el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ισόβιοι πρωταθλητές: Από τη Γιουβέντους ως τη Νιου Σεντς

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. Σέλτικ και Γιουβέντους κατέκτησαν τον 8ο διαδοχικό τίτλο τους, σε Σκωτία και Ιταλία αντίστοιχα. Αλλά, δεν είναι οι μόνες «ισόβιες» πρωταθλήτριες.

Τα σερί που τρέχουν ακόμη

Λευκορωσία – ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 13 (2006-…)

Το πρώτο πρωτάθλημα στη Λευκορωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, διοργανώθηκε το 1992. Η ΜΠΑΤΕ μπορεί να ισχυρίζεται πως είναι η ισόβια πρωταθλήτρια αφού έχει κατακτήσει 15 από τους 28 τίτλους.

Εκανε την αρχή το 1999, επανέλαβε το κατόρθωμά της το 2002 και από το 2006 δεν έχει επιτρέψει σε καμία άλλη ομάδα της χώρας να αμφισβητήσει τα πρωτεία της.

Το φετινό πρωτάθλημα βρίσκεται μόλις στην 6η αγωνιστική. Αν το κερδίσει θα ισοφαρίσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ που κρατάει η Λίνκολν (Γιβραλτάρ) με 14 σερί τίτλους και θα χρειάζεται έναν ακόμη για να ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ, που κρατάει από το 2009 η Ταφέα στο Βανουάτου της Ωκεανίας με 15 σερί πρωταθλήματα!

Ιταλία – Γιουβέντους 8 (2012-19)

Ήταν να μην κάνει την αρχή η Γιουβέντους το 2012 όταν μπήκε στο νέο της γήπεδο. Έκτοτε είναι η απόλυτη κυρίαρχος στην Ιταλία και με τον φετινό τίτλο ξεπέρασε το ρεκόρ της Λυών με τα 7 διαδοχικά πρωταθλήματα, επομένως έγινε η ομάδα με το μεγαλύτερο σερί τίτλων σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία.

Η «Μεγάλη Κυρία» μπορεί να απέτυχε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο στα εγχώρια έκανε φέτος περίπατο καθαρίζοντας το σκουντέτο πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε, κάτι που έχουν πετύχει μόλις τρεις ομάδες στο παρελθόν στο Καμπιονάτο, με τελευταία την Ιντερ του 2007.

Η έλλειψη πάντως ανταγωνισμού της επέτρεψε να χαλαρώσει και ως εκ τούτου δεν θα σημειώσει και νέο ρεκόρ βαθμών, το οποίο κρατάει η ίδια από το 2014 με τον Αντόνιο Κόντε, όταν είχε συγκεντρώσει 102.

Σκωτία – Σέλτικ 8 (2012-19)

Η Σέλτικ ξεπέρασε τη φυγή του Μπρένταν Ρότζερς για λογαριασμό της Λέστερ τον περασμένο Φεβρουάριο, άντεξε στον σαφώς αυξημένο ανταγωνισμό που της πρόσφερε φέτος η βελτιωμένη Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ και με υπηρεσιακό τον Νιλ Λένον, που την είχε οδηγήσει σε άλλους τρεις τίτλους μεταξύ 2010 και 2014 κατέκτησε το 8ο σερί πρωτάθλημα.

Image result for glasgow celtic champion


Οι Κέλτες πλέον χρειάζονται άλλον έναν τίτλο του χρόνου για να ισοφαρίσουν το απόλυτο ρεκόρ της χώρας με 9 σερί πρωταθλήματα το οποίο μοιράζονται με τη Ρέιντζερς. Η Σέλτικ το έκανε πρώτη το 1974 και οι «Τζερς» το 1997.

Η Σέλτικ είναι τρίτη στην Ευρώπη με 50 συνολικά πρωταθλήματα και καταδιώκει τη Ρέιντζερς που έχει 54 και τη Λίνφιλντ (Β. Ιρλανδία) που μετράει 53. Στις 25 Μαΐου, αν κερδίσει τη Χαρτς στον τελικό του Κυπέλλου, θα πανηγυρίσει το τρίτο διαδοχικό της τρεμπλ, αφού έχει ήδη κατακτήσει και το Λιγκ Καπ.

Ουαλία – Δε Νιου Σεντς 8 (2012-19)

Ξεκίνησε ως Total Network Solutions, πλέον τη λένε Δε Νιου Σεντς και είναι η πολυνίκης με 13 τίτλους στο πρωτάθλημα της Ουαλίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1992.

Για ακόμη μία σεζόν τερμάτισε πρώτη με χαρακτηριστική άνεση. Τελευταία της ήττα ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο, έκτοτε κατέγραψε αήττητο σερί 18 αγωνιστικών. Μάλιστα τις 5 Μαΐου πανηγύρισε και το νταμπλ κερδίζοντας το Κύπελλο.

Η Νιου Σεντς, πάντως, υπερηφανεύεται περισσότερο για το γεγονός ότι έγινε η πρώτη ομάδα τον Ιανουάριο του 2017 που έσπασε ένα ρεκόρ 40 ετών που κρατούσε ο Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ, τρέχοντας σερί 27 νικών σε όλες τις διοργανώσεις!

Βουλγαρία – Λουντογκόρετς 7 (2012-…)

Η Λουντογκόρετς είναι ένα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κυριαρχεί το χρήμα. Ιδρύθηκε μόλις το 2001 και από τη στιγμή που την ανέλαβε στις αρχές της δεκαετίας ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Κιρίλ Ντομουσίεφ, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στο 1 δις δολάρια, εκτοξεύτηκε.

Image result for ludogorets champions


Με έντονο το βραζιλιάνικο στοιχείο στο ρόστερ της, η Λουντογκόρετς έχει κατακτήσει 7 πρωταθλήματα Βουλγαρίας, όλα στη σειρά από το 2012 και δίνει μεγάλη μάχη φέτος για το 8ο κόντρα στην παραδοσιακή δύναμη, ΤΣΣΚΑ Σόφιας (31 τίτλους), η οποία τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε βρίσκεται στο -3.

Η «Λούντο» στη σύντομη ιστορία της έχει προλάβει ήδη να κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Ευρώπη, αφού το 2014 έφτασε στη νοκ άουτ φάση του Γιουρόπα Λιγκ μόλις στη δεύτερη ευρωπαϊκή της συμμετοχή, ενώ το 2015 έγινε η δεύτερη ομάδα της χώρας μετά τη Λέφσκι, που έπαιξε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και η πρώτη που κέρδισε βαθμούς στη διοργάνωση!

Κύπρος – ΑΠΟΕΛ 7 (2013-19)

Ο Θρύλος της Κύπρου, παρότι έχει και αυτός την κακή συνήθεια να αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα, ειδικά μετά την αποχώρηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς το 2013, έγραψε ιστορία αφού έγινε η μοναδική ομάδα στη χώρα που κατακτάει 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα, ξεπερνώντας το ρεκόρ της Ομόνοιας με τα 6 σερί μέχρι το 1979.

Φυσικά, ο ΑΠΟΕΛ είναι πολυνίκης στη Μεγαλόνησο με 28 τίτλους και μεγάλος στόχος του παραμένει η επιστροφή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έστω κι αν ξεκινάει από τον 1ο προκριματικό γύρο την περιπέτειά του το ερχόμενο καλοκαίρι.

Γερμανία – Μπάγερν 6 (2013-…)

Στη Γερμανία καμία άλλη ομάδα πλην της Μπάγερν δεν έχει κατακτήσει πάνω από τρία σερί πρωταθλήματα. Οι Βαυαροί, ωστόσο, χρειάζονται άλλους δύο βαθμούς στα δύο εναπομείναντα ματς της Μπουντεσλίγκα για να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την 7η διαδοχική σαλατιέρα!

Κατά τη διάρκεια της σεζόν ο Νίκο Κόβατς αμφισβητήθηκε έντονα, η Ντόρτμουντ ξέφυγε με 9 βαθμούς διαφορά, όμως η Μπάγερν επέστρεψε κάνοντας 17 νίκες στα τελευταία 20 ματς πρωταθλήματος και οδεύει στην πιο γλυκιά κατάκτηση της 10ετίας, αφού τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε να κάνει περίπατο.

Image result for bayern munich champions league


Άπαντες πλέον στο Μόναχο περιμένουν τη 18η Μαΐου και το ματς με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, το οποίο εκτός από χαρακτήρα φιέστας, θα είναι και το αποχαιρετιστήριο του τρομερού διδύμου Ριμπερί-Ρόμπεν στην «Αλιάντς Αρένα».

Αυστρία – Σάλτσμπουργκ 6 (2014-19)

Η Red Bull αποφάσισε να επενδύσει στη Σάλτσμπουργκ το 2005 και από τότε οι «ταύροι» εξελίσσονται σε ηγεμόνες του αυστριακού ποδοσφαίρου. Με 10 πρωταθλήματα στα τελευταία 13 χρόνια η Σάλτσμπουργκ έχει μετατρέψει σε… φτωχούς συγγενείς τις δύο μεγάλες ομάδες της Βιέννης, Ραπίντ και Αούστρια.

Ούτε η αλλαγή συστήματος επηρέασε φέτος τη Σάλτσμπουργκ. Το πρωτάθλημα μετά τις πρώτες 22 αγωνιστικές έσπασε σε δύο ομίλους και κρίθηκε στα πλέι οφ, ωστόσο οι «ταύροι» αποδείχθηκαν ξανά ασυναγώνιστοι διευρύνοντας το ρεκόρ στη χώρα με 6 συνεχόμενες κατακτήσεις.

Βέβαια, το πιο ευχάριστο μαντάτο ήρθε την Τετάρτη το βράδυ από το Αμστερνταμ με το γκολ του Λούκας Μόουρα στο 96’! Από τη στιγμή που στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίθηκαν η Λίβερπουλ και η Τότεναμ, που έχουν εξασφαλίσει μέσω της Πρέμιερ τη συμμετοχή τους στους ομίλους της σεζόν 2019/20, ανοίγει μία θέση για την πρωταθλήτρια ομάδα της 11ης χώρας στο UEFA Ranking, δηλαδή της Αυστρίας.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι η Σάλτσμπουργκ έπειτα από 11 αποτυχημένες προσπάθειες στα προκριματικά, θα εκπληρώσει επιτέλους το απωθημένο της και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στα αστέρια!

Αζερμπαϊτζάν – Καραμπάχ 6 (2014-19)

Η Καραμπάχ ιδρύθηκε το 1951, όμως θεωρείται από τις νέες δυνάμεις του αζέρικου ποδοσφαίρου. Κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα το 1993 και συνολικά έχει 7, με τα 6 τελευταία να έρχονται σερί από το 2014.

Η μοίρα της ομάδας άλλαξε οριστικά το 2008, όταν την ανέλαβε ο Γκούρμπαν Γκουρμπάνοφ, ο οποίος πλέον θεωρείται ο κορυφαίος Αζέρος τεχνικός στην ιστορία, αφού οδήγησε για πρώτη φορά μία ομάδα της χώρας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2017/18, ενώ η Καραμπάχ επί των ημερών του έχει παίξει και τέσσερις φορές σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ!

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σερί

Λίνκολν (Γιβραλτάρ)2003-1614 πρωταθλήματα
Σκόντο Ρίγα (Λετονία)1991-0414 πρωταθλήματα
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)2006-13 πρωταθλήματα
Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)1992-0413 πρωταθλήματα
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)1992-0413 πρωταθλήματα
Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)1990-9910 πρωταθλήματα
Πιούνικ Ερεβάν (Αρμενία)2001-1010 πρωταθλήματα
Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)2001-1010 πρωταθλήματα

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ