el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μουντιάλ 1986: Από του «Θεού» το χέρι

Είναι κάποια γεγονότα που μένουν για πάντα στη μνήμη. Ενα από αυτά, είναι το γκολ που έχει σημειώσει ο Ντιέγκο Μαραντόνα από πλευράς Αργεντινής, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, απέναντι στην Αγγλία. Τέρμα που έχει μείνει στην ιστορία και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, ως το χέρι του θεού.

Στις 22 Ιουνίου του 1986, στο γήπεδο Αζτέκα και υπό την παρουσία 114.580 θεατών, η Αργεντινή αντιμετώπιζε την Αγγλία για τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε μία φάση μέσα στην περιοχή των Αγγλων, ο Μαραντόνα σηκώνεται για κεφαλιά, όμως σημειώνει το γκολ καθαρά με το χέρι το οποίο και μετράει κανονικά.

Τέσσερα λεπτά αργότερα βέβαια, κάνει όλο τον κόσμο ακόμα και σήμερα να… παραμιλάει, όταν αφού πέρασε στην κυριολεξία όλη την αντίπαλη ομάδα, έκανε το 2-0 για την Αργεντινή. Αυτό το γκολ, έχει χαρακτηριστεί και ως το καλύτερο του 20ου αιώνα. Οι Βρετανοί μείωσαν με τον Γκάρι Λίνεκερ, αλλά μέχρι εκεί, αφού η Αργεντινή ήταν καλύτερη και θα μπορούσε να διευρύνει το σκορ νίκης της.

Να υπογραμμιστεί, πως σε ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο γκολ του Μαραντόνα απέναντι στην Αγγλία έχει αναδειχθεί στην έκτη θέση, στη λίστα με τα 100 μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα. Η σχετική ψηφοφορία διενεργήθηκε το 2002 από το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Το Μουντιάλ του 66’ και τα νησιά Φώκλαντ

Το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα με το χέρι στη φάση του 1-0 του αγώνα Αργεντινή – Αγγλία, ενέτεινε στο μεταξύ ακόμα περισσότερο την αντιπαλότητα των δύο ομάδων σε αγωνιστικό επίπεδο. Η… κόντρα, είχε αρχίσει στο Μουντιάλ του 1966 στα γήπεδα της Αγγλίας, όταν και πάλι οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στα προημιτελικά, λόγω κόκκινης κάρτας που είχε δεχθεί παίκτης της Αργεντινής. Η Αγγλία είχε επικρατήσει 1-0, ένα τουρνουά που είχε φτάσει μέχρι και την κατάκτηση. Του μοναδικού μεγάλου τροπαίου στην ιστορία της στο ποδόσφαιρο.

Το δεύτερο γεγονός, που έπαιξε και το σημαντικότερο ρόλο στο να δημιουργηθεί αυτή η αντιπαλότητα, έχει να κάνει με εξωαγωνιστικά ζητήματα και τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει το 1982 μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου – Αργεντινής για τα νησιά Φώκλαντ. Διήρκησε από τις 2 Απριλίου έως τις 14 Ιουνίου 1982, με την παράδοση της Αργεντινής και τα νησιά έκτοτε να βρίσκονται υπό Βρετανική εποπτεία (έχουν ανεξάρτητη κυβέρνηση αλλά τα εθνικά θέματα χειρίζεται η Βρετανία). Βέβαια, να σημειωθεί, πως πλέον οι σχέσεις σε μη αγωνιστικό επίπεδο μεταξύ των Χωρών έχουν αποκατασταθεί από το 1989 ενώ έχουν βρεθεί έκτοτε ακόμα δύο φορές αντιμέτωπες σε αναμετρήσεις τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η αλλαγή φανέλας στον προημιτελικό

Ένα γεγονός που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό στην πορεία κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή, έχει να κάνει με την αιφνίδια αλλαγή φανέλας στη μέση του τουρνουά. Λόγω ζέστης, μετά το ματς με την Ουρουγουάη και πριν το ματς με την Αγγλία, ο τότε προπονητής της Αργεντινής Κάρλος Μπιλάρντο, ζήτησε να δημιουργηθεί μία φανέλα σε πιο ανοιχτή απόχρωση. Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος δεν κατέστη δυνατό, η λύση όμως βρέθηκε από μαγαζιά στο Μεξικό. Ετσι, ενώ έγινε η σχετική έρευνα δόθηκε εντολή για αγορά τους, με τον Μαραντόνα να σημειώνει κατά την επιλογή τους: «Αυτή είναι μία καλή φανέλα. Θα νικήσουμε την Αγγλία με αυτή».

… και το δώρο στον διαιτητή

Πολλά χρόνια αργότερα μετά τον προημιτελικό με την Αγγλία, ο Ντιέγκο Μαραντόνα επισκέφθηκε στο σπίτι του, τον Τυνησιο διαιτητή του εν λόγω αγώνα, Αλί Μπιν Νασέρ, κάνοντάς του δώρο μία υπογεγραμμένη φανέλα του. Όπως ο ίδιος ο διαιτητής έχει αναφέρει για την ιστορική αυτή φάση, παίρνοντας την ευύνη από πάνω του: «Ο βοηθός μου δεν είχε σηκώσει το σημαιάκι».

Σε ότι αφορά τώρα τον Μαραντόνα, ο ίδιος είχε τονίσει για τη φάση του γκολ: «Περίμενα από τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν, αλλά κανένας δεν ήρθε εκείνη τη στιγμή. Τότε τους είπα, ελάτε να με αγκαλιάσετε γιατί ο διαιτητής δεν πρόκειται να το μετρήσει», ενώ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του αγώνα, είχε αναφέρει: «Το γκολ σημειώθηκε λίγο με το κεφάλι και λίγο με το χέρι του θεού».

Ηταν να γίνει στην Κολομβία

Το Μεξικό δεν ήταν αρχικά να διοργανώσει το Μουντιάλ του 1986, αλλά η Κολομβία. Είχε επιλεχθεί από το 1974, αλλά το 1982, λόγω οικονομικών θεμάτων, ανέφερε πως δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Πλην του Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδάς ενδιαφέρθηκαν για τη διοργάνωση, η οποία όμως κατέληξε στο Μεξικό. Τότε, έγινε και η πρώτη ομάδα που διοργανώνει για δεύτερη φορά Μουντιάλ. Μάλιστα και η διοργάνωση στα γήπεδα του Μεξικού πέρασε από μεγάλη δοκιμασία και υπήρχαν σκέψεις να αναβληθεί, λόγου σεισμού που έπληξε το Μεξικό λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ. Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν φθορές στα γήπεδα, αποφασίστηκε τελικά η διοργάνωση να διεξαχθεί κανονικά, όπως και έγινε.

Η πορεία προς το τρόπαιο

Στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1986 μετείχαν 24 ομάδες, χωρισμένες σε 6 ομίλους των 4. Στην επόμενη φάση περνούσαν οι δύο πρώτοι και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι συνολικά. Η Αργεντινή βρέθηκε σε όμιλο με Ιταλία (1-1), Βουλγαρία (2-0) και Νότια Κορέα (3-1) και προκρίθηκε ως πρώτη του ομίλου. Κατά σειρά, απέκλεισε στη διαδικασία των νοκ-άουτ Ουρουγουάη (1-0), Αγγλία (2-1) και Βέλγιο (2-0) για να αντιμετωπίσει στον τελικό την Δυτική Γερμανία και να επικρατήσει 3-2 σε ένα ματς που παρακολούθησαν 114.600 θεατές από το γήπεδο Αζτέκα.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του μεγάλου τελικού, η Αργεντινή προηγήθηκε με τον Μπράουν στο 23’, για να κάνει το 2-0 στο 56’ με τον Βαλντάνο. Οι Γερμανοί ισοφάρισαν με τέρματα των Ρουμενίνγκε στο 72’ και Φέλερ στο 81, με τον Μπουρουσάνγκα να σκοράρει στο 84΄και να χαρίζει εν τέλει τη νίκη με 3-2 σκορ και το Μουντιάλ στην Αργεντινή.

Οι ομάδες που συμμετείχαν
Ασία: Ιράκ, Νότιος Κορέα
Αφρική: Αλγερία, Μαρόκο
Βόρεια Αμερική: Καναδάς, Μεξικό
Νότια Αμερική: Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη
Ευρώπη: Βέλγιο, Βουλγαρία, Αγγλία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βόρειος Ιρλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σκωτία, Σοβιετική Ενωση, Ισπανία, Δυτική Γερμανία.

Οι συνθέσεις του τελικού
Αργεντινή (5-3-2): Πουμπίδο – Μπράουν, Κιουσιούφο, Ρουγκιέρι, Τζιούστι, Ολαρτικοετσέα – Μπατίστα, Ενρίκε, Μπουρουσάγκα – Μαραντόνα, Βαλντάνο.
Δυτική Γερμανία (5-3-2): Σουμάχερ – Γιάκομπς, Φόρστερ, Μπρίγκελ, Μπέρχορλντ, Μπρέμε – Εντερ, Ματέους, Μάγκατ – Φέλερ, Χούνες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ