el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Να γράψει ιστορία η Μαρσέιγ

Από τη σεζόν 1971-72 όταν και διεξήχθη για πρώτη φορά η διοργάνωση, καμία ομάδα από την Γαλλία δεν έχει καταφέρει να την κατακτήσει. Η Μαρσέιγ, έχει έτσι τη δυνατότητα να γίνει η πρώτη ομάδα της χώρας που θα φτάσει στον τίτλο, ο οποίος θα είναι και ο δεύτερος της ιστορίας της στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ομάδα της Μασσαλίας, υπενθυμίζεται πως ήταν η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, όταν αυτό άλλαξε ονομασία το 1992-93. Εκτοτε έφτασε δύο ακόμα φορές σε τελικό, αμφότερες Γιουρόπα Λιγκ, αλλά ηττήθηκε. Το 1998-99, αντιμετώπισε στο Λουζίνσκι της Μόσχας την Ιντερ, από την οποία και έχασε 3-0, έχοντας τον πρώην κεντρικό αμυντικό του ΟΦΗ, Πιερ Ισά στο κέντρο της άμυνας. Ο Ισά, όπως και οι περισσότεροι παίκτες από την άμυνα της Μαρσέιγ δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον Ερνάν Κρέσπο, με τον Αργεντινό επιθετικό να σκοράρει δις και να είναι η κύρια αιτία που οι Μασσαλοί υποχρεώθηκαν σε ήττα.

Επόμενη φορά που έφτασε στον τελικό, το 2003-04, αλλά και πάλι η κατάληξη ήταν η ίδια. Ηττα με 2-0 από την Βαλένθια στο Ούλεβι του Γκέτεμποργκ, η οποία εκείνη τη σεζόν κατακτούσε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα Ισπανίας διαθέτοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως οι Σαντιάγκο Κανιθάρες (τερμ.), Ρομπέρτο Αγιάλα (στόπερ), Βιθέντε (εξτρέμ), Πάμλο Αϊμάρ (επιτελικός). Εκείνη την εποχή στη Μαρσέιγ, στην τεχνική ηγεσία βρισκόταν ο νυν προπονητής του Λεβαδειακού, Ζαν Ανιγκό και στο ρόστερ της οι Φαμπιέν Μπαρτέζ (τερμ.), Ντιντιέ Ντρογκμπά (φορ) αλλά και ο γνωστός μας από την παρουσία του στην Ελλάδα και τον Αρη, Καμέλ Μεριέμ.

Στη φετινή της πορεία προς τον τελικό, άρχισε της υποχρεώσεις της από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Απέκλεισε Οστάνδη και Ντομζάλε ενώ στη φάση των ομίλων τερμάτισε 2η σε όμιλο με Σάλτσμπουργκ και Γκιμαράες. Στα νοκ άουτ, απέκλεισε Μπράγκα, Μπιλμπάο, Λειψία και Σάλτσμπουργκ έχοντας σε αυτή την πορεία ως «όπλο» την έδρα (8 νίκες, 1 ισοπαλία από την έναρξη των προκριματικών).

Για το δεύτερο Ευρωπαϊκό ο Σιμεόνε

Το όνομα του Ντιέγκο Σιμεόνε είναι συνυφασμένο με τη σύγχρονη εποχή της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Αργεντινός βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της «Ατλέτι» από τον Δεκέμβριο του 2011, στην οποία είχε και δύο θητείες ως παίκτης (1994-97, 2003-05) ενώ έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και με τις δύο ιδιότητες αλλά και Γιουρόπα Λιγκ σαν προπονητής.

Υπό τις οδηγίες του, η Ατλέτικο Μαδρίτης «γιγαντώθηκε». Κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ της περιόδου 2011-12 (3-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο στην Αρένα Νασιονάλ του Βουκουρεστίου με πρωταγωνιστή τον Φαλκάο που σημείωσε 2 τέρματα) ενώ έχει και δύο χαμένους τελικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε επίπεδο Γιουρόπα Λιγκ μετράει συνολικά 2 κατακτήσεις σε ισάριθμους τελικούς. Είχε κατακτήσει τη διοργάνωση και το 2009-10, στην πρώτη χρονιά που μετονομάστηκε σε Γιουρόπα Λιγκ από Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον τότε τελικό, επικράτησε στην παράταση της αγγλικής Φούλαμ (2-1, 1-1 στο 90λεπτο), έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Ουρουγουανό επιθετικό Ντιέγκο Φορλάν. Μάλιστα, αναντικατάστατο στέλεχος της 11άδας εκείνη τη σεζόν για την Ατλέτικο ήταν ακόμα ένας γνωστός μας από την παρουσία στα ελληνικά γήπεδα. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος Πάουλο Ασουνσάο, ο οποίος την περίοδο 2004-05 είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Στην φετινή της πορεία, η Ατλέτικο Μαδρίτης άρχισε από το Τσάμπιονς Λιγκ και συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ τερματίζοντας 3η στη φάση των ομίλων (με Ρόμα, Τσέλσι και Καραμπάγκ) ενώ απέκλεισε κατά σειρά Κοπεγχάγη, Λοκομοτίβ Μόσχας, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και Αρσεναλ.

Τρίτη και… φαρμακερή

Για πρώτη φορά σε έναν Ευρωπαϊκό τελικό και τρίτη συνολικά στην ιστορία τους, τίθενται αντιμέτωπες Μαρσέιγ και Ατλέτικο Μαδρίτης το βράδυ της Τετάρτης (16/05). Οι δύο προηγούμενες αφορούσαν τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2008-09. Σε αυτά τα ματς: Ατλέτικο Μαδρίτης – Μαρσέιγ 2-1 και Μαρσέιγ – Ατλέτικο 0-0.

Απέναντι σε ομάδες από την Ισπανία τώρα, η Μαρσέιγ έχει συνολικό απολογισμό 4 νίκες, 3 ισοπαλίες, 8 ήττες και τέρματα 18 υπέρ και 24 κατά. Με συλλόγους από την Γαλλία ως αντιπάλους, η Ατλέτικο Μαδρίτης μετράει με τη σειρά της 6 νίκες, 5 ισοπαλίες, 1 ήττα και γκολ 22 υπέρ και 15 κατά.

Για 21η χρονιά μονός τελικός

Η φετινή είναι η 46η διοργάνωση και η 21η στην οποία ο τροπαιούχος θα κριθεί σε μονό τελικό. Από το 1971-72 έως το 1996-97 οι τελικοί ήταν διπλοί και διεξάγονταν και στις δύο έδρες. Από το 1997-98, επικράτησε ο μονός τελικός και τις 12 από αυτές έχει κριθεί στην κανονική διάρκεια και δεν έχει χρειαστεί παράταση ή πέναλτι.

Ο νικητής του Γιουρόπα Λιγκ, όπως αποφασίστηκε από την περσινή αγωνιστική περίοδο, προκρίνεται στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Κανόνας, που φέτος… βολεύει μόνο την Μαρσέιγ, η οποία βρίσκεται μία αγωνιστική πριν το φινάλε στην Γαλλία στην 4η θέση και ενώ θέση στο ερχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ παίρνουν οι τρεις πρώτοι.

Ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί στο «Σταντ Ντε Λυών», χωρητικότητας 59,186 θεατών. Το γήπεδο άνοιξε τις θύρες του τον Ιανουάριο του 2016 (παλαιότερα έδρα της Λυών ήταν το «Ζερλάν») και είναι ο πρώτος μεγάλος τελικός που θα φιλοξενήσει. Στο ίδιο γήπεδο, το 2019, θα πραγματοποιηθεί ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών. Επί Γαλλικού εδάφους, έχει μία παρουσία σε τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων η Ατλέτικο, όταν και ηττήθηκε το 1985-86 από την Ντιναμό Κιέβου.

Η μετάδοση του τελικού σε 227 χώρες

Τετάρτη στις 21:45, κυριολεκτικά όλος ο κόσμος θα βρίσκεται μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τον τελικό, είναι πως θα μεταδοθεί σε 227 χώρες σε όλη την υφήλιο. Οι χώρες που μετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης και θα μεταδώσουν τον τελικό είναι 48 και 179 σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Παρθένοι Νήσοι, Μπουρουντί, Νησιά Κέιμαν, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Μαδασκάρη και Μιανμάρ, είναι κάποιες από αυτές τις χώρες. Στην Ελλάδα, ο τελικός θα μεταδοθεί από τη συνδρομητική τηλεόραση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρεσβευτής της ΟΥΕΦΑ στον τελικό είναι ο πρώην διεθνής Γάλλος μπακ, Ερίκ Αμπιντάλ, ο οποίος αγωνίστηκε για ένα εξάμηνο και στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό, στον οποίο έβαλε και τέλος στην μεγάλη ποδοσφαιρική του καριέρα το 2014-15 ενώ τέλος, διαιτητής του τελικού θα είναι ο Ολλανδός Γιον Κάιπερς με βοηθούς τους συμπατριώτες του Σάντελ Βαν Ρόκελ και Ερβιν Ζέινστρα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ