el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μουντομπάσκετ 2019: Σκόλα ή Γκασόλ το χρυσό;

Ισπανία και Αργεντινή έκαναν όλη τη διαδρομή μέχρι τέλους και την Κυριακή (15/9, 15:00) θα διεκδικήσουν τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Αμφότερες το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν. Η Αργεντινή το 1950 στην πρώτη διοργάνωση, την οποία μάλιστα είχε φιλοξενήσει. Η Ισπανία το 2006 στην Ιαπωνία, κερδίζοντας στον τελικό την Ελλάδα με 70-47.

Αργεντινή ή Ισπανία; Novi Specials στοιχήματα!

Εκείνος ο τελικός Ισπανία – Ελλάδα ήταν ο πρώτος στην ιστορία των Μουντομπάσκετ που δεν μετείχαν στο ματς του τίτλου μία εκ των ΗΠΑ, Ρωσίας/Σοβιετικής Ενωσης ή Γιουγκοσλαβίας/Σερβίας.

Φέτος στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά, με τις τρεις υπερδυνάμεις του παγκόσμιου μπάσκετ να απουσιάζουν παντελώς από τη ζώνη των μεταλλίων, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν!

Μιλάει η εμπειρία: Γκασόλ εναντίον Σκόλα

Η «Φούρια Ρόχα» του Σέρτζιο Σκαριόλο έκανε την Παρασκευή (13/9) το 7 στα 7 στο τουρνουά κερδίζοντας την Αυστραλία 95-88 στη δεύτερη παράταση, σε έναν από τους πιο δραματικούς ημιτελικούς Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Οι Ισπανοί έδειξαν τρομερές αντοχές σε ένα ματς που σχεδόν σε όλη την κανονική διάρκεια βρίσκονταν πίσω στο σκορ. Μάλιστα, 4 δεύτερα πριν το φινάλε στάθηκαν τυχεροί, αφού ο κορυφαίος παίκτης των Boomers, Πάτι Μιλς, με το σκορ στο 71-70 ευστόχησε μόνο στη μία βολή και έτσι το ματς οδηγήθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο.

Εκεί η Ισπανία επιβίωσε ξανά στο όριο καθώς χρειάστηκε δύο εύστοχες βολές του Μαρκ Γκασόλ για να ισοφαρίσει σε 80-80 στο 44:56. Στη δεύτερη παράταση ο Σέρχιο Γιουλ με δύο τρίποντα «μαχαιριές» έκανε πρώτα το 85-82 και κατόπιν το 90-82 βάζοντας οριστικά σε τροχιά πρόκρισης τη «Φούρια Ρόχα».

Ηγετική εμφάνιση ασφαλώς από τον 34χρονο Γκασόλ με 33 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, κράτησε ζωντανή την Ισπανία όταν η Αυστραλία ήταν έτοιμη να ρίξει το τελειωτικό χτύπημα. Άστοχος συνολικά ο Ρούμπιο, αλλά με μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι, είχε 19 πόντους, 7 ριμπάουντ και 12 ασίστ!

Στον άλλο ημιτελικό της Παρασκευής, η Αργεντινή έκανε περίπατο κόντρα στη Γαλλία, που όπως φαίνεται είχε μείνει στις δάφνες της νίκης επί των ΗΠΑ.

Οι «Γκαούτσος» έφτασαν με επιβλητικό τρόπο στο 80-66. Μπορεί οι παίκτες του Σέρχιο Ερνάντες να μην έχουν το μέγεθος και την αθλητικότητα των Γάλλων, απέδειξαν όμως ότι είναι ο ορισμός της ομάδας, ζουν και αναπνέουν για αυτό το τουρνουά και έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια όλων.

Φυσικά, ό,τι και να πει κανείς για τον 39χρονο Λουίς Σκόλα είναι λίγο. Μπορεί κάποιοι στην αρχή της διοργάνωσης να τόλμησαν να τον αποκαλέσουν «παππού», όμως αυτός παρά τα γκρίζα πλέον μαλλιά του, συνεχίζει να παραδίδει σεμινάρια μπάσκετ σε κάθε αγώνα της «Αλμπισελέστε». Μόνος του πήρε παραμάζωμα τη… γιγάντια φροντ λάιν (Γκομπέρ, Πουαριέ, Λεσόρ) των «Τρικολόρ» με 28 πόντους, 13 ριμπάουντ και 3/4 τρίποντα!

Κάτι χρωστάει η Αργεντινή

13 χρόνια μετά τη Σαϊτάμα, ήρθε ώρα για ακόμη μία μεγάλη «ταυρομαχία». Ήταν 1η Σεπτεμβρίου του 2006 όταν Ισπανία και Αργεντινή μάχονταν για ένα εισιτήριο στον τελικό κόντρα στην Ελλάδα.

Το παιχνίδι είχε δραματικό χαρακτήρα. Ο Σκόλα ισοφάρισε σε 74-74 με δύο βολές 22 δεύτερα πριν το φινάλε. Η Αργεντινή επέλεξε να κάνει φάουλ στον Καλντερόν, με τον Πέπε Σάντσες για να έχει την τελευταία επίθεση. Ο Καλντερόν ευστόχησε στη μία βολή 19 δεύτερα πριν το τέλος.

Την μπάλα πήρε προφανώς ο Μανού Τζινόμπιλι, όρμησε προς τα μέσα και βρίσκοντας τοίχο την έδωσε στον ακροβολισμένο Νοτσιόνι. Ο άσος τότε των Σικάγο Μπουλς εκτέλεσε για τρεις από τη γωνία, όμως η μπάλα βρήκε σίδερο και η «Φούρια Ρόχα» πέρασε στον τελικό κατακτώντας μετέπειτα τον παγκόσμιο τίτλο.

Συνδετικός κρίκος των Αργεντίνων είναι φυσικά ο Λουίς Σκόλα, που εκείνο το απόγευμα στη Σαϊτάμα είχε βάλει 8 πόντους. Οι υπόλοιποι πόντοι είχαν έρθει από τους Τζινόμπιλι (21), Σάντσες (13), Ομπέρτο (2), Χέρμαν (6), Ντελφίνο (3), Νοτσιόνι (15), Βολκοβίσκι (6).

Για τους Ισπανούς είχαν σκοράρει οι Πάου Γκασόλ (19), Ρούντι Φερνάντες (4), Καμπέθας (2), Ναβάρο (4), Καλντερόν (7), Ρέγες (2), Χιμένεθ (4), Σέρχιο Ροντρίγκες (14), Γκαρμπαχόθα (19). Στην αποστολή τότε βρισκόταν και ο Μαρκ Γκασόλ, όμως δεν είχε χρησιμοποιηθεί στον ημιτελικό.

Οι Ισπανοί δηλαδή, από τη Σαϊτάμα το 2006 έχουν δύο παίκτες (Γκασόλ, Ρούντι) στη σύνθεσή τους και τώρα, ενώ ο Γκαρμπαχόθα είναι πλέον πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας μπάσκετ.

Οι μνήμες αναπόφευκτα είναι έντονες και ο Λουίς Σκόλα σίγουρα χρωστάει μία εκδίκηση για εκείνον τον χαμένο ημιτελικό στην Ιαπωνία. Το ίδιο θα σκέφτεται και ο Τζινόμπιλι, ο οποίος μπορεί πλέον να μην αγωνίζεται, όμως ταξίδεψε στην Κίνα και θα δει διά ζώσης τον τελικό, όπως συνέβη και με τον ημιτελικό κόντρα στους Γάλλους.

Τρίτη φορά σε τελικό

Η Ισπανία ψάχνει το 2/2 σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο για την Αργεντινή είναι η τρίτη φορά που φτάνει σε αυτό το σημείο.

Μετά το μακρινό 1950 και τη νίκη επί των Αμερικανών με 64-50, οι «Γκαούτσος» έφτασαν ξανά σε τελικό το 2002 στην Ινδιανάπολις, όμως τότε γεύτηκαν το πικρό ποτήρι της ήττας. Σε ένα από τα πιο δραματικά ματς στην ιστορία της διοργάνωσης ηττήθηκαν τότε 84-77 στην παράταση από τη Γιουγκοσλαβία και αρκέστηκαν στο ασημένιο μετάλλιο.

Σε εκείνη την ομάδα των Αργεντινών ήταν προφανώς ξανά «παρών» ο Λουίς Σκόλα και είχε μάλιστα 11 πόντους.

Το παιχνίδι της ζωής του είχε κάνει ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο με 28 πόντους, αλλά δεν είχαν φτάσει για να έρθει το χρυσό κόντρα στους φοβερούς και τρομερούς «πλάβι», που είχαν στη σύνθεσή τους παίκτες όπως οι Μποντιρόγκα, Στογιάκοβιτς, Γιάριτς, Ντίβατς. Οι δύο πρώτοι σε εκείνον τον τελικό είχαν σημειώσει μαζί τους 53 από τους 84 πόντους της Γιουγκοσλαβίας!

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ