el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΝΒΑ: Η Δυναστεία, ο «βασιλιάς» και το ρεκόρ του Νοβίτσκι

Οι τρεις τίτλοι στα τέσσερα τελευταία χρόνια φαίνεται πως δεν είναι αρκετοί στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Οι πρωταθλητές, που είναι έτοιμοι για δυναστεία στον… μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, φρόντισαν να δείξουν τις προθέσεις τους εν όψει της νέας σεζόν και να επιβεβαιώσουν πως και φέτος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της κορυφαίας λίγκας στην υφήλιο, με την απόκτηση του Ντεμάρκους Κάζινς.

Εχοντας ανανεώσει τη συνεργασία τους με τον Κέβιν Ντουράντ και διατηρήσει φυσικά στο ρόστερ τους Στέφαν Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν (όλοι επιλογές από draft) και με την απόκτηση του Ντεμάρκους Κάζινς, θα έχουν πλέον μία πεντάδα all star παικτών. Και τι παικτών. Διαθέτουν δύο κορυφαίους σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, τον ηγέτη Ντουράντ μέσα και έξω από τη ρακέτα, τον ακούραστο αμυντικό και δημιουργό Γκριν και πλέον έναν από τους κορυφαίους σέντερ.

Ο Κάζινς βέβαια ταλαιπωρείται από τραυματισμό και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2018. Σε ότι αφορά την περίπτωσή του, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει και θα αγωνιστεί μόνο όταν είναι απόλυτα υγιής. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν το κίνητρο ώστε να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας όπως σημείωνε την περίοδο που ολοκληρώθηκε η μετακίνησή του ως ελεύθερος από τη Νέα Ορλεάνη: «Βασικός μου στόχος είναι να κατακτήσω ένα πρωτάθλημα. Για αυτό υπέγραψα στους Ουόριορς. Θα φέρω στην ομάδα σκληράδα και ένα σετ ικανοτήτων που λένε ότι δεν έχει υπάρξει νωρίτερα».

Η κίνηση να υπογράψει το Γκόλντεν Στέιτ τον Κάζινς προκάλεσε αντιδράσεις από αρκετούς παίκτες / ομάδες, λόγω της τεράστιας δυναμικής που απέκτησε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν βρίσκει κανέναν σύμφωνο στους πρωταθλητές, ενώ όπως τονίστηκε δια μέσω του ιδιοκτήτη τους, Τζο Λακόμπ: «Υπάρχουν πολλές ανεπάρκειες. Και άλλες ομάδες θα μπορούσαν να πάρουν τον Κάζινς αλλά δεν το έκαναν. Πάντα θα υπάρχει μια ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτείς», για να καταλήξει: «Ακόμα είμαστε πολύ πεινασμένοι! Και για αυτό θα πρέπει να ανησυχούν οι αντίπαλοί μας».

Κάτοικος Λος Αντζελες ο Λεμπρόν Τζέιμς

Τον παίκτη που θα προσπαθήσει να επαναφέρει την ομάδα στους τίτλους (αρχικά φυσικά στα πλέι οφ) και πάνω του θα χτιστεί η όλη προσπάθεια, βρήκαν στο πρόσωπο του Λεμπρόν Τζέιμς οι Λος Αντζελες Λέικερς. Οι «λιμνάνθρωποι» υπέγραψαν 4ετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον «βασιλιά» – έναντι 154 εκατομμυρίων δολαρίων – και τον ίδιο να στοχεύει στην κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος συνολικά και του τρίτου με διαφορετική ομάδα, μετά το Μαϊάμι και το Κλίβελαντ.

Ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος, βρισκόταν στο «στόχαστρο» όλων των ομάδων που είχαν το διαθέσιμο μπάτζετ ώστε να του προσφέρουν συμβόλαιο (Μαϊάμι, Κλίβελαντ, Φιλαδέλφεια, Λέικερς), ωστόσο, το όνομα της ομάδας αλλά και η παρουσία του Μάτζικ Τζόνσον στην προεδρία των Λέικερς, φάνηκε πως έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

«Ο ΛεΜπρόν φυσικά άλλαξε μερικά από τα πλάνα μας, αλλά θα παραμείνουμε πειθαρχημένοι και ελπίζουμε πως θα είμαστε ομάδα που θα μπει στην κούρσα για το πρωτάθλημα», ανέφερε ο μεγάλος Μάτζικ Τζόνσον (5 φορές πρωταθλητής, 11.2 ασίστ μέσο όρο) ο οποίος δεν αρνήθηκε το γεγονός πως ζητάει τη γνώμη του Λεμπρόν για τις κινήσεις της ομάδας στο μεταγραφικό κομμάτι, όπως ρωτούσαν την εποχή που αγωνιζόταν και τον ίδιο, ενώ συνέστησε υπομονή από τον κόσμο τους πρώτους μήνες.

Συμπαίκτης του Τζέιμς στους 16 φορές πρωταθλητές ΝΒΑ, θα είναι ο Ραζόν Ρόντο. Ο έμπειρος πλέι μέικερ έχει και την ευθύνη να μάθει νέα πράγματα στο νεανικό ρόστερ της ομάδας, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Μάτζικ: «Με τον Λεμπρόν και τον Ρόντο να ξέρουν τι χρειάζεται να κατακτήσεις έναν τίτλο, τα πράγματα είναι καλύτερα. Ο Λεμπρόν έχει αντιμετωπίσει τους Ουόριορς πολλές φορές και ξέρει πως να τους νικήσει».

Θα αγωνίζεται για το είδωλό του

Ακόμα ένας θρύλος του μπάσκετ, ίσως ο μεγαλύτερος, που ασχολείται με τα διοικητικά ομάδας του ΝΒΑ, είναι ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο άνθρωπος που ακόμα στα 40 του χρόνια σαν παίκτης έβαζε 20 πόντους μέσο όρο και 6 φορές MVP των τελικών στο NBA, είναι ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς. Η παρουσία του Τζόρνταν στην ομάδα ήταν και ένας από τους λόγους που υπέγραψε σε αυτή ο 36χρονος Τόνι Πάρκερ. Ο άλλος, ήταν ο ρόλος που θα είχε, αποχωρώντας από το Σαν Αντόνιο μετά από 17 χρόνια και 4 πρωταθλήματα. «Οι Σπερς μου πρότειναν μονοετές συμβόλαιο και ο ρόλος μου ήταν κάπως απροσδιόριστος. Θα αγαπάω πάντα το Σαν Αντόνιο. Ομως είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξω για το είδωλό μου, τον Μάικλ Τζόρνταν και τον μικρό μου αδερφό, Νικολά Μπατούμ», ανέφερε ο Γάλλος πλέι μέικερ.

Ανταλλαγή Λέοναρντ με Ντερόζαν

Το κλίμα δεν έφτιαξε ποτέ μεταξύ του Καουάι Λέοναρντ και των Σαν Αντόνιο Σπερς, με τον παίκτη να ζητά ανταλλαγή. Τον MVP των τελικών του 2014 στόχευαν πολλές ομάδες, ο ίδιος ήθελε να είναι το Νο1 και έτσι οι Τορόντο Ράπτορς κατάφεραν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, «θυσιάζοντας» όμως τον Ντεμάρ Ντερόζαν.

Ο τελευταίος, άφησε αιχμές σχετικά με την αποχώρησή του από τους πρωταθλητές πέρσι της Ανατολής, τονίζοντας: «Μιλούσα με τους συμπαίκτες μου κάθε ημέρα για το πως θα γίνουμε καλύτεροι. Δύο ημέρες νωρίτερα τους ρώτησα αν συμβαίνει τίποτα και να με ενημερώσουν γιατί υπήρχαν φήμες. Νιώθω πως δεν μου συμπεριφέρθηκαν αναλόγως με όσα θυσίασα για εννέα χρόνια. Δεν είχα τον σεβασμό που άξιζα. Δεν είπα δεν πρέπει να με ανταλλάξετε, απλά ενημερώστε με πως κάτι συμβαίνει, γιατί θυσίασα τα πάντα. Μόνο αυτό ζήτησα, ώστε να προετοιμαστώ για το νέο κεφάλαιο στη ζωή μου».

Ρεκόρ για Κάρτερ, Νοβίτσκι

Στην πρώτη θέση των παικτών που θα αγωνίζονται για 21 έτη στο ΝΒΑ, μαζί με τους Ρόμπερτ Πάρις, Κέβιν Ουίλις και Κέβιν Γκαρνέτ, βρίσκονται πλέον και οι Βινς Κάρτερ, Ντιρκ Νοβίτσκι. Μάλιστα, ο Γερμανός φόργουορντ γίνεται και ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που θα φοράει για 21 έτη την ίδια φανέλα, των Ντάλας Μάβερικς. Συμπαίκτης του Νοβίτσκι θα είναι ο Λούκα Ντόντσιτς, που εξαργύρωσε την παρουσία του στην Ευρώπη με τη Ρεάλ Μαδρίτης με την επιλογή του στο νο3 του ντραφτ, με τους Μάβερικς να αποκτούν και τον Ντεάντρε Τζόρνταν για τη θέση «5» ως ελεύθερο. Πέρσι ο «θηριώδης» σέντερ αγωνιζόταν στους Λος Αντζελες Κλίπερς.

Σε αντίθεση με τον Νοβίτσκι, ο Βινς Κάρτερ δεν έχει κατακτήσει τίτλο στην καριέρα του. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν δείχνει να τον απογοητεύει. Οπως ανέφερε σχετικά με την απόφασή του να αγωνιστεί τη φετινή σεζόν στους Ατλάντα Χοκς, συμπαίκτης με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ: «Θέλω να βρίσκομαι σε ομάδα που μπορώ να προσφέρω και να κάνω πράγματα για αυτήν. Δεν μου αρέσει να κάθομαι στον πάγκο και απλά να είμαι μέλος της. Το να πάω κάπου για να κυνηγήσω μόνο το δαχτυλίδι, δεν είναι του τύπου μου. Θέλω να είμαι στην ομάδα και να παίζω.

Σε κάποιες τέλος από τις ενδιαφέρουσες κινήσεις εν όψει της νέας σεζόν, συγκαταλέγεται η απόκτηση του Τζαμπάρι Πάρκερ στο Σικάγο (από Μιλγουόκι), η επέκταση της συνεργασίας του Κέβιν Λοβ στους Κλίβελαντ Καβαλίερς και η υπογραφή συμβολαίου με τους Ντένβερ Νάγκετς για τον Αϊζέια Τόμας.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ