el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Διαβολική» η νέα 11άδα του Σόλσκιερ!

Από τις 8 Μαΐου του 2013, την ημερομηνία δηλαδή που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να αποσυρθεί από τους πάγκους όντας πρωταθλητής, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει μέσα σε μία εξαετία ένα Γιουρόπα Λιγκ (2017), ένα Κύπελλο (2016), ένα Λιγκ Καπ (2017) και ένα Σούπερ Καπ (2016).

Στο ίδιο διάστημα έχει αλλάξει τέσσερις προπονητές (Μόγες, Γκιγκς/υπηρεσιακός, Φαν Χάαλ, Μουρίνιο) ξοδεύοντας πακτωλό χρημάτων για μεταγραφές.

Αποκλειστικά στη διετία του Μουρίνιο οι «κόκκινοι διάβολοι» δαπάνησαν πάνω από 380 εκατομμύρια λίρες για προσθήκες παικτών, ποσό που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη δραστηριότητα της συμπολίτισσας Σίτι.

Τη στιγμή όμως που η Σίτι μεγαλουργεί παίζοντας επί ημερών Γκουαρδιόλα ίσως το πιο ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο στον πλανήτη, η Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας και από το τελευταίο της πρωτάθλημα το 2013 έχει τερματίσει τέσσερις φορές σε έξι χρόνια εκτός τετράδας στην Πρέμιερ!

Αυτό το καλοκαίρι η Γιουνάιτεντ έχει ήδη βγάλει από τα ταμεία της 72 εκατ. ευρώ για αγορές παικτών, ωστόσο κινείται με τελείως διαφορετική λογική συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Έχει αποκτήσει προς το παρόν δύο φερέλπιδες 21χρονους ποδοσφαιριστές. Τον ταχυδυναμικό δεξιό μπακ Γουάν-Μπισάκα, που έκανε σούπερ σεζόν με την Κρίσταλ Πάλας πέρυσι και τον Ουαλό εξτρέμ Ντάνιελ Τζέιμς (Σουόνσι), στο πρόσωπο του οποίου οι φίλοι της Γιουνάιτεντ ονειρεύονται ήδη το νέο Ράιαν Γκιγκς. 

Image result for Γουάν-Μπισάκα


Αυτές οι δύο κινήσεις μαρτυρούν πως με τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο και τις συμβουλές του Σερ Αλεξ οι «κόκκινοι διάβολοι» προσπαθούν να γυρίσουν στις ρίζες τους. Διότι η Γιουνάιτεντ ήταν μία ομάδα που ανέκαθεν δημιουργούσε σταρ, δεν τους αγόραζε.

Παράλληλα είναι ολοφάνερη η προσπάθεια να προωθηθούν και παιδιά από την ακαδημία όπως ο 17χρονος εξτρέμ/φορ Γκρίνγουντ, ο οποίος έπαιξε βασικός στη φιλική νίκη (4-0) επί της Λιντς και ενθουσίασε τους πάντες κάνοντας μάλιστα τον Σόλσκιερ να δηλώσει ότι ο πιτσιρικάς έχει ήδη θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την ενδεκάδα στην πρεμιέρα με την Τσέλσι στις 11 Αυγούστου!

Τα ερωτηματικά βέβαια για το αρχικό σχήμα παραμένουν πολλά, η Γιουνάιτεντ όμως προσπαθεί να τα κλείσει ένα-ένα, επομένως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η νέα έκδοση των «μπέμπηδων».

Σε ό,τι αφορά στον άσο έχει προταθεί ηγεμονικό συμβόλαιο στον Ντε Χέα με απολαβές 350.000 λιρών την εβδομάδα. Αν ο Ισπανός αποδεχθεί την επέκταση και την υπογράψει κλείνει οριστικά η συζήτηση για το Νο.1.

Image result for Ντε Χέα


Σε αντίθετη περίπτωση περιμένει στη γωνία ο 22χρονος Ντιν Χέντερσον (ήταν διεθνής με την U21 της Αγγλίας), που θεωρείται από τους ανερχόμενους γκολκίπερ των Αγγλων. Ο Σόλσκιερ πάντως θα ήθελε να διατηρήσει στο ρόστερ τον έμπειρο Ντε Χέα, ο οποίος αποτελεί μία από τις λίγες σταθερές της Γιουνάιτεντ εδώ και μία οχταετία!

Στην άμυνα επενδύθηκαν 55 εκατ. ευρώ για τον Γουάν-Μπισάκα, συνεπώς δεν τίθεται θέμα ότι θα είναι ο βασικός δεξιός μπακ. Στα αριστερά υπάρχει μόνο μία σοβαρή επιλογή και αυτή είναι ο Λουκ Σο. Οι εναλλακτικές ακούν στα ονόματα του 34χρονου πλέον Ασλεϊ Γιανγκ και του Μάρκους Ρόχο, ο οποίος μπορεί να επιστρατευθεί στους μπακ σε ορισμένες περιστάσεις.

Στους στόπερ επίκειται προσθήκη, τουλάχιστον αυτό δείχνει η πρόθεση της Γιουνάιτεντ να αποκτήσει τον Χάρι Μαγκουάιρ από τη Λέστερ. Τα αγγλικά ρεπορτάζ αρχικά τον εμφάνιζαν κλεισμένο με ένα κόστος περίπου στα 80 εκατ. λίρες (!), όμως οι «αλεπούδες» δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν τόσο εύκολα τον διεθνή Αγγλο κεντρικό αμυντικό.

Αν τελικά αποκτηθεί ο Μαγκουάιρ αυτόματα θα του ανατεθεί ηγετικός ρόλος στην αμυντική τετράδα έχοντας δίπλα του ως παρτενέρ των Βίκτορ Λίντελοφ. Στο σενάριο που δεν προχωρήσει αυτή η κίνηση τότε αναγκαστικά ο Σόλσκιερ θα πορευτεί με το γνωστό δίδυμο Λίντελοφ-Σμόλινγκ έχοντας ως εναλλακτικές τους Μπαϊγί και Τζόουνς.

Ακόμη πιο ζόρικο είναι το σταυρόλεξο στους χαφ διότι εδώ υπάρχει η ιδιάζουσα περίπτωση του Πολ Πογκμπά.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως ο Γάλλος είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου. Η Γιουνάιτεντ βέβαια δείχνει απόλυτα πρόθυμη να πουλήσει τον 26χρονο Παγκόσμιο πρωταθλητή, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να τον… σκοτώσει. Όσο λοιπόν δεν βρίσκεται ομάδα να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις των «κόκκινων διαβόλων», ο Πογκμπά θα υπολογίζεται κανονικά από τον Σόλσκιερ. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ο έμπειρος Μάτιτς και ο Βραζιλιάνος Φρεντ, ωστόσο η αδυναμία του Σόλσκιερ είναι ο 22χρονος ΜακΤομινέι. Είπαμε, ο Νορβηγός θέλει να χτίσει μία νέα, φρέσκια Γιουνάιτεντ και δεν θα εκπλήξει κανέναν αν τελικά ο Σκωτσέζος αποτελέσει την πρώτη επιλογή για παρτενέρ του Πογκμπά. 

Φυσικά στο τραπέζι παίζουν γερά και δύο μεταγραφές, καθώς ο Σόλσκιερ είναι δεδομένο πως θέλει να ενισχύσει τις επιλογές του στη μεσαία γραμμή. Στη λίστα της Γιουνάιτεντ βρίσκεται τόσο ο Μπρούνο Φερνάντες (Σπόρτινγκ) όσο και ο Σον Λόνγκσταφ (Νιούκαστλ).

Οι «κόκκινοι διάβολοι» φέρεται πως προσφέρουν 60 εκατ. λίρες για τον 24χρονο διεθνή Πορτογάλο, που προέρχεται από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του (32 γκολ/18 ασίστ) και 40 για τον πιτσιρικά Αγγλο (21 ετών), που θεωρείται σπουδαίο prospect.

Εάν αποκτηθούν και οι δύο, τότε ο Λόνγκσταφ μαζί με τον ΜακΤομινέι θα είναι οι επικρατέστεροι παρτενέρ του Πογκμπά –πάντα με την προϋπόθεση ότι ο Γάλλος δεν θα πωληθεί- και ο Μπρούνο Φερνάντες πιθανότατα θα αξιοποιηθεί ως δεκάρι έχοντας ως back up τον πάντοτε τίμιο Χουάν Μάτα.

Φρέσκια και ανανεωμένη θα είναι και η επιθετική τριάδα. Ο Σόλσκιερ δεν βλέπει καν τον Αλέξις Σάντσες, ενώ αν πωληθεί ο Λουκάκου θα εξοικονομηθούν χρήματα για να αποκτηθεί ένας νέος στράικερ. Προς το παρόν το αδιαμφισβήτητο εννιάρι είναι ο 21χρονος Ράσφορντ και ασφαλώς πάνω του θα βασιστεί για τα επόμενα χρόνια η Γιουνάιτεντ.

Image result for Ράσφορντ


Στο ένα άκρο θα παίξει ο νεοαποκτηθείς Τζέιμς (επίσης 21 ετών), που κόστισε 17 εκατ. ευρώ και τον πιστεύουν πολύ στον σύλλογο. Στο άλλο θεωρητικά θα μονομαχούν Λίνγκαρντ και Μαρσιάλ, ωστόσο δεν θα προξενήσει καμία έκπληξη αν ο Σόλσκιερ προτιμήσει τελικά τον 17χρονο Μέισον Γκρίνγουντ. Ο Νορβηγός είναι πασιφανές πως οραματίζεται μία… διαβολική τριάδα πιτσιρικάδων για τη νέα Γιουνάιτεντ, που θα τρομάζει με την ταχύτητα και τις απρόβλεπτες κινήσεις της.

Πώς λοιπόν θα είναι αυτή η νέα Γιουνάιτεντ αν ολοκληρωθούν και οι τρεις μεταγραφές, που κατά τα φαινόμενα ότι έχει στα σκαριά.

Κάπως έτσι:

Τερματοφύλακας: Ντε Χέα (28 ετών)

Δεξιός μπακ: Γουάν-Μπισάκα (21 ετών)

Στόπερ: Μαγκουάιρ (26 ετών), Λίντελοφ (25 ετών)

Αριστερός μπακ: Σο (24 ετών)

Κεντρικά χαφ: Πογκμπά (26 ετών), Λόνγκσταφ (21 ετών)

Δεξιός εξτρέμ: Γκρίνγουντ (17 ετών)

Δεκάρι: Μπρούνο Φερνάντες (24 ετών)

Αριστερός εξτρέμ: Τζέιμς (21 ετών)

Φορ: Ράσφορντ (21 ετών)

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ