el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μουντιάλ: Με το βλέμμα στα ημιτελικά

Πρώτη φορά σε νοκ-άουτ

Για τέταρτη φορά συνολικά και για πρώτη σε φάση νοκ-άουτ, θα αναμετρηθούν Ουρουγουάη και Γαλλία, στο πρώτο χρονικά ματς των «8». Η ομάδα της Νοτίου Αμερικής έχει την παράδοση με το μέρος της καθώς παραμένει αήττητη (1-2-0). Και τα τρία αυτά ματς αφορούσαν τη φάση των ομίλων. Συνοπτικά: 15/07/1066, Ουρουγουάη – Γαλλία 2-1, 06/06/2002, Γαλλία – Ουρουγουάη 0-0, 11/06/2010, Ουρουγουάη – Γαλλία 0-0.

Η Ουρουγουάη απέκλεισε στη φάση των 16 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, σε ένα ματς που είχε ως πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Εντισον Καβάνι. Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν έφτασε έτσι τα 45 γκολ με την εθνική ομάδα και πλησίασε τον Λουίς Σουάρες (πρώτος με 53 τέρματα) ενώ είναι ένας από τους έξι παίκτες της Ουρουγουάης στα γήπεδα της Ρωσίας με περισσότερες από 100 συμμετοχές.

Αυτή είναι στο μεταξύ η πέμπτη φορά που η Ουρουγουάη συμμετάσχει σε προημιτελική φάση Μουντιάλ, με τρεις προκρίσεις και έναν αποκλεισμό κατά το παρελθόν. Απέναντι σε ομάδες από την Ευρώπη, μετράει 4 σερί νίκες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τη δική του Ιστορία θα γράψει στο μεταξύ ο προπονητής της Ουρουγουάης, Οσκαρ Ταμπάρεζ, καθώς στο ματς με τη Γαλλία φτάνει τα 20 ματς στον πάγκο σε Μουντιάλ και ισοφαρίζει στην 4η θέση τους Μπόρα Μιλουτίνοβιτς και Μάριο Ζαγκάλο.

Εβδομη παρουσία της Γαλλίας στους «8» του Μουντιάλ. Τέσσερις προκρίσεις και δύο αποκλεισμοί ο απολογισμός της. Τελευταία φορά που βρέθηκε στα προημιτελικά ήταν το 2014 όταν και αποκλείστηκε από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία με 1-0. Στον προηγούμενο γύρο η Γαλλία απέκλεισε την Αργεντινή με σκορ 4-3, σε ένα ματς με τρεις εναλλαγές στο προβάδισμα. Ο Κίλιαν Μπαπέ ήταν ο άνθρωπος των «16» για τους «τρικολόρ», σημειώνοντας δύο γκολ. Αξιο αναφοράς τέλος, το γεγονός πως η Γαλλία παραμένει αήττητη από το 1978 σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου από ομάδες της Νότιας Αμερικής. Είχε ηττηθεί από την Αργεντινή και έκτοτε μετράει 5 νίκες και 4 ισοπαλίες.

Ριβάλντο, Ρονάλντο και γκολ…

Το 2002, όταν και κατέκτησε το πέμπτο και τελευταίο χρονικά Μουντιάλ της Ιστορίας της, η Βραζιλία είχε αναμετρηθεί για τη φάση των 16 με το Βέλγιο, το οποίο βρίσκει φέτος στους «8». Ριβάλντο και Ρονάλντο είχαν σημειώσει τα γκολ της «σελεσάο», στον πάγκο της οποίας βρισκόταν ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Στη Βραζιλία εκείνης της εποχής, εκτός τελικής 23άδας είχε μείνει ο Ρομάριο, κίνηση που είχε προκαλέσει έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα του κόσμου προς τον Βραζιλιάνο τεχνικό και την απόφασή του να «κόψει» τον βραζιλιάνο επιθετικό.

Είναι η 13η παρουσία της Βραζιλίας σε προημιτελική φάση Μουντιάλ, με οκτώ προκρίσεις και τέσσερις αποκλεισμούς σαν απολογισμό. Εφτασε και στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις στην 8άδα και προκρίθηκε την πιο πρόσφατη (το 2010 επί της Κολομβίας 2-1).

Τρίτη παρουσία σε 8άδα για το Βέλγιο. Η πρώτη ήταν το 1986 όταν και προκρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι επί της Ιαπωνίας (1-1 90λεπτο) ενώ στην τελευταία χρονικά διοργάνωση, το 2014, ηττήθηκε 1-0 και αποκλείστηκε από τη Αργεντινή. Στην προηγούμενη φάση η Βραζιλία επικράτησε σχετικά εύκολα 2-0 του Μεξικού ενώ το Βέλγιο με μεγάλη ανατροπή στο τέλος (από 0-2), επιβλήθηκε 3-2 της Ιαπωνίας με «ήρωα» της τελευταίας στιγμής τον μέσο της Γουέστ Μπρομ, Νασέρ Τσαντλί.

Ζευγάρι της ισοπαλίας

Για ένατη φορά κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους «8» του Μουντιάλ η Αγγλία, που προκρίθηκε επί της Κολομβίας στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3 (1-1 90λεπτο και παράταση). Να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που περνάει σε διαδικασία πέναλτι μετά από τρεις σερί αποκλεισμούς (1990, 1998, 2006).

Θα προσπαθήσει να προκριθεί για τρίτη φορά σε ημιτελικά, έχοντας δύο προκρίσεις και έξι αποκλεισμούς μέχρι στιγμής. Το 2006 η πιο πρόσφατη διοργάνωση που έφτασε στα προημιτελικά για να γνωρίσει τον αποκλεισμό από την Πορτογαλία (στα πέναλτι). Για πέμπτη φορά φτάνει στους «16» η Σουηδία, με τρεις προκρίσεις και έναν αποκλεισμό σαν απολογισμό. Το 1994 η τελευταία φορά όταν και αποκλείστηκε από τη Ρουμανία, επίσης στα πέναλτι (1-1 90λεπτο και παράταση).

Αγγλία και Σουηδία θα τεθούν αντιμέτωπες το Σάββατο για τρίτη φορά σε Μουντιάλ και για πρώτη σε νοκ-άουτ φάση. Οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις αφορούσαν τους ομίλους (Αγγλία – Σουηδία 1-1 το 2002, Σουηδία – Αγγλία 2-2 το 2006). Στο μεταξύ, έχουν παράδοση στις ισοπαλίες και συνολικά, αφού σε σύνολο 23 αγώνων έχουν από 7 νίκες ενώ 9 ματς έληξαν ισόπαλα (35-31 τα γκολ υπέρ των Βρετανών).

Μετά τη Σοβιετική Ενωση…

Πρώτη φορά μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης που η Ρωσία προκρίνεται σε προημιτελικά. Το 1970 η πιο πρόσφατη, όταν και είχε αποκλειστεί από την Ουρουγουάη. Δεύτερη φορά που δίνει το παρών στην 8άδα η Κροατία. Το 1998 η πρώτη, όταν και τερμάτισε τρίτη. Εκείνη τη χρονιά είχε αποκλείσει τη Γερμανία με σκορ 3-0.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις πέντε παρουσίες της σε Μουντιάλ, θα αντιμετωπίσει για τρίτη φορά την ομάδα που το διοργανώνει. Τις δύο προηγούμενες ο απολογισμός δεν ήταν πάντως θετικός. Το 1998 ηττήθηκε από τη Γαλλία στον ημιτελικό και το 2014 από τη Βραζιλία στο εναρκτήριο ματς.

Συνολικά, Ρωσία και Κροατία θα βρεθούν αντιμέτωπες για 4η φορά. Υπέρ της Κροατίας η παράδοση (1 νίκη, 2 ισοπαλίες με τέρματα 3-1).

Για πρώτος σκόρερ ο Χάρι Κέιν

Με 6 τέρματα, ο επιθετικός της Αγγλίας, Χάρι Κέιν, οδηγεί την κούρσα των σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Με 6 τέρματα, ο φορ της Τότεναμ βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, έχοντας σκοράρει τα 3 από αυτά με πέναλτι. Μάλιστα, με τα 6 τέρματα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Χάρι Κέιν είναι στη δεύτερη θέση των σκόρερ της Αγγλίας σε Μουντιάλ. Πρώτος παραμένει ο Γκάρι Λίνεκερ με 10 τέρματα σε 2 συμμετοχές με την Αγγλία σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα των προημιτελικών
Ουρουγουάη – Γαλλία 06/07 17:00
Βραζιλία – Βέλγιο 06/07 21:00
Σουηδία – Αγγλία 07/07 17:00
Ρωσία – Κροατία 07/07 21:00
** Στα ημιτελικά, ο νικητής του Ουρουγουάη – Γαλλία παίζει με το νικητή του Βραζιλία – Βέλγιο. Ομοίως, όποια εκ των Σουηδίας ή Αγγλίας προκριθεί, θα βρει στους «4» Ρωσία ή Κροατία. Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν 10 και 11/07.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ