el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λίβερπουλ vs Τσέλσι: Για την πρώτη κούπα, στην Κωνσταντινούπολη

Τεστ δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη, με Λίβερπουλ και Τσέλσι να διεκδικούν το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο στη σεζόν, το Σούπερ Καπ (14/08, 22:00). Διοργάνωση που θεσπίστηκε το 1972 και έως το 1999, σε αυτόν αγωνίζονταν η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Μετά τη συγχώνευση του Κυπελλούχων με το ΟΥΕΦΑ, αγωνίζεται σε αυτόν ο νικητής του Γιουρόπα Λιγκ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που τον τίτλο θα διεκδικήσουν δύο ομάδες από την Αγγλία, κάτι που συνέβη και στον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν το Σούπερ Καπ ομάδες από την ίδια χώρα. Εχει συμβεί επτά φορές και μόλις μία πριν το 1999 (Μίλαν – Πάρμα το 1993). Στον πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό τελικό μεταξύ συλλόγων από την ίδια χώρα, η Ατλέτικο Μαδρίτης επικράτησε πέρσι στη διαδικασία της παράτασης της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τρεις κατακτήσεις και δύο χαμένοι τελικοί για τη Λίβερπουλ. Στις δύο πιο πρόσφατες παρουσίες της, το 2001 (με Μπάγερν) και το 2005 (με ΤΣΣΚΑ Μόσχας), το κατέκτησε. Η πρώτη ήταν το 1977 (με Αμβούργο) ενώ αντίθετα ηττήθηκε το 1978 (από Αντερλεχτ) και το 1984 (από Γιουβέντους).

Τέταρτη φορά για την Τσέλσι που θα διεκδικήσει το Σούπερ Καπ. Στην πρώτη της συμμετοχή, το 1998 επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης ενώ ηττήθηκε το 2012 (από Ατλέτικο Μαδρίτης) και το 2013 (από Μπάγερν Μονάχου).

Πλάνα χωρίς Αλισον από Κλοπ

Πρόβλημα με το… καλημέρα για τη Λίβερπουλ, αφού τραυματίστηκε στην αναμέτρηση της πρώτης αγωνιστικής για την Πρέμιερ Λιγκ (νίκη 4-1 επί Νόριτς) ο Αλισον και όπως επιβεβαίωσε ο προπονητής της, Γιούργκεν Κλοπ, ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας θα μείνει για κάποιες εβδομάδες εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο Αλισον ήταν ένας από τους παίκτες που ανέβασαν επίπεδο τους «ρεντς» πέρσι και θεωρείται ένας από τους καλύτερους γκολκίπερ στον κόσμο αυτή την εποχή.

Image result for Αλισον λιβερπουλ



Ο 31χρονος Ισπανός, Αντριάν, που αποκτήθηκε φέτος προερχόμενος από τη Γουέστ Χαμ, θα υπερασπιστεί την εστία της Λίβερπουλ στον τελικό της Τετάρτης. Στον πάγκο, εκτός απροόπτου θα βρίσκεται ο Αντι Λόνεργκαν. Είναι 35 ετών, από την Ιρλανδία και την περσινή σεζόν ανήκε στη Μίντλεσμπρο ενώ αποκτήθηκε ως μπακ-απ από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο τραυματισμός του Αλισον.

Σε ότι αφορά τις άλλες θέσεις, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να προφυλαχθούν οι Μανέ και Φιρμίνιο, λόγω των υποχρεώσεών τους σε Κόπα Αφρικα και  Κόπα Αμέρικα αντίστοιχα και ενώ ακολουθεί το εκτός έδρας ματς με τη Σαουθάμπτον για την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα δεδομένο.

Πιθανή 11άδα (4-3-3): Αντριάν –  Αρνολντ, Γκόμεζ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Χέντερσον, Φαμπίνιο, Βαϊνάλντουμ – Σαλάχ, Φιρμίνιο, Οριγκί.

Μετρημένα… κουκιά για Λάμπαρντ

Δεν μπορεί να αλλάξει και πολλά πράγματα στην ομάδα τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και αν θέλει, ο Φρανκ Λάμπαρντ. Ο Αγγλος, μετά την αποχώρηση του Νταβίντ Λουίζ για την Αρσεναλ, βλέπει τους Ρούντιγκερ (στόπερ), Χάντσον Οντόι (μέσος) και Λόφτους-Τσικ (μέσος) να μην είναι έτοιμοι από τον τραυματισμό τους ενώ δύσκολα θα βρεθούν στο αρχικό σχήμα οι Καντέ (αμ. Χαφ) και Γουίλιαν (μεσοεπιθετικός), με τον πρώτο πάντως να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες ώστε να αγωνιστεί, έστω και προερχόμενος από τον πάγκο.

Image result for Μέισον Μάουντ


Ο Μέισον Μάουντ αναμένεται έτσι ξανά στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τον 20χρονο Αγγλο να παίρνει τη θέση του Γουίλιαν ενώ συγκριτικά με την αναμέτρηση απέναντι στη Μάντσεστρ Γιουνάιτεντ (0-4), στην κορυφή της επίθεσης αναμένεται ο Ζιρού αντί του νεαρού Αμπραχαμ. Ο Γάλλος φορ ήταν άλλωστε και πρώτος σκόρερ την περσινή σεζόν στο Γιουρόπα Λιγκ.

Πιθανή 11άδα (4-3-3): Κεπά – Αθπιλικουέτα, Κρίστενσεν, Ζουμά, Εμερσον – Ζορζίνιο, Κόβασιτς, Μάουντ – Πέδρο, Ζιρού, Πούλισιτς. 

*** Για πρώτη φορά, τελικό Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ σε επίπεδο Ανδρών, θα διευθύνει γυναίκα. Πρόκειται για τη Γαλλία Στεφανί Φραπάρτ, η οποία πέρσι έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη Λιγκ1 της Γαλλίας.

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ