el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μάν. Γιουνάιτεντ vs Μάν. Σίτι: Το ντέρμπι των αποδείξεων

Από το 1881, οπότε και τέθηκαν αντιμέτωπες πρώτη φορά έως και σήμερα, ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι έχουν υπάρξει 177 καταγεγραμμένες αναμετρήσεις. Η Γιουνάιτεντ είναι αυτή που υπερτερεί στη συνολική παράδοση, με 73 νίκες, έναντι 52 της Σίτι και ισάριθμες ισοπαλίες (33-26-20 εντός).

Την τελευταία 5ετία, η Σίτι έχει πάρει τα «σκήπτρα» από τη Γιουνάιτεντ, ως η κορυφαία ομάδα της πόλης, λόγω των τίτλων που έχει κατακτήσει. Μάλιστα, για τη νέα γενιά, είναι πιο πιθανό αν ακούσουν απλά Μάντσεστερ να υποθέσουν πως πρόκειται για τη Σίτι και όχι τη Γιουνάιτεντ, όπως είχε καθιερωθεί υπό τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Υπό τις οδηγίες του Σκωτσέζου τεχνικού καταγράφεται και η τελευταία κατάκτηση πρωταθλήματος της Γιουνάιτεντ (το 2012-13), με τη Σίτι έκτοτε να πανηγυρίζει δύο τίτλους (2013-14, 2017-18) και να θέλει να τους κάνει τρεις, τη φετινή σεζόν.

Οι «πολίτες» πρέπει να περάσουν νικηφόρα από το «Ολντ Τράφορντ» το βράδυ της Τετάρτης (24/4, 22:00), για να αφήσουν πίσω τους με 1 βαθμό διαφορά τη Λίβερπουλ, σε ένα ματς που έχει κομβική σημασία και για τη γηπεδούχο.

Image result for united-city

Κόσμος Vs Τσάμπιονς Λιγκ

Παρότι συντοπίτισσες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θεωρεί ως μεγάλο αντίπαλο τη Σίτι, αλλά τη Λίβερπουλ. Για τους φιλάθλους της, πιθανόν μία κατάκτηση πρωταθλήματος από την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα να ηχήσει καλύτερα στα αυτιά τους από το να επιστρέψει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου η Λίβερπουλ.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα όμως, με τελευταία τη βαριά ήττα από την Εβερτον (4-0), έφεραν κι άλλο πίσω την ομάδα στην προσπάθεια που κάνει για την 4άδα και τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ετσι, θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Γιουνάιτεντ να κάνει… χάρη.

Οι 6 ήττες στα 8 τελευταία ματς, είχαν ως συνέπεια να αποκλειστεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο και στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και να χάσει το έδαφος που είχε κερδίσει το προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με την 4άδα. Με τέσσερις αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν, πλέον κάθε βαθμός μετράει διπλά και το ματς της Τετάρτης μπορεί να χαρακτηριστεί σαν τελικός για αμφότερες.

Η Μάντσεστερ Σίτι μετρά 10 συνεχόμενες νίκες σε επίπεδο Πρέμιερ και πέρασε νικηφόρα, με το ίδιο σκορ (2-1), από το Ολντ Τράφορντ τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Image result for manchester city

Τα αγωνιστικά νέα & Πιθανές 11άδες

Ο Λουκ Σο εξέτισε ποινή δύο αγωνιστικών και μοιάζει βέβαιο ότι θα επιστρέψει στο αριστερό άκρο της άμυνας για τη Γιουνάιτεντ, αλλά ο Φιλ Τζόουνς τραυματίστηκε με την Έβερτον και μπορεί να λείψει. Εδώ και καιρό απόντες οι Ερίκ Μπαϊγί και Αντόνιο Βαλένσια, με τον Αλέξις Σάντσες να έχει επιστρέψει μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο και τον Άντερ Ερέρα επίσης πίσω στις προπονήσεις.

Για τη Σίτι, απών θα είναι ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, όπως επιβεβαίωσε ο Πεπ Γκουρδιόλα. Μακροχρόνια είναι η απουσία του αναπληρωματικού γκολκίπερ Κλάουντιο Μπράβο.

Image result for pep guardiola man city

Οι πιθανές ενδεκάδες

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.: Ντε Χέα – Γιανγκ, Σμόλινγκ, Λίντελοφ, Σο – Ερέρα, Μάτιτς, Πογκμπά – Λίνγκαρντ – Ράσφορντ, Σάντσες.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Έντερσον – Γουόκερ, Στόουνς, Λαπόρτ, Μεντί – Μπερνάρντο Σίλβα, Φερναντίνιο, Νταβίντ Σίλβα – Στέρλινγκ, Αγουέρο, Σανέ.

Η ταπεινωτική ήττα και το πρώτο του Αγουέρο  

Το πρώτο πρωτάθλημα σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ (2011-12) συνδυάστηκε με εμφατική νίκη της Σίτι στο «Ολντ Τράφορντ». Νίκη με 6-1, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στην τεχνική ηγεσία και τη Γιουνάιτεντ να γνωρίζει για δεύτερη φορά στην ιστορία της τόσο βαριά εντός έδρας ήττα (η πρώτη το 1925-26).

Εκ των σκόρερ ο Κουν Αγουέρο, με τον Αργεντινό να σημειώνει το τρίτο γκολ και να βρίσκει έτσι για πρώτη φορά δίχτυα απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Πλέον, ο 30χρονος επιθετικός έχει περάσει στην πρώτη θέση των σκόρερ των ντέρμπι στην ιστορία των δύο ομάδων, με 11, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γουέιν Ρούνεϊ.

Την πρώτη δεκάδα των σκόρερ συνθέτουν οι: Σέρχιο Αγουέρο (11, Σίτι), Γουέιν Ρούνεϊ (10, Γιουνάιτεντ), Τζο Χέις (10, Σίτι), Φράνσις Λι (10, Σίτι), Μπόμπι Τσάρλτον (9, Γιουνάιτεντ), Κόλιν Μπελ (8, Σίτι), Ερίκ Καντονά (8, Γιουνάιτεντ), Μπράιαν Κιντ (8 και με τις δύο), Τζο Σπενς (8, Γιουνάιτεντ), Πολ Σκόουλς (7, Γιουνάιτεντ), Ντένις Βάιολετ (7, Γιουνάιτεντ).

Τελευταίος ο Κάρλος Τέβες

Ο τελευταίος χρονικά παίκτης που αγωνίστηκε και προσέφερε στις δύο ομάδες (από το 2007 έως το 2013) ήταν ο Κάρλος Τέβες. Η μετακίνηση του Αργεντινού, σούπερ σταρ εκείνη την εποχή, είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στην Ευρώπη. Ηταν η πρώτη μεταγραφή παίκτη από τη μία ομάδα της πόλης στην άλλη μετά το 1999 και η μετακίνησή του είχε κοστίσει 47 εκατομμύρια λίρες στους «σίτιζενς». Κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ και με τις δύο ομάδες.

Image result for carlos tevez manchester city


Τελευταίος χρονικά που έπαιξε και στις δύο, ήταν ο Αγγλος κεντρικός μέσος Όουεν Χάργκριβς. Ο πρώην παίκτης της Μπάγερν δεν κατάφερε να αγωνιστεί όσο θα ήθελε, λόγω τραυματισμών. Μόλις 27 συμμετοχές με τη Γιουνάιτεντ σε 4 χρόνια παρουσίας και 1 με τη Σίτι σε μία σεζόν που βρέθηκε στο ρόστερ της.

Το δολοφονικό τάκλιν του Ρόι Κιν

Σε μία κόντρα 100 και πλέον ετών, είναι φυσικό να υπάρχουν κάποια ματς που έχουν ξεχωρίσει για τους σωστούς ή τους λάθος λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ματς στην έδρα της Γιουνάιτεντ τον Απρίλιο του 2001 (1-1), που σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Αλφ Χάαλαντ από τον Ρόι Κιν, ματς που έμελλε να είναι και τελευταίο στην καριέρα του δεύτερου.

Χαρισματικός μέσος, αλλά ιδιόρρυθμος και σκληρός χαρακτήρας εντός αγωνιστικού χώρου ο Ρόι Κιν, το κρατούσε… μανιάτικο στον Χάαλαντ, για έναν τραυματισμό που είχε υποστεί από τον ίδιο το 1997 και φρόντισε να το δείξει με «δολοφονικό» τάκλιν. Αργότερα, ο ίδιος ο Κιν παραδέχθηκε πως δεν ήταν ατύχημα…

Παλαιότερα, το 1974, λόγω άρνησής του να πανηγυρίσει σε γκολ που σημείωσε για λογαριασμό της Σίτι, ως πρώην παίκτης της Γιουνάιτεντ, τελειώνει η καριέρα τους Ντένις Λόου στους «σίτιζενς». Ο Σκωτσέζος επιθετικός αγωνίστηκε στη Σίτι το 1960-61, αλλά στη Γιουνάιτεντ (1962-73) καθιερώθηκε, πριν επιστρέψει και πάλι στη Σίτι (1973-74). Το εν λόγω ντέρμπι ήταν και το τελευταίο του ματς στο πρωτάθλημα, με τον προπονητή του να τον αντικαθιστά αμέσως μετά το γκολ επειδή δεν πανηγύρισε.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν βρεθεί ποτέ αντιμέτωπες σε τελικό, είτε σε εγχώριο είτε σε διεθνές επίπεδο. Το 1904 πανηγύρισε η Σίτι το πρώτο της τρόπαιο και το 1908 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το 1967-68 και το 2011-12, το πρωτάθλημα κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν ισόβαθμες στο φινάλε. Και στις δύο περιπτώσεις, η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ