el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Λίβερπουλ vs Τότεναμ: Η ώρα της στέψης στη Μαδρίτη

Εν αναμονή της πρωταθλήτριας Ευρώπης για το 2018-19, με Τότεναμ και Λίβερπουλ να διεκδικούν το τρόπαιο. Δύο ομάδες που κατάφεραν να κάνουν μεγάλες ανατροπές στα ημιτελικά.

Οι «ρεντς» επικράτησαν 4-0 της Μπαρτσελόνα και ενώ είχαν ηττηθεί 3-0 στην πρώτη αναμέτρηση στη Βαρκελώνη ενώ η Τότεναμ ηττήθηκε στο εντός έδρας ματς από τον Αγιαξ (0-1) αλλά στην Ολλανδία νίκησε με 3-2 και προκρίθηκε με τον κανόνα των εκτός έδρας γκολ.

Image result for liverpool barcelona 4-0 scoreboard

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκό τελικό και η δεύτερη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που δύο ομάδες από την Αγγλία θα διεκδικήσουν το τρόπαιο. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2007-08, μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι και την πρώτη να κατακτά τον τίτλο στη διαδικασία των πέναλτι.

Συνολικά θα είναι ο 7ος τελικός Τσάμπιονς Λιγκ ή Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπως ήταν γνωστό παλαιότερα, μεταξύ αντιπάλων από την ίδια χώρα. Έχουν αναμετρηθεί σε τρεις τελικούς ομάδες από την Ισπανία (νικήτρια σε όλες η Ρεάλ Μαδρίτης), μία φορά ομάδες από την Ιταλία, αλλά και τη Γερμανία, μαζί με τον αγγλικό «εμφύλιο» του 2008.

Τσάμπιονς Λιγκ: Τα ρεκόρ και η παράδοση

Η όγδοη ομάδα από την Αγγλία που θα λάβει μέρος σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, γίνεται η Τότεναμ. Με 8 ομάδες οι Αγγλοι βρίσκονται στην πρώτη θέση, έναντι 6 που έχουν συμμετάσχει σε τελικό από Ιταλία και Γερμανία. Παράλληλα, η Τότεναμ είναι η 40ή ομάδα που θα συμμετάσχει σε τελικό και η πρώτη διαφορετική μετά το 2008.

Μόλις μία φορά έχουν αναμετρηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο Τότεναμ και Λίβερπουλ, το 1972-73, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Νίκη για τη Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ» με 1-0, ήττα στον επαναληπτικό με 2-1, αλλά πήρε την πρόκριση χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Η συνολική παράδοση, είναι συντριπτικά με τη μεριά της Λίβερπουλ.

Σε 170 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις οι «ρεντς» μετρούν 79 νίκες έναντι 48 των spurs και 43 ισοπαλίες. Μάλιστα, από το 2013 έως και σήμερα, η Λίβερπουλ έχει υποστεί μόλις μία ήττα από την Τότεναμ.

Ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, ο απολογισμός για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ σε αυτό το διάστημα είναι 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα.

Image result for klopp

Θέλει να μπει στο «πάνθεον»

22 ομάδες έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, τελευταία που το πέτυχε για πρώτη φορά ήταν η Τσέλσι το 2012.

Η Τότεναμ φιλοδοξεί να γίνει η 23η που θα φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης αλλά διεκδικεί να γίνει και η έκτη ομάδα συνολικά, που θα έχει κατακτήσει και τις τρεις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, μετά από Γιουβέντους, Αγιαξ, Μπάγερν Μονάχου, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1971-72, 1983-84) και το Κύπελλο Κυπελλούχων (1962-63) βρίσκονται ήδη στη συλλογή της.

Στο 6ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της και το πρώτο μετά το 2005, στοχεύει η Λίβερπουλ. Μετράει ακόμα, τρία Κύπελλα ΟΥΕΦΑ και ισάριθμα Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ. Ο τελικός του 2005 με τη Μίλαν (3-3 στο 90λεπτο) είναι και ο τελικός που έχουν σημειωθεί τα περισσότερα γκολ από τη στιγμή που η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα αγωνιστικά νέα

Ετοιμος να προσφέρει στον μεγάλο τελικό, δηλώνει ο αρχηγός της Τότεναμ και της εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν. Ο 26χρονος επιθετικός, έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και θα βρίσκεται στην αποστολή του αγώνα. Η λογική λέει πως πιθανότατα θα βρίσκεται στον πάγκο, δεν θα πρέπει όμως να αποκλειστεί η παρουσία του στο αρχικό σχήμα.

Image result for harry kane

Πλην του Κέιν, ο προπονητής της Τότεναμ, Μαουρίτσιο Ποκετίνο, δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο κεντρικός μέσος Ναμπί Κεϊτά, δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και δύσκολα θα αγωνιστεί για τη Λίβερπουλ. Ο Φιρμίνο δίνεται αμφίβολος, όμως εκτιμάται πως θα είναι έτοιμος για τον μεγάλο τελικό.

Οι πιθανές ενδεκάδες

ΤΟΤΕΝΑΜ (4-3-1-2): Γιορίς – Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Bερτόνγκεν, Ρόουζ –  Σισοκό, Γουανιάμα, Ερικσεν – Αλι – Σον, Μόουρα.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (4-3-3): Αλισον – Αρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ – Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ.

Τα στατιστικά

** Είναι η τρίτη φορά που η Λίβερπουλ συμμετέχει σε δύο σερί τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ομάδες που μετρούν δύο σερί χαμένους τελικούς είναι η Γιουβέντους (1997, 1998) και η Βαλένθια (2000, 2001) . Είναι 21ος της τελικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

** Η Λίβερπουλ έχει συμμετάσχει σε 8 τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχοντας νικήσει στους 5.

** Η Τότεναμ δεν έχει νικήσει ποτέ επί ισπανικού εδάφους, εκεί όπου διεξάγεται ο φετινός τελικός. Τρεις ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες ο απολογισμός της (όλες οι ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης). Με αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη μετράει 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες.

** 7 νίκες, 8 ισοπαλίες και 5 ήττες για τη Λίβερπουλ με συλλόγους από το Νησί στα Κύπελλα Ευρώπης. Σε ισπανικό έδαφος μετράει 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 2 ήττες.

** Η Τότεναμ έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα στη διοργάνωση που ανατρέπει σκορ στον ημιτελικό και ενώ έχει ηττηθεί στο πρώτο ματς. Ο πρώτος που το κατάφερε ήταν ο Αγιαξ, τον οποίο απέκλεισαν οι Λονδρέζοι στους «4».

** Μία νίκη και δύο ήττες για την Τότεναμ σε διαδικασία πέναλτι στα Κύπελλα Ευρώπης. Τέσσερις φορές έχει βρεθεί η Λίβερπουλ σε διαδικασία πέναλτι, με 3 νίκες και 1 ήττα.

** Οι 19 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις, είναι ο χειρότερος απολογισμός για την Τότεναμ μετά τη σεζόν 2008-09. Εχει δώσει στο σύνολο 57 ματς και μετράει 33 νίκες 5 ισοπαλίες και 19 ήττες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ