el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μουντομπάσκετ 2019: 10 ομάδες, 10 μεγάλοι σταρ

Για 16 ημέρες τα πάντα θα κινούνται σε ρυθμούς μπάσκετ, με την ευχή βέβαια η εθνική Ελλάδος να φτάσει στην πρώτη της διάκριση μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 2009.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ως MVP του NBA, είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο όνομα της διοργάνωσης, όχι όμως και το μοναδικό!

Αργεντινή – Φακούντο Καμπάτσο

Παρατηρώντας το ρόστερ της Αργεντινής ασφαλώς σε πιάνει ρίγος όταν αντικρίζεις ακόμη το όνομα του Λουίς Σκόλα. Ο 39χρονος εμβληματικός σέντερ θα είναι ο κάπτεν της «Αλμπισελέστε» στο Μουντομπάσκετ της Κίνας, ωστόσο ο φυσικός ηγέτης της είναι πλέον δικαιωματικά ο Φακούντο Καμπάτσο.

Ο πολυμήχανος γκαρντ της Ρεάλ, ύψους μόλις 1,81μ. προέρχεται από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του σε Ισπανία και Ευρωλίγκα. Στην Ευρωλίγκα σημείωσε 8,7 πόντους κατά μέσο όρο (39,7% στα δίποντα) και ήταν ο τέταρτος πασέρ (177 ασίστ) πίσω μόνο από τους Καλάθη, Τζέιμς, Μίτσιτς.

Επίσης, έγινε ο πρώτος Αργεντινός στην ιστορία της ACB που αναδεικνύεται MVP των τελικών οδηγώντας τη Ρεάλ στην τέταρτη κατάκτηση πρωταθλήματος την τελευταία πενταετία με 3-1 κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Οι αποφάσεις του θα ορίζουν το παιχνίδι της Αργεντινής και από τις εμπνεύσεις του θα κριθεί πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στο τουρνουά η ομάδα του Σέρχιο Ερνάντες.

Ισπανία – Μαρκ Γκασόλ

Δεν είναι πολλές οι ομάδες παγκοσμίως που έχουν στο ρόστερ τους πρωταθλητές ΝΒΑ. Η Ισπανία έχει και μάλιστα εν ενεργεία, τον Μαρκ Γκασόλ.

Ο Ισπανός γίγαντας ύστερα από 11 σεζόν στο Μέμφις μεταπήδησε στο Τορόντο και βοήθησε τα μέγιστα τους Ράπτορς να κατακτήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τον τίτλο στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Ο Μαρκ αγωνίζεται στο ΝΒΑ από τη σεζόν 2008/09 και ποτέ οι πόντοι του δεν έχουν πέσει σε μονοψήφια νούμερα κατά μέσο όρο όλα αυτά τα χρόνια. Στους τελικούς με τους Γουόριορς ήταν εξαιρετικός έχοντας κατά μέσο όρο 12 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2,7 ασίστ σε 28,8 λεπτά συμμετοχής!

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο μπορεί να έχει στη διάθεσή του σπουδαίους γκαρντ όπως ο Σέρχιο Γιουλ και ο Ρίκι Ρούμπιο, εντούτοις ο ξεκάθαρος ηγέτης και σταρ των «φούριας ρόχας» είναι ο πρωταθλητής του ΝΒΑ, Μαρκ Γκασόλ.

Σερβία – Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

Οι Σέρβοι διαθέτουν ένα… τρομακτικό από άποψη μεγέθους ρόστερ με έξι παίκτες από 2,08 μ. έως 2,21 μ.! Το μυαλό όλων τοποθετεί στην κορυφή της λίστας τον Νίκολα Γιόκιτς, που έκανε όργια στο ΝΒΑ φέτος με το Ντένβερ, όμως στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ή αν θέλετε στο μπάσκετ με τους κανόνες FIBA, ο πραγματικός «δολοφόνος» της Σερβίας ακούει στο όνομα Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς.

Ο πρώην παίκτης της Φενέρ μπορεί στο ΝΒΑ να είναι απλά ένας ακόμη καλός παίκτης και να μην καταφέρει ποτέ να γίνει σούπερ σταρ, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης ή ο Γιόκιτς, όμως για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι ο τέλειος «killer» και ακριβώς ό,τι χρειάζεται μία ομάδα για να πρωταγωνιστήσει.

Ψυχρός σουτέρ, θα σε εκτελέσει από τα 6,75 χωρίς έλεος και παρότι ο Τζόρτζεβιτς έχει στη 12άδα του τέσσερα «τέρατα» (Γιόκιτς, Μαριάνοβιτς, Μιλουτίνοφ, Ραντούλιτσα), το βαρόμετρο θα είναι ο άσος του Σακραμέντο, με το οποίο σε δύο σεζόν στο ΝΒΑ μετράει κατά μέσο όρο 12,9 πόντους, 3,5 ασίστ και 43,1% ποσοστό ευστοχίας!

Τουρκία – Φουρκάν Κορκμάζ

Η Τουρκία θα κατεβάσει ένα πολύ ενδιαφέρον μίγμα ταλαντούχων και έμπειρων παικτών συν την προσθήκη του νατουραλιζέ Γουίλμπεκιν. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρότζεκτ των Τούρκων είναι ο Φουρκάν Κορκμάζ των 76ers.

Ο 21χρονος παίζει με την ίδια ευχέρεια στο δύο και στο τρία. Φέτος κατέγραψε 48 παιχνίδια στη Φιλαδέλφεια και σε 14,1 λεπτά συμμετοχής είχε 5,8 πόντους.

Προς το παρόν θεωρείται μία αξιοπρεπής ρεζέρβα για τα δεδομένα του ΝΒΑ, όμως έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε starter ίσως σε κάποια μικρομεσαία ομάδα της λίγκας. Αν έπαιζε στην Ευρώπη θα ήταν δίχως άλλο τοπ όνομα.

Διαθέτει εξαιρετική επαφή με το καλάθι, έχει εκρηκτικό πρώτο βήμα, είναι αλτικός και αναμένεται να είναι η Νο1 επιθετική απειλή της ομάδας του Οφούκ Σαρίτσα στο Μουντομπάσκετ.

Ιταλία – Ντανίλο Γκαλινάρι

Με δύο ΝΒΑers κατεβαίνει στο Μουντομπάσκετ η «Σκουάντρα Ατζούρα». Τον Μπελινέλι και τον Γκαλινάρι. Ο 33χρονος Μπελινέλι ίσως είναι ο πιο… στιλάτος σουτέρ του τουρνουά, ο Γκάλο ωστόσο έχει πολύ περισσότερους τρόπους να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι, είναι εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων σκόρερ παγκοσμίως και παίζει σταθερά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη εδώ και 11 σεζόν!

Στην καριέρα του έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς και πάντα υπάρχει ένα μεγάλο «αν» για το πού θα μπορούσε να φτάσει αν δεν αντιμετώπιζε τόσα πολλά προβλήματα.

Παρόλα αυτά έρχεται από την κορυφαία χρονιά της καριέρας του, έπαιξε 68 αγώνες με τους Κλίπερς (μόνο τη σεζόν 2009/10 είχε αγωνιστεί σε περισσότερους, 81) και έσπασε το ατομικό του ρεκόρ σε πόντους σημειώνοντας κατά μέσο όρο 19,8 με απίστευτα ποσοστά σε δίποντο (48,4%) και τρίποντο (43,3%).

Ο Γκάλο ασφαλώς θα είναι το «πυρηνικό» επιθετικό όπλο του Ρομέο Σακέτι και από τη δική του δίψα θα κριθεί αν η Ιταλία μπορέσει επιτέλους να βγει από την αφάνεια των τελευταίων ετών.

Άλλωστε για τον 31χρονο άσο, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στην Οκλαχόμα, η διοργάνωση της Κίνας είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες του να κάνει κάτι καλό και με το εθνόσημο.

Γαλλία – Νάντο Ντε Κολό

Η μισή αποστολή των Γάλλων αγωνίζεται σε ομάδες του ΝΒΑ, όμως είπαμε στη FIBA κυριαρχούν οι νόμοι της Ευρώπης και όταν έχεις γκαρντ στο ρόστερ σου όπως ο Νάντο Ντε Κολό, δεν πρόκειται να αναζητήσεις τον ηγέτη σου στον Γκομπέρ, τον Μπατούμ ή τον Φουρνιέ.

Ο 32χρονος άσος της Φενέρ πια, συγκαταλέγεται διαχρονικά στη ελίτ της Ευρώπης, για πέντε χρόνια ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών της ΤΣΣΚΑ με την οποία κατέκτησε δύο Ευρωλίγκες το 2016 και φέτος και φυσικά καμαρώνει για τις αμέτρητες ατομικές του διακρίσεις.

Σε μία σεζόν που δεν ήταν και τέρας σταθερότητας σημείωσε κατά μέσο όρο 14,7 πόντους όντας ο τρίτος σκόρερ της Ευρωλίγκας, ενώ στο Final Four ήταν απλά εκπληκτικός έχοντας στα δύο ματς με Ρεάλ και Εφές, 38 πόντους συνολικά με 50% στο τρίποντο!

Οι υπόλοιποι θα βάλουν την αθλητικότητα και τα κορμιά, ο Ντε Κολό θα βάλει το κρίσιμο σουτ, θα πάρει τη δύσκολη απόφαση όταν η μπάλα καίει και θα βγει μπροστά όταν οι άλλοι θα διστάσουν.

Ελλάδα – Γιάννης Αντετοκούνμπο

Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει στις τάξεις της τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα του πλανήτη, από τη στιγμή που ο Γιάννης αναδείχθηκε MVP του ΝΒΑ.

Χωρίς τον Αντετοκούνμπο η «γαλανόλευκη» θα είχε ταβάνι την οκτάδα, η επιστροφή όμως του Greek Freak ύστερα από τρία χρόνια έχει εκτοξεύσει τις προσδοκίες. Ο Γιάννης «έφυγε» από την εθνική το 2016 ως ένα σπουδαίο ανερχόμενο πρότζεκτ και επιστρέφει τώρα ως απόλυτος σούπερ σταρ.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει προσαρμόσει το αγωνιστικό στιλ στα μέτρα του Αντετοκούνμπο και αναμένουμε μία εθνική που θα κατεβάζει πολλά ριμπάουντ, θα τρέχει το γήπεδο και θα χτυπάει στο τρανζίσιον με βάση τα αθλητικά προσόντα του ηγέτη των Μπακς.

Ο Γιάννης μπορεί να μην είναι ο πιο πλήρης παίκτης του τουρνουά, αποτελεί όμως κορυφαία ατραξιόν και στην Κίνα σε κάθε παιχνίδι της Ελλάδας αναμένονται ουρές.

27,7 πόντοι, 12,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ, 1,3 κλεψίματα τα κατορθώματά του φέτος με τα «ελάφια» σε μία σεζόν που το Μιλγούοκι έφτασε ως τους τελικούς της Ανατολής.

ΗΠΑ – Κέμπα Ουόκερ

Φυσικά από τις ΗΠΑ περιμέναμε κάτι πιο λαμπερό, ωστόσο οι αλλεπάλληλες αρνήσεις κατέστησαν το ρόστερ του κόουτς Ποπ αρκετά γήινο για τα πραγματικά δεδομένα των Αμερικανών.

Από τη συγκεκριμένη 12άδα που θα κατέβει στην Κίνα τα φώτα θα πέσουν κυρίως πάνω σε δύο. Στον Ντόνοβαν Μίτσελ των Γιούτα Τζαζ και τον Κέμπα Ουόκερ.

Λόγω εμπειρίας κάπτεν θα είναι ο Ουόκερ, ο οποίος από την ερχόμενη σεζόν θα φοράει τη φανέλα των Σέλτικς. Ο Κέμπα αγωνίστηκε οχτώ χρόνια στη Σάρλοτ και την τελευταία τετραετία σκοράρει σταθερά πάνω από 20 πόντους. Φέτος πραγματοποίησε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του με 25,6 πόντους κατά μέσο όρο (49,4% δίποντο) και 5,9 ασίστ!

Από τα χέρια του θα περνάει μεγάλο μέρος των επιθέσεων των ΗΠΑ αν και ο 29χρονος άσος είναι περισσότερο σκόρερ και πολύ λιγότερο δημιουργός.

Μαυροβούνιο – Νίκολα Βούτσεβιτς

Το Μαυροβούνιο, το οποίο μάλιστα θα είναι ο αντίπαλος της εθνικής μας στην πρεμιέρα, ποντάρει ως συνήθως στο μέγεθός του, προεξάρχοντος ασφαλώς του Νίκολα Βούτσεβιτς.

Ο 29χρονος άσος του Ορλάντο είναι ανάμεσα στους πιο πληθωρικούς σέντερ του ΝΒΑ και αποτελεί δίχως δεύτερη σκέψη τον βασικό λόγο για να παρακολουθήσεις την ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς.

Ο Βούτσεβιτς αγωνίζεται οχτώ σεζόν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τις τελευταίες επτά στους Μάτζικ, με τους οποίους φέτος κατέγραψε τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του. Επαιξε 80 αγώνες, σκόραρε 20,8 πόντους κατά μέσο όρο (54,9% δίποντο, 36,4% τρίποντο) και κατέβασε 12 ριμπάουντ, όντας από τους καθοριστικούς παράγοντες που το Ορλάντο μπήκε στα πλέι οφ έπειτα από έξι χρόνια!

Λιθουανία – Γιόνας Βαλανσιούνας

Άλλος ένας σπουδαίος Ευρωπαίος σέντερ που διαπρέπει στο ΝΒΑ είναι ο Γιόνας Βαλανσιούνας. Ο Λιθουανός γίγαντας μπορεί να αισθάνεται ο πιο άτυχος άνθρωπος του κόσμου φέτος διότι το Τορόντο κατέκτησε το πρωτάθλημα όταν αυτός αποχώρησε με trade στο Μέμφις, ύστερα από επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας στους Ράπτορς.

Σε ατομικό επίπεδο, πάντως, ο Βαλανσιούνας εκτόξευσε τα νούμερά του στους Γκρίζλις καθώς πήρε πολύ περισσότερο χρόνο και αναβαθμισμένο ρόλο. Έτσι, σε 19 παιχνίδια στο φινάλε της σεζόν σημείωσε 19,9 πόντους και κατέβασε 10,7 ριμπάουντ.

Προφανώς πρόκειται για τον ηγέτη των Λιθουανών, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα του Νταΐνιους Αντομάιτις στερείται ποιοτικών γκαρντ και μαζί με τον Ντομάντας Σαμπόνις συνθέτουν ένα σούπερ δίδυμο στη φροντ λάιν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ