el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μανού Τζινόμπιλι: Τέλος εποχής

Μετά από μία γεμάτη από όλες τις απόψεις καριέρα, ο Μανού Τζινόμπιλι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. «Ηταν ένα εκπληκτικό ταξίδι. Ενα ευχαριστώ σε όσους ήταν δίπλα μου αυτά τα 23 χρόνια. Ανακοινώνω μέσω  περίεργων συναισθημάτων την αποχώρησή μου από τη δράση», τα λεγόμενα του 41χρονου Τζινόμπιλι για την απόφασή του να σταματήσει το μπάσκετ, μέσω του επίσημου λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τζινόμπιλι κατάφερε να γίνει σύμβολο στην χώρα του, καθώς ήταν ένας από τους ηγέτες της Αργεντινής διαχρονικά και ένας σημαντικός παράγοντας στην κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου το 2004. Στον τελικό επικράτησε της Ιταλίας ενώ στα ημιτελικά είχε αποκλείσει τις ΗΠΑ, μία αναμέτρηση που ο Τζινόμπιλι είχε σταματήσει στους 29 πόντους ενώ ολοκλήρωσε το τουρνουά έχοντας 19.3 πόντους και 3.3 ασίστ ανά αγώνα.

Δαχτυλίδι και καθιέρωση…

Αγωνιζόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την Αργεντινή, ο Τζινόμπιλι ήταν ήδη πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, σε μία σεζόν που αποδείχθηκε πολύ σημαντική μονάδα για το Σαν Αντόνιο, ερχόμενος από τον πάγκο. Από το 2004-05 και μετά την κατάκτηση του χρυσού, εδραίωσε τη θέση του και στο αρχικό σχήμα της ομάδας  και άρχισε να καθιερώνεται. Μέχρι και τη λήξη της καριέρας του κατέκτησε τρία ακόμα πρωταθλήματα με το Σαν Αντόνιο (2005,2007,2014) ενώ επιλέχθηκε και δύο φορές στο All Star Game (2005, 2011).

Στον… μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, ο Τζινόμπιλι πήγε το 2002-03. Είχε φροντίσει να δείξει τα διαπιστευτήρια του στην Ευρωλίγκα αγωνιζόμενος με την Βίρτους Μπολόνια, ομάδα με την οποία αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα και MVP των τελικών του 2001, όταν και το κατέκτησε. Πάντως, το Σαν Αντόνιο δεν περίμενε να τον δει στην Ευρώπη για να τον μάθει. Είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες από το 1997 και το Παγκόσμιο Νέων που είχε διεξαχθεί στην Αυστραλία.

Εκείνη την εποχή έγινε η πρώτη επαφή μεταξύ των ανθρώπων του Σαν Αντόνιο και του Τζινόμπιλι, με τον οργανισμό του ΝΒΑ να τον επιλέγει εν τέλει στο νο 57 του ντραφτ το 1999 και να τον υπογράφει το 2002-03. Οπως έχει σημειώσει ο τότε προπονητής της ομάδας Νέων της Αργεντινής (Χούλιο Λάμας) για το ενδιαφέρον του Σαν Αντόνιο μέσω του GM Αρ Σι Μπιούφορντ: «Οταν ήρθε να μου μιλήσει, νόμιζα ότι ήθελε να ρωτήσει για Βικτοριάνο, Ομπέρτο, Σάντσες ή τον Παλαντίνο. Τον ρώτησα για ποιον θέλει να μάθει κάποια πράγματα, αυτός έκανε μία κίνηση με το χέρι του και μου έδειξε με το δάχτυλο τον Μανού. «Τον κοκαλιάρη», μου είπε».

Η παραλίγο μεταγραφή στον Ολυμπιακό

Πριν τη μεταγραφή του Στην Βίρτους Μπολόνια (πρώην Κίντερ Μπολόνια), ο Μανού Τζινόμπιλι είχε καταρχάς συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, μία λεπτομέρεια στο οικονομικό σκέλος (το ύψος του Buy out για το ΝΒΑ) ήταν αυτή που μέτρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον Αργεντινό σουτέρ, ο οποίος επέλεξε την ομάδα της Ιταλίας αντί του Ολυμπιακού.  Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, ο Ολυμπιακός έδινε 5 εκατομμύρια δολάρια για τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και Buy Out τη δεύτερη χρονιά στις 750.000 δολάρια, ωστόσο η Μπολόνια επικράτησε της προσφοράς των Πειραιωτών, καθώς μπορεί να έδινε μικρότερο συμβόλαιο, είχε όμως και σχετικά μικρό ποσό στο Buy Out.

«Είχα πει το ναι και ήμουν έτοιμος να έρθω στην Ελλάδα, αλλά η υπόθεση ναυάγησε εξαιτίας της ρήτρας για το ΝΒΑ. Ο Ούγκο (Σκονοκίνι) και ο Μαρσέλο (Νικολά) μου έλεγαν ότι θα δυσκολευόμουν να προσαρμοστώ στην Ελλάδα όπου η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα σκεπτόμουν ότι όντας δυο χρόνια στην Ιταλία είχα μάθει τη γλώσσα και τον τρόπο ζωής, αλλά και πάλι η πρόταση του Ολυμπιακού ήταν εκπληκτική», τα λεγόμενα του ίδιου στον ξένο και τον ελληνικό Τύπο αναφορικά με το ενδιαφέρον που δεν… καρποφόρησε.

Το Σαν Αντόνιο διατηρεί στο μεταξύ από το 2015 τα δικαιώματα του Νικόλα Μιλουτίνοφ που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό.   

Τέλος εποχής για το Σαν Αντόνιο

Ο Τζινόμπιλι από τη στιγμή που έφυγε από την Ευρώπη πέρασε όλη του τη ζωή στους Σαν Αντόνιο Σπερς, συνθέτοντας μαζί με τους Τόνι Πάρκερ (πλέι μέικερ) και Τιμ Ντάνκαν (φόργουορντ, σέντερ) μία 3άδα παικτών που ηγήθηκαν για περισσότερο από μία δεκαετία και οδήγησαν το Σαν Αντόνιο στην κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων ΝΒΑ με τελευταίο της σεζόν 2013-14. Στην πολύχρονη καριέρα του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τζινόμπιλι αγωνίστηκε για περισσότερα από 1.000 ματς και στις 12 από τις 16 αυτές σεζόν διψήφιο αριθμό πόντων. Η πιο παραγωγική του σεζόν ήταν το 2007-08, όταν είχε 19.5 πόντους μέσο όρο, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο. Αυτή η επίδοση, του χάρισε στο τέλος της σεζόν και τον τίτλου του πολυτιμότερου έκτου παίκτη στο ΝΒΑ.

Σε σύνολο 1.057 αγώνων σε κανονική διάρκεια, τελείωσε την καριέρα του με 13.3 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Σε πλέι οφ τώρα, αγωνίστηκε σε 218 αναμετρήσεις, με μέσο όρο 14 πόντους. Είναι πρώτος στα κλεψίματα στην ιστορία του Σαν Αντόνιο (1.392), 4ος σε ασίστ (4.001), πέμπτος σε ριμπάουντ (3.697) και πέμπτος σκόρερ (26.859).

Τα πρώτα βήματα…

Ο γεννημένος στην Μπαΐα Μπλάνκα της Αργεντινής, Τζινόμπιλι, άρχισε την καριέρα του από την Αντίνο Σπορτ Κλαμπ (1995-97) για να μετακομίσει έπειτα στην Εστουντιάντες (1996-98) και στη συνέχεια στην Ευρώπη και την Ρέτζιο Καλάμπρια το 1999. Ακολούθησε η Βίρτους Μπολόνια (2000-02) και τελευταίος σταθμός το Σαν Αντόνιο (2002-2018).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως ο Μανού Τζινόμπιλι είναι μόλις ο ένας από τους δύο παίκτες στην ιστορία που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, Ευρωλίγκα, αλλά και χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο πρώτος που το είχε καταφέρει ήταν ο Μπιλ Μπράντλεϊ, με τον Αμερικανό γκαρντ να κατακτά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με τις ΗΠΑ το 1964, την Ευρωλίγκα το 1966 με την Ολίμπια Μιλάνο και το πρωτάθλημα ΝΒΑ το 1970 και το 1973 με τους Νιου Γιορκ Νικς.

Οι κατακτήσεις του Τζινόμπιλι
4 πρωταθλήματα ΝΒΑ (2003, 2005, 2007, 2014)
1 Ευρωλίγκα (2001)
… με την Αργεντινή
1 Πρωτάθλημα Ιταλίας (2001)
1 Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (2004)
1 Χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο (2008)
Δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο του 2002
2 Χρυσά, 1 Ασημένιο, 1 Χάλκινο στους Παναμερικανικούς αγώνες

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ