el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λίβερπουλ vs Τότεναμ: Η ανάλυση του ντέρμπι του «Ανφιλντ»

Τον Ιούνιο η Λίβερπουλ κέρδισε 2-0 την Τότεναμ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέντε μήνες μετά οι δύο ομάδες συναντιούνται ξανά, αυτήν τη φορά για την Πρέμιερ Λιγκ.

Μετά από εκείνο το ματς στη Μαδρίτη, όπου οι «Reds» αναδείχθηκαν για έκτη φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές Ευρώπης, οι δύο ομάδες έχουν πάρει πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για liverpool - tottenham 2-0 champions league"

Η Λίβερπουλ είναι 1η στο αγγλικό πρωτάθλημα με έξι βαθμούς διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι και ονειρεύεται τον πρώτο της τίτλο έπειτα από 30 χρόνια, ενώ η Τότεναμ είναι μόλις 7η, απέχει ήδη 13 βαθμούς από την κορυφή και πέντε από την τετράδα παρότι Τσέλσι, Αρσεναλ και Γιουνάιτεντ έχουν και αυτές τα δικά τους προβλήματα.

Δεν επιτρέπονται άλλες απώλειες για τη Λίβερπουλ

Για τη Λίβερπουλ το διακύβευμα του ντέρμπι με την Τότεναμ είναι σπουδαίο. Κατ’ αρχάς έρχεται μετά την πρώτη απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα και 14 μέρες πριν το πρώτο συναπάντημα με τη συνδιεκδικήτρια του τίτλου Σίτι.

Η Λίβερπουλ είδε και πέρυσι τη διαφορά που έχτισε να ροκανίζεται από τους «πολίτες» και δεν θέλει να συμβεί το ίδιο και φέτος. Ο Κλοπ γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε απώλεια σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν θα κυνηγάει τους «Reds» μέχρι το τέλος δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ τον χειμώνα και η Σίτι έχει σαφώς πιο βαθύ οπλοστάσιο για να ανταποκριθεί σε συνεχόμενες υποχρεώσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κλοπ"

Ο Γερμανός τεχνικός ξεκίνησε την καριέρα του στον πάγκο της Λίβερπουλ πριν τέσσερα χρόνια με ένα 0-0 στο «White Hart Lane» με την Τότεναμ. Από τότε η Λίβερπουλ έχει σημειώσει εκπληκτική εξέλιξη και τώρα είναι αήττητη 44 διαδοχικά ματς εντός έδρας για την Πρέμιερ από το 1-2 κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας τον Απρίλιο του 2017.

Η Τότεναμ έχει να κερδίσει στο Ανφιλντ από τον Μάιο του 2011, έκτοτε μετράει τρεις ισοπαλίες και πέντε ήττες.

Η προβληματική Τότεναμ

Η αλήθεια είναι πως η Τότεναμ δεν είναι πλέον μία χαρούμενη ομάδα. Το κλίμα στα αποδυτήρια δεν είναι θετικό και αυτό αντανακλάται και στις εμφανίσεις της στο χορτάρι.

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει από το τελευταίο δίμηνο της περασμένης περιόδου όταν ναι μεν πανηγύρισε δύο ιστορικές αλλά συνάμα και τυχερές προκρίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Σίτι και τον Αγιαξ, όμως την ίδια ώρα στο πρωτάθλημα κατάφερε να συλλέξει μόλις 10 βαθμούς στα τελευταίες οχτώ αγωνιστικές.

Τότε οι δικαιολογίες ήταν εύκολες και είχαν αναζητηθεί κυρίως στην απουσία του τραυματία Χάρι Κέιν. Φέτος όμως αποδεικνύεται πως οι λόγοι είναι βαθύτεροι και αφορούν τη διάθεση των παικτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κρίστιαν Ερικσεν που ζητούσε απελπισμένα να αποχωρήσει από το Λονδίνο το καλοκαίρι και αντ’ αυτού ξέμεινε στα «σπιρούνια» και τώρα είναι σαν να έχει μπει στο «ψυγείο» από τον Ποκετίνο, ο οποίος του δίνει σαφώς λιγότερο χρόνο συγκριτικά με πέρυσι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κρίστιαν Ερικσεν"

Είναι πλέον φανερό πως πολλές παλιές φιγούρες στα αποδυτήρια της Τότεναμ όπως ο Δανός ή το βελγικό αμυντικό δίδυμο, Αλντερβέιρελντ-Βερτόνγκεν δεν τρέφουν πια την ίδια συμπάθεια στον Ποκετίνο.

Ο Αργεντινός μάνατζερ δεν έκανε καμία μεταγραφή το 2018, ωστόσο φέτος έφερε τρία νέα πρόσωπα με στόχο να ξεκινήσει μία δειλή ανανέωση. Ο Ντομπελέ έχει παρουσιάσει κάποια κομμάτια του ταλέντου του, αντίθετα η παρουσία των Λο Σέλσο και Σεσενιόν δεν έχει προς το παρόν το παραμικρό αντίκτυπο στο παιχνίδι της Τότεναμ.

Κάθετη πτώση σε ευκαιρίες και γκολ

Το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα των Λονδρέζων εντοπίζεται στο γκολ παρότι μιλάμε για μία ομάδα που έχει επιθετικούς παγκόσμιας κλάσης όπως ο Κέιν και ο Σον.

Είναι ενδεικτικό ότι από το 2016/17 όπου η Τότεναμ σκόραρε 2,3 γκολ ανά αγώνα έχει πέσει φέτος στο 1,7. Και η πτώση αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε οφείλεται στο ντεφορμάρισμα των φορ της.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κέιν"

Αν παρατηρήσουμε τα expected goals της Τότεναμ την τελευταία τετραετία θα δούμε ότι τη τριετία 2016-18 είχε 1,7, πέρυσι υποχώρησε στο 1,5 και φέτος έχει κατρακυλήσει στο 1,1, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική της επιθετική λειτουργία βρίσκεται σε κάμψη δημιουργώντας λιγότερους κινδύνους στην αντίπαλη περιοχή.

Από τα φετινά στατιστικά της Τότεναμ διαπιστώνουμε ότι σε εννιά αγωνιστικές έχει δημιουργήσει μόνο εννιά μεγάλες ευκαιρίες. Η μόνη ομάδα στην Πρέμιερ που έχει χειρότερο νούμερο σε αυτήν την κατηγορία είναι η Κρίσταλ Πάλας, η οποία ασφαλώς έχει και τη χειρότερη επίθεση με μόλις οχτώ γκολ.

Ακόμη όμως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από αυτές τις εννιά μεγάλες ευκαιρίες τις τρεις τις έχει δημιουργήσει ο Ερικσεν, ποσοστό δηλαδή 33%. Ο Δανός πάντα ήταν ο μαέστρος της Τότεναμ και την προηγούμενη τετραετία είχε σταθερά διψήφιο αριθμό στη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών, ποτέ ωστόσο το ποσοστό του δεν υπερέβη το 30% όπως συμβαίνει φέτος.

Τη χρονιά δηλαδή που θεωρητικά ο Ποκετίνο προσπαθεί να απεμπλακεί από την εξάρτηση του Ερικσεν, ο 27χρονος άσος είναι ξανά μακράν ο πρώτος δημιουργός και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει άλλος παίκτης στο ρόστερ να κάνει τη εξίσου καλά τη δουλειά του.

Φυσικά ανάλογα προβλήματα η Τότεναμ αντιμετωπίζει και στην άμυνα. Από το 2015/16 έως και πέρυσι κατά μέσο όρο δεχόταν από 0,7 έως το πολύ 1 γκολ ανά παιχνίδι. Φέτος δέχεται 1,4 και τα XGoals εναντίον της είναι 1,5, από 1,3 που ήταν πέρυσι και 0,9 την τριετία 2016-2018.

Ματς αποδείξεων

Τα νούμερα όμως είναι νούμερα και αυτά από μόνα τους δεν προεξοφλούν τη νίκη της Λίβερπουλ. Αλλωστε κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Τότεναμ είναι μία ποιοτική ομάδα και αν παραμερίσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους μπορούν να φανούν ανταγωνιστικοί στο Ανφιλντ.

Σε κάθε περίπτωση τα «σπιρούνια» έχουν πολλά να αποδείξουν κόντρα στη Λίβερπουλ τόσο για την ήττα τους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όσο και για το άτυχο 2-1 του περασμένου Μαρτίου στο ίδιο γήπεδο με το αυτογκόλ του Αλντερβέιρελντ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ποκετίνο"

Ο Ποκετίνο έστω και με δόση υπερβολής είπε πως η ομάδα του ξαναβρήκε την αυτοπεποίθησή της μετά το 5-0 της Τρίτης επί του Ερυθρού Αστέρα.

Όπως και να έχει ο Αργεντινός τεχνικός έχει τη φήμη του μετρ της τακτικής και ο τρόπος που η Γιουνάιτεντ φρέναρε τους «Reds» πριν μία εβδομάδα είναι σίγουρο πως θα τον έχει γεμίσει με ιδέες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ