el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κόπα Άφρικα 2019: Οι «Έλληνες» της διοργάνωσης της Αιγύπτου

Το Κόπα Άφρικα κλείνει αισίως 62 χρόνια ζωής. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1957 και φέτος είναι η 32η έκδοσή του. Η πρώτη σέντρα θα δοθεί στις 21 Ιουνίου και ο τελικός, όπου θα αναδειχθεί η πρωταθλήτρια Αφρικής, είναι προγραμματισμένος για τις 19 Ιουλίου.

Το φετινό Κόπα Άφρικα θα είναι διαφορετικό από τα άλλα διότι είναι το πρώτο στα χρονικά που διεξάγεται καλοκαίρι. Ως συνήθως το τουρνουά λάμβανε χώρα το δίμηνο Ιανουάριο-Φεβρουάριο, ωστόσο η CAF προς τέρψιν των ευρωπαϊκών συλλόγων αποφάσισε να το μεταφέρει καταμεσής του καλοκαιριού, σε μία εποχή δηλαδή που οι θερμοκρασίες στην οικοδέσποινα Αίγυπτο μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου!

Η διοργάνωση αρχικά είχε ανατεθεί στο Καμερούν, εντούτοις η CAF αναγκάστηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2018 να τη δώσει στην Αίγυπτο. Από τη μία οι καθυστερήσεις στην παράδοση των αθλητικών εγκαταστάσεων, από την άλλη λόγοι ασφαλείας στη χώρα της κεντρικής Αφρικής (αγγλόφωνη κρίση, Μπόκο Χαράμ) οδήγησαν την CAF να αλλάξει τον αρχικό της σχεδιασμό.

Κατόπιν τούτων το τουρνουά πήγε στην Αίγυπτο και ενώ αρχικά είχε οριστεί να διεξαχθεί από τις 15 Ιουνίου ως τις 19 Ιουλίου, το εναρκτήριο παιχνίδι μετατέθηκε για έξι μέρες μετά, με αφορμή το Ραμαζάνι.

Το φετινό Κόπα Αφρικα εκτός του ότι είναι το πρώτο που πραγματοποιείται καλοκαίρι, θα είναι και το πρώτο με 24 φιναλίστ, διότι η CAF μιμούμενη την UEFA επέλεξε να διευρύνει τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στην τελική φάση από 16 που ήταν μέχρι πρότινος.

Έτσι, σύμφωνα με το νέο σύστημα θα προκρίνονται από τους έξι ομίλους οι δύο πρώτες, καθώς και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες για να σχηματιστεί η φάση των «16». Από εκεί και πέρα υπάρχουν νοκ άουτ αγώνες μέχρι την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Αλλαγές υπήρξαν και στα στάδια που θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια. Αρχικά είχε συμπεριληφθεί το «Αλ Μάσρι» στο Πορτ Σάιντ, όμως ένα πρόβλημα στην κεντρική εξέδρα ανάγκασε τους διοργανωτές να το αντικαταστήσουν με το «Αλ Σαλάμ» στο Κάιρο. Ως εκ τούτου το Κόπα Άφρικα θα φιλοξενηθεί σε τέσσερις πόλεις του Αιγύπτου και έξι γήπεδα εκ των οποίων τα τρία είναι στην πρωτεύουσα. Τα άλλα τρία είναι στην Αλεξάνδρεια, στην Ισμαηλία και στο Σουέζ.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η απόφαση της CAF να αξιοποιήσει την τεχνολογία VAR από τα προημιτελικά και όχι από την αρχή του τουρνουά.

Πάμε όμως να δούμε κάθε όμιλο ξεχωριστά, με οδηγό μας τους «Έλληνες» του Κόπα Αφρικα. Και σε αυτήν τη διοργάνωση είναι ουκ ολίγοι οι ποδοσφαιριστές που είτε πέρασαν στο παρελθόν από το ελληνικό πρωτάθλημα, είτε αγωνίζονται ακόμη σε αυτό.

1ος Όμιλος (Αίγυπτος, ΛΔ Κονγκό, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε)

Η Αίγυπτος του Χαβιέρ Αγκίρε, με τον σούπερ σταρ της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ στις τάξεις της προβάλει ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Είναι η πολυνίκης του θεσμού με 7 τίτλους (τελευταίος το 2010), έχει τις περισσότερες συμμετοχές (24), ενώ τις τέσσερις προηγούμενες φορές που διοργάνωσε το Κόπα Αφρίκα το κατέκτησε τις τρεις (1959, 1986, 2006).

Image result for Μοχάμεντ Σαλάχ αιγυπτος


Στην αποστολή των «Φαραώ» βρίσκονται δύο γνώριμοι του ελληνικού κοινού. Πρόκειται ασφαλώς για τον Αμρ Ουάρντα (Ατρόμητος/ΠΑΟΚ) και για τον Αχμέντ Χασάν, ο οποίος την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με επιτυχία στον Ολυμπιακό πετυχαίνοντας 11 γκολ στη Σούπερ Λιγκ.

Ο πρώην άσος των «ερυθρόλευκων» αναμένεται να έρχεται από τον πάγκο, αντίθετα ο Ουάρντα δεν αποκλείεται να βρεθεί στα βασικά πλάνα του Μεξικανού ομοσπονδιακού.

Γνωστά πρόσωπα θα συναντήσουμε και στη ΛΔ του Κονγκό αφού στην αποστολή έχουν συμπεριληφθεί τόσο ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού Πολ-Ζοσέ Μ’Ποκού (Σταντάρ) όσο και ο πρώην μπακ του Ολυμπιακού, Αρτούρ Μαζουακού (Γουέστ Χαμ). Αμφότεροι θεωρούνται πολύτιμα στελέχη στην ενδεκάδα του Φλορέντ Ιμπενζέ, με τον Μαζουακού μάλιστα να σκοράρει στο τελευταίο φιλικό του Κονγκό κόντρα στην Κένυα (1-1).

Οι «Λεοπαρδάλεις» συμμετέχουν για 19η φορά και τέταρτη διαδοχική σε Κόπα Άφρικα, έχουν δύο τίτλους (1968, 1974) και στους 13 τελευταίους αγώνες τους σε τελική φάση έχουν χάσει μόνο δύο φορές, τον ημιτελικό από την Ακτή Ελεφαντοστού το 2015 και τον προημιτελικό από την Γκάνα το 2017.

Στην Ουγκάντα δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με την Ελλάδα. Ισως μερικοί φίλοι του ΠΑΟΚ να θυμούνται τον μπακ Μουκίμπι της Έστερσουντ από τα παιχνίδια του Δικεφάλου με τη σουηδική ομάδα στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι «Πελαργοί» με την εφετινή μετρούν επτά συμμετοχές σε τελική φάση, κορυφαία τους στιγμή ήταν ο τελικός του 1978 όταν ηττήθηκαν από την Γκάνα. Στον πάγκο είναι ο Γάλλος Σεμπαστιάν Ντεσάμπρ, ενώ κορυφαίο όνομα θεωρείται ο 21χρονος μεσοεπιθετικός Φαρούκ Μίγια (Γκόριτσα).

Ούτε στη Ζιμπάμπουε υπάρχει σημείο επαφής με την Ελλάδα. Ενδεχομένως οι φίλοι του ΠΑΟΚ θελήσουν να παρακολουθήσουν τον Μάρβελους Νακάμπα (Κλαμπ Μπριζ), που ακούστηκε στα μεταγραφικά του Δικεφάλου και είναι ο κορυφαίος χαφ στο ρόστερ του Σάντεϊ Τσιτζάμπβα.

Οι «Πολεμιστές» θα αγωνιστούν σε τελική φάση Κόπα Αφρικα για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Ντεμπούτο έκαναν το 2004. Στις τρεις προηγούμενες συμμετοχές τους δεν κατάφεραν να προκριθούν από τους ομίλους.

2ος Όμιλος (Νιγηρία, Γουινέα, Μαδαγασκάρη, Μπουρουντί)

Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει κάποιον εκπρόσωπο στη Νιγηρία, στην αποστολή της οποίας φιγουράρουν παίκτες από την Πρέμιερ Λιγκ όπως ο Αλεξ Ιγουόμπι (Αρσεναλ) και ο Γουιλφρίντ Ντιντί (Λέστερ).

Image result for Αλεξ Ιγουόμπι


Οι «Σούπερ Αετοί» επιστρέφουν στα τελικά μετά από απουσία δύο διοργανώσεων. Εχουν τρεις τίτλους (1980, 1994, 2013) και στις 14 από τις 16 προηγούμενες συμμετοχές τους έφτασαν μίνιμουμ ως τα ημιτελικά! Στον πάγκο τους είναι ο Γερμανός Γκέρνοτ Ρορ.

Αντίθετα, στη Γουινέα έχουμε διπλή εκπροσώπηση με τον Μαντί Καμαρά του Ολυμπιακού και τον Μίκαελ Ντιρέσταμ της Ξάνθης. Μάλιστα, ο χαφ των «ερυθρόλευκων» συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να είναι στη βασική ενδεκάδα του Βέλγου Πολ Πουτ δίπλα στον χαφ της Νάπολι, Αμαντού Ντιαβαρά και στο μεγάλο αστέρι των «Ελεφάντων», τον Ναμπί Κεϊτά της Λίβερπουλ. Στην αποστολή έχει συμπεριληφθεί και ο μπακ Φοντέ Καμαρά (Γκαζελέκ), που φέρεται να απασχολεί μεταγραφικά τον Ολυμπιακό.

Η Γουινέα θα συμμετάσχει σε τελική φάση για 12η φορά, προκρίθηκε ως αήττητη (3-3-0) από τον προκριματικό όμιλο, αφήνοντας δεύτερη την Ακτή Ελεφαντοστού. Κορυφαία της στιγμή ήταν το 1976 όταν τερμάτισε δεύτερη πίσω από το Μαρόκο. Το 2017 έλειψε, το 2015 έφτασε ως τους «8».

Η Μαδαγασκάρη είναι η σταχτοπούτα της διοργάνωσης αφού θα παίξει για πρώτη φορά σε τελική φάση Κόπα Αφρικα. Η πλειονότητα των διεθνών της αγωνίζεται σε μικρές κατηγορίες της Γαλλίας. Πιο γνωστός ποδοσφαιριστής της ο 35χρονος μπακ Ζερεμί Μορέλ της Λυών.

Την πρώτη του συμμετοχή σε Κόπα Αφρικα θα καταγράψει και το Μπουρουντί. 43 χρόνια περίμενε για αυτήν την στιγμή. Ποδοσφαιρική σύνδεση με την Ελλάδα τα «Χελιδόνια» δεν έχουν, ωστόσο όποιος αποφασίσει να δει αγώνα του Μπουρουντί σίγουρα θα επικεντρωθεί στην ατραξιόν της εθνικής, τον Σάιντο Μπεραχίνο (Στόουκ).

3ος Όμιλος (Σενεγάλη, Αλγερία, Κένυα, Τανζανία)

Η Σενεγάλη έχει να επιδείξει μόνο έναν χαμένο τελικό το 2002, παρόλα αυτά θεωρείται το δεύτερο φαβορί για τον τίτλο στο φετινό Κόπα Αφρικα διότι η αποστολή της απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), προεξάρχοντος ασφαλώς του Σάντιο Μανέ της Λίβερπουλ.

Image result for Σάντιο Μανέ σενεγάλη


Είναι ενδεικτικό ότι ο στόπερ του Ολυμπιακού, Παπέ Αμπού Σισέ έχει να συναγωνιστεί στην ίδια θέση τον Καλιντού Κουλιμπαλί της Νάπολι και τον Σαλίφ Σανέ της Σάλκε. Τα «Λιοντάρια της Τεράνγκα» συνεχίζουν στον πάγκο με τον Αλιού Σισέ, που τα οδήγησε και στο Μουντιάλ του 2018. Είναι η ομάδα που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς (16) στα προκριματικά και θα μετάσχει για 15η φορά σε τελική φάση.

Στην Αλγερία η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε εκπρόσωπο με τον Σουντανί, ωστόσο το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού δεν συμπεριλήφθηκε στην 23αδα του Τζαμέλ Μπελμαντί. Η μοναδική μας σύνδεση λοιπόν περιορίζεται στον πρώην άσο του Παναθηναϊκού, Μεντί Αμπεΐντ (Ντιζόν), ο οποίος πιθανότατα θα έχει αναπληρωματικό ρόλο.

Στις «Αλεπούδες της Ερήμου» ξεχωρίζει προφανώς ο πρωταθλητής Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Σίτι, Ριάντ Μαρέζ. Η Αλγερία θα συμμετάσχει φέτος για 18η φορά σε Κόπα Αφρικα, έχει έναν τίτλο το 1990 στην έδρα της και στις τελευταίες τρεις συμμετοχές της κέρδισε μόνο δύο από τα δέκα ματς που έδωσε.

Στην Κένυα οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι θα αναγνωρίσουν τον Βίκτορ Γουνιάμα της Τότεναμ, ωστόσο όσοι ασχολούνται με τις μικρές κατηγορίες στην Ελλάδα δεν θα αφήσουν να περάσει απαρατήρητο το όνομα Πολ Γουέρε. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός κατέγραψε τη σεζόν που μας πέρασε πέντε συμμετοχές στη Φούτμπολ Λιγκ με τα Τρίκαλα ενώ το 2015/16 είχε αγωνιστεί και στην Καλλονή! Στην πρόβα τζενεράλε με την ΛΔ Κονγκό (1-1), ο Γουέρε πέρασε σαν αλλαγή στο 56’ από τον Γάλλο ομοσπονδιακό, Σεμπαστιάν Μινιέ.

Η Κένυα επιστρέφει σε τελικά Κόπα Αφρικα έπειτα από 15 χρόνια για την έκτη της συμμετοχή. Δεν έχει περάσει ποτέ τους ομίλους, ενώ στα τελευταία 14 παιχνίδια της σε τελική φάση έχει μόνο μία νίκη.

Στην Τανζανία οι περισσότεροι θα αναγνωρίσουν τον προπονητή Εμάνουελ Αμουνίκε. Ναι σωστά θυμάστε, τον Νιγηριανό εξτρέμ που έκανε θραύση τη δεκαετία του ‘90 σε γνωστό ηλεκτρονικό παιχνίδι ποδοσφαίρου και φυσικά ήταν στην αποστολή της εθνικής Νιγηρίας στο Μουντιάλ του 1994 όταν αντιμετώπισε και την Εθνική μας.

Από εκεί και πέρα ίσως γνωρίζει κάποια ελληνική λέξη ο φορ/σταρ της Τανζανίας, Μπβάνα Σαμάτα, από την κοινή θητεία του με τον Καρέλη στην Γκενκ. Η Τανζανία έκανε ντεμπούτο σε Κόπα Αφρικα το 1980 και έκτοτε χρειάστηκε 39 χρόνια για να επιστρέψει σε τελική φάση!

4ος Όμιλος (Μαρόκο, Ακτή Ελεφαντοστού, Νότια Αφρική, Ναμίμπια)

Στο Μαρόκο τα βλέμματα στρέφονται αμέσως στον πρώην στόπερ του Ολυμπιακού, Εμάνουελ Ντα Κόστα, ο οποίος στα 33 του πλέον βγάζει το… ψωμί του στη Σαουδική Αραβία με τα χρώματα της Αλ-Ιτιχάντ. Το πιθανότερο είναι πως θα είναι αναπληρωματικός πίσω από τον κάπτεν Μεντί Μπενατιά και τον Ρομέν Σάις (Γουλβς)

Τα «Λιοντάρια του Άτλαντα» κατέκτησαν το Κόπα Αφρικα το 1976 και έκτοτε έχουν να επιδείξουν μόνο τον χαμένο τελικό του 2004. Είναι ενδεικτικό ότι προκρίθηκαν από τους ομίλους μόνο στις δύο από τις τελευταίες οχτώ περιπτώσεις που συμμετείχαν σε τελική φάση. Στον πάγκο τους πάντως βρίσκεται ο ειδικός των Κόπα Αφρικα, Ερβέ Ρενάρ, που έχει κερδίσει το τρόπαιο τόσο με τη Ζάμπια το 2012 όσο και με την Ακτή Ελεφαντοστού το 2015.

Κάποτε υπήρχε ο Γιάγια Τουρέ να μας συνδέει με την Ακτή Ελεφαντοστού, τώρα όμως δεν έχουμε κάτι κοινό. Οι «Ελέφαντες» πάντως ως είθισται θα παρατάξουν δυνατή ομάδα με ποδοσφαιριστές από το top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων όπως οι Ζαχά (Κρίσταλ Πάλας), Πεπέ (Λιλ), Γκμπαμέν (Μάιντς), Κεσιέ (Μίλαν).

Η Ακτή έχει δύο τίτλους (1992, 2015), προκρίνεται στα τελικά σταθερά από το 2006 και από τότε μόνο το 2017 δεν κατάφερε να περάσει τους ομίλους. Φέτος θα συμπληρώσει 23 συμμετοχές!

Δύσκολο να γίνει σύνδεση με τη Νότια Αφρική αφού ο Στιούαρτ Μπάξτερ σε αντίθεση με την πρακτική των υπόλοιπων ομοσπονδιακών, που στράφηκαν κυρίως στην Ευρώπη, προτίμησε στην 23άδα 17 παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα!

Οι «Μπαφάνα Μπαφάνα» θα παίξουν σε τελική φάση Κόπα Αφρικα για 10η φορά. Κατέκτησαν το τρόπαιο το 1996, έφτασαν στον τελικό το 1998, όμως στις τελευταίες πέντε συμμετοχές τους αποκλείστηκαν τέσσερις φορές στους ομίλους.

Μάλλον δεν είναι εφικτό να βρεις διάσημο ποδοσφαιριστή από τη Ναμίμπια. Οι Ελληνες φίλαθλοι περισσότερο θα θυμούνται τον γνωστό σπρίντερ Φράνκι Φρέντερικς που στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πριν τον τελικό των 200 μέτρων, προσπαθούσε να κατευνάσει τις αποδοκιμασίες του ελληνικού κοινού για τον περιβόητο αποκλεισμό του Κώστα Κεντέρη.

Στα ποδοσφαιρικά, οι «Γενναίοι Πολεμιστές» αν καταφέρουν να πάρουν έστω μία νίκη στον όμιλο του θανάτου, όπως έχει χαρακτηριστεί, θα είναι επιτυχία. Αλλωστε, η Ναμίμπια στις δύο μόλις συμμετοχές της σε τελικά Κόπα Αφρικα, πριν τη φετινή, έχει σημειώσει δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

5ος Όμιλος (Τυνησία, Μάλι, Μαυριτανία, Ανγκόλα)

Και στην Τυνησία έχει παρουσία ο Ολυμπιακός, με τον Γιασίν Μεριά. Μάλιστα ο 25χρονος στόπερ λογίζεται βασικός από τον Αλέν Ζιρές κάτι που φάνηκε και στα τρία τελευταία φιλικά προετοιμασίας με Ιράκ, Κροατία και Μπουρουντί, όπου οι «Αετοί της Καρχηδόνας» σημείωσαν ισάριθμες νίκες.

Image result for Γιασίν Μεριά Τυνησία


Η Τυνησία προκρίνεται στα τελικά διαδοχικά από το 1994, θα φτάσει φέτος τις 19 συμμετοχές, ενώ έχει και έναν τίτλο το 2004 μέσα στην έδρα της.

Από το Μάλι ίσως οι φίλοι της ΑΕΚ να θυμούνται αμυδρά τον Αμπντουλαΐ Ντιαμπί, που είχε παίξει στις δύο κόντρες της Ενωσης με την Κλαμπ Μπριζ στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ το 2017. Πλέον ο Ντιαμπί αγωνίζεται στη Σπόρτινγκ, ωστόσο το βαρύ πυροβολικό του Μάλι είναι ο Μαρεγκά της Πόρτο. Βέβαια η αποστολή στηρίζεται κυρίως σε ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε γαλλικούς συλλόγους.

Οι «Αετοί» θα συμμετέχουν για 11η φορά στην ιστορία τους σε Κόπα Άφρικα, τερμάτισαν τρίτοι το 2012 και το 2013, ενώ έχουν και έναν χαμένο τελικό το 1972.

Η Μαυριτανία είναι η τρίτη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στο φετινό Κόπα Αφρικα και στην 23άδα δεν θα μπορούσε να λείπει ένας «Έλληνας».

Ασφαλώς πρόκειται για το «μηχανάκι» της Ξάνθης, τον Κάσα Καμαρά, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα βρίσκεται στο αρχικό σχήμα του Κορεντέν Μαρτίνς. Ο 26χρονος αμυντικός μέσος ανήκει στην Ξάνθη από το 2015/16 και τη σεζόν που μας πέρασε ήταν από τους πιο σταθερούς ποδοσφαιριστές της, φτάνοντας τις 25 συμμετοχές.

Στην Ανγκόλα δεσπόζει προφανώς η παρουσία του κάπτεν, Τζάλμα Κάμπος. Ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ και νυν της Αντάλιασπορ είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους παίκτες που έχουν οι «Μαύρες Αντιλόπες» και φυσικά δεν γινόταν να απουσιάζει από την αποστολή του Σρντιαν Βασίλιεβιτς.

Η Ανγκόλα έκανε το ντεμπούτο της σε Κόπα Αφρικα το 1996, φέτος συμπληρώνει οχτώ συμμετοχές, ενώ η καλύτερές της παρουσίες ήρθαν το 2008 και το 2010 όταν έφτασε ως τα προημιτελικά.

6ος Όμιλος (Καμερούν, Γκάνα, Μπενίν, Γουινέα-Μπισάου)

Στα χρώματα του Πανιώνιου το Καμερούν, που είναι κάτοχος του τίτλου. Δύο οι εκπρόσωποι της «πλατείας», πρόκειται για τον Γιάγια Μπανανά και τον Ολιβιέ Μπουμάλ.

Μάλιστα ο πρώτος όλα δείχνουν πως θα είναι βασική επιλογή του Κλάρενς Ζέντορφ για τους στόπερ, κάτι που φάνηκε και στο τελευταίο φιλικό με το Μάλι (1-1), όπου ο πρώην άσος του Πλατανιά αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά. Αντίθετα ο πρώην εξτρέμ του Παναθηναϊκού προορίζεται για εναλλακτική επιλογή δεδομένου ότι τα «Αδάμαστα Λιοντάρια» μεσοεπιθετικά έχουν πληθώρα επιλογών (Τσούπο-Μοτίνγκ, Εκαμπί, Ν’Τζιέ). Στα συν επίσης ότι διαθέτουν σούπερ τερματοφύλακα (Ονάνα/Αγιάξ) κάτι που δεν συνηθίζεται στις αφρικανικές ομάδες.

Το Καμερούν έχει κατακτήσει πέντε φορές το Κόπα Αφρικα, υπολείπεται σε τίτλους μόνο της Αιγύπτου (7) και στη 19η συμμετοχή της ιστορίας του έχει την ευκαιρία να πλησιάσει τους «Φαραώ» σε απόσταση αναπνοής.

Από τις κλασικά ισχυρές δυνάμεις της ηπείρου και η Γκάνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία επτά Κόπα Αφρικα τερματίζει πάντα στην πρώτη τετράδα έχοντας και δύο χαμένους τελικούς (2010, 2015). Στην τροπαιοθήκη της φιγουράρουν τέσσερις τίτλοι, ο πιο πρόσφατος ωστόσο το 1982.

Στην αποστολή της δεν λείπουν τα αδέρφια Αγιού, η παλιά καραβάνα Ασαμόα Γκίαν αλλά και χαφ κλάσης όπως ο Κουάντο Ασαμόα (Ιντερ) ή ο Τόμας Πάρτεϊ (Ατλέτικο). Ελληνική σύνδεση εντοπίζεται μόνο στον πρώην άσο του Παναθηναϊκού, Μουμπάρακ Γουακάσο, που πλέον αγωνίζεται στην Αλαβές.

Related image


Ούτε από το Μπενίν λείπει το ελληνικό χρώμα αφού στην 23άδα του Μισέλ Ντουσουΐρ συμπεριλήφθηκε ο αμυντικός του Λεβαδειακού, Μόιζε Αντιλέχου. Ο 23χρονος άσος αγωνίστηκε στους Βοιωτούς για δύο σεζόν έχοντας στο πρωτάθλημα που τελείωσε 22 συμμετοχές και ένα γκολ.

Ελληνικό ενδιαφέρον ωστόσο υπάρχει και για τον φορ της Χάντερσφιλντ, Στιβ Μουνιέ, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στη μεταγραφική λίστα του Ολυμπιακού. Από την άλλη οι Κύπριοι φανς θα θυμούνται τον άλλοτε στράικερ των Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, Μικαέλ Ποτέ, ο οποίος τώρα αγωνίζεται στην Τουρκία.

Οι «Σκίουροι» θα παίξουν σε τελική φάση Κόπα Αφρικα για τέταρτη φορά (2004, 2008, 2010).
Επίλογος με τη Γουινέα-Μπισάου στην οποία η πλειονότητα των διεθνών αγωνίζεται στην Πορτογαλία. Οι «Αγριόσκυλοι» έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε τελικά Κόπα Αφρικα το 2017 στην Γκαμπόν όπου στον όμιλο πήραν μία ισοπαλία σε τρία ματς. Φέτος θα επιδιώξουν την πρώτη τους νίκη.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ