el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μουντιάλ: Ο ένατος ευρωπαϊκός τελικός

Από την ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν γνωστό πως η ομάδα που θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα ήταν από τη γεωγραφική ζώνη της Ευρώπης, με Αργεντινή και Βραζιλία να είναι τα τελευταία… θύματα των ευρωπαϊκών ομάδων. Μάλιστα, τις δύο αυτές παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου απέκλεισαν Γαλλία (την Αργεντινή) και Κροατία (την «σελεσάο») οι οποίες και θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή την Κυριακή (15/07).

Αήττητη η Γαλλία από τους Κροάτες

Την Κυριακή (15/06, 18:00) οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στο πιο κρίσιμο μεταξύ τους ματς. Είναι η δεύτερη φορά που θα βρεθούν σε πλαίσιο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώτη ήταν για την ημιτελική φάση του Μουντιάλ του 1998, με τη Γαλλία να επικρατεί 2-1, να προκρίνεται και να κατακτά στη συνέχεια το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας της. Ο Λιλιάν Τιράμ είχε σημειώσει και τα δύο τέρματα για την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και μάλιστα ως αρχηγός ο νυν προπονητής της, Ντιντιέ Ντεσάμπ. Για την Κροατία, που είχε προηγηθεί στο σκορ, το γκολ είχε σημειώσει ο Νταβόρ Σούκερ.

Ντιντιέ Ντεσάμπς και Νταβόρ Σούκερ είναι και τα πρόσωπα που συνδέουν στις δύο αυτές εποχές τους δύο αντιπάλους. Ο Ντεσάμπ βρίσκεται πλέον στην τεχνική ηγεσία ενώ ο Σούκερ είναι πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κροατίας.

Πλην του ημιτελικού για το 1998, έχουν αναμετρηθεί μία φορά σε φάση ομίλων Euro (2-2 το 2004) και τρεις φορές σε φιλικές αναμετρήσεις. Το 1999, Γαλλία – Κροατία 3-0, το 2000 Κροατία – Γαλλία 0-2 και το 2011 Γαλλία – Κροατία 0-0. Υπενθυμίζεται πως στη φετινή διοργάνωση και στο δρόμο προς τον τελικό, η Γαλλία απέκλεισε στα ημιτελικά το Βέλγιο (1-0) και η Κροατία την Αγγλία (2-1 παράταση, 1-1 90λεπτο).

Τροπαιούχος, υπό 40 βαθμούς κελσίου…

Το 1934, μεταξύ Ιταλίας – Τσεχοσλοβακίς, στη Ρώμη, διεξήχθη ο πρώτος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ ομάδων από την Ευρώπη. Το τελικό σκορ ήταν 2-1 και το τρόπαιο κρίθηκε στην παράταση (1-1 στο 90λεπτο). Ραϊμούντο Ορσι και Αντζελο Στσάβιο τα γκολ της νίκης ενώ για την Τσελοσλοβακία είχε ανοίξει το σκορ ο Αντόνιο Πουτς, σε μία συνάντηση που είχε διεξαχθεί υπό καύσωνα (40 βαθμοί κελσίου).

Το όνομα που γνωρίζει όλος σχεδόν ο φίλαθλος κόσμος από εκείνη την Ιταλία είναι ο Τζουσέπε Μεάτσα, από τον οποίο πήρε το όνομά του το γήπεδο της Ιντερ και στην οποία πρόσφερε τόσο ως παίκτης όσο και προπονητής.

Η δεύτερη φορά, στο Παρίσι

Οπως και το 1934 έτσι και στην αμέσως επόμενη διοργάνωση, ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξήχθη με ομάδες από την Ευρώπη. Νικήτρια για δεύτερη σερί φορά η Ιταλία, που επικράτησε 4-2 της Ουγγαρίας στο Παρίσι. Τζίνο Κολαούσι και Σίλβιο Πιόλα σκόραραν από δύο φορές για την Ιταλία. Για την ηττημένη τα γκολ είχαν σημειώσει οι Παλ Τίτκος και Γκιόργκι Σαρόσι. Ο Πιόλα θεωρείται και σήμερα ως ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της Ιταλίας ενώ είναι και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Καμπιονάτο (274 γκολ σε 537 συμμετοχές).

Ο παίκτης σύμβολο της Καϊζερσλάουτερν

Η περίπτωση του Τζουσέπε Μεάτσα δεν είναι η μοναδική, αναφορικά με παίκτη που έχει κατακτήσει Μουντιάλ και το όνομά του έχεο δοθεί σε γήπεδο. Το 1985, το γήπεδο της Καϊζερσλάουτερν μετονομάστηκε σε «Φριντζ Βάλτερ Στέντιουμ», αποδίδοντας έτσι τιμή στον αρχηγό της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας του 1954, Γερμανίας. Τότε ως Δυτική Γερμανία βέβαια, επικράτησε 3-2 της Ουυγαρίας στον μεγάλο τελικό, στη Βέρνη της Ελβετίας. Μαξιμιλιάν Μόρλοκ και Χέλμουτ Ραν (2) οι σκόρερ για την Δυτική Γερμανία, που είχε βρεθεί μάλιστα πίσω στο σκορ 0-2 (τα γκολ των Ούγγρων οι Φέρεντς Πούσκας και Ζόλταν Γκζίμπορ.

Η μοναδική φορά που… πήγε σπίτι

Σε ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση οι Αγγλοι δεν κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση και να γυρίσουν με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Νησί. Το 1966, παραμένει έτσι η μοναδική χρονιά-διοργάνωση στην οποία κατέκτησε κάποιο τρόπαιο σε διεθνή διοργάνωση. Στον τότε ευρωπαϊκό τελικό, στο Γουέμπλεϊ, επικράτησε 4-2 της Γερμανίας στην παράταση (2-2 το 90λεπτο). Ο Τζέοφ Χαρστ ππου σημείωσε χατ-τρικ, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τα «τρία λιοντάρια». O Μάρτιν Πίτερς σημείωσε το άλλο γκολ της Αγγλίας ενώ για τη Δυτική Γερμανία είχαν σκοράρει οι Χέλμουντ Χέλερ και Βόλφανγκ Βέμπερ.

Νίκη με ανατροπή, στο Μόναχο

Οκτώ χρόνια μετά το Γουέμπλει, η Δυτική Γερμανία αντιμετώπισε στον επόμενο τελικό μεταξύ ομάδων από την Ευρώπη, την Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ. Η Ολλανδία εκείνης της εποχής θεωρείται ως μίς από τις καλύτερες στην ιστορία του Μουντιάλ, παρότι δεν κατέκτησε τον τίτλο. Στον τελικό του Μονάχου, προηγήθηκε με πέναλτι του Γιόχαν Νέσκενς, με τη Γερμανία να ισοφαρίζει με τον ίδιο τρόπο και σκόρερ τον Πολ Μπράιτνερ και τον Γκερντ Μίλερ να σημειώνει το νικητήριο γκολ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Από τη Γερμανία εκείνης της εποχής δεσπόζει το όνομα του τότε αρχηγού, Φραντζ Μπεκενπάουερ.

Το τρίτο της Ιταλίας, στο «Μπερναμπέου»

Ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ιστορία των Μουντιάλ που κερδίζει το τρόπαιο, αλλά και που αγωνίστηκε γενικά, έγινε το 1982 ο Ντίνο Τζοφ για την Ιταλία. Ο τότε αρχηγός της ομάδας ήταν 40 ετών και ο άνθρωπος που υπερασπίστηκετ ην εστία στη διοργάνωση, που διεξήχθη στην Ισπανία. Στον τελικό, η Ιταλία επικράτησε 3-1 της Δυτικής Γερμανίας, έχοντας ως σκόρερ τους Πάολο Ρόσι, Μάρκο Ταρντέλι και Αλεσάντρο Αλτομπέλι. Για τη φιλοξενούμενη το γκολ της τιμής σημείωσε ο Πολ Μπράιτνερ.

Αυτή τη φορά στο Βερολίνο

Η Ιταλία ήταν ξανά νικήτρια, στο επόμενο «ευρωπαϊκό» τελικό. Το 2006, επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι της Γαλλίας (5-3, 1-1 90λεπτο και παράταση), σε ένα ματς που στιγματίστηκε από την αποβολή του Ζινεντίν Ζιντάν, λόγω της κουτουλιάς στον Μπάρκο Ματεράτσι. Οι δυό τους ήταν και οι σκόρερ στην κανονική διάρκεια, με τον Ζιντάν να ανοίγει το σκορ και τον ιταλό κεντρικό αμυντικό να ισοφαρίζει. Στη διαδικασία των πέναλτι, η Γαλλία αστόχησε σε εκτέλεση του Νταβίν Τρεζεγκέ, με την Ιταλία να σκοράρει σε όλα και να κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο.

Με «μαέστρο» τον Τσάβι

Η πρώτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου ήρθε το 2010 για την Ισπανία. Στον τελευταίο χρονικά «ευρωπαϊκό» τελικό, που διεξήχθη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής επικράτησε 1-0 της Ολλανδίας στη διαδικασία της παράτασης (0-0 90λεπτο). Το γκολ που έκρινε το αποτέλεσμα και έδωσε το Μουντιάλ στους «φούριας Ρόχας» σημείωσε ο Αντρές Ινιέστα. Ο παίκτης «ορχήστρα» εκείνης της ομάδας, ήταν φυσικά ο Τσάβι. Ζεράρ Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Αντρές Ινιέστα και Σέρχιο Μπουσκέτς, οι παίκτες που βρίσκονταν στην ομάδα το 2010 αλλά και στη φετινή διοργάνωση.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ