρίσκονται ως είθισται οι μεγάλες ομάδες που διεκδικούν τίτλους και έχουν τους περισσότερους φαν.

Ωστόσο, κάθε χρονιά, σε κάθε λίγκα ξεπετάγεται πάντα και μία ομάδα-έκπληξη, που δίνει διαφορετικό χρώμα με την απρόσμενη πορεία της.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις ομάδες που έκλεψαν την παράσταση στο πρώτο μισό της σεζόν χωρίς να το περιμένει κανείς το περασμένο καλοκαίρι.

Πριμέρα: Γρανάδα

Η Γρανάδα κέρδισε την άνοδό της στην Πριμέρα τερματίζοντας την περσινή σεζόν στη Σεγούντα δεύτερη, πίσω από την πρωταθλήτρια Οσασούνα.

Φέτος ξεκίνησε ως το δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό πίσω μόνο από τη Μαγιόρκα και στα τέλη Οκτωβρίου έφτασε να φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας! Στη συνέχεια ήρθε η διόρθωση προς τα κάτω, ωστόσο έκλεισε το 2019 στο μέσο της κατάταξης και με ένα αξιοσέβαστο μαξιλαράκι 10 βαθμών από την επικίνδυνη ζώνη.

Έχει ήδη καταφέρει να πετύχει τη νίκη της σεζόν κερδίζοντας 2-0 την Μπαρτσελόνα, ενώ στα κατορθώματά της συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και η ισοπαλία με την Ατλέτικο. Κι όλα αυτά με πιο αναγνωρίσιμους παίκτες τον 34χρονο Σολδάδο, τον 30χρονο χαφ Γκοναλόνς (πρώην Λυών) και τον διεθνή με τη Βενεζουέλα μεσοεπιθετικό, Ματσίς.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην ομάδα της Ανδαλουσίας, πάντως, δεν είναι άλλος από τον τεχνικό της, Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Στα 38 του είναι ο νεότερος προπονητής στη La Liga και θεωρείται από τους πλέον ανερχόμενους στους ισπανικούς πάγκους, έχοντας στο ενεργητικό του και μία απόλυτα επιτυχημένη τριετία στη Σεβίλλη Β’.

Στη Γρανάδα ήδη τον αντιμετωπίζουν ως ήρωα. Μάλιστα είναι τόσο δημοφιλής που του ζητήθηκε να ανάψει τα φώτα της πόλης για τα Χριστούγεννα!

Serie A: Κάλιαρι

Η ομάδα της Σαρδηνίας έχει εξελιχθεί φέτος σε μία από τις πιο θεαματικές ομάδες του Καμπιονάτο. Οι εκτιμήσεις στην αρχή της σεζόν την ήθελαν μεταξύ 11ης και 14ης θέσης, όμως το σύνολο του Ρολάντο Μαράν, ύστερα από 17 αγωνιστικές, βρίσκεται μόλις στο -6 από τις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως έχει καλύτερη επίθεση από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους, με 33 γκολ ενεργητικό έναντι 31 της «Γηραιάς Κυρίας».

Με δεδομένο ότι η Μίλαν παραπαίει και η Νάπολι δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα των προηγούμενων ετών, όπου ήταν το μοναδικό αντίπαλο δέος της Γιουβέντους, η Κάλιαρι ίσως έχει το 2020 μία χρυσή ευκαιρία να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η ομάδα του Χαραλάμπου Λυκογιάννη έτρεξε ένα εντυπωσιακό σερί 13 αγωνιστικών χωρίς ήττα πριν χάσει τελικά από τη Λάτσιο δεχόμενη τα γκολ της ανατροπής στο 93’ και στο 98’ (1-2). Αυτό το αποτέλεσμα πάντως δεν αλλοιώνει σε τίποτα την εντυπωσιακή πορεία που πραγματοποιεί μέχρι στιγμής.

Μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Ράτζα Ναϊνγκολάν, ο οποίος επέστρεψε στον σύλλογο που έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A πριν δέκα χρόνια. Ο Βέλγος χαφ έχει πετύχει φέτος τέσσερα γκολ, έχει μοιράσει ισάριθμες ασίστ και αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, ο Βραζιλιάνος Ζοάο Πέδρο πραγματοποιεί σεζόν καριέρας με 11 γκολ σε 17 συμμετοχές. Εξαιρετικός είναι επίσης ο Τζιοβάνι Σιμεόνε (γιος του Ντιέγκο Σιμεόνε της Ατλέτικο) με πέντε γκολ και δύο ασίστ.

Οι 34χρονοι Τσιγκαρίνι και Κλάβαν (πρώην Λίβερπουλ) προσφέρουν τα μέγιστα με την εμπειρία τους και το παζλ ολοκληρώνουν οι Ρογκ και Νάντες, η απόκτηση των οποίων ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ το προηγούμενο καλοκαίρι από τη Νάπολι και την Μπόκα Τζούνιορς αντίστοιχα.

Ligue 1: Ρεν

Οι προβλέψεις τον Αύγουστο την έφερναν οριακά μέσα στη δεκάδα του Σαμπιονά, η Ρεν όμως έχει βαλθεί να διαψεύσει τους πάντες κυνηγώντας ακόμη και έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτήν τη στιγμή φιγουράρει στην τρίτη θέση, στο +2 από την τέταρτη Λιλ και με ματς λιγότερο, έχοντας μάλιστα κλείσει εντυπωσιακά το 2019 με επτά νίκες στα τελευταία οχτώ ματς του πρωταθλήματος!

Ο 39χρονος Ζουλιέν Στεφάν, στην πρώτη του επαγγελματική δουλειά σε κορυφαίο επίπεδο, είναι η μεγάλη έκπληξη των γαλλικών πάγκων και αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

Το ίδιο κάνει και ο 17χρονος αμυντικός μέσος, Εντουάρντο Καμαβινγκά. Ο πιτσιρικάς Γάλλος με ρίζες από την Αγκόλα είναι το νέο μεγάλο αστέρι της Ρεν και του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η αξία του λέγεται ότι έχει ήδη εκτοξευτεί στα 85 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρεάλ Μαδρίτης ενδιαφέρεται για την απόκτησή του.

Ειδική αναφορά ασφαλώς αξίζει και στον Μπαμπακάρ Νιάνγκ, ο οποίος έπειτα από μία δύσκολη τριετία σε Μίλαν, Γουότφορντ και Τορίνο αρχίζει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Ο 25χρονος επιθετικός έπαιξε πέρυσι ως δανεικός στη Ρεν και σημείωσε 11 γκολ σε 29 συμμετοχές. Φέτος, που η ομάδα της Βρετάνης τον αγόρασε, έχει ήδη φτάσει τα 8 γκολ σε 17 ματς, με τον Στεφάν να παίρνει τον καλύτερο εαυτό από τον Σενεγαλέζο άσο.

Μπουντεσλίγκα: Ουνιόν Βερολίνου

Η Ουνιόν είναι η πρωτάρα του γερμανικού πρωταθλήματος, καθώς παίζει για παρθενική φορά στα μεγάλα σαλόνια και κόντρα στις αρχικές προβλέψεις στέκεται περίφημα στην κατηγορία. Παρά το περιορισμένο μπάτζετ και το γεγονός πως δεν διαθέτει λαμπερό ρόστερ έχει ήδη καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά της στην Μπουντεσλίγκα μαζεύοντας 20 βαθμούς με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Με όπλα την ομαδική δουλειά, τη μεθοδικότητα του Ελβετού τεχνικού Ουρς Φίσερ, τις στημένες φάσεις, την παθολογική αγάπη των οπαδών της και την «καυτή» της έδρα, η «σιδερένια» δείχνει ικανή να υλοποιήσει τον στόχο της παραμονής, μολονότι τον Αύγουστο ήταν το δεύτερο φαβορί για τον υποβιβασμό.

Στις πρώτες 17 αγωνιστικές του πρωταθλήματος έχει κατορθώσει να συζητηθεί το όνομά της ουκ ολίγες φορές με τις εντός έδρας νίκες κόντρα σε Ντόρτμουντ, Γκλάντμπαχ και Φράιμπουργκ. Το απόλυτο χαϊλάιτ ωστόσο ήταν η επικράτηση στο μεγάλο ματς με τη Χέρτα, στο πρώτο ιστορικά ντέρμπι του Βερολίνου σε επίπεδο Μπουντεσλίγκα μεταξύ μίας ομάδας από τη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας και μίας από την ανατολική.

MVP της Ουνιόν στο πρώτο μισό της σεζόν είναι ο Σουηδός στράικερ Σεμπάστιαν Αντερσον με 8 γκολ. Μεγάλη χρονιά πραγματοποιεί και ο 32χρονος μπακ Τρίμελ (κάπτεν) με πέντε ασίστ, ενώ πολύτιμες βοήθειες προσφέρουν επίσης με την εμπειρία τους ο Σούμποτιτς (πρώην στόπερ των Σεντ Ετιέν, Ντόρτμουντ) και ο 34χρονος χαφ Γκέντνερ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ