el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μουντομπάσκετ 2019: Οι μεγάλοι απόντες

ΗΠΑ

Σε κάθε Μουντομπάσκετ ως είθισται οι πιο σοβαρές απουσίες αφορούν τις ΗΠΑ δεδομένου ότι η δεξαμενή των παικτών είναι τεράστια και ως εκ τούτου πάντα θα λείπουν κάποιοι βαρβάτοι σούπερ σταρ. Βέβαια, το κακό παρά έγινε φέτος με τους προβεβλημένους ΝΒΑers καθώς ο ένας μετά τον άλλον λένε «όχι» στην εθνική και εκεί που η προεπιλογή του Γκρεγκ Πόποβιτς σκορπούσε τρόμο, τώρα το ρόστερ των ΗΠΑ δεν μοιάζει και τόσο ανίκητο.

Η λίστα των απόντων ασφαλώς είναι πολύ μεγάλη και δεν έχει νόημα να αναφέρουμε όλες τις αρνήσεις από τον Ιούνιο. Θα αναφέρουμε ωστόσο τα πιο χαρακτηριστικά ονόματα που ήταν στην προεπιλογή μέχρι τον Ιούλιο αλλά τελικά δεν ακολούθησαν το προπονητικό καμπ του Αυγούστου. Πρώτος και καλύτερος ασφαλώς ο Τζέιμς Χάρντεν. Ο κορυφαίος σκόρερ του ΝΒΑ επισημοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου ότι δεν θα ενισχύσει τις ΗΠΑ καθώς οι Ρόκετς μπαίνουν σε νέα δεδομένα με την άφιξη του Ράσελ Γουέστμπρουκ και πρέπει να επικεντρωθεί εκεί. 

Τρεις ημέρες αργότερα έσκασε το «όχι» του Μπράντλεϊ Μπιλ. Ο άσος των Γουίζαρντς θα ήταν εκ των καλύτερων σουτέρ στη 12αδα των ΗΠΑ αν έπαιζε αλλά και αυτός προτίμησε να αποφύγει την ταλαιπωρία της εθνικής. Μία μέρα μετά έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας και ο σπουδαίος Ντάμιαν Λίλαρντ. Ισως ο κορυφαίος clutch player στον πλανήτη θα έδινε ασφαλώς άλλη βαρύτητα στη συμμετοχή των ΗΠΑ, ωστόσο αρνήθηκε τελικά να συμμετάσχει και όπως ήταν αναμενόμενο παρόμοια απόφαση έλαβε και ο συμπαίκτης του στο Πόρτλαντ, Σι-Τζέι ΜακΚόλουμ, που επίσης αποτελεί έναν δεινό σκόρερ του παγκόσμιου μπάσκετ.

Image result for davis anthony usa

Φυσιολογικό τέλος, ήταν και το «όχι» του Αντονι Ντέιβις, ο οποίος μετά την ανταλλαγή στους Λέικερς σκέφτεται αποκλειστικά τη συνύπαρξή του με τον βασιλιά Λεμπρόν και ουδόλως τι θα πράξει ο Γκρεγκ Πόποβιτς με τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Καναδάς

Ο Κανάδας αν κατέβαινε πλήρης θα ήταν σίγουρα δεύτερο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και πιθανότατα θα μπορούσε να κοντράρει στα ίσα τις ΗΠΑ έχοντας μάλιστα στον πάγκο του τον Νικ Νερς. Ο πρωταθλητής όμως του ΝΒΑ με το Τορόντο, αναγκαστικά θα διαχειριστεί ένα πολύ πιο γήινο ρόστερ λόγω αρνήσεων και τραυματισμών.

Ο σούπερ σταρ των Νάγκετς, Τζαμάλ Μάρεϊ (18,2 πόντους φέτος) δήλωσε τραυματίας στον αστράγαλο και τέθηκε νοκ άουτ.

Image result for Τζαμάλ Μάρεϊ

Εκτός επίσης είναι η καλαθομηχανή των Τίμπεργουλβς, Αντριου Γουίγκινς (18,1 πόντους φέτος) και ο ρούκι έκπληξη της σεζόν, Γκίλτζιους-Αλεξάντερ που έκανε σούπερ σεζόν στους Κλίπερς και πλέον ανήκει στους Θάντερ. Απώλεια ασφαλώς μπορεί να χαρακτηριστεί και ο Αρ-Τζέι Μπάρετ (δυαροτριάρι), ο οποίος επιλέχθηκε στο Νο.3 του φετινού ντραφτ από τους Νικς, αλλά τραυματίστηκε. Τέλος, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι λείπει και ο πρωταθλητής ΝΒΑ το 2016 με το Κλίβελαντ, Τρίσταν Τόμπσον, ο οποίος πλέον μόνο στο μπάσκετ δεν έχει το μυαλό του…

Ισπανία

Οι «φούριας ρόχας» θα κατεβάσουν στην Κίνα ένα πολύ δυνατό σύνολο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και πλήρεις. Από το συγκρότημα του Σέτζιο Σκαριόλο θα απουσιάσει ο Σέρχιο Ροντρίγκες, ο οποίος μετά την Ευρωλίγκα που κατέκτησε με την ΤΣΣΚΑ επέλεξε να ξεκουραστεί. Επίσης, δεν θα δώσει το «παρών» ο πρωταθλητής του ΝΒΑ, Σερτζ Ιμπάκα αλλά και ο Νίκολα Μίροτιτς, που αποφάσισε να αφήσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

Image result for Νίκολα Μίροτιτς

Ασφαλώς, λείπει και ο τραυματίας Πάου Γκασόλ, ο οποίος όμως αν και 39 ετών έδωσε από τώρα ραντεβού με τους υπόλοιπους, στους Ολυμπιακούς του Τόκυο, του χρόνου.

Γαλλία

Ούτε στους «τρικολόρ» έλειψαν τα άσχημα μαντάτα με τον σοβαρό τραυματισμό του Τομά Ερτέλ να επισκιάζει την προετοιμασία της ομάδας.

Image result for Τομά Ερτέλ

Ο σταρ της Μπαρτσελόνα προορίζονταν για βασικός πόιντ-γκαρντ και αυτό σημαίνει ότι ο Βενσάν Κολέ είναι υποχρεωμένος να αλλάξει άρδην τα πλάνα του. Εσπευσε μάλιστα να καλέσει ως αντικαταστάτη του Ελί Οκομπό των Σανς, ο οποίος αν τελικά μπει στη 12αδα θα πλαισιώσει στον άσο τους Φρανκ Ντιλικινά (Νικς) και Αντριού Αλμπισί (Ζενίτ).

Τσεχία

Μία πολύ σοβαρή απώλεια μετράει και η Τσεχία. Ο Γιαν Βέσελι, λόγω τραυματισμού, δεν θα καταφέρει να ενισχύσει τις προσπάθειες του Τόμας Σατοράνσκι και των υπόλοιπων Τσέχων στα γήπεδα της Κίνας και ως εκ τούτου η ομάδα του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ αποδυναμώνεται αισθητά, διότι ο σέντερ της Φενερμπαχτσέ είναι ανάμεσα στους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης.

Ρωσία

Το ισχυρότερο σοκ το δέχθηκε η Ρωσία διότι ενώ όλα έδειχναν ότι ο Αλεξέι Σβεντ θα δώσει κανονικά το «παρών» στα γήπεδα της Κίνας, την Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι τελικά δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί.

Image result for Αλεξέι Σβεντ

Ο σούπερ σταρ των Ρώσων έκανε ειδικό ατομικό πρόγραμμα για να λάβει μέρος στο τουρνουά, όμως οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν ότι το πόδι του χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες ξεκούρασης, επομένως δεν μπορεί να ρισκάρει τη συμμετοχή του. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τη Ρωσία; Ότι χάνει και την παραμικρή ελπίδα διάκρισης στο συγκεκριμένο τουρνουά, αφού θα στερηθεί μακράν τον πιο ταλαντούχο και ποιοτικό παίκτη της.

Αλλωστε η έλλειψη ταλέντου στους Ρώσους τα τελευταία χρόνια είναι πασιφανής, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ακόμη και ο Τιμοφέι Μοζγκόφ αποτελεί ακόμη πολύτιμη μονάδα στη ρωσική μηχανή. Η γύμνια των Ρώσων στους σέντερ είναι τόσο μεγάλη και η απουσία του 33χρονου πρώην NBAer και νυν άσου της Χίμκι συνιστά εξίσου μεγάλη απώλεια για την ομάδα του Σεργκέι Μπαζάρεβιτς.

Αυστραλία 

Η Αυστραλία πάντα παρουσιάζει αξιόμαχες ομάδες με παίκτες από το ΝΒΑ. Φέτος όμως έχασε την ευκαιρία να μας χαρίσει μία ομάδα και με έναν πραγματικό σούπερ σταρ. Ο κορυφαίος παίκτης των Αυστραλών, Μπεν Σίμονς, αποφάσισε να βάλει πιο πάνω την ξεκούρασή του και την προετοιμασία του εν όψει της νέας σεζόν με τους Σίξερς από την εθνική και έστειλε άκυρο στα «καγκουρό». Τι χάνει η Αυστραλία; Έναν «δυναμίτη» που παίζει από το ένα ως το πέντε και θα μπορούσε σε κάθε ματς να προσεγγίζει το triple-double έστω κι αν ακόμη σουτάρει σαν σχολιαρόπαιδο.

Σερβία

Ατυχη στάθηκε και η Σερβία αφού στο φιλικό με τη Λιθουανία τραυματίστηκε ο Μίλος Τεόντοσιτς.

Image result for Μίλος Τεόντοσιτς

Ο Σέρβος σταρ, που υπέγραψε στην Μπολόνια, ταλαιπωρείται από πελματιαία απονευρωσίτιδα, ακριβώς δηλαδή τον ίδιο τραυματισμό με τον Σβεντ. Αυτό σημαίνει ότι κρίνεται απίθανο να προλάβει το Μουντομπάσκετ και ήδη επέστρεψε στην Ιταλία για να αρχίσει θεραπεία. Η απουσία του Τεόντοσιτς σημαίνει ότι ο Τζόρτζεβιτς θα στερηθεί τον πιο απρόβλεπτο παίκτη του. Βέβαια, στην πράξη ίσως αυτό αποδειχθεί και ευεργετικό διότι ο Μίλος πολλές φορές αποδεικνύεται αυτοκαταστροφικός κι ας μην ξεχνάμε ότι η Σερβία στον άσο έχει τόσο τον Μίσιτς, που έκανε όργια την περσινή σεζόν με την Εφές, όσο και τον εγκεφαλικό Γιόβιτς.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ