el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάντσεστερ Σίτι: 7 χρόνια αποτυχίες στο Τσάμπιονς Λιγκ

Έχει αποδειχθεί πως η οικονομική δύναμη μιας ομάδας παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά όχι πρωτεύον (ισχύει στον απόλυτο βαθμό για την Παρί Σεν Ζερμέν). Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα, στην αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου, είχε αναφερθεί σχετικά με την παρουσία της Σίτι στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Πεπ Γκουαρδιόλα, τονίζοντας πως η ομάδα του ακόμα είναι ανέτοιμη.   

«Σε αυτή τη διοργάνωση χρειάζεσαι να έχεις κάτι το ξεχωριστό. Εμείς ακόμα δεν το έχουμε. Δεν είναι αρκετό να το θέλει ο προπονητής, δεν είναι μόνο οι παίκτες. Πρέπει όλοι να το επιθυμούν, ο σύλλογος, οι ιδιοκτήτες, οι οπαδοί, όλοι πρέπει να πιέσουν για να φτάσουμε πιο κοντά στο να πετύχουμε αυτό τον στόχο», δήλωνε ο Καταλανός τεχνικός, παραμονές της αναμέτρησης με τη Σαχτάρ για τη φάση των ομίλων.

Έξι νίκες και μία ισοπαλία είναι ο συνολικός απολογισμός της Μάντσεστερ Σίτι στη διοργάνωση από τη στιγμή που έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος πλέον καταστρώνει τα τελικά του πλάνα για τον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης, απέναντι στην Τότεναμ (9/4, 22:00), που θα διεξαχθεί στο νέο γήπεδο των Spurs.

Μένει πλέον να φανεί, αν οι τότε δηλώσεις του Πεπ έγιναν απλά για να αφυπνίσει τους παίκτες και να τους κάνει να το πιστέψουν, ή πράγματι έβλεπε πως η ομάδα του δεν είναι έτοιμη.

Η πορεία σταματά συνήθως στους «16»

Από την αγωνιστική περίοδο 2011-12, όταν και επέστρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ (για πρώτη φορά μετά το 1968), μόνο σε μία περίπτωση έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Είναι η τρίτη φορά που η Μάντσεστερ Σίτι θα βρει ομάδα από την ίδια χώρα ως αντίπαλο σε φάση νοκ-άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τις δύο προηγούμενες αποκλείστηκε γνωρίζοντας, μάλιστα, μόνο ήττες (με τέρματα 1-7). Το 1970-71 για το Κύπελλο Κυπελλούχων από την Τσέλσι και το 2017-18 από τη Λίβερπουλ για τα προημιτελικά.

Η πρώτη σεζόν στην επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ (2011/12) ολοκληρώθηκε στη φάση των ομίλων. Η Σίτι, που τότε είχε τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στην τεχνική ηγεσία, κληρώθηκε σε όμιλο με Μπάγερν, Νάπολι, Βιγιαρεάλ και τερμάτισε στην τρίτη θέση με 10 βαθμούς. Οι ήττες σε Γερμανία και Ιταλία ήταν αυτές που στοίχισαν τότε στους «σίτιζενς».

Η ευρωπαϊκή τους πορεία τότε συνεχίστηκε στο Γιουρόπα Λιγκ αλλά και εκεί, αφού απέκλεισαν την Πόρτο (4-0, 2-1) στους 32, έμειναν έξω από μία άλλη πορτογαλική ομάδα, τη Σπόρτινγκ (0-1, 3-2), στους 16.

Πολύ χειρότερη ήταν η παρουσία της το 2012-13. Τερμάτισε ουραγός στον όμιλο, χωρίς νίκη, με απολογισμό τρεις ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Αντίπαλοί της ήταν οι Ρεάλ, Αγιαξ και Ντόρτμουντ. Η κάκιστη παρουσία της Σίτι στη διοργάνωση ήταν ουσιαστικά και η αιτία της απομάκρυνσης του Ρομπέρτο Μαντσίνι πριν το τέλος εκείνης της περιόδου.

Η πρώτη φορά, με Πελεγκρίνι

Ο Μανουέλ Πελεκρίνι, που ανέλαβε αντί του Μαντσίνι, το 2013-14 οδήγησε για πρώτη φορά τη Σίτι σε πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Η πορεία της πάντως σταμάτησε αμέσως μετά, αφού στη φάση των «16» δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να κοντράρει την Μπαρτσελόνα, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό με δύο ήττες (0-2 εντός, 1-2 εκτός). Μπάγερν, Βικτόρια Πλζεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι ομάδες που είχε αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση.

Η Μπαρτσελόνα απέκλεισε και την επόμενη σεζόν τη Σίτι στη φάση των «16». Εκείνη τη φορά κατάφερε να κοντράρει περισσότερο τους Καταλανούς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ηττα εντός έδρας (1-2) και στην Ισπανία (0-1). Μπάγερν και ΤΣΣΚΑ ήταν ξανά οι ομάδες που αντιμετώπισε στη φάση των ομίλων, μαζί με τη Ρόμα.

Η καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία

Η τελευταία σεζόν με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι, το 2015-16, ήταν η πιο επιτυχημένη για τη Σίτι, που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από το άλλο μεγαθήριο της Ισπανίας και μετέπειτα κάτοχο, Ρεάλ Μαδρίτης (0-0 εντός, ήττα 1-0 στον επαναληπτικό). Απέκλεισε Ντιναμό Κιέβου (3-1 εκτός, 0-0 εντός) και Παρί Σεν Ζερμέν (2-2 εκτός, 1-0 εντός) ενώ είχε τερματίσει πρώτη στη φάση των ομίλων (με Γιουβέντους, Σεβίλλη και Γκλάντμπαχ).

Επιστροφή στην… κανονικότητα το 2016-17 και υπό τον Πεπ Γκουαρδιόλα, καθώς αποκλείστηκε από τη Μονακό στη φάση των «16». Η νίκη στο πρώτο ματς (5-3 εντός) δεν στάθηκε ικανή να δώσει την πρόκριση, αφού γνώρισε ήττα-σοκ με 3-1 στον επαναληπτικό και αποκλείστηκε. Στους ομίλους είχε προκριθεί ως δεύτερη, αντιμετωπίζοντας Μπαρτσελόνα, Γκλάντμπαχ και Σέλτικ.


Πέρσι, η ομάδα που έφραξε την πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην προημιτελική φάση, ήταν η Λίβερπουλ. Δύο ήττες για τους πρωταθλητές, 3-0 στο πρώτο ματς στο «Άνφιλντ» και 1-2 στην έδρα τους. Στους ομίλους, είχε περάσει εύκολα ως πρώτη με αντιπάλους Σαχτάρ, Νάπολι και Φέγενορντ.

Φέτος, η Σίτι πέρασε για δεύτερη σερί σεζόν από τη φάση των ομίλων ως πρώτη (με Λυών, Σαχτάρ, Χόφενχαϊμ) ενώ στον προηγούμενο γύρο ξεπέρασε διά περιπάτου το χαμηλό εμπόδιο της Σάλκε (3-2 εκτός, 7-0 εντός).

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

 

2018/19 ;

2017/18 Προημιτελικά

2016/17 Φάση των 16

2015/16 Ημιτελικά

2014/15 Φάση των 16

2013/14 Φάση των 16

2012/13 Φάση των ομίλων

2011/12 Φάση των ομίλων

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ