el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μπάγερν – Ντόρτμουντ: Τα όπλα τους & τα 8 κορυφαία Klassiker

Στην αρχή της σεζόν όλοι περίμεναν το συνηθισμένο έργο, με την Μπάγερν να κάνει ακόμη έναν υγιεινό περίπατο φτάνοντας στην έβδομη σερί κατάκτηση. Η Ντόρτμουντ του Λουσιάν Φαβρ, όμως, είχε διαφορετική άποψη και μας προσφέρει φέτος την πιο συναρπαστική μάχη των τελευτών ετών στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Οι Βεστφαλοί ήταν εντυπωσιακοί στο πρώτο μισό της σεζόν φτάνοντας τη διαφορά από την Μπάγερν μέχρι και στο +9 τον Δεκέμβριο, επικρατώντας μάλιστα στο πρώτο Κλάσικερ της σεζόν με ανατροπή (3-2)!

Μετά τη χειμερινή διακοπή άρχισαν τα προβλήματα, ωστόσο η Ντόρτμουντ πηγαίνει στο Μόναχο ούσα στο +2 από τους Βαυαρούς χάρη σε δύο ηρωικές νίκες επί της Χέρτα στο Βερολίνο με γκολ του Ρόις στο 92’ (3-2) και επί της Βόλφσμπουργκ στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» με τέρματα του Πάκο Αλκάθερ στο 90’ και στο 94’ (2-0)!

Η Μπάγερν, από την πλευρά της, παρότι είχε 27 τελικές (!), στραβοπάτησε την περασμένη εβδομάδα μένοντας στο 1-1 στο Φράιμπουργκ. Παρόλα αυτά, βρίσκεται σε ικανοποιητικό αγωνιστικό μομέντουμ μετρώντας 13 νίκες στις 15 τελευταίες αγωνιστικές της Μπουντεσλίγκα και περιμένει την επιστροφή του αρχηγού Νόιερ, ο οποίος έλειψε από τον αγώνα στον Μέλανα Δρυμό.

Και η Ντόρτμουντ, όμως, υπολογίζει στην επιστροφή του δικού της αρχηγού, καθώς ο Ρόις των 15 γκολ και 9 ασίστ, απουσίασε από την κόντρα με τους «λύκους» διότι έγινε για πρώτη φορά πατέρας. Μάλιστα η γέννηση της κόρης του ήρθε μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, διότι μάλλον βιαζόταν κι αυτή να δει τον πατέρα της να αγωνίζεται στο Κλάσικερ στο Μόναχο!

Τα πλεονεκτήματα της Μπάγερν

Το βασικό πλεονέκτημα της Μπάγερν είναι πως οι παίκτες της είναι γαλουχημένοι στους τίτλους, γνωρίζουν λοιπόν όσο κανένας άλλος τι σημαίνει πρωταθλητισμός.

Από εκεί και πέρα, η Μπάγερν υπερέχει ξεκάθαρα στην προϊστορία των αγώνων της με την Ντόρτμουντ μετρώντας 45 νίκες και μόλις 29 ήττες σε 98 μεταξύ τους αναμετρήσεις για την Μπουντεσλίγκα.

Μάλιστα, στις τέσσερις τελευταίες επισκέψεις της Ντόρτμουντ στο Μόναχο, οι πρωταθλητές έχουν πετύχει ισάριθμες νίκες με σύνολο τερμάτων 17-3. Γενικά, η Ντόρτμουντ δεν αισθάνεται άνετα όταν πατάει στο Μόναχο, κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι σε 18 ταξίδια στη Βαυαρία το διάστημα 1993-2010 δεν έκανε ούτε μία νίκη…

Οσο για τον X Factor της Μπάγερν, δεν θέλει κι ερώτημα ότι είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο άλλοτε στράικερ της Ντόρτμουντ, είναι ξανά φέτος ο πρώτος σκόρερ (19) του πρωταθλήματος σημειώνοντας ένα τέρμα κάθε 123 λεπτά. Με 199 γκολ συνολικά είναι ο κορυφαίος αλλοδαπός σκόρερ στην ιστορία της γερμανικής λίγκας.

Μάλιστα, εάν ο Πολωνός βρει ένα ακόμη τέρμα κόντρα στους Βεστφαλούς θα μπει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ τεσσάρων παικτών με 200+ γκολ (Γκερτ Μίλερ 365, Κλάους Φίσερ 268, Γιουπ Χάινκες 220, Μάνφρεντ Μπουργκσμίλερ 213).

Τα όπλα της Ντόρτμουντ

Ο 29χρονος σταρ των «κιτρινόμαυρων», είναι «ό,τι ο Μέσι για την Μπαρτσελόνα ή ό,τι ήταν ο Ρονάλντο για τη Ρεάλ», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο συμπαίκτης του, Τόμας Ντιλέινι.

Με τον Ρόις παρόντα η Ντόρτμουντ φέτος κερδίζει 2,36 βαθμούς ανά αγώνα και σκοράρει 2,59 γκολ, ενώ χωρίς την παρουσία του τα αντίστοιχα νούμερα υποχωρούν σε 2,00 και 1,75 αντίστοιχα.

Πέρα από τον Ρόις, παίκτης βαρόμετρο για την Ντόρτμουντ είναι και ο Τζέιντον Σάντσο. Ο 19χρονος Αγγλος αποτελεί ασφαλώς την αποκάλυψη της φετινής Μπουντεσλίγκα καθώς με 13 ασίστ είναι ο κορυφαίος πασέρ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη.

Το βασικότερο όπλο όμως της φετινής Ντόρτμουντ είναι η πολυφωνία. Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν 18 διαφορετικούς σκόρερ, προεξάρχοντος του Αλκάθερ με 16 γκολ. Δηλαδή από τους 22 παίκτες που έχει χρησιμοποιήσει ο Φαβρ, δεν έχουν σκοράρει μόνοι οι αμυντικοί, Τοπράκ, Σμέλτσερ και οι τερματοφύλακες Μπίρκι, Χιτς!

Οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί για την Ντόρτμουντ του Φαβρ, η οποία με βάση τους αριθμούς είναι καλύτερη ακόμη και από εκείνη του Κλοπ που έκανε το back to back το 2011 και το 2012. Συγκεκριμένα, η φετινή εκδοχή της Ντόρτμουντ έχει συγκεντρώσει σε 27 αγώνες έναν βαθμό παραπάνω συγκριτικά με ό,τι είχε κάνει τη διετία των δύο τελευταίων της πρωταθλημάτων. Επίσης έχει σκοράρει 66 γκολ, ενώ τότε δεν είχε υπερβεί τα 55.

Πάμε όμως να δούμε τα οχτώ πιο χαρακτηριστικά Κλάσικερ στην ιστορία των δύο ομάδων, οι οποίες μονοπωλούν τη «σαλατιέρα» πάνω από δύο δεκαετίες τώρα, κερδίζοντας τους 21 από τους τελευταίους 24 τίτλους!

  1. Μπάγερν – Ντόρτμουντ 0-2 (16/10/1965)

Το πρώτο ιστορικά Κλάσικερ πραγματοποιήθηκε το 1965, όταν ακόμη πάντως δεν είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων. Η Ντόρτμουντ είχε κερδίσει με δύο γκολ του Ράινχολντ Βάσομπ. Η στιγμή του αγώνα όμως ήταν το χαμένο πέναλτι του πιτσιρικά (20 ετών), Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στην Μπάγερν πριν εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επιδραστικούς αμυντικούς στην ιστορία του αθλήματος.

  1. Μπάγερν – Ντόρτμουντ 11-1 (27/11/1971)

Το 11-1 του 1971 δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη νίκη της Μπάγερν σε Κλάσικερ. Είναι η ευρύτερη στην ιστορία της σε παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα και αντιστοίχως η χειρότερη ήττα της Ντόρτμουντ. Για την Μπάγερν τότε είχε πετύχει καρέ τερμάτων ο Γκερντ Μίλερ, από δύο γκολ οι Φραντς Ροτ, Ούλι Χένες (νυν πρόεδρος των Βαυαρών) και από ένα οι Πολ Μπράιτνερ, Φραντς Μπεκενμπάουερ και Βίλι Χόφμαν. Το γκολ της τιμής για τους Βεστφαλούς είχε σημειώσει για το 6-1 ο Ντίτερ Βαϊνκάουφ.

  1. Ντόρτμουντ – Μπάγερν 2-2 (03/04/1999)

Αξέχαστο έχει μείνει το Κλάσικερ του 1999 με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Ολιβερ Καν. Σε εκείνο το ντέρμπι είχαν αποβληθεί ο Κουφούρ από την Μπάγερν, ο Ρόιτερ από την Ντόρτμουντ, παραδόξως όμως όχι ο Καν, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλλε.

Η εναέρια καρατιά αλα κουνγκ-φου στον Στεφάν Σαπουιζά και η προσπάθειά του να δαγκώσει το αυτί του Χάικο Χέρλιχ, μας θυμίζουν ακόμη το… άγριο ταμπεραμέντο του Γερμανού τερματοφύλακα, ο οποίος πάντως τώρα ρίχνει και κανένα χαμόγελο στις διαφημίσεις που γυρίζει.

Για την ιστορία, ο Χέρλιχ είχε βάλει μπροστά τους Βεστφαλούς με 2-0, Τσίκλερ και Γιάνκερ έφεραν το ματς στα ίσα, η Μπάγερν όμως για να φύγει όρθια από το Ντόρτμουντ, χρειάστηκε ασφαλώς την υπογραφή του Καν, οποίος κράτησε το 2-2 πιάνοντας πέναλτι του Λαρς Ρίκεν στο 73’.

  1. Ντόρτμουντ – Μπάγερν 1-1 (07/04/2001)

Στα… κατάστιχα της Μπουντεσλίγκα έχει περάσει το ντέρμπι του 2001 ως το παιχνίδι με τις περισσότερες κάρτες στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ο διαιτητής Χάρτμουτ Στράμπε είχε αναγκαστεί να αποβάλει τρεις ποδοσφαιριστές και να δείξει συνολικά 10 κίτρινες κάρτες, εκ των οποίων οι οχτώ στους φιλοξενούμενους!

Αν το μυαλό σας πήγε κατευθείαν στον Στέφαν Εφενμπεργκ σωστά μαντέψατε. Μαζί με τον Λιζαραζού ήταν οι δύο της Μπάγερν που αποβλήθηκαν ενώ από την Ντόρτμουντ είχε «κοκκινιστεί» ο Εβανίλσον.

  1. Μπάγερν – Ντόρτμουντ 2-1 (09/11/2002)

Το 2002 η Μπάγερν κερδίζει 2-1 με ανατροπή χάρη στα γκολ των Ρόκε Σάντα Κρουζ και Κλαούντιο Πιζάρο, όμως την παράσταση και μαζί ένα εξώφυλλο στο Kicker Magazine κλέβει ο δίμετρος φορ της Ντόρτμουντ, Γιαν Κόλερ. Όχι γιατί άνοιξε το σκορ στο 7ο λεπτό, αλλά διότι αντικατέστησε στο 66’ τον Γενς Λέμαν, ο οποίος αποβλήθηκε.

Η Ντόρτμουντ είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές της, ο Τσέχος στράικερ επιστρατεύθηκε ως τερματοφύλακας και έγινε τότε το πρόσωπο της αγωνιστικής αφού κατάφερε να μην δεχθεί γκολ υπερασπιζόμενος την «κιτρινόμαυρη» εστία για περισσότερα από 25 λεπτά!

  1. Ντόρτμουντ – Μπάγερν 1-0 (11/04/2012)

Το 2012 είναι το τελευταίο ντέρμπι που πρακτικά κρίνει τίτλο στο πρωτάθλημα μεταξύ των δύο: πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε η Ντόρτμουντ, ούσα στο +3, υποδέχεται την Μπάγερν.

Οι Βαυαροί διατηρούν την κατοχή, η ομάδα όμως του χαρισματικού Γιούργκεν Κλοπ είναι πιο επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και ανοίγει το σκορ στο 77’ με τον Λεβαντόφσκι. Στο 86’ ο Βαϊντενφέλερ αποκρούει πέναλτι του Ρόμπεν, ακολούθως η Μπάγερν έχει δοκάρι, η μπάλα δεν μπαίνει με τίποτα μέσα και στο τριπλό σφύριγμα του Κνουτ Κίρχερ ακολουθούν εκστατικοί πανηγυρισμοί.

Η Ντόρτμουντ εκείνη τη χρονιά έγινε ο πρώτος σύλλογος στη Γερμανία πλην της Μπάγερν μετά τη δεκαετία του ‘90 που κατάφερε να κάνει το back to back.

  1. Ντόρτμουντ – Μπάγερν 5-2 (12/05/2012)

Μία εβδομάδα μετά το τέλος της Μπουντεσλίγκα, Ντόρτμουντ και Μπάγερν συναντιούνται ξανά αυτή τη φορά στον τελικό του κυπέλλου, στο Βερολίνο.

Η αντιπαλότητα πλέον έχει χτυπήσει «κόκκινο», η Μπάγερν θέλει να πάρει το αίμα της πίσω για το χαμένο πρωτάθλημα και να φτιάξει την ψυχολογία της για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι, που ακολουθεί μία εβδομάδα αργότερα στην «Αλιάντς Αρένα». Τελικά δεν παίρνει τίποτα…

Η Ντόρτμουντ με χατ τρικ του «Λέβα» κατακτά το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της και η Μπάγερν λίγες ημέρες μετά χάνει και το Τσάμπιονς Λιγκ μέσα στο σπίτι της!

  1. Ντόρτμουντ – Μπάγερν 1-2 (25/05/2013)

Το 2013, έναν χρόνο δηλαδή πριν η εθνική Γερμανίας κατακτήσει το Μουντιάλ στα γήπεδα της Βραζιλίας, το γερμανικό ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο διανύει περίοδο ακμής. Ντόρτμουντ και Μπάγερν εκτοπίζουν αντίστοιχα Ρεάλ και Μπαρτσελόνα για να φτάσουν στο Γουέμπλεϊ συνθέτοντας έτσι για πρώτη φορά έναν αμιγώς γερμανικό τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μπάγερν έχοντας χάσει τα πάντα το 2012 επιστρέφει δριμύτερη το 2013. Κατακτά την Μπουντεσλίγκα με 25 βαθμούς διαφορά και κερδίζει την Ντόρτμουντ στο Λονδίνο με το χρυσό γκολ στο 89’ του Ρόμπεν, ο οποίος εξιλεώνεται για το περσινό χαμένο πέναλτι.

Οι Βαυαροί είναι ασταμάτητοι εκείνη τη σεζόν και λίγες ημέρες μετά το πέμπτο ευρωπαϊκό τους πρωτάθλημα φτάνουν και στο πρώτο τρεμπλ της ιστορίας τους επικρατώντας της Στουτγάρδης στον τελικό κυπέλλου κι ενώ προηγουμένως είχαν αποκλείσει την Ντόρτμουντ στα προημιτελικά με 1-0.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ