el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κύπελλο Ισπανίας: Όνειρα τελικού για τέσσερις

Η απουσία των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα επιτρέπει και στις τέσσερις ομάδες που βρίσκονται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας να ελπίζουν στην κατάκτηση του τροπαίου.

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Γρανάδα (12/02, 22:00) και Ρεάλ Σοσιεδάδ – Μιραντές (13/02, 22:00) συνθέτουν τα δύο ζευγάρια των ημιτελικών. Οι αγώνες είναι διπλοί και ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ.

Αθλέτικ Μπιλμπάο: Η δεύτερη πιο επιτυχημένη

Με 23 κατακτήσεις και 14 χαμένους τελικούς, η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι ο δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα της διοργάνωσης μετά την Μπαρτσελόνα.

Οι Βάσκοι, που είχαν ηττηθεί στους τρεις πιο πρόσφατους τελικούς που συμμετείχαν από τους Καταλανούς (2008-09, 2001-12, 2015-16), κατάφεραν να πετάξουν έξω τον… κακό τους δαίμονα στα ημιτελικά με τη νίκη τους 1-0 στις 6 Φεβρουαρίου. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση σημειώθηκε στο τελευταίο λεπτό και χρεώθηκε ως αυτογκόλ στο Σέρτζι Μπουσκέτς.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αθλέτικ Μπιλμπάο

Το 1983-84 και πάλι με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, ήταν η τελευταία φορά που κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας 1-0 στον τελικό του «Μπερναμπέου».

Πριν την Μπαρτσελόνα, η Μπιλμπάο απέκλεισε κατά σειρά, εκτός έδρας όλες, τις: Ιντερσίτι (3-0), Σεστάο (4-0), Ελτσε (1-1) και Τενερίφη (3-3).

Γρανάδα: Για τον δεύτερο τελικό

Στα 88 χρόνια ιστορίας της, η Γρανάδα έχει συμμετάσχει μία φορά σε τελικό Κυπέλλου και ακόμα μία έχει φτάσει στα ημιτελικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για granada fc

Το 1958-59 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» είχε αντιμετωπίσει στον τελικό την Μπαρτσελόνα, από την οποία ηττήθηκε με 4-1. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1968-69, έφτασε μέχρι τους «4» όταν αποκλείστηκε σε διπλά ματς από την τωρινή της αντίπαλο, Αθλέτικ Μπιλμπάο (η οποία είχε φτάσει και στην κατάκτηση του τροπαίου).

Τη Βαλένθια (2-1) απέκλεισε στα προημιτελικά, στο μοναδικό φετινό εντός έδρας ματς στη διοργάνωση. Στους προηγούμενους γύρους είχε αποκλείσει διαδοχικά ως φιλοξενούμενη τις Οσπιταλέτ (3-2 στην παράταση), Ταμαρακέιτε (1-0), Μπανταλόνα (3-1 στην παράταση) και Μπανταχόθ (3-2 στην παράταση).

Ρεάλ Σοσιεδάδ: Στέψη σε Μαδρίτη και Σαραγόσα

Δύο κατακτήσεις Κυπέλλου Ισπανίας μετρά η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η παρθενική, στην πρώτη χρονιά της ιστορίας της σαν ομάδα, το 1909 και η δεύτερη τη σεζόν 1986-87 όταν επικράτησε στον τελικό της Ατλέτικο Μαδρίτης στη διαδικασία των πέναλτι. Την αμέσως επόμενη σεζόν έφτασε για τελευταία φορά στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρεάλ Σοσιεδάδ

Συνολικά έχει συμμετάσχει σε 7 τελικούς. Η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1987 είναι και η τελευταία μεγάλη διάκριση των Βάσκων. Είχαν προηγηθεί δύο κατακτήσεις της Πριμέρα Ντιβιζιόν (1980-81, 1981-82).

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ έκανε τη μεγάλη έκπληξη στην προημιτελική φάση και απέκλεισε εκτός έδρας τη Ρεάλ Μαδρίτης (4-3). Ηταν το τέταρτο από τα πέντε φετινά ματς  που έχει δώσει στη διοργάνωση που σημείωσε τουλάχιστον από 3 γκολ, με την επίθεση να αποτελεί το μεγάλο «όπλο» της τα τελευταία χρόνια.

Στη φετινή της πορεία, έχει αποκλείσει κατά σειρά: Μπεσερίλ (8-0, εκτός έδρας), Θέουτα (4-0, εκτός έδρας), Εσπανιόλ (2-0, εντός έδρας), Οσασούνα (3-1, εντός έδρας) και Ρεάλ Μαδρίτης (4-3, εκτός έδρας).

Μιραντές: Η μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της

Για μία ομάδα που δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Ισπανίας στην 93χρονη ιστορία της, το γεγονός πως συμμετέχει στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μιραντές

Ο λόγος για την Μιραντές, η οποία είχε φτάσει το 2015-16 στα προημιτελικά του Κυπέλλου και εκείνη η πορεία της ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει.

Ο επί σειρά ετών δεξιός μπακ της Αθλέτικ Μπιλμπάο και διεθνής με την Ισπανία, Αντονι Ιραόλα, είναι ο πρωτεργάτης της επιτυχίας της Μιραντές, η οποία φέτος επέστρεψε στη Β’ Ισπανίας μετά από δύο σεζόν στη Γ’ Κατηγορία.

Τρεις ομάδες της Πριμέρα έχει αποκλείσει στη φετινή της πορεία με τελευταία τη Βιγιαρεάλ, της οποίας επικράτησε 4-2. Εχει αποκλείσει κατά σειρά: Κορούχο (5-4 στην παράταση, εκτός έδρας), UCAM Μούρθια (3-2 στην παράταση, εκτός έδρας), Θέλτα (2-1 στη παράταση, εντός), Σεβίλλη (3-1 εντός έδρας) και Βιγιαρεάλ (4-2 εντός έδρας).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ