el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μίνι ανασκόπηση στη Σούπερ Λίγκα

Σταθερά βήματα προόδου

Η 31η Μαΐου 2005 είναι καθοριστική στη νεότερη Ιστορία του Ατρομήτου. Πρόκειται για την ημερομηνία που ολοκληρώθηκε και τυπικά η συγχώνευση με την Χαλκηδόνα, με την ομάδα στο τέλος της πρώτης της σεζόν να εξασφαλίζει μάλιστα και το Ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά. Το μεγάλο βήμα για τον Ατρόμητο έγινε από την περίοδο 2009-10, όπου άρχισε να «χτίζεται» σε σωστότερες βάσεις και έκτοτε μετράει δύο συμμετοχές σε τελικό Κυπέλλου (2011, 2012) ενώ τέσσερις φορές τερμάτισε στην πρώτη 4άδα της βαθμολογίας (2011-12, 2012-13, 2013-14, 2014-15).

Η ομάδα που εδρεύει στο Περιστέρι, φέτος αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν και η πορεία της στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, τις επιτρέπει να ελπίζει στην κατάκτηση της Σούπερ Λίγκα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, έχει όμως κάθε λόγο να το πιστεύει και να το παλέψει μέχρι τέλους. Ο αυστριακός προπονητής, Νταμίρ Κάναντι, πιστώνεται φυσικά μεγάλο μέρος της μέχρι στιγμής επιτυχίας του Ατρομήτου.

Δύο προπονητές το χρόνο…

Θετικό κρίνεται και το έργο του Τάκη Λεμονή, ο οποίος εδώ και λίγα 24ωρα αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Ο έλληνας προπονητής στο διάστημα που βρέθηκε στην ομάδα κατάφερε να την συμμαζέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό αγωνιστικά και να την οδηγήσει σε μία αξιοπρεπή παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι σε «μεγαθήρια», όπως είναι η Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα. Ο Ισπανός Οσκαρ Γκαρσία αναλαμβάνει, παίρνοντας τον Ολυμπιακό πρώτο στη χειμερινή διακοπή και με στόχο να τον διατηρήσει στην κορυφή μέχρι τέλους.

Να σημειωθεί πως επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη (από τα μέσα του 2010) είναι η 14η αλλαγή προπονητή, με τους «ερυθρόλευκους» να αλλάζουν έτσι κατά μέσο όρο δύο προπονητές τον χρόνο. Τα πρόσωπα που έχουν περάσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού κατά σειρά από το 2010-11 είναι οι: Εβαλντ Λίνεν, Ερνέστο Βαλβέρδε, Λεονάρντο Ζαρντίμ, Αντώνης Νικοπολίδης, Μίτσελ, Βίτορ Περέιρα, Μάρκο Σίλβα, Βίκτορ, Πάουλο Μπέντο, Βασίλης Βούζας, Τάκης Λεμονής, Μπέσνικ Χάσι, Τάκης Λεμονής, Οσκαρ Γκαρθία.

Όπως συμβαίνει βέβαια τα τελευταία χρόνια και τη φετινή αγωνιστική περίοδο η ομάδα του Πειραιά είναι από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, τον οποίο διεκδικούν στα ίσια ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Το 1984-85 η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα (δεύτερο στην ιστορία του) και το 1993-94 η ΑΕΚ (11 κατακτήσεις).

Στη φετινή Σούπερ Λίγκα, έξι ακόμα ομάδες έχουν προχωρήσει σε αλλαγές προπονητών. Πρόκειται για: ΠΑΟΚ (Αλεξάντερ Στανόγιεβιτς, * Ραζβάν Λουτσέσκου), Κέρκυρα (Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Αλέκος Βοσνιάδης, * Σάκης Τσιώλης), Αστέρας Τρίπολης (Στάικος Βεργέτης, * Σάββας Παντελίδης), Λάρισα (Αντρέ Πάους, Τζάκι Ματάισεν, * Ηλία Φυντάνης), Απόλλων Σμύρνης (Απόστολος Μάντζιος, Ζόραν Βούλιτς, * Γιώργος Παράσχος), Πλατανιάς (Γιώργος Παράσχος, * Χοσέ Ρόκα).

* Αυτοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην τεχνική ηγεσία.

Ο σταθερός και ο αβέβαιος

Τις εντυπώσεις κερδίζει για τρίτη σερί σεζόν η ομάδα του Πανιωνίου, που βρίσκεται σταθερά στην 5άδα και παραδοσιακά τροφοδοτεί τους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος με παίκτες. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, με τον Ιρανό επιθετικό να αποχωρεί πέρσι τον Δεκέμβρη για τον Ολυμπιακό και φέτος να είναι ένα από τα φαβορί για την ανάδειξή του ως πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος. Φέτος, το επόμενο βήμα στην καριέρα τους έκαναν οι Μασούντ (μέσος, σε ΑΕΚ) και Χατζισαφί (μπακ-χαφ, σε Ολυμπιακό).

Πολλά βήματα πίσω, έκανε αντίθετα ο Παναθηναϊκός. Η αποχώρηση του Σουηδού επιθετικού Μάρκους Μπεργκ για ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποδυνάμωσε αισθητά την ομάδα, ενώ μετά και τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και η οικονομική ζημία, έφεραν στο προσκήνιο παλαιότερα προβλήματα και βάρυναν το κλίμα.

Πλέον στο «τριφύλλι» γίνεται προσπάθεια να μαζευτεί το χρέος, μεταξύ άλλων προβλέπονται και πωλήσεις σημαντικών παικτών και αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό η εικόνα που θα εμφανίσει στον αγωνιστικό χώρο.

Από είκοσι γκολ και πάνω

Η αποχώρηση του Μάρκους Μπεργκ αποδεικνύεται έτσι καθοριστικός παράγοντας στη φετινή παρουσία του Παναθηναϊκού. Ο Σουηδός επιθετικός, ήταν και πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λίγκα την περσινή περίοδο με 22 τέρματα. Σε πέντε περιπτώσεις από την δημιουργία της Σούπερ Λίγκα (διανύουμε τη 12η σεζόν), ο πρώτος σκόρερ της περιόδου είχε τουλάχιστον 20 γκολ. Πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος βρήκε δίχτυα 23 φορές την αγωνιστική περίοδο 2009-10 και ακολουθούν Μπεργκ (22), Μιραλάς (20) και Τζιμπούρ (20).  Αναλυτικά, οι πρώτοι σκόρερ κάθε περιόδου υπό τη Σούπερ Λίγκα: 2006-07: Νίκος Λυμπερόπουλος (18), 2007-08: Ισμαελ Μπλάνκο (19), 2008-09: Ισμαελ Μπλάνκο, Λουτσιάνο Γκαλέτι (14), 2009-10: Τζιμπρίλ Σισέ (23), 2010-11: Τζιμπρίλ Σισέ (20), 2011-12: Κέβιν Μιραλάς (20), 2012-13: Ραφίκ Τζιμπούρ (20), 2013-14: Εστεμπάν Σολάρι (16), 2014-15: Τζερόνιμο Μπαράλες (17), 2015-16: Κώστας Φορτούνης (18), 2016-17: Μάρκους Μπεργκ (22).

Τη φετινή σεζόν αναμένεται «μάχη» για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ, με τους Καρίμ Ανσαριφάρντ (Ολυμπιακός, 7 γκολ), Πέδρο Κόντε (ΠΑΣ Γιάννινα, 7 γκολ), Ερικ Γιέντρισεκ (Ξάνθη, 6 γκολ), Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ, 6 γκολ) Κώστα Φορτούνη (Ολυμπιακός, 6 γκολ) και Μάρκο Λιβάια (ΑΕΚ, 5 γκολ), να διεκδικούν το βραβείο. Από τους παραπάνω, το έχουν κατακτήσει κατά το παρελθόν οι Φορτούνης και Ανσαριφάρντ (2 φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Ιράν).

Ο MVP Λιβάια

Η ομάδα με τις περισσότερες αναδείξεις παικτών ως MVP της αγωνιστικής, είναι μέχρι στιγμής η ΑΕΚ. Σε 6 περιπτώσεις, ποδοσφαιριστές της Ενωσης έχουν κερδίσει το βραβείο του κοινού. Πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Μάρκο Λιβάια, με τον Κροάτη επιθετικό να έχει κερδίσει τον τίτλο του MVP τέσσερις φορές και μάλιστα συνεχόμενες (10η, 11η, 12η, 13η αγωνιστική).

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, πως τα 5 γκολ που μετράει μέχρι στιγμής ο Λιβάια, είναι η καλύτερη επίδοση στην καριέρα του. Τον ίδιο αριθμό τερμάτων είχε ολόκληρη την περσινή σεζόν αγωνιζόμενος με την Λας Πάλμας στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Στο παρελθόν, έχει αγωνιστεί και σε Ρουμπίν Καζάν (0 γκολ), Αταλάντα (4 γκολ), Ιντερ (χωρίς γκολ σε 6 συμμετοχές) και Τσεζένα (χωρίς γκολ σε 3 συμ.).

Ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα

Το 2018 τέλος υπάρχει μία ενδιαφέρουσα αλλαγή στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, σε ότι αφορά το φύλλο αγώνα. Πλέον, από αυτή την αγωνιστική (16), τα φύλλα αγώνα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και όχι γραπτώς, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Οπως επισημάνθηκε μάλιστα δια μέσω της επίσημης ανακοίνωσης από την διοργανώτρια: «Το ηλεκτρονικό Φ.Α. αποτελεί μια εφαρμογή που ακολουθείται τόσο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (UEFA Champions και Europa League),  όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ