el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπάγερν vs Λειψία: Tα πρόσωπα-κλειδιά του ντέρμπι

Η Μπάγερν υποδέχεται τη Λειψία (Κυριακή 9/2, 19:00), στο ντέρμπι κορυφής της Μπουντεσλίγκα. Διαβάστε την ανάλυση του Noviblog.

Η Λειψία αναδείχθηκε πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια χειμώνα ολοκληρώνοντας τον α’ γύρο της Μπουντεσλίγκα στο +4 από την Μπάγερν.

Τρεις αγωνιστικές στο νέο έτος αρκούσαν για να ανατρέψει η Μπάγερν την κατάσταση εκτοπίζοντας τους «ταύρους» στη δεύτερη θέση και στο -1 πριν το μεταξύ τους ντέρμπι κορυφής την Κυριακή (9/2, 19:00).

Μπορεί να απομένουν 14 ακόμη στροφές όμως το ματς στο Μόναχο ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για την έκβαση του πρωταθλήματος, διότι ειδικά για τη Λειψία είναι το απόλυτο κρας τεστ τίτλου μέσα στο σπίτι των Βαυαρών.

Αποτέλεσμα εικόνας για bayern leipzig

Σε αυτήν την αναμέτρηση θα αποδειχθεί αν η Λειψία έχει το ανάστημα να αμφισβητήσει την επταετή κυριαρχία της Μπάγερν, η οποία με εξαίρεση την περσινή σεζόν, όπου κατέκτησε τη σαλατιέρα στο νήμα, συνηθίζει να κάνει περίπατο τα τελευταία χρόνια.

Όλη η Bundesliga σε Live Stream* στη Νovibet

Πολύ διαφορετικό μομέντουμ

Η Μπάγερν μετά τη χειμερινή διακοπή έχει επανέλθει σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Μετρά 4/4 νίκες μέσα στο 2020 με 16 γκολ ενεργητικό.

Και στα τέσσερα ματς που έδωσε το νέο έτος, Λεβαντόφσκι και Μίλερ βρήκαν δίχτυα, ενώ ο Τιάγκο το έκανε στα τρία, αποτυγχάνοντας μόνο στο πρόσφατο 4-3 επί της Χοφενχάιμ για το κύπελλο την περασμένη Τετάρτη.

Στον αντίποδα, η Λειψία δεν ξεκίνησε το ίδιο ζεστά τη νέα χρονιά. Ηττήθηκε δύο φορές στη Φρανκφούρτη σε διάστημα δέκα ημερών, μία για το πρωτάθλημα και μία για το κύπελλο γνωρίζοντας τον αποκλεισμό. Ενδιάμεσα, έσωσε την εντός έδρας ισοπαλία (2-2) με την Γκλάντμπαχ στο 89’, ωστόσο απώλεσε άλλους δύο βαθμούς και έτσι γκρεμίστηκε από την κορυφή της βαθμολογίας.

Τα κορυφαία κανόνια

Τα στατιστικά τους μαρτυρούν ότι πρόκειται για δύο κορυφαίες επιθέσεις. Μαζί έχουν σκοράρει φέτος 111 γκολ!

Τα 58 γκολ που έχει πετύχει η Μπάγερν σε 20 αγωνιστικές είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του πρωταθλήματος μετά από εκείνη της Βέρντερ τη σεζόν 1985/86.

Αποτέλεσμα εικόνας για lewandowski werner

Η Λειψία, πάντως, με 53 γκολ ενεργητικό δεν πάει πίσω καθώς σκοράρει κατά μέσο όρο 2,65 τέρματα ανά ματς. Φυσικά σε αυτήν την πανδαισία τερμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Τίμο Βέρνερ.

Εκτός από το πρωτάθλημα, τα δύο κανόνια της γερμανικής λίγκας μονομαχούν και για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Ο Λέβα έχει προς το παρόν σημειώσει 22 γκολ και ο Βέρνερ 20. Ειδικά ο Πολωνός σταρ της Μπάγερν σκοράρει φέτος με ρυθμούς Γκερντ Μίλερ και απειλεί ευθέως το στοιχειωμένο ρεκόρ του εμβληματικού στράικερ των Βαυαρών, που κρατάει με 40 γκολ από τη σεζόν 1971/72!

Η μάχη των δύο πάγκων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η μάχη των δύο πάγκων. Χάνσι Φλικ και Γιούλιαν Νάγκελζμαν έχουν ως συνδετικό κρίκο στο παρελθόν τη Χοφενχάιμ.

Ο Φλικ δούλεψε για πέντε χρόνια (2000-05) ως τεχνικός της Χόφε πριν ενταχθεί για λίγο στο προπονητικό επιτελείο του Τζιοβάνι Τραπατόνι στη Σάλτσμπουργκ και κατόπιν στο τεχνικό επιτελείο του Γιόακιμ Λεβ στην εθνική Γερμανίας, όπου έφτασε ως την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2014.

Εκτοτε η καριέρα του τράβηξε διαφορετικό δρόμο αφού έγινε αθλητικός διευθυντής στη γερμανική ομοσπονδία και εν συνεχεία είχε ένα σύντομο πέρασμα ως αθλητικός διευθυντής και από τη Χοφενχάιμ, όταν ακόμη ο Νάγκελζμαν ήταν τεχνικός στους «μπλε». Ολα έδειχναν πως δύσκολα θα επέστρεφε στους πάγκους, όμως τον Νοέμβριο κλήθηκε να αναλάβει εσπευσμένα την Μπάγερν ως υπηρεσιακός αντικαθιστώντας τον Νίκο Κόβατς.

Αποτέλεσμα εικόνας για flick bayern

Ο Φλικ άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία και στα 54 του, του δίνεται πρώτη φορά η δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο ως επικεφαλής τεχνικός. Η εμφανής αγωνιστική βελτίωση των Βαυαρών υπό τις οδηγίες του (12 νίκες σε 14 αγώνες) υποχρέωσε τη διοίκηση να του παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης ως το φινάλε της σεζόν, με τον νέο πρόεδρο της Μπάγερν, Χέρμπερτ Χάινερ να σκέφτεται πλέον να κρατήσει τον 54χρονο Φλικ και μετά το καλοκαίρι!

Κι αν ο Φλικ καθυστέρησε λίγο να μας συστηθεί ως πρώτος τεχνικός, ο Νάγκελζμαν είναι ακριβώς η αντίθετη περίπτωση αφού πριν τέσσερα χρόνια έγινε ο νεότερος προπονητής που αναλαμβάνει ομάδα της Μπουντεσλίγκα.

Σε ηλικία 28 ετών, ο baby Μουρίνιο ανέλαβε μεσούσης της σεζόν την αποστολή σωτηρίας της Χοφενχάιμ και την έβγαλε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία. Από τότε ανεβάζει κάθε χρόνο κατακόρυφα τις μετοχές του και ήδη σε ηλικία 32 ετών θεωρείται ό,τι καλύτερο υπάρχει στους γερμανικούς πάγκους εντός συνόρων.

Αποτέλεσμα εικόνας για nagelsmann

Ο Νάγκελζμαν σε 162 αγώνες έχει πάνω από 50% ποσοστό νικών (83) και έχει ηττηθεί μόλις 42 φορές. Με την κίνησή του το καλοκαίρι να μετακομίσει στη Λειψία φανέρωσε τις προθέσεις του να ενταχθεί σε ένα πρότζεκτ ικανό να διεκδικήσει τίτλους, να διακριθεί στην Ευρώπη και γιατί όχι να εγκαθιδρύσει τη δική του κυριαρχία στη Γερμανία διαδεχόμενο την Μπάγερν.

Τα κλειδιά της Λειψίας

Κάθε σταρ όπως ο Βέρνερ δεν μπορεί να αναδείξει τη λάμψη του αν δεν πλαισιωθεί με τους κατάλληλους συμπαίκτες. Στη Λειψία όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυσή της το 2009 γίνεται εξαιρετική δουλειά στην ανεύρεση νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, που έχουν τα φόντα να παίξουν στο πιο υψηλό επίπεδο.

Ενας τέτοιος είναι ο Νταγιότ Ουπαμεκανό. Ο 20χρονος στόπερ αποτελεί τον κορυφαίο αμυντικό των «ταύρων» και ήδη παρακολουθείται από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου αφού το στιλ του θυμίζει πολύ τον Ουιλιάμ Γκαλάς.

Αποτέλεσμα εικόνας για upamecano

Ο Ουπαμεκανό έχει ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών στο 65%, είναι ταχύτατος για τη θέση του έχοντας καταγράψει νούμερα που αγγίζουν τα 35 χιλιόμετρα και η αλήθεια είναι πως από την αρχή της σεζόν έχει τραβήξει πολύ κουπί αφού τραυματίστηκαν οι Ορμπαν και Κονατέ.

Από τις επιδόσεις του στο μαρκάρισμα πάνω στον Λεβαντόφσκι και κυρίως από την ψυχραιμία που θα επιδείξει όταν θα επιχειρεί να ελευθερώνει την μπάλα από την άμυνα της Λειψίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πλάνο του Νάγκελζμαν στο Μόναχο.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η ήρεμη δύναμη, ο Μάρσελ Ζάμπιτσερ. Συνήθως κάνει αθόρυβη δουλειά, είναι όμως απαραίτητος για τον Νάγκελζμαν. Αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι έχει αγωνιστεί φέτος στα 27 από τα 28 ματς της Λειψίας, καταγράφοντας μάλιστα 26 συμμετοχές ως βασικός. Για την επιβίωση της Λειψίας στο Μόναχο ο Ζάμπιτσερ μπορεί να αποδειχθεί κομβικός αν καταφέρει να σπάσει το δυναμικό πρέσινγκ της Μπάγερν.

Αποτέλεσμα εικόνας για nkunku

Σημαντικό ρόλο τέλος για τη λειτουργία της Λειψίας παίζει ο Κριστοφέρ Νκουνκού. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός που αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Παρί Σ.Ζ. είναι ο πρώτος πασέρ της ομάδας του με επτά τελικές, μπορεί να παίξει το ένας με έναν για να δημιουργήσει ρήγμα και είναι ο καλύτερος παίκτης της Λειψίας στο κουβάλημα της μπάλας βοηθώντας καταλυτικά στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.

Η αναγέννηση Τιάγκο και Μίλερ

Στην Μπάγερν, έχει σκορπίσει χαμόγελα το ανέβασμα του Τιάγκο μετά το χειμερινό μπρέικ. Ο 28χρονος χαφ είχε έναν χρόνο να σκοράρει και μέσα στο 2020 έχει ήδη πετύχει τρία γκολ! Το κυριότερο όμως είναι πως αρχίζει να θυμάται τον παλιό καλό του εαυτό και να γίνεται πιο συμμετοχικός στο παιχνίδι των Βαυαρών. Είναι ενδεικτικό ότι στις πρώτες τρεις αγωνιστικές του β’ γύρου είχε κατά μέσο όρο 105 επαφές με την μπάλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για thomas muller thiago

Αναγεννημένος είναι και ο Τόμας Μίλερ από τότε που ανέλαβε ο Φλικ. Επί Κόβατς ο Μίλερ είχε παραγκωνιστεί και τα σενάρια αποχώρησής του από το Μόναχο πλήθαιναν.

Με τον Φλικ όμως ο 30χρονος άσος ξαναβρήκε τον ρόλο του στο σύστημα των πρωταθλητών και είναι ο κορυφαίος πασέρ στη λίγκα με 12 ασίστ, όσες έχει και ο Τζέιντον Σάντσο της Ντόρτμουντ. Αν μάλιστα απομονώσουμε τα τελευταία 10 ματς πρωταθλήματος θα δούμε ότι ο Μίλερ έχει συμμετοχή σε 12 τέρματα της Μπάγερν, με οχτώ τελικές πάσες και πέντε γκολ!

Οσον αφορά στον Κίμιχ, αποτελεί την σταθερή αξία της Μπάγερν. Στα τελευταία 84 ματς έχει λείψει μόλις δύο φορές και φυσικά η επιδραστικότητά του είναι τεράστια αφού είναι ο παίκτης με τις περισσότερες επαφές (101 ανά αγώνα) μετά μόνο από τον Αλάμπα, που πλέον έχει καθιερωθεί σε στόπερ.

Τι λέει η προϊστορία

Εννιά φορές έχουν συναντηθεί στο παρελθόν Μπάγερν και Λειψία. Η Μπάγερν μετράει πέντε νίκες και η Λειψία μόνο μία. Στον πρώτο γύρο οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες με 1-1.

Την περσινή σεζόν είχαν αναμετρηθεί και στον τελικό του κυπέλλου, εκεί όπου η Λειψία διεκδίκησε τον πρώτο τίτλο της σύντομης ιστορίας της, αλλά τελικά ηττήθηκε 3-0 από την Μπάγερν η οποία πανηγύρισε τον 72ο τίτλο σε Γερμανία και Ευρώπη.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ