el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Λίβερπουλ vs Μάν. Σίτι: Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Community Shield

Το Community Shield, που ήταν γνωστό προηγουμένως ως Charity Shield αποτελεί το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς στην Αγγλία και πρακτικά σηματοδοτεί την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2019/20.

Κατά το κοινώς λεγόμενο είναι το Σούπερ Καπ ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον κυπελλούχο. Επειδή βέβαια η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε πέρυσι το νταμπλ θα αναμετρηθεί την Κυριακή (4/8, 17:00) στο Λονδίνο με τη δευτεραθλήτρια Αγγλίας και πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ.

Όλα τα φώτα λοιπόν θα είναι στραμμένα την Κυριακή στο Γουέμπλεϊ καθώς οι δύο κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας και για πολλούς της Ευρώπης, θα αναμετρηθούν για τον πρώτο τίτλο της νέας σεζόν στο Νησί, στην 97η έκδοση του Community Shield.

Πάμε λοιπόν να δούμε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για το αγγλικό Σούπερ Καπ.

1. Τα πρώτα βήματα

Το Community Shield προέρχεται από το Sheriff of London Charity Shield, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 1898 ως ένα κύπελλο ανάμεσα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Το πρώτο παιχνίδι για το Community Shield έλαβε χώρα το 1908 (Μάντσεστερ Γ. – Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς) και υπό το νέο φορμάτ αγωνίζονταν ο πρωταθλητής της πρώτης κατηγορίας της Football League και ο πρωταθλητής της Southern League.

Το 1921 το τρόπαιο το διεκδικήσαν για πρώτη φορά ο πρωταθλητής της Football League με τον κυπελλούχο, τα επόμενα χρόνια υπήρξαν ξανά διάφορες παραλλαγές, όμως από το 1930, με ορισμένες εξαιρέσεις, εντυπώθηκε ως η μονομαχία του πρωταθλητή με τον κυπελλούχο.

Το 1974 επισημοποιήθηκε το συγκεκριμένο φορμάτ και έκτοτε το παιχνίδι διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ με εξαίρεση το 2012, που φιλοξενήθηκε στο Βίλα Παρκ λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.

2. Φιλανθρωπική δράση

Όλα τα έσοδα από το παιχνίδι δίνονται σε κοινοτικές πρωτοβουλίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την ακρίβεια οι εισπράξεις από τα εισιτήρια και από τις πωλήσεις του προγράμματος του αγώνα διανέμονται στα 124 κλαμπ που συμμετείχαν από τον πρώτο γύρο του FA Cup και από εκεί κάθε σύλλογος προωθεί τα χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της αρεσκείας του. Φυσικά ένα ποσό μένει στην FA, η οποία επίσης το αξιοποιεί για φιλανθρωπικές δράσεις.

Το 2002 πάντως, η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων διαπίστωσε ότι η FA δεν τήρησε τις νομικές της υποχρεώσεις σύμφωνα με το φιλανθρωπικό δίκαιο καθώς παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις πληρωμών προς τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που είχαν οριστεί και ως εκ τούτου το Σούπερ Καπ μετονομάστηκε από Charity Shield σε Community Shield!

3. Η παράξενη παράδοση της «μοιρασιάς»

Για πολλά χρόνια όταν ο αγώνας για το Σούπερ Καπ έληγε ισόπαλος το τρόπαιο πήγαινε και στις δύο ομάδες. Για την ακρίβεια το μοιράζονταν για έξι μήνες η κάθε μία!

Τρεις ομάδες στο παρελθόν κατέκτησαν το Community Shield μόνο με ισοπαλία. Η Πόρτσμουθ το 1949 (1-1 με τη Γουλβς), η Γουέστ Χαμ το 1964 (2-2 με τη Λίβερπουλ) και η Άστον Βίλα το 1981 (2-2 με την Τότεναμ).

Από το 1993 καθιερώθηκε η διαδικασία των πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας και ως εκ τούτου οι… μοιρασιές κόπηκαν.

4. Οι εξαιρέσεις

Το 1950 το Σούπερ Καπ δεν διεξήχθη ανάμεσα σε δύο συλλόγους, αλλά μεταξύ ομάδων της εθνικής Αγγλίας, η οποία εκείνη τη χρονιά μετείχε για πρώτη φορά στα τελικά του Μουντιάλ. Από τη μία ήταν η ενδεκάδα του Μουντιάλ και από την άλλη μία ομάδα Άγγλων διεθνών που είχε κάνει τουρ στον Καναδά.

Εκείνο το τουρ στον Καναδά είχε θεωρηθεί από τους Αγγλους η αιτία της αποτυχίας τους στο Μουντιάλ, διότι στην Canadian Touring Team συμμετείχαν παίκτες-κλειδιά όπως ο Στάνλεϊ Μάθιους και ο Νατ Λοφτχάους. Αμφότεροι δεν βοήθησαν τα «λιοντάρια» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, με τα… γνωστά αποτελέσματα, την Αγγλία να ηττάται 1-0 από τους ερασιτέχνες των ΗΠΑ και να μένει εκτός από τον πρώτο γύρο.

Το 1961 τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα ποιο θα είναι το ζευγάρι του Σούπερ Καπ από τη στιγμή που μία ομάδα έχει κάνει νταμπλ. Η Τότεναμ ήταν η πρώτη ομάδα στο Νησί που κατέκτησε την ίδια χρονιά κύπελλο και πρωτάθλημα, με συνέπεια να διεκδικήσει το Σούπερ Καπ από μία μικτή Αγγλων ποδοσφαιριστών.

Το 1971 συναντήθηκε ξανά το ίδιο ερώτημα, με την Αρσεναλ τότε να έχει κάνει το νταμπλ. Τελικά οι «κανονιέρηδες» αρνήθηκαν να κατέβουν διότι είχαν προγραμματίσει φιλικούς αγώνες και έτσι το Σούπερ Καπ διεξήχθη μεταξύ της πρωταθλήτριας της δεύτερης κατηγορίας, Λέστερ και της φιναλίστ του κυπέλλου, Λίβερπουλ.

5. Η πολυνίκης Γιουνάιτεντ και η ευκαιρία της Λίβερπουλ

Τα περισσότερα Community Shield μετράει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Συγκεκριμένα έχει 21 κατακτήσεις εκ των οποίων οι τέσσερις με ισοπαλία.

Στη δεύτερη θέση ακολουθούν η Λίβερπουλ και η Αρσεναλ με 15 κατακτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν οι «Reds» κερδίσουν το φετινό Σούπερ Καπ θα περάσουν μόνοι στη δεύτερη θέση.

Βέβαια η Λίβερπουλ έχει κερδίσει τα πέντε από τα 15 Community Shield με ισοπαλία, ενώ η Αρσεναλ έχει μοιραστεί μόνο το ένα. Η Σίτι είναι στην έκτη θέση της λίστας με πέντε κατακτήσεις, όλες ατόφιες.

6. Ο τίτλος του 1972

Η Σίτι κατέκτησε το Σούπερ Καπ το 1972 χωρίς να είναι ούτε πρωταθλήτρια, ούτε κυπελλούχος.

Εκείνη τη χρονιά, τόσο η πρωταθλήτρια Ντέρμπι όσο και η κυπελλούχος Λιντς αρνήθηκαν να κατέβουν. Η FA λοιπόν προσκάλεσε τη Σίτι, που είχε τερματίσει τέταρτη στο πρωτάθλημα και την πρωταθλήτρια της τρίτης κατηγορίας, Άστον Βίλα.

Image result for manchester city aston villa 1972


Το ματς διεξήχθη στο «Βίλα Παρκ» του Μπέρμιγχαμ και οι «πολίτες» πήραν το τρόπαιο κερδίζοντας 1-0.

7. Το… ρεκόρ της Μπράιτον

Η Μπράιτον είναι η μοναδική ομάδα στο Νησί που έχει κερδίσει το Community Shield χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ ούτε το πρωτάθλημα, ούτε το κύπελλο.

Στην ίδια κατηγορία άνηκε και η Λέστερ μέχρι το 2016 που κατέκτησε την Πρέμιερ. Οι «αλεπούδες» πήραν το μοναδικό τους Community Shield το 1971, χωρίς να έχουν κερδίσει προηγουμένως πρωτάθλημα ή κύπελλο.

8. Το βολέ του 1967 που έμεινε στην ιστορία

Το παιχνίδι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τότεναμ το 1967 έμεινε στην ιστορία καθώς για τα «σπιρούνια» σκόραρε με βολέ από τη μία περιοχή στην άλλη ο τερματοφύλακας Πατ Τζένινγκς γράφοντας το 0-2!

Image result for manchester united tottenham 1967


Στη συνέχεια βέβαια πήρε το «όπλο» του ο Μπόμπι Τσάρλτον και με δύο σουτ εκτός περιοχής διαμόρφωσε το 2-2 πριν βγει το ημίχρονο. Η Τότεναμ πήρε ξανά κεφάλι, όμως ο Τσάρλτον επιχείρησε ξανά μακρινό σουτ, ο Τζένινγκς απέκρουσε, ωστόσο ο Λο πήρε το ριμπάουντ και το τρόπαιο μοιράστηκε αφού το παιχνίδι έληξε 3-3.

9. Πρώτη φορά αντιμέτωπες

Η Σίτι θα συμμετάσχει για 12η φορά σε Community Shield, ωστόσο για πρώτη φορά θα έρθει αντιμέτωπη με τη Λίβερπουλ. Στο παρελθόν έχει χάσει δις από Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ και μία από Μπέρνλι και Λιντς. Οι νίκες της έχουν έρθει κόντρα σε Σάντερλαντ, Γουέστ Μπρομ, Άστον Βίλα και δύο με την Τσέλσι.

Η Λίβερπουλ με τη σειρά της έχει συνολικά 21 συμμετοχές σε Σούπερ Καπ. Τελευταία της κατάκτηση ήταν το 2006 κόντρα στην Τσέλσι (2-1) και τελευταία της ήττα το 2002 από την Αρσεναλ (1-0).

10. Οι απουσίες και οι μεταγραφές

Κλοπ και Γκουαρδιόλα πιθανότατα θα προστατεύσουν όλους τους διεθνείς που είχαν υποχρεώσεις σε Κόπα Αμέρικα και Κόπα Άφρικα.

Image result for Κλοπ


Από τη Λίβερπουλ δύσκολα θα δούμε στην ενδεκάδα τους Άλισον, Φιρμίνο, Μανέ, Σαλάχ, Κεϊτά, ενώ από τη Σίτι μάλλον θα μείνουν εκτός οι Έντερσον, Ζεσούς, Φερναντίνιο, Αγουέρο, Οταμέντι και Μαχρέζ.

Στους «πολίτες» ωστόσο ίσως πάρουμε για πρώτη φορά μία γεύση σε επίσημο παιχνίδι από τα δύο νέα αποκτήματά τους, τον χαφ Ρόντρι (Ατλέτικο), που κόστισε 70 εκατ. ευρώ και τον αριστερό μπακ Ανχελίνο (Αϊντχόφεν), τον οποίο αγόρασαν με 12 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ