el
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μουντομπάσκετ 2019: Μονόδρομος το +12 απέναντι στην Τσεχία

Το συγκρότημα του Θανάση Σκουρτόπουλου κουβαλάει σαν σκιά την ήττα από τη Βραζιλία στη Ναντζίν και ως εκ τούτου δεν αρκεί μία απλή νίκη επί των Τσέχων για να τσεκάρει το εισιτήριο για την τελική φάση. Το σενάριο που θα δώσει την πρόκριση είναι πλέον μόνο ένα: Νίκη με 12+ πόντους επί της Τσεχίας και παράλληλα ήττα της Βραζιλίας από τις ΗΠΑ. Οτιδήποτε άλλο τελειώνει οριστικά τα όνειρα για την παρέα του Γιάννη.

Η Τσεχία από την ανεξαρτητοποίησή της το 1993 παίζει φέτος για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντομπάσκετ, ενώ στο παρελθόν έχει και πέντε παρουσίες σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ, με καλύτερη πορεία το 2015 όταν τερμάτισε 7η.

Η παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης ήταν το 1999 στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, όπου μάλιστα είχε τεθεί αντιμέτωπη και με την εθνική μας. Έκτοτε οι δύο χώρες δεν συναντήθηκαν ποτέ στα τελικά κάποιου μεγάλου τουρνουά, μέχρι φυσικά το ματς της Δευτέρας (11:30).

Η Ντιζόν που θέλουμε να ξεχάσουμε

Το 1999 στην Ντιζόν ήταν μία καταστροφική διοργάνωση για τη «γαλανόλευκη», η οποία σε όμιλο με Λιθουανία, Γερμανία και Τσεχία τερμάτισε τελευταία γνωρίζοντας τρεις ήττες και αποκλείστηκε ενώ από κάθε γκρουπ περνούσαν τότε τρεις ομάδες.

Στην πρεμιέρα έχασε στον πόντο από τη Γερμανία του Νοβίτσκι. Το δεύτερο ματς με τους Τσέχους είχε χαρακτηριστεί «τελικός», ωστόσο το τελικό 72-83 μας καταδίκασε αφού την τελευταία αγωνιστική μας περίμενε η «Λιέτουβα» των Σαμπόνις, Καρνισόβας, Γιασικεβίτσιους και όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος δεν είχαμε καμία ελπίδα…

Σε εκείνο το παιχνίδι με τους Τσέχους τεχνικός μας ήταν ο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ, Κώστας Πετρόπουλος. Το σκοράρισμα είχε τραβήξει ο Δημήτρης Παπανικολάου με 21 πόντους και ακολούθησαν οι Γιαννούλης (19) και Κορωνιός (16). Σκορ έγραψαν επίσης οι Μπουντούρης (9), Σιγάλας (4), Σούλης (3).

Από την Τσεχία είχε ξεχωρίσει φυσικά ο «εκτελεστής» Λούμπος Μπάρτον με 26 πόντους, ο οποίος τότε ήταν μόλις 19 ετών και στη συνέχεια πραγματοποίησε σημαντική καριέρα στα ευρωπαϊκά παρκέ φορώντας μεταξύ άλλων τις φανέλες της Φορτιτούντο Μπολόνια και της Μπαρτσελόνα. Ο Μπάρτον σε εκείνο το τουρνουά έχει προκαλέσει αίσθηση αφού αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ (18,7 πόντους κατά μέσο όρο), πίσω μόνο από τον Ισπανό Αλμπέρτο Ερέρος.

Βέβαια οι προσπάθειές του δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να πετύχει κάτι σπουδαίο η Τσεχία στη δεύτερη φάση. Οι ήττες από Κροατία, Ιταλία και Τουρκία την περιόρισαν μόλις στην 11η θέση.

Τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2001

Η «επίσημη αγαπημένη» βρήκε πολύ σύντομα ξανά στον δρόμο της την Τσεχία μετά το αποτυχημένο τουρνουά στη Γαλλία, αυτή τη φορά για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2001.

Η Ελλάδα στην προσπάθειά της να φτάσει στα τελικά της Τουρκίας έκανε εννιά νίκες και μόλις μία ήττα από την Πολωνία στον προκριματικό όμιλο. Παράλληλα της δόθηκε η ευκαιρία να πάρει μία άτυπη ρεβάνς από τους Τσέχους που τους κέρδισε μέσα-έξω. Πρώτα στην Πάτρα με 74-54 στις 27/11/1999 και μετά στην Οπάβα με 92-76 στις 25/11/2000. Στον πάγκο είχε παραμείνει το ίδιο τεχνικό επιτελείο με επικεφαλής τον Κώστα Πετρόπουλο και βοηθό τον Ηλία Ζούρο.

Στην άνετη νίκη στο «Δ. Τόφαλος» είχαν σκοράρει οι Λιαδέλης 15, Οικονόμου 12, Τσακαλίδης 12, Γιαννούλης 10, Σιγάλας 7, Καλαϊτζής 7, Μπουντούρης 4, Ντικούδης 4, Παπανικολάου 2, Χατζής 1, ενώ στο επιβλητικό διπλό στην Τσεχία τους πόντους της εθνικής μας είχαν βάλει οι Αλβέρτης 20, Οικονόμου 18, Ντικούδης 14, Γιαννούλης 13, Παπανικολάου 12, Καλαϊτζής 8, Χαρίσης 3, Σιγάλας 2, Διαμαντόπουλος 2.

Το φιλικό του 2015

Από τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2001 οι δρόμοι μας δεν διασταυρώθηκαν ξανά σε επίσημο παιχνίδι. Ωστόσο, το πιο κοντινό ματς που έχουμε να θυμόμαστε με τους Τσέχους είναι το φιλικό της Ξάνθης στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για το Ευρωμπάσκετ του 2015.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη είχε κερδίσει τότε 70-56 την Τσεχία στο κατάμεστο «Φ. Αμοιρίδης». Στο ρόστερ της «γαλανόλευκης» ήταν κανονικά παρών και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πολύ πιο άγουρος βέβαια συγκριτικά με σήμερα. Οι πόντοι της εθνικής μας ήταν οι εξής: Κουφός 18, Αντετοκούνμπο 11, Πρίντεζης 8, Καλάθης 8, Γιάνκοβιτς 7 Μπουρούσης 5, Σπανούλης 5, Περπέρογλου 4, Ζήσης 2, Αγραβάνης 2.

Μεγάλο ενδιαφέρον ασφαλώς παρουσιάζει και η σύνθεση των Τσέχων: Μπέντα 2, Μπάλβιν 5, Πούμπρλα 5, Χρούμπαν 2, Σατοράνσκι 13, Βέλτς 6, Σιρίνα, Μπάρτον, Γιέλινεκ 8, Χούσκα 6, Σιλμπ 7, Βέσελι 2.

Από εκείνη την ομάδα του 2015 παίζουν και σήμερα οι Μπάλβιν, Πούμπρλα, Χρούμπαν, Σατοράνσκι, Σιρίνα, Σιλμπ. Δηλαδή οι 6 από τους 12. Φυσικά ίδιος είναι και ο προπονητής, αφού ο Ισραηλίτης Ρόνεν Γκίντζμπουργκ βρίσκεται στον πάγκο από το 2013!

Τσεχία: Ο ορισμός της ομάδας

Η Τσεχία στην πρεμιέρα της στα γήπεδα της Κίνας ηττήθηκε με 88-67 από τις ΗΠΑ, εντούτοις το τελικό σκορ αδικεί τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλλε. Στη δεύτερη αγωνιστική της πρώτης φάσης κέρδισε με 89-76 την Ιαπωνία ούσα απλά σοβαρή και στην τρίτη έκανε τη μεγάλη έκπληξη κόντρα στους σαφώς πιο διαφημισμένους Τούρκους με 91-76.

Με φόρα από το επιβλητικό +15 επί της Τουρκίας συνέτριψε το Σάββατο με 93-71 τη Βραζιλία και πλέον βρίσκεται μπροστά στη σημαντικότερη επιτυχία της ιστορίας της χωρίς μάλιστα να έχει στις τάξεις της ίσως τον κορυφαίο σέντερ της Ευρώπης, Γιαν Βέσελι, που είναι τραυματίας.

Το σύνολο του Γκίντζμπουργκ διαθέτοντας μόνο έναν σταρ στην αποστολή της, τον Τόμας Σατοράνσκι, έχει ήδη κερδίσει τις συμπάθειες όλων με το μπάσκετ που παίζει και δεν είναι τυχαίο ότι στα τρία τελευταία σκοράρει κατά μέσο όρο 91 πόντους! Ο Σατοράνσκι αγωνίζεται ως πραγματικός ηγέτης, πετυχαίνει 15,8 πόντους, μοιράζει 7 ασίστ και σουτάρει από το τρίποντο με 50%.

Αποκάλυψη θεωρείται ο γκαρντ της Νίμπουρκ, Γιάρομιρ Μποχάτσικ, που έχει 15,5 πόντους στη διοργάνωση και βοηθάει τα μέγιστα στο σκοράρισμα των Τσέχων. Από κοντά και ο άλλος άσος της Νίμπουρκ, ο Βόιτσεχ Χρούμπαν, που αγωνίζεται στο «3» και σημειώνει 11,3 πόντους. Ο Οντρέι Μπάλβιν (Γκραν Κανάρια) με τις εμφανίσεις του αποδεικνύει ότι είναι σέντερ επιπέδου Ευρωλίγκας κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα νούμερά του: 11,5 πόντοι, 9,5 ριμπάουντ και 1,8 μπλοκ με 71,4% ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα!

Οι τέσσερις προαναφερθέντες μαζί με τον Άουντα (10 πόντοι κατά μέσο όρο), που μπορεί να παίξει τόσο στο τέσσερα όσο και στο πέντε και τον πολύπειρο νατουραλιζέ Σιλμπ (9,8 πόντοι), ο οποίος αποτελεί πρακτικά τον έκτο παίκτη του Γκίντζμπουργκ, συνθέτουν μία πολύ επικίνδυνη, καλά δουλεμένη και γεμάτη αυτοπεποίθηση εξάδα.

Η «γαλανόλευκη», από την πλευρά της, έχει την ποιότητα και την εμπειρία να διαχειριστεί ειδικές καταστάσεις και η αλήθεια είναι ότι χρωστάει ακόμη μία μεγάλη εμφάνιση επιβεβαίωσης στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Ο Κώστας Σλούκας τόνισε πως το +12 είναι εφικτό, ωστόσο η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα διάλεξε τον δύσκολο δρόμο για να φτάσει στους «8» και πλέον χρειάζεται το τέλειο ματς το πρωί της Δευτέρας για να μην σβήσει πρόωρα το όνειρο της οχτάδας.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ