el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μίνι απολογισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ

Η διοργάνωση των φαβορί
Αναμενόμενη σε μεγάλο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί η πορεία των ομάδων στην πρώτη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ολοκληρώθηκε και δεν θα απουσιάζει καμία μεγάλη ομάδα από τη φάση των 16. Ισως μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη η μη πρόκριση της Μονακό στην επόμενη φάση, από τη στιγμή που πέρσι είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά ενώ είναι και η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Γαλλίας. Στην περίπτωσή της, τα κενά των σημαντικών παικτών που αποχώρησαν δεν μπόρεσαν να καλυφθούν, με κυριότερη φυσικά την αποχώρηση του Κιλιάν Μ’παπέ για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Μεγάλη έκπληξη η Μπεσίκτας
Την ευχάριστη έκπληξη στον πρώτο γύρο, την έκανε η Μπεσίκτας. Η πρωταθλήτρια Τουρκίας παίζοντας ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο κατάφερε να τερματίσει πρώτη στον όμιλο (6ο) με Πόρτο, Λειψία και Μονακό και να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Πάντως η πορεία της δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, βάσει των κινήσεων που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει το δυναμικό της. Διαθέτει μάλιστα τέσσερις παίκτες στο ρόστερ που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο. Τους Αντριάνο (2 Τσάμπιονς Λιγκ με Μπαρτσελόνα), Πέπε (3 Τσάμπιονς Λιγκ με Ρεάλ Μαδρίτης) Κουαρέσμα (Τσάμπιονς Λιγκ με Ιντερ) και Βάγκνερ Λοβ (Γιουρόπα Λιγκ με ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Οι Τούρκοι παραμένουν στο μεταξύ αήττητη φέτος στο γήπεδό τους από το Σεπτέμβριο του 2017 και σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό δέκα νίκες και πέντε ισοπαλίες.

Μπενφίκα και Ολυμπιακός…
Χωρίς βαθμό, με έξι ήττες και μόλις 1 γκολ στο ενεργητικό της, τερμάτισε τη φάση των ομίλων η Μπενφίκα. Με αυτή την επίδοση, έγινε η πρώτη ομάδα από την Πορτογαλία που τερματίζει στη φάση των ομίλων, χωρίς βαθμό στο ενεργητικό της.

Με 1 βαθμό απολογισμό, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στους ομίλους ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά, που ήταν και η μόνη εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διοργάνωση, είχε έναν εξαιρετικά δύσκολο όμιλο (Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας) ενώ άλλαξε και προπονητή. Ο Μπέσνικ Χάσι οδήγησε την ομάδα σε πρόκριση στους ομίλους, μετά το ματς της πρεμιέρας όμως και την εντός έδρας ήττα από την Σπόρτινγκ (2-3) άρχισε να χάνει πόντους στην τεχνική ηγεσία των «ερυθρολεύκων», με τον Τάκη Λεμονή να τον διαδέχεται και να βρίσκεται στον πάγκο και στα πέντε ματς που ακολούθησαν. Υπενθυμίζεται πως ο Ολυμπιακός έχει πλέον τον Οσκαρ Γκαρσία στην τεχνική ηγεσία, με τον Ισπανό να διαδέχεται τον Λεμονή στο «τιμόνι».

Τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στη φετινή διοργάνωση:
1η αγωνιστική (12/09): Ολυμπιακός – Σπόρτινγκ Λισ.            2-3
2η αγωνιστική (27/09): Γιουβέντους – Ολυμπιακός    2-0
3η αγωνιστική (18/10): Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός  3-1
4η αγωνιστική (31/10): Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα  0-0
5η αγωνιστική (22/11): Σπόρτινγκ Λισ. – Ολυμπιακός            3-1
6η αγωνιστική (05/12): Ολυμπιακός – Γιουβέντους    0-2

Οι τέσσερις αήττητες και τα ζευγάρια των 16
Χωρίς ήττα τερμάτισαν στον πρώτο γύρο της φετινής διοργάνωσης Τότεναμ (5-1-0), Μπεσίκτας (4-2-0), Λίβερπουλ (3-3-0) και Μπαρτσελόνα (4-0-2). Ολες προκρίθηκαν σαν πρώτες στον όμιλο ενώ το εισιτήριο για τους 16 πήραν και: Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι, Σαχτάρ, Σεβίλλη, Γιουβέντους, Τσέλσι, Μπάγερν Μονάχου, Βασιλεία, Μάντσεστερ Γιουν., Παρί Σεν Ζερμέν, Ρόμα.

Για τη φάση των 16 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, παίζουν:
Γιουβέντους – Τότεναμ     13/02 και 07/03
Βασιλεία- Μάντσεστερ Σίτι 13/02 και 07/03
Πόρτο – Λίβερπουλ         14/02 και 06/03
Ρεάλ Μαδρίτης – Παρί Σεν Ζερμέν  14/02 και 06/03
Μπάγερν Μονάχου – Μπεσίκτας     20/02 και 14/03
Τσέλσι – Μπαρτσελόνα     20/02 και 14/03
Σεβίλλη – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 21/02 και 13/03
Σαχτάρ – Ρόμα    21/02 και 13/03

Μεγάλο φαβορί η Μάντσεστερ Σίτι
Εξαιρετικά αποδίδει η Μάντσεστερ Σίτι, στην δεύτερη σεζόν του Πεπ Γκουαρδιόλα στην τεχνική ηγεσία. Ο Καταλανός έχει περάσει πλέον πλήρως τη φιλοσοφία του στην ομάδα, αυτή δομήθηκε με τους παίκτες που ήθελε και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν τόσο στο πρωτάθλημα Αγγλίας όσο και το Τσάμπιονς Λιγκ. Η αγγλική ομάδα, λογίζεται και ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, σημείωσε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην Ιστορία της σε φάση ομίλων και το 4-0 επί της Φέγενορντ. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν, είναι οι άλλες ομάδες που θεωρητικά πάντα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ. Υπενθυμίζεται πως ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί στο «Ολιμπίνσκι», στο Κίεβο.

Φυσικά το ζευγάρι που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη φάση των 16, είναι το Ρεάλ Μαδρίτης – Παρί Σεν Ζερμέν. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η κάτοχος, ενώ η Παρί πέρσι αποκλείστηκε από άλλη μία Ισπανική ομάδα, την Μπαρτσελόνα, σε μία σειρά αγώνων που καθήλωσε τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Τα μεγάλα ματς του Φεβρουαρίου
Πλην του περσινού ματς μεταξύ Μπαρτσελόνα – Παρί, υπάρχουν αρκετά ματς που έχουν διεξαχθεί Φεβρουάριο ανάμεσα σε μεγάλα μεγέθη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ, είναι:

Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ (2006-07):  Η Λίβερπουλ προκρίθηκε χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Επικράτησε 2-1 στο πρώτο ματς στην Βαρκελώνη και ηττήθηκε στο «Ανφιλντ» 1-0.

Ιντερ – Μπάγερν Μονάχου (2010-11): Η Ιντερ πήρε την πρόκριση, επίσης στα εκτός έδρας γκολ. Στο πρώτο ματς, στο Μιλάνο, η Ιντερ ηττήθηκε 1-0, αλλά στον επαναληπτικό του Μονάχου, επικράτησε 3-2. Σαμουέλ Ετό, Γουέσλι Σνάιντερ και Γκόραν Πάντεφ, είχαν σημειώσει τα γκολ για τους Ιταλούς.

Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Γιουν. (2012-13): Η Ρεάλ Μαδρίτης προκρίθηκε, σε μία σειρά αγώνων που ήταν η τελευταία για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία. Στον πρώτο αγώνα, Ρεάλ – Μάντσεστερ 1-1 και στον επαναληπτικό, οι Ισπανοί έκαναν διπλό (2-1), σε ένα ματς που μεταξύ άλλων βρήκε δίχτυα απέναντι στην παλιά του ομάδα ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Γιουβέντους – Μπάγερν Μονάχου (2015-16): Προκρίθηκε η Μπάγερν Μονάχου στη διαδικασία της παράτασης. Στο πρώτο ματς, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 2-2 στην Ιταλία ενώ ίδιο ήταν και το αποτέλεσμα στον επαναληπτικό. Στον εξτρά χρόνο, οι Γερμανοί σκόραραν δις με Τιάγκο και Κομάν και προκρίθηκαν με συνολικό σκορ 6-4.

Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαρτσελόνα (2016-17): Η Μπαρτσελόνα έκανε την υπέρβαση στον επαναληπτικό, επικράτησε 6-1 και ανέτρεψε το εις βάρος της 4-0 από την πρώτη αναμέτρηση, στο Παρίσι. Νεϊμάρ (88’, 90’) και Σέρτζι Ρομπέρτο (90’), σκόραραν στα τελευταία λεπτά και ολοκλήρωσαν την μεγάλη αυτή ανατροπή.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ