el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μάν. Γιουνάιτεντ vs Μάν. Σίτι: Τα τωρινά & μελλοντικά δεδομένα

Το κυρίως πιάτο της 29ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ σερβίρεται την Κυριακή το απόγευμα (18:30) με το μεγάλο ματς του Μάντσεστερ ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι. Διαβάστε την ανάλυση του Noviblog.

Ισως είναι το πιο ιδιότυπο ντέρμπι των τελευταίων ετών δεδομένου ότι η Σίτι δεν κυνηγάει τίποτα πλέον στο πρωτάθλημα από τη στιγμή που ο τίτλος έχει κριθεί και παράλληλα τιμωρήθηκε με ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι θα αδιαφορήσει. Τουναντίον σε αυτά τα παιχνίδια κυρίαρχο ρόλο παίζουν πάντα το γόητρο και το πρεστίζ, επομένως το ενδιαφέρον δεν σβήνει ποτέ.

Αμεσα ενδιαφερόμενος είναι ασφαλώς και ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος γνωρίζει ότι αν η Σίτι χάσει βαθμούς στο «Ολντ Τράφορντ», τότε η Λίβερπουλ θα έχει τη δυνατότητα να κλειδώσει το πρωτάθλημα από τις 21 Μαρτίου εφόσον επικρατήσει των Μπόρνμουθ, Εβερτον και Κρίσταλ Πάλας στις επόμενες τρεις αγωνιστικές.

Αποτέλεσμα εικόνας για jurgen klopp

Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τον Κλοπ είναι ασφαλώς να δει ποια από τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ μπορεί την επόμενη σεζόν να είναι η βασική αντίπαλος της Λίβερπουλ, στην προσπάθεια που θα κάνει για το ριπίτ.

Πολλά μπορούν να αλλάξουν στο ποδόσφαιρο και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο στον ορίζοντα διαφαίνεται πως αν προκύψει δυνατό αντίπαλο δέος για τη Λίβερπουλ το 2021 θα προέρχεται από το Μάντσεστερ.

Ο υπόλοιπος ανταγωνισμός

Η Τσέλσι βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση με τον Φρανκ Λάμπαρντ στον πάγκο της, συνεχίζει να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να διατηρήσει μέχρι τέλους τη θέση της στην τετράδα.

Παρά την πρόσληψη του Μουρίνιο, τα σημάδια στην Τότεναμ μόνο ευοίωνα δεν είναι για το μέλλον. Στην Αρσεναλ, η έλευση του Μικέλ Αρτέτα προκάλεσε θετικό αντίκτυπο, υπάρχει αισιοδοξία ότι η ομάδα θα αρχίσει να βρίσκει μία ταυτότητα, ωστόσο οι «κανονιέρηδες» είναι υποχρεωμένοι να αναμορφώσουν το ρόστερ τους και δυστυχώς για αυτούς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα των αντιπάλων τους για να το κάνουν γρήγορα.

Οσο για τις ευχάριστες νότες της σεζόν όπως η Λέστερ και η Γουλβς, που όλα δείχνουν ότι του χρόνου θα έχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, η βασική τους προτεραιότητα το καλοκαίρι θα είναι να κρατήσουν τον κορμό τους διότι είναι αναπόφευκτο ότι παίκτες όπως ο Τζέιμς Μάντισον ή ο Ανταμά Τραορέ θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον μεγαλύτερων κλαμπ.

Πεισμωμένοι στη Σίτι

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι αν υπάρξει κάποια ομάδα να κοντράρει τη Λίβερπουλ στο μέλλον αυτή θα είναι από το Μάντσεστερ.

Στη Σίτι ο διετής ευρωπαϊκός αποκλεισμός προκάλεσε τριγμούς και είναι αβέβαιο πώς οι «πολίτες» θα χειριστούν τη νέα κατάσταση που απλώνεται μπροστά τους. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα πάντως δήλωσε αφοσιωμένος στη Σίτι και τα λόγια του μαρτύρησαν πείσμα και όχι απογοήτευση. Η παρουσία του Πεπ εγγυάται ότι οι «πολίτες» θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για pep guardiola

Βέβαια αυτή η συνθήκη ενδέχεται να επηρεάσει τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό, χωρίς πάντως να αλλάζει το γεγονός ότι η Σίτι στην πραγματικότητα έχει από πίσω της την οικονομία ενός ολόκληρου κράτους, επομένως αν το θελήσει θα μπορέσει να δελεάσει ξανά παίκτες σπρώχνοντας στο τραπέζι πακτωλό χρημάτων.

Το αν θα αποφασίσουν στη Σίτι να συμμορφωθούν με το FFP είναι άλλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση ο Γκουαρδιόλα έχει μία άψογη σχέση με τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος, Τσίκι Μπεγκιριστάιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φεράν Σοριάνο και το πιθανότερο είναι πως οι «πολίτες» το καλοκαίρι θα κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά για να κλείσουν τις τρύπες στο ρόστερ τους και να επιστρέψουν πιο δυνατοί για τη διεκδίκηση της Πρέμιερ, που θα είναι ο βασικός τους στόχος τη νέα σεζόν.

Αν λοιπόν η Σίτι προχωρήσει στις κατάλληλες πωλήσεις παικτών που δεν χρειάζεται και αποκτήσει έναν στόπερ, έναν αριστερό μπακ και έναν κεντρικό χαφ, τότε ασφαλώς θα είναι η υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τη Λίβερπουλ το 2020/21, δεδομένου ότι στο ρόστερ της υπάρχουν ήδη παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Ντε Μπρόινε, Στέρλινγκ, Μπερνάντο Σίλβα και Αγουέρο.

Καλλιεργούνται προσδοκίες στη Γιουνάιτεντ

Για τη Γιουνάιτεντ ασφαλώς θα είναι πολύ πιο δύσκολο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στους «κόκκινους διαβόλους» υπάρχει ακόμη αμφιβολία για το αν πρέπει να συνεχίσουν και τη νέα σεζόν με τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο, πόσω μάλλον όταν στην αγορά κυκλοφορεί ελεύθερος ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο.

Για τον Σόλσκιερ θα είναι καθοριστικό το τελευταίο κομμάτι της φετινής σεζόν. Αν ο Νορβηγός τεχνικός δεν υλοποιήσει τον βασικό στόχο της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι πολύ πιθανό το καλοκαίρι να αποτελέσει παρελθόν, διότι για τη Γιουνάιτεντ είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί ξανά στη βιτρίνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης προκειμένου να προσελκύσει παίκτες πρώτης γραμμής.

Αποτέλεσμα εικόνας για solskjaer

Τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν για τη Γιουνάιτεντ ήταν άκρως αντιφατικά. Από τη μία γνώρισε οδυνηρές ήττες κόντρα σε ομάδες όπως η Γουότφορντ, η Μπόρνμουθ και η Γουέστ Χαμ, που κινδυνεύουν με υποβιβασμό και από την άλλη κέρδισε τις Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Λέστερ και έφερε ισοπαλία με τη Λίβερπουλ.

Παρά την αστάθεια που παρουσιάζει υπάρχει πάντως η αίσθηση ότι η Γιουνάιτεντ πάει αργά αλλά σταθερά να επιστρέψει σε ένα πιο ανταγωνιστικό επίπεδο.

Η άμυνά της με τις καλοκαιρινές μεταγραφές του Χάρι Μαγκουάιρ και του Γουάν Μπισάκα δείχνει πιο σφριγηλή, ενώ με την προσθήκη του Μπρούνο Φερνάντες τον Ιανουάριο βρήκε επιτέλους έναν χαφ με star quality, που θα μπορεί να απειλεί, να σκοράρει, να δημιουργεί και να εκτελεί καλά τα στημένα, στοιχεία που έλειπαν απελπιστικά από το κέντρο των «μπέμπηδων».

Αποτέλεσμα εικόνας για bruno fernandes

Οσο για την επιθετική της γραμμή, με τους Ράσφορντ, Μαρσιάλ, Γκρίνγουντ να έχουν πετύχει φέτος 45 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις δείχνει αν μη τι άλλο υποσχόμενη.

Με δεδομένο λοιπόν ότι στη shortlist της Γιουνάιτεντ βρίσκονται παίκτες όπως οι Σάντσο (Ντόρτμουντ), Κουλιμπαλί (Νάπολι), Φαν ντε Μπέικ (Αγιαξ), Γκρίλις (Αστον Βίλα), Μάντισον (Λέστερ), καλλιεργούνται προσδοκίες ότι μπορεί να προκύψει ένα πολύ καλό μίγμα το επόμενο καλοκαίρι, εφόσον αποκτηθούν 2-3 από τους προαναφερθέντες και φυσικά αποχωρήσει ο Πολ Πογκμπά, που πλέον έχει εξελιχθεί σε βαρίδι για τα αποδυτήρια του συλλόγου.

Το κίνητρο της Γιουνάιτεντ και η παράδοση της Σίτι

Οσο για το ντέρμπι αυτό καθαυτό προφανώς για τη Γιουνάιτεντ το βαθμολογικό κίνητρο είναι μεγαλύτερο διότι μάχεται για την έξοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης ψάχνει διακαώς μία νίκη απέναντι στη συμπολίτισσα μέσα στο «Ολντ Τράφορντ», το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στην πιο ευχάριστη έδρα για τη Σίτι.

Η Γιουνάιτεντ φέτος έχει κερδίσει ήδη δύο φορές τη Σίτι στο «Ιτιχαντ» μία για το πρωτάθλημα και μία για το Λιγκ Καπ, η δεύτερη πάντως νίκη της δεν είχε αντίκρισμα, αφού η πρόκριση πήγε στους «πολίτες» οι οποίοι είχαν επικρατήσει 3-1 στο «Θέατρο των Ονείρων» και μετέπειτα κατέκτησαν τον τίτλο απέναντι στην Αστον Βίλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για man utd man city

Υπενθυμίζεται ότι η Σίτι μέχρι το διπλό του 2008 είχε να κερδίσει τη Γιουνάιτεντ εκτός έδρας 34 ολόκληρα χρόνια! Ακολούθησαν τρεις σερί νίκες της Γιουνάιτεντ, ανάμεσα τους το 2-1 του 2011 με το απίστευτο ψαλίδακι του Ρούνεϊ στον δρόμο προς την κατάκτηση της Πρέμιερ.

Την αμέσως επόμενη σεζόν όμως η Σίτι διέλυσε με 6-1 τους πρωταθλητές τότε Αγγλίας και έκτοτε ξεκίνησε μία περίοδο απόλυτης κυριαρχίας των «πολιτών» μέσα στο σπίτι των «μπέμπηδων». Από τη σεζόν 2011/12 σε οχτώ αγώνες σε επίπεδο Πρέμιερ, η Σίτι πέτυχε έξι νίκες, πήρε μία ισοπαλία (0-0) και έχασε μόλις μία φορά τον Απρίλιο του 2015 (4-2).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ