el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λιγκ 1: Η Παρί και…οι άλλοι!

Κούρσα για… έναν

Λίγες μέρες πριν από τη σέντρα στη Λιγκ 1, με την Παρί να φαντάζει για ακόμη μία χρονιά το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Από τη στιγμή άλλωστε που πέρασε στα χέρια των Αράβων, το 2011, η ομάδα έχει ξεφύγει από τα εγχώρια σύνορα και ανταγωνίζεται τους σπουδαιότερους συλλόγους της Γηραιάς Ηπείρου. Είναι ευρέως γνωστό άλλωστε πως ένας τίτλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί τον διακαή πόθο στο εσωτερικό του συλλόγου.

 

Με στόχο την υπέρβαση

Απολύτως λογικό κάτι τέτοιο βέβαια, αφού εντός των τειχών έχουν σαρώσει τα πάντα οι Παριζιάνοι. Με βάση τα όσα πετυχαίνουν σε διεθνές επίπεδο κρίνονται φυσικά και οι προπονητές τους τα τελευταία χρόνια. Ο Κάρλο Αντσελότι κατάφερε να τους οδηγήσει μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ πριν αποχωρήσει το καλοκαίρι τους 2013, ενώ και με τον Λοράλ Μπλαν δεν έγινε το βήμα παραπάνω στην επόμενη τριετία. Επί ημερών Ουνάι Εμερι πέρσι, είχαν την ατυχία να συναντήσουν τη – μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης – Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των «16», με τον αποκλεισμό αυτό ουσιαστικά να αποτελεί τον κυριότερο λόγο για την απομάκρυνσή του Ισπανού. Τα κλειδιά φέτος δόθηκαν στον Γερμανό Τόμας Τούχελ, που έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πάγκο της Ντόρτμουντ τα προηγούμενα χρόνια.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – και ειδικά την περσινή μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού με την έλευση Νεϊμάρ και Μ’ Μπαπέ -, φέτος η Παρί αποφάσισε να μην δαπανήσει πολλά χρήματα σε μεταγραφές. Η αλήθεια είναι άλλωστε πως διαθέτει τέτοια πληρότητα το ρόστερ της, που δεν υπήρχε λόγος να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χρήματα μπορεί να μην έδωσε η διοίκησή της, αλλά κατάφερε ακόμη κι έτσι να ταράξει τα νερά με την απόκτηση του – ελεύθερου από τη Γιουβέντους – Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο 17ετης κύκλος του 40χρονου τερματοφύλακα στην «Βέκια Σινιόρα» έκλεισε και οι πρωταθλητές Γαλλίας έσπευσαν να αποσπάσουν την υπογραφή του. Και ο ίδιος άλλωστε έχει εδώ και χρόνια τον ίδιο στόχο με την Παρί, την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Τρεις φορές στην καριέρα του έχει συμμετάσχει σε τελικό ο «Τζίτζι», αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο με την κούπα στα χέρια.

Τα πρώτα δείγματα γραφής πάντως ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους φίλους της ομάδας. Ηταν τέτοια η εμφάνιση άλλωστε στον τελικό του Σούπερ Καπ με αντίπαλο τη Μονακό (4-0), που δεν άφησε κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης σχετικά με την κυριαρχία εντός των τειχών.

 

Με τη δοκιμασμένη συνταγή

Είπαμε, δύσκολα θα μπορέσει κάποια από τις υπόλοιπες διεκδικήτριες να απειλήσει τους Παριζιάνους, ωστόσο από τη δεύτερη θέση και έπειτα η μάχη αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα. Μαρσείγ, Μονακό και Λυών έδωσαν μάχη σώμα με σώμα την περασμένη σεζόν ώστε να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ (οι δύο τελευταίες τα κατάφεραν τελικά) και κάτι ανάλογο φαίνεται πως θα συμβεί εκ νέου.

Οι Μονεγάσκοι έχουν βρει την… υγειά τους με τον Ζαρντίμ στον πάγκο. Παίζουν καλό ποδόσφαιρο, «δημιουργούν» πολλούς παίκτες που στην πορεία αποκτούν τεράστια αξία, ενώ αποκορύφωμα φυσικά αποτέλεσε η κατάκτηση του τίτλου το 2017. Πέρσι δεν είχε ανάλογη σταθερότητα στην πορεία της, αλλά η κατάληψη της δεύτερης θέσης την κάνει φυσικά επιτυχημένη. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έχασε τα πιο σημαντικά γρανάζια της μηχανής της (Φαμπίνιο, Λεμάρ, Μοτίνιο), με τον Ζαρντίμ να δείχνει εμπιστοσύνη στη… νέα γενιά. Απέκτησε παίκτες που έχουν τεράστια προοπτική, με τον Ρώσο μέσο Γκολόβιν να ξεχωρίζει φυσικά.

Με τη δοκιμασμένη συνταγή των προηγούμενων ετών θα πορευθεί όπως όλα δείχνουν και η Λυών. Ούτε εκείνη είχε απόλυτη συνέπεια στην απόδοσή της, αλλά στα κρίσιμα σταθεροποιήθηκε και εξασφάλισε την τρίτη θέση πέρυσι. Συνεχίζει με τον Ζενεσιό στον πάγκο, ενώ κατάφερε να διατηρήσει ακέραιο τον περσινό κορμό της. Ο μοναδικός αστερίσκος αφορά στον ηγετικό μεσοεπιθετικό, Φεκίρ, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Παραμένει πάντως μέχρι και σήμερα στο ρόστερ της ομάδας.

Επειτα από αρκετά χρόνια, η Μαρσέιγ πέρσι έδειξε ικανή να επιστρέψει στο προσκήνιο σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο. Εν τέλει έχασε στις λεπτομέρειες τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η πορεία έως τον τελικό του Γιουρόπα «γλύκανε» διοίκηση και φιλάθλους. Ο αναμορφωτής ακούει στο όνομα Ρούντι Γκαρσιά και φυσικά παραμένει στο τιμόνι. Με πολύ ταλέντο από τη μέση και μπροστά και πολύ μεγάλη ταχύτητα μπορεί να παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα «κυνηγά» τη μεταγραφή του διεθνή φορ, Ζιρού ώστε να κάνει τη διαφορά στη θέση του φορ.

Το στοίχημα του Βιεϊρά

Πίσω από τις διεκδικήτριες των εισιτηρίων του Τσάμπιονς Λιγκ, λίγες ομάδες δείχνουν να ξεχωρίζουν. Μία εξ αυτών είναι σίγουρα η Σεντ Ετιέν, που δείχνει ικανή για κάτι καλό μετά τις μεταγραφικές της κινήσεις αλλά και την παραμονή του Γκασέ στην άκρη του πάγκου. Χρονιά – γρίφος για τη Νις που έχασε κάποιες από τις πιο σημαντικές μονάδες της (Λε Μαρσάν, Πλεά), ενώ καλείται να διαχειριστεί και τη φυγή του προπονητή, Λουσιάν Φαβρ. Αντ΄ αυτού στον πάγκο θα καθίσει ο Πατρίκ Βιεϊρά. Πλούσια καριέρα στο υψηλότατο επίπεδο σαν ποδοσφαιριστής. Μένει να αποδείξει πως μπορεί να κάνει το ίδιο και από την άκρη του πάγκου. Στο γκρουπ των ομάδων που θα παλέψουν για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι και η Μπορντό. Βρέθηκε στο… προσκήνιο λόγω του σίριαλ με την πώληση του Μάλκομ στην Μπαρτσελόνα, ενώ το κενό του Βραζιλιάνου δεν έχει ακόμη καλυφθεί. Οσο ο Πογέτ παραμένει στον πάγκο της πάντως, θα συνεχίσει να αποτελεί ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει μία ομάδα… σφήνα ανάμεσα στις προαναφερθείσες. Στα της παραμονής, οι Νιμ και Ρεμς θεωρούνται εκ των φαβορί για να επιστρέψουν στη δεύτερη κατηγορία, την ίδια ώρα που Αμιάν, Ντιζόν και Στρασμπούρ μπορούν επίσης να κινδυνεύσουν.

Στην άκρη του πάγκου

Στη μάχη των πάγκων, μόνο πέντε ομάδες προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή το καλοκαίρι. Ο Τούχελ ήρθε αντί του Εμερι στον πάγκο της Παρί, ο Μιγκέλ Καρντόσο αντικατέστησε τον Ρανιέρι στη Ναντ, ο Βιεϊρά τον Φαβρ στη Νις, ο Μερκαντάλ τον Γκαράντ στην Καέν, ενώ ο Καζανόβα επέστρεψε στον πάγκο της Τουλούζ έπειτα από το 2015. Οι σύλλογοι της Λιγκ 1 δείχνουν πάντως γενικότερα να εμπιστεύτοναι τους Γάλλους προπονητές, αφού οι 14 από τους 20 πορεύονται με γηγενή τεχνικό.

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ