el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπαρτσελόνα vs Βαλένθια: Το preview & το TOP-10 των τελικών

Ο 114ος τελικός Κυπέλλου στην Ισπανία θα διεξαχθεί το Σάββατο (25/5, 22:00), με φιναλίστ την ήδη πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα και τη Βαλένθια.

Οι δυο τους έχουν συνθέσει το ζευγάρι του τελικού άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, όλες με οικοδέσποινα πόλη τη Μαδρίτη. Το 1952 ο τίτλος κατέληξε στην Μπαρτσελόνα με 4-2 στην παράταση (2-2 η κανονική διάρκεια). Δύο χρόνια μετά, το 1954, η Βαλένθια πήρε τη ρεβάνς επικρατώντας με 3-0.

Ο τελευταίος μεταξύ τους τελικός διεξήχθη το 1971 και ήταν από τους πιο δραματικούς στην ιστορία του θεσμού αφού το 90λεπτο τις βρήκε ισόπαλες στο 2-2, με την Μπαρτσελόνα να λυγίζει τελικά τη Βαλένθια με 4-3 στην παράταση.

Η Μπαρτσελόνα είναι η πολυνίκης του Κόπα ντελ Ρέι με 30 κατακτήσεις σε συνολικά 40 παρουσίες σε τελικούς. Στην πορεία της προς το μεγάλο ραντεβού της Σεβίλλης απέκλεισε κατά σειρά τις Κουλτουράλ (1-0, 4-1), Λεβάντε (1-2, 3-0), Σεβίλλη (0-2, 6-1) και Ρεάλ Μαδρίτης (1-1, 3-0).

Από την πλευρά της η Βαλένθια μετράει 7 κύπελλα Ισπανίας, ενώ άλλες 9 φορές ήταν φιναλίστ. Στον δρόμο προς τον τελικό υπερκέρασε τα εμπόδια των Έμπρο (2-1, 1-0), Σπόρτινγκ Χιχόν (1-2, 3-0), Χετάφε (0-1, 3-1) και Μπέτις (2-2, 1-0).

Μπαρτσελόνα: Η διαχείριση του αποκλεισμού από τη Λίβερπουλ

Για την Μπαρτσελόνα, το ματς του Σαββάτου είναι μία καλή ευκαιρία να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό που γνώρισε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ.

Το 4-0 του Άνφιλντ προκάλεσε τριγμούς στους «μπλαουγκράνα» και πυροδοτήθηκαν σενάρια αντικατάστασης του Ερνέστο Βαλβέρδε στο φινάλε της σεζόν, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται σε επίσημο επίπεδο από τη διοίκηση του συλλόγου.

Αντίθετα, από τα χείλη του Βαλβέρδε έγινε γνωστό ότι η Μπαρτσελόνα έχει ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει την επόμενη αγωνιστική περίοδο στην Ατλέτικο, ήτοι σημαίνει ότι ο σχεδιασμός της Μπάρτσα προχωράει κανονικά υπό τις ευλογίες του «τσινγκούρι».

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός με τη Βαλένθια απέκτησε βαρύνουσα σημασία για τον Βαλβέρδε, ο οποίος σε μία διετία στον πάγκο της Μπαρτσελόνα έχει την ευκαιρία να την οδηγήσει σε δύο νταμπλ, επίτευγμα που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αρκετό για οποιονδήποτε προπονητή να νιώθει σίγουρος για την καρέκλα του.

Βέβαια, στην Μπαρτσελόνα οι απαιτήσεις είναι πολύ διαφορετικές και δεν χωνεύονται εύκολα δύο σερί εκκωφαντικές αποτυχίες στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά και τον περσινό απρόσμενο αποκλεισμό από τη Ρόμα.

Στο μεταξύ, πέρα από το ψυχολογικό βάρος της ευρωπαϊκής «σφαλιάρας», ο Βαλβέρδε έχει να διαχειριστεί και αρκετά προβλήματα τραυματισμών. Ο Λουίς Σουάρες είναι δεδομένα εκτός, λίγες πιθανότητες έχουν να προλάβουν οι Αρτούρ, Ντεμπελέ, ενώ αμφίβολος δίνεται ο Κοουτίνιο, με τον Βραζιλιάνο πάντως να θεωρείται από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της φετινής σεζόν.

Βαλένθια: Το γύρισε ο Μαρθελίνο

Μία πολύ ιδιαίτερη σεζόν βιώνει και ο Μαρθελίνο στον πάγκο της Βαλένθια, με έντονη πίεση και μεγάλη αμφισβήτηση. Τον Ιανουάριο, μετά την ήττα από την Αλαβές, τα ισπανικά ΜΜΕ βούιζαν ότι ήταν ένα βήμα πριν την απόλυση.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, όμως, από περσόνα νον γκράτα στο «Μεστάγια», έγινε ο πρώτος προπονητής μετά τον Έμερι το 2012, που οδηγεί τις «νυχτερίδες» δύο σερί σεζόν στην πρώτη τετράδα της Πριμέρα Ντιβισιόν.

Η Βαλένθια γνώρισε μόλις τρεις ήττες στις τελευταίες 20 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, έφτασε ως τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, όπου σταμάτησε πάνω στην Άρσεναλ και υπό τις οδηγίες του Μαρθελίνο επιστρέφει σε τελικό Κόπα ντελ Ρέι για πρώτη φορά μετά το 2008, όταν κέρδισε 3-1 τη Χετάφε στο «Βιθέντε Καλντερόν» και πανηγύρισε τον τελευταίο της τίτλο.

Η Βαλένθια έχει την ευκαιρία στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» να κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο έπειτα από 11 χρόνια και να κλείσει ιδανικά μία σεζόν με πολλά πάνω και κάτω.

Στα αρνητικά, η πρόσφατη παράδοση κόντρα στην Μπαρτσελόνα, την οποία έχει κερδίσει μόλις μία φορά στις τελευταίες 14 μεταξύ τους συναντήσεις είτε για το πρωτάθλημα, είτε για το κύπελλο.

Στα θετικά, ότι το απουσιολόγιο είναι σχεδόν λευκό, δεδομένου ότι ο Γκαράι αναμένεται να προλάβει, άρα θα λείψει μόνο ο τραυματίας Τσέρισεφ.

Πάμε όμως με αφορμή το Μπαρτσελόνα – Βαλένθια να θυμηθούμε τους 10 πιο χαρακτηριστικούς τελικούς στην ιστορία του Κυπέλλου Ισπανίας.

1977: Μπέτις – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-2 (8-7 πέναλτι)

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς διεξήχθη στις 25 Ιουνίου του 1977 στο «Βιθέντε Καλντερόν» μεταξύ της Μπέτις και της Μπιλμπάο.

Η κανονική διάρκεια έληξε 1-1 με γκολ των Κάρλος και Λόπες αντίστοιχα. Ο Ντάνι έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην Μπιλμπάο, στην παράταση, όμως ο Λόπες με το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο 116’ έστειλε το ματς στα πέναλτι.

Εκεί εκτυλίχθηκε ένα ανεπανάληπτο δράμα με 20 εκτελέσεις πέναλτι, τις περισσότερες στην ιστορία του ισπανικού κυπέλλου. Οι δύο ομάδες ήταν αλάνθαστες ως το 4-4, όμως ακολούθησαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες με τους Καρντενόσα και Ντάνι. Μετά το 5-5 απέτυχαν διαδοχικά οι Αλαμπάντα και Βιγιάρ.

Μοιραίος τελικά αποδείχθηκε ο μυθικός γκολκίπερ των Βάσκων, Χοσέ Ανχελ Ιρίμπαρ, ο οποίος στο 20ό πέναλτι νικήθηκε από τον Εσναόλα και η Μπέτις τότε κατέκτησε το πρώτο από τα δύο κύπελλα της ιστορίας της.

1980: Ρεάλ Μαδρίτης – Καστίγια 6-1

Από τους πιο περίεργους τελικούς όλων των εποχών ήταν ασφαλώς αυτός του 1980 όπου η Ρεάλ αντιμετώπισε τη Β’ ομάδα του συλλόγου.

Για τους παίκτες της Καστίγια η πρόκληση ήταν τεράστια, όμως η διαφορά ήταν χαοτική και όπως αναμενόταν η Ρεάλ επικράτησε εύκολα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έχοντας μεταξύ άλλων και σκόρερ τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

Από τη σεζόν 1990/91 η ισπανική ομοσπονδία απαγόρευσε τη συμμετοχή των αναπληρωματικών ομάδων στη διοργάνωση του Κυπέλλου.

1983: Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

Το πρώτο κλάσικο της ιστορίας σε τελικό Κυπέλλου έγινε στο «Ρομαρέδα» της Σαραγόσα στις 4 Ιουνίου του 1983. Η Μπαρτσελόνα του Μενότι αντιμετώπισε τη Ρεάλ του Ντι Στέφανο.

Η Μπάρτσα είχε στη σύνθεσή της αστέρες όπως ο Μαραντόνα και ο Σούστερ, ενώ οι «μερένγκες» παίκτες όπως ο Στίλικε και ο Σαντιγιάνα. Το ματς κρίθηκε με γκολ στο 90’ του Μαρκος Αλόνσο. Είχε προσωρινά ισοφαρίσει στο 50’ ο αρχισκόρερ Σαντιγιάνα εκμεταλλευόμενος παιδαριώδες λάθος του Χεράρδο.

Το 1-0 (35’) είχε κάνει έπειτα από ασίστ του Μαραντόνα ο Βίκτορ Μουνιόθ, μετέπειτα τεχνικός και του Παναθηναϊκού.

1995: Λα Κορούνια – Βαλένθια 2-1

Ο 91ος τελικός έμεινε στην ιστορία ως ο… μακρύτερος όλων καθώς διήρκησε τρεις ημέρες! Το ματς ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου του 1995 και ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου.

Λόγω έντονης βροχόπτωσης ο αγωνιστικός χώρος του «Μπερναμπέου» μετατράπηκε σε λίμνη και ως εκ τούτου ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει την αναμέτρηση στο 79ο λεπτό.

Στο πρώτο σκέλος οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 1-1, με τον Μιγιάτοβιτς να ισοφαρίζει στο 70’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Όταν όμως ξαναμαζεύτηκαν έπειτα από τρεις ημέρες για να παίξουν τα εναπομείναντα 11 λεπτά, η Ντέπορ αιφνιδίασε με τον Αλφρέδο στο 81’ κι έφτασε έτσι στο πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της.

Στην ομάδα της Γαλικίας έπαιζαν τότε μεταξύ άλλων οι Μπεμπέτο, Φραν και Τζούκιτς, ενώ στις «νυχτερίδες» συνοδοιπόροι του Μιγιάτοβιτς ήταν οι Θουμπιθαρέτα, Μεντιέτα, Πένεφ, Μαζίνιο.

1996: Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-0

Το 1996 είναι μία αξέχαστη χρονιά για την Ατλέτικο διότι όχι μόνο κατόρθωσε να σπάσει το δίπολο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα που μονοπωλούσε τα πρωταθλήματα της Ισπανίας από το 1985, αλλά και γιατί κατάφερε παράλληλα να πανηγυρίσει το μοναδικό νταμπλ της ιστορίας της κερδίζοντας το Κύπελλο στις 10 Απριλίου στο «Ρομαρέδα».

Η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ είχε τότε στις τάξεις της ποδοσφαιριστές όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Λουίς Φίγκο, ο Γκεόργκε Χάτζι και ο Μπακέρο. Ήταν ανώτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του τελικού, όμως η Ατλέτικο του Ράντομιρ Αντιτς κράτησε το 0-0 στο 90λεπτο και στην παράταση ο σπουδαίος Μίλινκο Πάντιτς έκανε τη διαφορά πετυχαίνοντας το γκολ (1-0, 102’) που έκρινε τον τίτλο.

2002: Λα Κορούνια – Ρεάλ 2-1

Το κύπελλο Ισπανίας συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής το 2002. Ο επετειακός τελικός διεξήχθη στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και ασφαλώς οι «γκαλάκτικος» (Ζιντάν, Φίγκο, Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος, Μακελελέ) της Ρεάλ ήταν το μεγάλο φαβορί.

Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς την εκπληκτική Ντέπορ του Χαβιέρ Ιρουρέτα. Τριστάν, Βαλερόν, Σκαλόνι, Βίκτορ, Μάουρο Σίλβα είχαν συνθέσει τότε μία εκπληκτική ομάδα που θαύμασε όλη η Ευρώπη στο Τσάμπιονς Λιγκ και στις 6 Μαρτίου το 2002 έκλεισε το σπίτι της Ρεάλ σηκώνοντας το κύπελλο μέσα στη Μαδρίτη!

2003: Μαγιόρκα – Ουέλβα 3-0

Η Μαγιόρκα τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται στη Σεγούντα Ντιβισιόν, έχοντας μάλιστα και έναν υποβιβασμό στην 3η κατηγορία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 όμως και στις αρχές του 2000 είχε παρουσιάσει μία σπουδαία ομάδα, που έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2003 κατακτώντας το πρώτο και μοναδικό Κύπελλο της ιστορίας της μέχρι σήμερα.

Η παρέα τότε των Ετό, Παντιάνι, Ιμπαγάσα, Ριέρα με προπονητή τον Γκρεγκόριο Μανθάνο δεν είχε πρόβλημα απέναντι στην Ουέλβα φτάνοντας στο 3-0 με δύο γκολ του μετέπειτα σταρ της Μπαρτσελόνα και ένα του Ουρουγουανού φορ.

2009: Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1

Η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ίσως η κορυφαία και πιο επιδραστική ομάδα όλων των εποχών. Το 2009 οι «μπλαουγκράνα» πανηγύρισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το τρεμπλ. Στον δρόμο προς την αιώνια δόξα η αρχή έγινε με το Κύπελλο.

Στις 13 Μαΐου, η Μπάρτσα κέρδισε 4-1 με ανατροπή την Μπιλμπάο στο «Μεστάγια» χάρη σε γκολ των Τουρέ, Μέσι, Μπόγιαν, Τσάβι. Τρεις ημέρες αργότερα εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα και στις 27 Μαΐου πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολίμπικο» της Ρώμης.

Σε εκείνο τον τελικό με την Μπιλμπάο η ενδεκάδα του Γκουαρδιόλα ήταν η εξής: Πίντο, Ντάνι Αλβες, Γιάγια Τουρέ, Πικέ, Πουγιόλ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Κεϊτά, Μέσι, Μπόγιαν, Ετό.

2011: Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-0

Η Ρεάλ τον Μάιο του 2010 προσλαμβάνει τον Ζοζέ Μουρίνιο επιδιώκοντας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα. Η πρώτη επίσκεψη του «Special One» στο «Καμπ Νόου» ως τεχνικός των Μαδριλένων εξελίσσεται σε μαρτυρική αφού ηττάται με 5-0 το Νοέμβριο του 2010. Πέντε μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2011, είναι προγραμματισμένα τρία σερί κλάσικο σε 11 ημέρες!

Το πρώτο είναι το πιο αδιάφορο, αφού το πρωτάθλημα επί της ουσίας έχει κριθεί υπέρ της Μπάρτσα. Η Ρεάλ υποδέχεται τους Καταλανούς στις 16/4 και το ντέρμπι λήγει ισόπαλο 1-1 με το… κατενάτσιο του Μουρίνιο να προκαλεί αντιδράσεις στον κόσμο των «μερένγκες» που είχε συνηθίσει άλλα πράγματα από τη «Βασίλισσα».

Τέσσερις ημέρες μετά, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι συναντιούνται ξανά, αυτήν τη φορά στο «Μεστάγια» για τον τελικό Κυπέλλου. Το αμυντικό τείχος του Μουρίνιο κρατάει στο μηδέν για 120 λεπτά την υπερηχητική Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα και η Ρεάλ με παλικαρίσια κεφαλιά του Ρονάλντο στο 103’ (1-0) κατακτά το πρώτο της Κόπα ντελ Ρέι ύστερα από 18 χρόνια!

Μία εβδομάδα μετά είναι η σειρά του Γκουαρδιόλα να πάρει το αίμα του πίσω. Η Μπαρτσελόνα επικρατεί με 2-0 μέσα στη Μαδρίτη στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό για το Τσάμπιονς Λιγκ και πρακτικά σβήνει τα όνειρα του Μουρίνιο για back to back κατάκτηση μετά από εκείνη με την Ιντερ το 2010.

2013: Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

Η Ατλέτικο είχε να κερδίσει τη Ρεάλ μέσα στο «Μπερναμπέου» 14 ολόκληρα χρόνια. Τα κατάφερε στις 17 Μαΐου του 2013 και πανηγύρισε μέσα στο σπίτι της αιώνιας αντιπάλου το 10ο Κύπελλο της ιστορίας της.

Η Ρεάλ ήταν ανώτερη, είχε περισσότερες ευκαιρίες, όμως στο τέλος επικράτησε το μαχητικό στιλ της ομάδας του Ντιέγκο Σιμεόνε. Το νικητήριο γκολ (2-1) ήρθε στην παράταση (99’) από τον Μιράντα, ωστόσο MVP αναδείχθηκε ο Κουρτουά.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ