el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μουντομπάσκετ 2019: Ο δρόμος της Εθνικής για το μετάλλιο!

Η συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη 12άδα της Εθνικής μας έχει εκτοξεύσει τις προσδοκίες για μία πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ως τη ζώνη των μεταλλίων και γιατί όχι με ένα εισιτήριο ανά χείρας για τους Ολυμπιακούς του 2020.

Πάμε όμως να δούμε το μονοπάτι της Ελλάδας ως το πρώτο κρίσιμο νοκ άουτ, που θα κρίνει την είσοδό μας στην τετράδα.

Το Mundobasket έρχεται στη Novibet… όπως θα ήθελες να είναι!

  • Με Live Streaming* ΟΛΩΝ των αγώνων
  • Με Ειδικά Στοιχήματα για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Εθνική
  • Με Καθημερινές Προσφορές*

Στην πρώτη φάση το σύνολο του Θανάση Σκουρτόπουλου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά το Μαυροβούνιο (1/9, 15:00), τη Βραζιλία (3/9, 15:00) και τη Νέα Ζηλανδία (5/9, 15:00) και το ζητούμενο είναι ασφαλώς η πρόκριση με το 3/3 προκειμένου να μεταφέρει τρεις νίκες στον όμιλο της δεύτερης φάσης.

Το Μαυροβούνιο έχει καλά κορμιά, μεγάλα μεγέθη και έναν σούπερ σταρ όπως ο Νίκολα Βούτσεβιτς, επομένως φαντάζει ο πιο πονηρός αντίπαλος εκ των τριών πρώτων που θα συναντήσει η Ελλάδα, δεδομένου μάλιστα ότι θα τον αντιμετωπίσουμε στην πρεμιέρα μας στο τουρνουά, την Κυριακή.

Η Βραζιλία έχει σημαντική μπασκετική παράδοση παρόλα αυτά η συγκεκριμένη 12άδα του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς (αδερφός του αδικοχαμένου Ντράζεν) δεν μπορεί να απειλήσει τη γεμάτη αθλητικότητα Εθνική μας. Οι Βραζιλιάνοι τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να παράγουν παίκτες υψηλής κλάσης και δεν είναι τυχαίο ότι στην αποστολή τους φιγουράρουν ακόμη μορφές από την παλιά φρουρά, όλοι άνω των 35 ετών, όπως οι Βαρεχάο, Ουέρτας, Μπαρμπόσα, Γκαρσία, Μαρκίνιος.

Όσο για τη Νέα Ζηλανδία περισσότερο θα μας… τρομάξει ο απολαυστικός πολεμικός της χορός και λιγότερο το αλέγκρο μπάσκετ της.

Τα δύσκολα για την Ελλάδα ξεκινούν στη δεύτερη φάση, καθώς ο όμιλός της διασταυρώνεται με αυτόν των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Οι δύο αυτές ομάδες αναμένεται να προκριθούν από το γκρουπ Ε αφήνοντας εκτός την Τσεχία του μοναχικού καβαλάρη Σατοράνσκι και την Ιαπωνία και ως εκ τούτου θα τεθούν αντιμέτωπες με την Εθνική μας.

Η Ελλάδα πιθανότατα θα δώσει ένα καθοριστικό παιχνίδι με τους Τούρκους για την πρόκριση στους «8», εφόσον πάρουμε σαν υπόθεση εργασίας ότι οι Αμερικάνοι θα κάνουν το 5/5 στις πρώτες δύο φάσεις.

Το πρώτο λοιπόν ματς-κλειδί για την Ελλάδα αναμένεται να είναι αυτό με την Τουρκία και το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της στη διοργάνωση. Παρότι ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα δύο προηγούμενα Μουντομπάσκετ, το 2014 στην Ισπανία και το 2010 στην Τουρκία, η «γαλανόλευκη» δεν μπήκε καν στην οχτάδα μένοντας στην 9η και την 11η θέση αντίστοιχα. Το 2014 συνετρίβη στους «16» από τη Σερβία ενώ είχε περάσει τον όμιλο με 5/5 νίκες και το 2010 αποκλείστηκε επίσης στους «16» σε νοκ άουτ παιχνίδι από την Ισπανία.

Άρα, με ψυχρή ματιά, μία πρόκριση της Εθνικής μας στους «8» αυτόματα καθιστά επιτυχημένη την πορεία της. Η παρουσία βέβαια του Γιάννη, όπως είπαμε, δημιουργεί έξτρα αισιοδοξία και το βλέμμα αναγκαστικά πηγαίνει ακόμη πιο μακριά.

Εάν λοιπόν η Εθνική μας φτάσει με το καλό στην οχτάδα, εκεί θα αντιμετωπίσει μία ομάδα από τις οχτώ που συνθέτουν τον 7ο και τον 8ο όμιλο της πρώτης φάσης. Ιορδανία, Δομηνικανή Δημοκρατία, Σενεγάλη και ο Καναδάς των δεκάδων απουσιών δεν έχουν τύχη να προχωρήσουν.

Επομένως, ο αντίπαλός μας θα προκύψει εκτός απροόπτου από την τετράδα Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Αυστραλία. Αν υποθέσουμε ότι θα φτάσουμε στους «8» ως δεύτεροι πίσω από τις ΗΠΑ, τότε ψάχνουμε τον πρώτο από το Group L.

Η Γερμανία έχει 6-7 καλούς παίκτες με σταρ τον Σρέντερ, αλλά όχι το βάθος για να φτάσει τόσο βαθιά στο τουρνουά. Η Λιθουανία είναι παραδοσιακή δύναμη, όμως σε ακόμη μία διοργάνωση μοιάζει με Πόρσε χωρίς λάστιχα, αν κρίνουμε το ποιοτικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των εξαιρετικών ψηλών της και των μέτριων γκαρντ της.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι στο πρώτο νοκ άουτ στους «8» θα μας περιμένει είτε η Γαλλία, είτε η Αυστραλία.

Οι Γάλλοι έχουν μία σπουδαία αθλητική ομάδα, με πέντε παίκτες από το ΝΒΑ και τον πρωταθλητή Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ, Νάντο Ντε Κολο. Η απουσία ωστόσο του Ερτέλ τους αδυνάτησε αισθητά στον άσο καθώς δεν υπάρχει ισάξιος αντικαταστάτης. Η Ελλάδα για πρώτη φορά δεν υστερεί των Γάλλων σε αθλητικά προσόντα έχοντας παρόντες τους δύο Αντετοκούνμπο και υπερέχει ξεκάθαρα στους γκαρντ με Καλάθη και Σλούκα.

Η Αυστραλία, από την άλλη, στα χαρτιά υπερέχει στο σουτ έναντι της Εθνικής μας καθώς έχει αρκετούς σουτέρ με τρίποντο κοντά στο 40% όπως οι Μιλς, Γκούλντινγκ, Ινγκλις, Ντελαβεντόβα. Γενικά, πάντως, είναι σύνολο που μπορεί να σε βάλει σε τρελό ρυθμό και πολλές κατοχές, ωστόσο και πάλι με Καλάθη, Γιάννη η αίσθηση είναι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ρυθμό τους.

Εν ολίγοις, το μονοπάτι της Εθνικής μας δεν είναι απαγορευτικό για την τετράδα και για αυτό άλλωστε η «επίσημη αγαπημένη» προσφέρεται τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού πίσω μόνο από ΗΠΑ, Σερβία και ξεκάθαρα μπροστά από Ισπανία, Γαλλία και Αυστραλία.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο Καλάθης είναι πρώτο φαβορί για κορυφαίος πασέρ της διοργάνωσης και ο Γιάννης πρώτο φαβορί για κορυφαίος ριμπάουντ και τέταρτο για ΜVP.

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ