el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κλήρωση Ολυμπιακού: Τι έχει δείξει η ιστορία

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον όμιλό του στο Τσάμπιονς Λιγκ και τη Δευτέρα (16/12) στις 14:00 το μεσημέρι στην κλήρωση της Νιόν θα μάθει τον επόμενο αντίπαλό του.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα μπουν στην κλήρωση ως «ανίσχυροι» επομένως θα τραβήξουν είτε μία από τις 12 πρώτες ομάδες των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, είτε μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με αφορμή λοιπόν την επικείμενη κλήρωση για τη νοκ άουτ φάση της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης πάμε να δούμε τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός στο παρελθόν με τις πιθανές αντιπάλους του.

Ολυμπιακός vs Aγγλία

Ανάμεσα στις υποψήφιες αντιπάλους του Ολυμπιακού είναι και δύο αγγλικές ομάδες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ. Αμφότερες γνώριμες των «ερυθρόλευκων» καθώς τις έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές.

Ο Ολυμπιακός έχει απολογισμό μία νίκη και πέντε ήττες σε έξι ματς με τη Γιουνάιτεντ, με γκολ 4-11. Αντίθετα με την Αρσεναλ τα πράγματα είναι σαφώς πιο ευνοϊκά αφού σε οχτώ μεταξύ τους αναμετρήσεις οι νίκες είναι μοιρασμένες 4-4 και τα γκολ 11-14 υπέρ των «κανονιέρηδων».

Όλα τα ματς κόντρα στην Αρσεναλ έχουν γίνει στο πλαίσιο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη Γιουνάιτεντ ο Ολυμπιακός έχει τέσσερα παιχνίδια σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ασφαλώς μία μονομαχία σε νοκ άουτ φάση τη σεζόν 2013/14 όταν αποκλείστηκε από τους «μπέμπηδες» στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Συνολικά ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστεί 30 φορές με αγγλικές ομάδες και ο απολογισμός του είναι 8-5-17 με γκολ 31-64. Το αρνητικό για τους «ερυθρόλευκους» είναι πως σε 15 επισκέψεις τους επί αγγλικού εδάφους έχουν επικρατήσει μόλις μία φορά, τη σεζόν 2015/16, όταν είχαν κερδίσει 3-2 την Αρσεναλ στο Λονδίνο.

Σε νοκ άουτ φάση ο Ολυμπιακός έχει αναμετρηθεί επτά φορές με αγγλικές ομάδες και οι προκρίσεις είναι 1-6 υπέρ των Αγγλων. Η μοναδική πρόκριση των Πειραιωτών ήρθε επί Μαρτίνς κόντρα στην Μπέρνλι την περσινή σεζόν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Είχαν προηγηθεί οι αποκλεισμοί από Γουέστ Χαμ (1965/Κυπελλούχων), Τότεναμ (1972/Κύπελλο UEFA), Λίβερπουλ (2000/Κύπελλο UEFA), Νιούκαστλ (2005/Κύπελλο UEFA), Τσέλσι (2008/Τσάμπιονς Λιγκ) και Γιουνάιτεντ (2014/Τσάμπιονς Λιγκ).

Ολυμπιακός vs Ισπανία

Δύο είναι οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού και από την Ισπανία. Πρόκειται για την πολυνίκη του Γιουρόπα Λιγκ Σεβίλλη και την Εσπανιόλ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ με τους Καταλανούς στο παρελθόν.

Αντίθετα, με τη Σεβίλλη ο Ολυμπιακός είχε παίξει το 1995 στους «32» του Κυπέλλου UEFA. Στο πρώτο ματς στην Ανδαλουσία είχε ηττηθεί με 1-0 στο 89’.

Στον επαναληπτικό του «Γ. Καραϊσκάκης» έστειλε το παιχνίδι στην παράταση με γκολ του Σαπάνη στο 72’, ο Γιουσκόβιακ είχε γράψει με πέναλτι το 2-0 στο 103’, όμως ο Σούκερ με απευθείας φάουλ διαμόρφωσε στο 110’ το τελικό 2-1 και έτσι οι Σεβιγιάνοι με το εκτός έδρας γκολ του Κροάτη σταρ είχαν προκριθεί στους «16» για να αποκλειστούν μετέπειτα από την Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός σε 32 αγώνες με ισπανικές ομάδες έχει απολογισμό 6-10-16 και γκολ 32-57. Σε 16 επισκέψεις του επί ισπανικού εδάφους δεν έχει κερδίσει ποτέ. Πιο κοντά έφτασε το 2001 στο «Ριαθόρ», όταν είχε προηγηθεί με 2-1 της Ντέπορ στο 83’, στο πλαίσιο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ισοφαρίστηκε σε 2-2 στην εκπνοή. Το τελευταίο του θετικό αποτέλεσμα σε ισπανική έδρα ήταν ξανά στη Λα Κορούνια όταν πήρε ισοπαλία 0-0 το 2004. Εκτοτε μετράει επτά σερί ήττες.

Σε νοκ άουτ φάση ο Ολυμπιακός έχει αναμετρηθεί τέσσερις φορές με ισπανικές ομάδες γνωρίζοντας ισάριθμους αποκλεισμούς από Ατλέτικο (1993/Κυπελλούχων), Τενερίφη (1993/Κύπελλο UEFA), Σεβίλλη (1995/Κύπελλο UEFA) και Λεβάντε (2013/Γιουρόπα Λιγκ).

Ολυμπιακός vs Πορτογαλία

Αρκετά πιθανό είναι το ταξίδι στην Ιβηρική για τον Ολυμπιακό καθώς εκτός από τις δύο ισπανικές στην κληρωτίδα με τους πιθανούς αντιπάλους του θα μπουν και τρεις πορτογαλικές ομάδες. Αυτές είναι οι Πόρτο, Μπενφίκα και Μπράγκα. Με εξαίρεση την Μπράγκα, οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνουν οι αναμετρήσεις με την Πόρτο και την Μπενφίκα.

Ο Ολυμπιακός έχει κοντραριστεί έξι φορές με τους «δράκους» του Πόρτο και ο απολογισμός του είναι 3-1-2 με γκολ 7-7. Με τους «αετούς» της Λισαβόνας οι συναντήσεις του είναι επτά και ο απολογισμός του στο 3-1-3 με γκολ 8-7.

Γενικά οι επιδόσεις του Ολυμπιακού απέναντι σε πορτογαλικές ομάδες είναι ιδιαίτερα ισορροπημένες αφού σε συνολικά 17 παιχνίδια μετράει οχτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και επτά ήττες με γκολ 21-21.

Ο αριθμός των συναντήσεων είναι μονός διότι τη σεζόν 2008/09 στο Κύπελλο UEFA δεν διεξάγονταν διπλές αναμετρήσεις (εντός-εκτός) στη φάση των ομίλων. Τότε ο Ολυμπιακός είχε πετύχει μία από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές νίκες της ιστορίας του κερδίζοντας την Μπενφίκα στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 5-1.

Σε νοκ άουτ φάση οι προκρίσεις είναι 1-2 υπέρ των πορτογαλικών ομάδων. Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε το 1973 από την Μπενφίκα με δύο ήττες 1-0 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Δέκα χρόνια μετά αντιμετώπισε ξανά την Μπενφίκα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών αυτήν τη φορά για τη φάση των «16». Στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 χάρη σε κεφαλιά του Αναστόπουλου από κόρνερ, όμως στον επαναληπτικό της Λισαβόνας οι «αετοί» προκρίθηκαν κερδίζοντας με 3-0.

Η μοναδική πρόκριση επί πορτογαλικής ομάδας για τον Ολυμπιακό ήρθε τη σεζόν 2016/17 κόντρα στην Αρούκα, όταν οι Πειραιώτες χρειάστηκαν στον επαναληπτικό του Φαλήρου την παράταση (2-1) για να περάσουν. Στο πρώτο ματς είχαν κερδίσει με 1-0 και αυτή είναι η μοναδική νίκη του Ολυμπιακού επί πορτογαλικού εδάφους σε οχτώ ταξίδια του στη χώρα της Ιβηρικής.

Ολυμπιακός vs Ιταλία

Ο Ολυμπιακός παρότι στο παρελθόν έχει δώσει 26 παιχνίδια με ιταλικές ομάδες δεν έχει συναντηθεί ποτέ με την Ιντερ, η οποία είναι η μοναδική υποψήφια αντίπαλος από τη γειτονική χώρα.

Την περσινή σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» του Πέδρο Μαρτίνς απέκλεισαν τη συμπολίτισσα της Ιντερ, Μίλαν, στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική με 3-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο απολογισμός του Ολυμπιακού απέναντι σε ιταλικές ομάδες είναι 7-5-14 με γκολ 25-45. Επί ιταλικού εδάφους σε 13 επισκέψεις τους οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κερδίσει τρεις φορές (Κάλιαρι, Γιουβέντους, Λάτσιο), ωστόσο έχουν υποστεί και μία από τις βαρύτερες ήττες της ιστορίας τους το 2003 με το 7-0 από τη Γιουβέντους στο Τορίνο.

Σε νοκ άουτ φάση ο Ολυμπιακός έχει γνωρίσει μόνο αποκλεισμούς, επτά στον αριθμό οι τρεις από τη Γιουβέντους. Το 1967 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1999 στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και την ίδια χρονιά στους «32» του Κυπέλλου UEFA. Οι υπόλοιποι αποκλεισμοί είναι κόντρα σε Μίλαν (1959/Κύπελλο Πρωταθλητριών), Κάλιαρι (1972/Κύπελλο UEFA), Νάπολι (1979/Κύπελλο UEFA) και Σαμπντόρια (1999/Κύπελλο Κυπελλούχων).

Ολυμπιακός vs Ολλανδία

Άλλος ένα ισχυρός αντίπαλος που μπορεί να διασταυρωθεί με τον Ολυμπιακό είναι ο Αγιαξ. Πάνε πάνω από 20 χρόνια από την τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων, η οποία ήταν τη σεζόν 1998/99 όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φτάσει ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός απέναντι στον Αγιαξ μετράει σε έξι παιχνίδια δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες με γκολ 4-7. Πέρα από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ το 1998, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αντιμετωπίσει και δύο φορές σε νοκ άουτ φάση τον Αίαντα με τις προκρίσεις να είναι μοιρασμένες.

Ο Ολυμπιακός απέκλεισε το 1983 τον Αγιαξ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το ματς στην Ολλανδία έληξε ισόπαλο 0-0, όπως και ο επαναληπτικός στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Στην παράταση όμως με δύο γκολ (94’, 118) του Αναστόπουλου ο Ολυμπιακός λύγισε τον Αγιαξ των Φαν Μπάστεν, Κούμαν, Ράικαρντ, Ολσεν, Μέλμπι, Ντε Μος γράφοντας μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές βραδιές της ιστορίας του.

Τρία χρόνια αργότερα ο Αγιαξ πήρε τη ρεβάνς αφού απέκλεισε τον Ολυμπιακό στους «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων κερδίζοντας στο πρώτο ματς στην Ολλανδία με 4-0.

Ο Ολυμπιακός έχει να παίξει με ολλανδική ομάδα από το 2009 όταν αντιμετώπισε την Αλκμααρ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο απολογισμός του σε 10 ματς με ολλανδικούς συλλόγους είναι 4-3-3 με 7-8 γκολ.

Ολυμπιακός vs Σκωτία

Ο Ολυμπιακός έχει να ταξιδέψει στη Σκωτία για επίσημο παιχνίδι πάνω από 45 χρόνια! Ισως του δοθεί φέτος η ευκαιρία αφού μία από τις πιθανές αντιπάλους είναι και η Σέλτικ.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη και τελευταία φορά στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1974/75. Στο πρώτο ματς στη Γλασκώβη το ματς είχε έρθει ισόπαλο 1-1, όμως στον επαναληπτικό του «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-0 χάρη σε γκολ του Κρητικόπουλου και του Σταυρόπουλου παίρνοντας έτσι την πρόκριση.

Οι Πειραιώτες έχουν και δύο αναμετρήσεις με την Ντανφέρμλιν ακόμη πιο παλιά, τη σεζόν 1968/69 για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου είχαν γνωρίσει τον αποκλεισμό.

Συνολικά σε τέσσερα ματς κόντρα σε σκωτσέζικες ομάδες ο Ολυμπιακός μετράει 2-1-1 με 6-5 γκολ.

Ολυμπιακός vs Αυστρία

Φτωχή είναι η παράδοση των αγώνων του Ολυμπιακού με αυστριακές ομάδες. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί μόνο με τη Φιρστ Βιέννα τη σεζόν 1989/90 για τους «32» του Κυπέλλου UEFA. Τότε ο Ολυμπιακός είχε προκριθεί με δύο ισοπαλίες, 2-2 στην Αυστρία και 1-1 στην Ελλάδα.


Στην κληρωτίδα της Δευτέρας υπάρχουν δύο υποψήφιοι αντίπαλοι από την Αυστρία, η μόνιμη πρωταθλήτρια της χώρας τα τελευταία χρόνια, Σάλτσμπουργκ, που την τρέχουσα σεζόν αγωνίστηκε για παρθενική φορά σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και η ΛΑΣΚ Λίντσερ, η οποία φέτος διεκδικεί προς το παρόν επί ίσοις όροις τον τίτλο από τους πανίσχυρους «ταύρους» στην αυστριακή Μπουντεσλίγκα.

Ολυμπιακός vs Βέλγιο

Από το Βέλγιο ο Ολυμπιακός μπορεί να πέσει πάνω στη Γάνδη. Στο παρελθόν δεν έχει αναμετρηθεί ξανά με τα «βουβάλια», ωστόσο κόντρα σε βελγικές ομάδες έχει παίξει οχτώ φορές έχοντας απολογισμό 4-0-4 με γκολ 13-12. Επί βελγικού εδάφους σε τέσσερα ματς οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πανηγυρίσει ένα διπλό το 2013 με 3-0 επί της Αντερλεχτ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, χάρη στο χατ τρικ του Κώστα Μήτρογλου.

Σε νοκ άουτ φάση ο Ολυμπιακός μετράει δύο αποκλεισμούς, αμφότερους από την Αντερλεχτ. Ο πρώτος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1974, όταν είχε χάσει 5-1 στις Βρυξέλλες και δεν μπόρεσε να κάνει την επική ανατροπή στον επαναληπτικό φτάνοντας ως το 3-0. Ο δεύτερος το 2016 στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, όταν ηττήθηκε 1-0 στο Βέλγιο και στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» αποκλείστηκε στην παράταση με 1-2.

Ολυμπιακός vs Ελβετία

Από τους πιθανούς προορισμούς του Ολυμπιακού και η Ελβετία καθώς στην κλήρωση θα βρίσκεται και η Βασιλεία. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ σε επίσημο ματς τη Βασιλεία, όμως μετρούν έξι αγώνες κόντρα σε ελβετικές ομάδες και μάλιστα είναι αήττητοι με απολογισμό 4-2-0 και γκολ 12-4.

Σε νοκ άουτ φάση οι προκρίσεις είναι 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Η πρώτη στο Κύπελλο UEFA το 1984 επί της Ξαμάξ (1-0 στο ΟΑΚΑ, 2-2 στο Νοσατέλ) και η δεύτερη την περσινή σεζόν επί της Λουκέρνης στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ με δύο νίκες (4-0, 3-1).

Ολυμπιακός vs Σουηδία

Τέλος, ανάμεσα στους υποψήφιους αντιπάλους συγκαταλέγεται και η Μάλμε, την οποία ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει τη σεζόν 2014/15 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνη τη χρονιά είχε ηττηθεί 2-0 στη Σουηδία, όμως με το 4-2 της τελευταίας αγωνιστικής στο Φάληρο εξασφάλισε την τρίτη θέση και τη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ ολοκληρώνοντας το γκρουπ με 9 βαθμούς.

Στο παρελθόν ο Ολυμπιακός έχει μόνο ένα νοκ άουτ με σουηδική ομάδα, το 1982 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όταν απέκλεισε την Εστερ. Το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ είχε λήξει 2-0 υπέρ των «ερυθρόλευκων» με γκολ των Αναστόπουλου, Κοκολάκη και ο επαναληπτικός 1-0 υπέρ της Εστερ.

Συνολικά κόντρα σε σουηδικές ομάδες ο Ολυμπιακός μετράει 2-0-2 με γκολ 6-3.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ