el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπουντεσλίγκα : Η Μπάγερν…και οι άλλοι!

Στο ίδιο έργο θεατές

Κι αν στο μέσα σε αυτή την εξαετία οι Βαυαροί έπαιξαν εξαιρετική μπάλα με τον Γκουαρδιόλα στον πάγκο, πέρυσι η χρονιά μόνο ιδανικά δεν ξεκίνησε. Τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και οι αποκαρδιωτικές εμφανίσεις έφεραν τον Κάρλο Αντσελότι στην πόρτα της εξόδου και στις αρχές Οκτωβρίου επιστρατεύθηκε ο μετρ του είδους, Γιούπ Χάινκες. Η παρουσία του πολύπειρου Γερμανού κόουτς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και η ομάδα έδειξε σημαντική βελτίωση από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Εν τέλει, οι Βαυαροί έφτασαν με χαρακτηριστική ευκολία στον τίτλο της Μπουντεσλίγκα, κατακτώντας παράλληλα και το Κύπελλο. Μελανό σημείο αποτέλεσε μόνο ο αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ στην ημιτελική φάση.

Μετά τη λήξη της περσινής περιόδου πάντως τα δεδομένα στην ομάδα άλλαξαν ξανά. Ο 73χρονος Γιούπ Χάινκες αποχώρησε έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο του και το κενό του θα καλύψει ο νεαρός Νίκο Κόβατς. Ο Κροάτης τεχνικός μετά τα εξαιρετικά δείγματα γραφής στο τιμόνι της Αϊντραχτ, έχει την ευκαιρία να αφήσει έργο και στο Μόναχο. Λίγα πράγματα για τους πρωταθλητές στο μεταγραφικό κομμάτι, αφού η αλήθεια είναι πως το ρόστερ δεν… σηκώνει διορθώσεις. Ο μέσος Γκορέτσκα ήρθε από τη Σάλκε, ενώ ο φορ Γκνάμπρι επέστρεψε από τον δανεισμό του στη Χόφενχαϊμ. Στα των αποχωρήσεων, προφανώς και ξεχωρίζει εκείνη του Αρτούρο Βιδάλ με προορισμό την Μπαρτσελόνα. Με το ποιοτικό… χάσμα από τους υπόλοιπους διώκτες της, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να απωλέσει τα κεκτημένα η Μπάγερν. Στόχο όλων πάντως στο εσωτερικό της αποτελεί η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης.

 

Επέστρεψε η αίγλη του παρελθόντος

Από τις σταθερότερες ομάδες της περασμένης σεζόν η Σάλκε. Επέστρεψε στην πρώτη δυάδα του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2009-2010 και έτσι εξασφάλισε την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αρχιτέκτονας του οικοδομήματος φυσικά ο Γερμανός Τεντέσκο, που ανέλαβε τα ηνία της το περασμένο καλοκαίρι. Στο μεγαλύτερο διάστημα της αγωνιστικής περιόδου έπεισε με την παρουσία της, ωστόσο φέτος καλείται να καλύψει δύο πολύ σημαντικά κενά στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Του Λεόν Γκορέτσκα που μετακινήθηκε στην Μπάγερν και του Μαξ Μέιερ που θα συνεχίσει στην Κρίσταλ Πάλας. Ως προς την ενίσχυσή της, οι Σανέ (στόπερ από Αννόβερο), Ουτ (χαφ από Χόφενχαϊμ), Σέρνταρ (χαφ από Μάιντς) και Μασκαρέλ (χαφ από Ρεάλ) θα κληθούν να αποδείξουν πως μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο.

 

Να παραμείνει στο προσκήνιο

Πολύ σημαντική η περασμένη σεζόν και για τη Χόφενχαϊμ. Συνδυάζοντας ουσία και θέαμα στο πιο μεγάλο διάστημα της χρονιάς, κατάφερε να πλασαριστεί στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, γεγονός που θα τη στείλει για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Με… νύχια και με δόντια κατάφερε να κρατήσει τον δημιουργό της, Τζούλιαν Νάγκελσμαν, που παρά την έλλειψη εμπειρίας (31 ετών), έχει παρουσιάσει εξαιρετικό έργο. Εχασε ωστόσο δύο από τα πιο σημαντικά γρανάζια της στο κομμάτι της επίθεσης, τον Ουτ που πήγε στη Σάλκε (31/14) και τον Γκνάμπρι του οποίου ο δανεισμός έληξε και επέστρεψε στην Μπάγερν (22/10).  Φυσικά και είναι δύσκολο να… στριμωχτεί ξανά στις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο περιμένουμε να εμφανίσει ξανά στον αγωνιστικό χώρο το πλάνο του Νάγκελσμαν.

Ανάγκη αλλαγής

Η αστάθεια ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της περασμένης σεζόν στην Ντόρτμουντ. Με τον Πίτερ Μποζ στον πάγκο η ομάδα δεν μπόρεσε να βρει ηρεμία, ενώ ούτε ο Πίτερ Στέγκερ (ανέλαβε τον Δεκέμβιριο) μπόρεσε να αλλάξει πολλά πράγματα. Τουλάχιστον – έστω και με τα χίλια ζόρια – μπόρεσε να διατηρηθεί εντός της τετράδας μέχρι τέλους, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πλέον οι Βεστφαλοί πορεύονται με τον Ελβετό Λουσιάν Φαβρ στον πάγκο. Ο 6Οχρονος έχει περάσει μία εξαετία στην Μπουντεσλίγκα (Χέρτα και Γκλαντμπαχ), πριν καταλήξει στη Νις τα τελευταία δύο χρόνια. Ο στόπερ Ντιαλό ήρθε από τη Μάιντζ με στόχο να καλύψει το κενό του Παπασταθόπουλου στα στόπερ, ενώ στα χαφ η ενίσχυση ήρθε με την απόκτηση των Ντιλέινι (Βέρντερ) και Βίτσελ (Τιαντζίν). Παρελθόν αποτελεί ο Ουκρανός Γιαρμολένκο που δεν προσέφερε τα αναμενόμενα.

Καραδοκούν για τα «αστέρια»

Αλλη μία ομάδα που αναμένεται να διεκδικήσει με αξιώσεις μία θέση στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ είναι η Λεβερκούζεν. Εφτασε μία ανάσα να το πετύχει και πέρυσι, αλλά ισοβάθμησε με την Ντόρτμουντ στην τέταρτη θέση. Συνεχίζει με τον ίδιο προπονητή (Χένριχ), διατήρησε τον περσινό κορμό της εκτός του γκολκίπερ Λένο (πήγε στην Αρσεναλ) και θα προσφέρει ξανά θέαμα στην «Μπάι Αρένα». Στα υψηλά στρώματα τις τελευταίες σεζόν βρέθηκε και η Λειψία, αλλά φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ο 51χρονος Αυστριακός Ραλφ Χάσενχατλ δεν βρίσκεται πλέον στον πάγκο της, και τη θέση του πήρε ο έμπειρος Γερμανός Ραλφ Ράγκνικ. Τα ταμεία της γέμισαν με τα 50 εκατομμύρια από την πώληση του Κεϊτά στη Λίβερπουλ, αλλά μάλλον δύσκολα μπορεί να καλυφθεί το κενό του Αφρικανού στα χαφ.

Αξίζει να τους δεις

Από τις μεταγραφικές κινήσεις των υπόλοιπων ομάδων, ξεχωρίζουν αυτές της Βέρντερ. Ο σύλλογος της Βρέμης θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο μετά τη μετριότητα των προηγούμενων ετών και αυτό αποδεικνύουν οι πρσοθήκες των Κλάασεν (χαφ, πρώην Εβερτον και Αγιαξ) και Οσάκο (Ιάπωνας φορ από Κολωνία με καλή παρουσία στο Μουντιάλ). Αρκετά χρήματα – ως συνήθως – σπατάλησε και η Βόλφσμπουργκ, που θέλει αυτή τη φορά να αποφύγει στους περσινούς μπελάδες (συμμετοχή στα πλέι άουτ).  Σε σωστές βάσεις φαίνεται πως κινήθηκε η Αϊντραχτ. Η περσινή φιναλίστ του Κυπέλλου συνεχίζει με τον Αντι Χούτερ στο τιμόνι μετά την αποχώρηση του Νίκο Κόβατς, ενώ απέκτησε με κανονική μεταγραφή τον Κροάτη Ρέμπιτς (ήταν δανεικός την τελευταία διετία). Παράλληλα, και η έλευση του Μεξικανού Σαλσέδο θα δώσει αξιοπιστία στα μετόπισθεν.

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ