el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μαδαγασκάρη: Κάτι περισσότερο από… ταινία!

Για πρώτη φορά, η Μαδαγασκάρη (Νο. 108 στη FIFA πριν την έναρξη του τουρνουά) γίνεται γνωστή στον κόσμο για την ποδοσφαιρική της ομάδα. Αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του Κόπα Άφρικα 2019, έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία της στη φάση των «16», στην παρθενική παρουσία της σε μία τελική φάση μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Μέχρι και σήμερα, η Μαδαγασκάρη ήταν περισσότερο γνωστή για την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων (έκανε πρεμιέρα το 2005) και τους πρωταγωνιστές της, τον Άλεξ το λιοντάρι και τον Μάρτι τη Ζέβρα, παρά για οτιδήποτε άλλο. Αυτόν τον… κανόνα, έρχεται να ανατρέψει η ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας το 2019.

Η διάκριση στη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα της Αιγύπτου, ήταν και το ζητούμενο για την ομάδα από τη στιγμή που κέρδισε την παρουσία της στην τελική φάση.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε δηλώσει ο αρχηγός της, Φανεβά Αντριατσίμα, τον Οκτώβρη του 2018: «Σίγουρα ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τη Μαδαγασκάρη από την ταινία, αλλά είμαστε περισσότερα πράγματα από αυτό. Δεν έχουμε λιοντάρια και ζέβρες. Είναι καλό που ο κόσμος τη γνωρίζει, αλλά είναι ντροπή αυτό να έχει γίνει από την ταινία και όχι από την πραγματική ζωή. Τώρα, αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε. Θέλουμε να μάθουν όλοι πως υπάρχει και ποδόσφαιρο στη Μαδαγασκάρη».

Ο Ντεπουί και η εξάρτιση από τη Γαλλία

Μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της Μαδαγασκάρης, που είναι η μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της, πιστώνεται στον προπονητή της, Νικολά Ντεπουί. Ο Γάλλος, με θητεία στις μικρές κατηγορίες της χώρας του, ανέλαβε την εθνική Μαδαγασκάρης τον Μάρτιο του 2017 και μέσα σε έναν χρόνο, κατάφερε να την οδηγήσει στα τελικά μία διεθνούς διοργάνωσης.

Image result for Nicolas Dupuis

Από το 1972 μετέχει στις προκριματικές φάσεις του Κόπα Αφρικα και από το 1982 σε αυτές της ΦΙΦΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ως κράτος, ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία το 1960, ωστόσο συνεχίζει να εξαρτάται από αυτήν στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η Μαδαγασκάρη δεν έχει επαγγελματικό πρωτάθλημα, αλλά ερασιτεχνικό. Οι περισσότεροι που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο μετακομίζουν στη Γαλλία.

Η πλειονότητα των παικτών που απαρτίζει την αποστολή για το Κόπα Άφρικα 2019, αγωνίζεται σε ομάδες της Γαλλίας. Σε μία προσπάθεια να καταφέρει να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστική, υπάρχει η πρόθεση οι Γάλλοι αλλά και γενικά οι παίκτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, να αγωνιστούν με τη Μαδαγασκάρη. 

Ένας από αυτούς, που μετέχουν στη διοργάνωση του 2019, είναι ο κεντρικός αμυντικός Ζερεμί Μορέλ. Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στη Λοριάν, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ομώνυμη ομάδα και ακολούθησαν Μαρσέιγ και Λυών (στην οποία συνεχίζει). Ο πατέρας του έχει γεννηθεί στη Μαδαγασκάρη και έτσι υπήρχε η δυνατότητα να αγωνιστεί στην εθνική, κάτι που έκανε πράξη το Νοέμβριο του 2018.

Πλην του Μορέλ, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παικτών με διπλή υπηκοότητα. Ο κεντρικός μέσος Μάρκο Ιλαϊμαχατίρα είναι ένας από αυτούς. Από το 2017 αγωνίζεται με τη Μαδαγασκάρη, έχοντας εκπροσωπήσει τη Γαλλία σε επίπεδο U19 και U20.  Ακόμα μία περίπτωση παίκτη, είναι του επιθετικού Βιλιάμ Γκρος, που απέκτησε υπηκοότητα λόγω της προγιαγιάς του.

«Οι παίκτες με διπλή υπηκοότητα μας βοήθησαν να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε περήφανοι που τους βλέπουμε να παίζουν σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε ο αρχηγός της εθνικής, Φανεβά Αντριατσίμα.

Το ιστορικό γκολ του Ανισέτ

Η καλή μέρα, από το πρωί φαίνεται λέει ο θυμόσοφος λαός μας και ισχύει και στην περίπτωση της Μαδαγασκάρης. Στο ματς με τη Γουινέα, στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Κόπα Αφρικα, ο Ανισέτ Αντριαναντενάινα ισοφαρίζει σε 1-1 στο 49ο λεπτό και γράφει ιστορία, αφού σημειώνει το πρώτο τέρμα της ομάδας σε μία τελική φάση διεθνούς διοργάνωσης.

Το ματς έληξε με 2-2, στη συνέχεια όμως η Μαδαγασκάρη επικράτησε του Μπουρουντί (1-0) και της Νιγηρίας (2-0), εξασφαλίζοντας την παρουσία της στη φάση των 16.

Εκεί, η ‘Barea’ (είδος ινδικής αγελάδας ή αλλιώς ζεμπού) θα αντιμετωπίσει στις 7 Ιουλίου τη ΛΔ Κονγκό, προσδοκώντας σε μία ακόμα ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ