el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπασάκσεχιρ vs Ολυμπιακός: Πρόκριση μέσω Κωνσταντινούπολης

*** Στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει Κράσνονταρ ή Πόρτο.

*** Η ομάδα που θα αποκλειστεί, θα αγωνιστεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. 

*** Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ισραηλινός Ορελ Γκρίνφελντ. Κατά το παρελθόν, έχει διευθύνει τον Ολυμπιακό στην αναμέτρηση με την Αστανά στο Καζακστάν (1-1) το Νοέμβριο του 2016 για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. 

Με ένα χρόνο καθυστέρηση, Μπασάκσεχιρ και Ολυμπιακός θα τεθούν αντιμέτωποι (7/8, 20:45) σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μπασάκσεχιρ – Ολυμπιακός με 0% γκανιότα*

Πέρσι, η τουρκική ομάδα είχε μείνει εκτός στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ από την Μπέρνλι, την οποία τελικά αντιμετώπισε -και απέκλεισε- ο Ολυμπιακός.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία της Μπασάκσεχιρ που συμμετέχει σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ. Και στις δύο περιπτώσεις (η πρώτη το 2016-17) ως δευτεραθλήτρια Τουρκίας.

Με έτος ίδρυσης το 1990, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία τη σεζόν 2007-08 και από το 2014-15 έχει ανεβάσει το επίπεδό της.

Σε αυτή την 5ετία μετράει δύο δεύτερες θέσεις, χάνοντας πέρσι το πρωτάθλημα στο… νήμα από τη Γαλατασαράι (67 έναντι 69 βαθμών), ενώ πλέον διαθέτει στο ρόστερ της πολλούς ποδοσφαιρικούς αστέρες, με πλέον αναγνωρίσιμο τον επιθετικό Ρομπίνιο.

Μπασάκσεχιρ: Ίδιος κορμός, άλλος προπονητής

Με τον 45χρονο Οκάν Μπουρούκ πορεύεται από το καλοκαίρι η Μπασάκσεχιρ, με τον Τούρκο να έχει πίσω του σπουδαία καριέρα ως παίκτης στη Γαλατασαράι τη δεκαετία του ’90, ενώ έγινε ευρέως γνωστός στην Ευρώπη από την θητεία του στην Ιντερ. Την τελευταία 2ετία βρέθηκε σε Ακισάρ και Ρίζεσπορ.

Image result for Οκάν Μπουρούκ

Σε ό,τι αφορά το ρόστερ της, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτο. Το ματς με τον Ολυμπιακό είναι το πρώτο επίσημο για τους Τούρκους, οι οποίοι στο τελευταίο φιλικό έφεραν 0-0 με την ΑΕΚ στην Αθήνα. Αυτό ήταν το μοναδικό φιλικό προετοιμασίας που διατήρησαν το μηδέν στην άμυνα.

Ο λογιζόμενος ως βασικός στόπερ Αλεξάντρου Επουρεάνου είναι αμφίβολος για την πρώτη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, ωστόσο, ξεπέρασε το δικό του πρόβλημα και θα βρίσκεται κανονικά στην 11άδα ο Βραζιλιάνος σταρ Ρομπίνιο.

Πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό αλλά και στους φίλους του Ολυμπιακού είναι ο Ερόλ Μπουλούτ, με τον Τούρκο πρώην διεθνή μπακ να είναι πλέον βοηθός προπονητή στην Μπασάκσεχιρ. Στον Πειραιά, αγωνίστηκε τη διετία 2005-07. 

Πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Γκιουνόκ – Καϊσαρά, Πονκ, Σετζού, Μπέχιτς (Κλισί) – Τεκτεμίρ, Ινλέρ – Γκούλμπρατσεν, Βίστσα, Ρομπίνιο (Τουράν) – Κριβελί (Ρομπίνιο).

Ολυμπιακός: Σκέψεις για 4-3-3 από Μαρτίνς

Η κρισιμότητα του αγώνα και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει τον επαναληπτικό στο «Γ. Καραϊσκάκης», οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Πέδρο Μαρτίνς θα παρατάξει την ομάδα του με ενισχυμένο άξονα και με πρώτο στόχο να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα, ενώ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις παίζοντας το παιχνίδι των αντεπιθέσεων.

Image result for Πέδρο Μαρτίνς

Μία θέση παίζεται στο αρχικό σχήμα για τον αγώνα του «Φατίχ Τερίμ Στέντιουμ», μεταξύ Μασούρα και Καμαρά. Το πιθανότερο είναι ο 22χρονος μέσος από τη Γουινέα να αρχίσει βασικός στον άξονα μαζί με τους Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη και ο Βαλμπουενά να μετατοπιστεί στο αριστερό άκρο της επίθεσης, έχοντας παράλληλα και το ρόλο να δημιουργήσει παιχνίδι.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες θέσεις, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο Ελ Αραμπί διεκδικεί τη θέση του Γκερέρο στην κορυφή της επίθεσης, ο Ισπανός όμως αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας, το παιχνίδι των αντεπιθέσεων του ταιριάζει και το ζητούμενο είναι να παρουσιαστεί αποτελεσματικός.

Πιθανή 11άδα (4-3-3): Σα – Ομάρ, Μεριά, Σεμέδο, Τσιμίκας – Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά – Ποντένσε, Γκερέρο, Βαλμπουενά. 

Πρώτη φορά με ελληνική ομάδα 

Ολυμπιακός και Μπασάκσεχιρ θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ενώ για πρώτη φορά η ομάδα της Τουρκίας θα αντιμετωπίσει ελληνική.

Θα είναι το 10ο ματς στο γήπεδό τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο απολογισμός τους είναι 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Έχουν να επιδείξουν μία συμμετοχή σε ομίλους, στο Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2017-18. 

Ογδοο ματς με αντίπαλο από την Τουρκία θα είναι για τον Ολυμπιακό αυτό της Τετάρτης. Πρώτα έπαιξε με τη Γαλατασαράι για τη φάση των ομίλων το 2003-04, κερδίζοντας με 3-0 εντός και χάνοντας 1-0 εκτός έδρας.

Από την ίδια ομάδα είχαν φιλοξενηθεί οι «ερυθρόλευκοι» το 2009-10, για το Γιουρόπα Λιγκ, που τότε διεξαγόταν με διαφορετική μορφή στη φάση των ομίλων. Οι ερυθρόλευκοι» είχαν γνωρίσει την ήττα με 1-0.

Το 2016-17, τέλος, είχαν αντιμετωπίσει δύο ομάδες από την Τουρκία στη φάση των νοκ-άουτ. Στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ πήραν την πρόκριση επί της Οσμανλίσπορ (0-0 εντός, 3-0 εκτός) και στους «16» αποκλείστηκαν από την Μπεσίκτας (1-1 εντός, 1-4 εκτός).

* Αφορά την επιλογή «Νικητής αγώνα» πριν την έναρξη σε επιλεγμένα παιχνίδια, με την ειδική ένδειξη

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ