el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μπελενένσες: Ένα όνομα, δύο διαφορετικές ομάδες

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για να μπορέσει ένας σύλλογος να αγωνιστεί στις επαγγελματικές κατηγορίες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει η αλλαγή σύστασης του σωματείου σε Π.Α.Ε.

Ομοίως και στην Πορτογαλία: από το 1999, ένας σύλλογος για να μπορέσει να συμμετάσχει στην πρώτη κατηγορία, θα πρέπει να δημιουργηθεί η S.A.D (Sociedade Anónima Desportiva).

Η εταιρία που είχε δημιουργηθεί για λογαριασμό της Μπελενένσες, δεν ήρθε σε συμφωνία με τον σύλλογο, κάτι που είχε ως συνέπεια τη φετινή σεζόν στην Πριμέιρα Λίγκα (1η Κατηγορία) η ομάδα να αναγκαστεί να αλλάξει έδρα, έμβλημα και ονομασία, συμμετέχοντας ως OS Belenenses SAD.

Η… κανονική Μπελενένσες, συμμετείχε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Σε αυτήν, όμως, ανήκουν το γήπεδο, το έμβλημα και παραμένει η κυριότητα του ονόματος.

Image result for OS Belenenses SAD

Ο κομβικός Δεκέμβρης του 2012

Τον Δεκέμβρη του 2012, αγωνιζόμενη στη Β’ Πορτογαλίας και έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα οικονομικής φύσης, τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν να θέσουν προς πώληση το 51% των μετοχών της εταιρίας (S.A.D).

Η αλλαγή έγινε, πρόεδρος (παραμένει μέχρι σήμερα) της εταιρίας ανέλαβε ο Ρουί Πέδρο Σοάρες  ο οποίος σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που υπάρχει, γίνεται αντίστοιχα και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας. Η Μπελενένσες (χωρίς το S.A.D) διατήρησε μόλις το 10% των μετοχών και ο έλεγχος πέρασε αποκλειστικά στην εταιρία που δημιουργήθηκε, την Codecity Sports Management.

Φυσικά, αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στην Ελλάδα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, είναι αυτό με τον Ολυμπιακό Βόλου, ο οποίος είχε δύο ομάδες στις επαγγελματικές κατηγορίες. Έγινε διάσπαση της ΠΑΕ με τον ερασιτέχνη το 2005 και δημιουργήθηκαν δύο σύλλογοι. Το θέμα έληξε το 2008, όταν και συγχωνεύτηκαν.

Όταν άρχισε η ρήξη

Οι πρώτες μέρες μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Μπελενένσες ήταν… ρόδινες. Η ομάδα κέρδισε την άνοδο και το 2015-16 ήρθε και η ευρωπαϊκή διάκριση, με τη συμμετοχή στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Ωστόσο, από κει μετά οι σχέσεις μεταξύ διοίκησης και κόσμου διαταράχθηκαν, με εκατέρωθεν λάθη, με συνέπεια να έρθει η ολική ρήξη τον Φεβρουάριο του 2018. Έτσι, τον Ιούνιο του 2018, οπότε και ολοκληρώθηκε το συμβόλαιο μεταξύ της μητρικής ομάδας και της Codecity ήρθε το οριστικό τέλος.

Από τη στιγμή που επήλθε το χάσμα, η Codecity δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ίδια ονομασία, έδρα και έμβλημα. Έτσι, άλλαξε το όνομα της ομάδας σε Os Belenenses – Sociedade Sportiva de Futebol, SAD και προχώρησε σε αλλαγή του εμβλήματος.

Τα παιχνίδια της τα δίνει πλέον στο 37.000 θέσεων Estadio Nacional, πιο γνωστό ως Jamor (εκεί γίνεται ο τελικός Κυπέλλου κάθε χρόνο), μεταξύ συγγενών και φίλων και πληρώνοντας 3.000€ την εβδομάδα για προπονήσεις και 1.600€ για κάθε αγώνα.

Η υπόσχεση για επιστροφή

Η… κανονική Μπελενένσες, έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν και την τελευταία κατηγορία, όπως έκανε στην Αγγλία η AFC Γουίμπλεντον, το 2002.

Φυσικά, μόνο με το όνομα και τα σχετικά καλά οικονομικά της, δεν είχε πρόβλημα να στελεχώσει μία ομάδα που πήρε άνετα την πρώτη της άνοδο, με 24 νίκες σε 26 αγώνες και 121 γκολ ενεργητικό.

Αυτή η Μπελενένσες συνεχίζει να παίζει στη φυσική της έδρα, το 20.000 θέσεων Estadio do Restelo, αν και φέτος χρησιμοποίησε για επετειακούς λόγους και το ιστορικό Salesias, γήπεδό της μέχρι να χτιστεί το Restelo (1956).

«Κάνουμε μία αυτόνομη προσπάθεια η Μπελενένσες να επιστρέψει εκεί που δεν έπρεπε να φύγει ποτέ: στη μεγάλη κατηγορία της Πορτογαλίας. Αυτή τη στιγμή στη μεγάλη κατηγορία δεν υπάρχει Μπελενένσες. Θα ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο και πιστεύουμε πως σε 6 με 7 χρόνια θα συμβεί. Ο κόσμος γνωρίζει πως η Μπελενένσες είναι μία», λέει ο πρόεδρός της, Πατρίκ Μοράις Ντε Καρβάλιο.

Image result for OS Belenenses SAD emblem

Αυτή η χρονιά προοριζόταν να είναι ξεχωριστή για την Μπελενένσες, που ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια (1919). Ήταν ξεχωριστή, τελικά, για τους λάθος λόγους.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ