el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μουντιάλ: Όλοι βλέπουν τελικό!

Το μόνο από τα μεγάλα φαβορί πριν την έναρξη του Μουντιάλ, που συνεχίζει στη διοργάνωση, είναι η Γαλλία. Οι «μπλε», όπως είναι το χαρακτηριστικότερο προσωνύμιό τους – λόγω του χρώματος στη φανέλα – βρίσκονται για έκτη φορά σε ημιτελική φάση Μουντιάλ και στοχεύουν να δώσουν το παρών σε μεγάλο τελικό για τρίτη φορά στην Ιστορία τους. Η πρώτη ήταν το 1998, όταν και κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και η δεύτερη το 2006, όταν ηττήθηκαν στον τελικό από την Ιταλία, σε μία αναμέτρηση που έχει σημαδευτεί από την αποβολή του Ζινεντίν Ζιντάν για την περίφημη κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι. Αποκλείστηκαν από τα ημιτελικά τώρα το 1958, το 1982 και το 1986.

Για δεύτερη φορά θα δώσει το παρών σε ημιτελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το Βέλγιο. Η πρώτη ήταν το 1986, όταν και τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Για τους «4» είχε ηττηθεί από τη Γερμανία (0-2) ενώ στον μικρό τελικό αντιμετώπισε τη Γαλλία, από τη οποία ηττήθηκε στην παράταση (4-2, 2-2 90λεπτο).

Το πρώτο επίσημο στην Ιστορία τους

Γαλλία και Βέλγιο έχουν αναμετρηθεί 73 φορές κατά το παρελθόν σε όλες τις διοργανώσεις, με το Βέλγιο να έχει υπέρ του την παράδοση. Τριάντα νίκες για τους «διάβολους», έναντι 23 της Γαλλίας ενώ 19 ματς έληξαν ισόπαλα με τα τέρματα 160-127 υπέρ των Βέλγων. Σε Παγκόσμιο Κύπελλο τώρα, έχουν βρεθεί δύο φορές αντιμέτωπες κατά το παρελθόν με τη Γαλλία να παραμένει αήττητη. Η πρώτη ήταν το 1938, με τη Γαλλία να επικρατεί 3-1 και η δεύτερη στον μικρό τελικό του 1986 όταν και επικράτησε στον εξτρά χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως Γαλλία και Βέλγιο έχουν αναμετρηθεί το μακρινό 1904, στο πρώτο επίσημο ματς της Ιστορίας τους. Σε φιλική αναμέτρηση, οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες με 3-3 σκορ. Το ματς είχε διεξαχθεί στο Βέλγιο υπό την παρουσία 1.500 θεατών. Ενώ να υπογραμμιστεί πως φέτος το Βέλγιο έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά μόνο με νίκες σε κανονική διάρκεια και είναι η μόνη από τις τέσσερις ομάδες της φετινής διοργάνωσης που το έχει καταφέρει.

Γαλλία Vs Ανρί

Αναντικατάστατο μέλος της 11άδας της Γαλλίας από το 1998 έως το 2010, αποτέλεσε ο Τιερί Ανρί. Ο παλαίμαχος πλέον επιθετικός, κατέκτησε με τους «τρικολόρ» Μουντιάλ (1998), Ευρωπαϊκό (2000) και Συνομοσπονδιών (2003) ενώ έχει και έναν χαμένο τελικό Μουντιάλ, το 2006. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, ο πρώην επιθετικός των Γιουβέντους, Αρσεναλ και Μπαρτσελόνα, βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο του Βελγίου, ως ένας από τους βοηθούς προπονητή του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ. Όπως είχε σημειώσει σχετικά με την πρόσληψη του Ανρί ο Ρομπέρτο Μαρτίνεζ: «Διαθέτουμε μεγάλη ποιότητα σαν ομάδα στην επίθεση. Η εμπειρία του Ανρί θα μας βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση αφού η επίθεση είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την ομάδα μας. Σαν παίκτης, μπορείς να πάρεις πολλά από αυτόν».

Ο προπονητής των Βέλγων είναι στο μεταξύ και ο πρώτος μη γηγενής που οδηγεί ομάδα σε 4άδα Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 2006. Τότε, η Πορτογαλία είχε φτάσει στα ημιτελικά έχοντας ως προπονητή τον Βραζιλιάνο Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

«Its coming home»…

Ποδοσφαιρικός λαός οι Αγγλοι, που φέτος βλέπουν την εθνική ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το σύνθημα που μονοπωλεί είναι το Football its coming home. Από πού προέρχεται όμως αυτή η έκφραση που παίζει σε όλα τα μέσα το τελευταίο διάστημα;. Η απάντηση είναι από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996 το οποίο και είχαν διοργανώσει. Είχαν περάσει 30 χρόνια από την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1966 (που είχε διεξαχθεί στην Αγγλία) και είχε βγει έτσι και το αντίστοιχο τραγούδι (Football’s Coming Home) που αναφερόταν ακόμα μία φορά στις προσδοκίες των Αγγλων στο άθλημα.

Είναι η τρίτη φορά που η Αγγλία συμμετέχει σε ημιτελική φάση Μουντιάλ και θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Τετάρτης την Κροατία. Το 1966, διοργάνωση που συνδυάστηκε με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου η πρώτη και το 1990 η δεύτερη, όταν εν τέλει τερμάτισε 4η. Στον τότε ημιτελικό είχε ηττηθεί από τη Δυτική Γερμανία στη διαδικασία των πέναλτι (4-3, 1-1 το ματς).

Δεύτερη παρουσία για το Βέλγιο σε ημιτελικά Μουντιάλ. Το 1998 όταν και είχε τερματίσει στην 3η θέση ήταν η πρώτη, όταν και είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από τη Γαλλία (1-2). Είκοσι χρόνια μετά, η Κροατία βρίσκεται και πάλι σε θέση να διεκδικεί την πρόκριση στον τελικό. Ενας από τους ανθρώπους που ενώνει τις δύο αυτές εποχές για τους Κροάτες είναι ο Νταβόρ Σούκερ. Το 1998 σαν παίκτης και πλέον πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας.

Για όγδοη φορά αντιμέτωπες

Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κροατία και Αγγλία θα τεθούν αντιμέτωπες για όγδοη φορά. Υπέρ των Αγγλων η παράδοση, με 4 νίκες έναντι 2 των Βέλγων ενώ ένα ματς έληξε ισόπαλο (18-10 τα γκολ υπέρ της Αγγλίας). Είναι η πρώτη φορά που θα αναμετρηθούν σε τελική φάση Μουντιάλ.

Η Κροατία προκρίθηκε στους δύο τελευταίους γύρους στη διαδικασία των πέναλτι. Εγινε έτσι μόλις η δεύτερη ομάδα που προκρίνεται δύο γύρους στα πέναλτι σε Μουντιάλ. Η πρώτη που το είχε καταφέρει, ήταν η Αργεντινή το 1990.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα των ημιτελικών
Γαλλία – Βέλγιο 10/07/2018 21:00
Κροατία – Αγγλία 11/07/2018 21:00
* Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 15/07 στις 18:00 και ο μικρός τελικός μία μέρα νωρίτερα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ