el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νικαράγουα: Τα 20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Το πρωτάθλημα της Νικαράγουα είναι το μοναδικό σε ολόκληρη τη Λατινική και Κεντρική Αμερική που αντιστέκεται στην κρίση του κορονοϊού. Διάβασε 20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ποντάρεις στο στοίχημα.

Ενώ όλες οι υπόλοιπες επαγγελματικές λίγκες της ηπείρου έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τις αγωνιστικές τους δραστηριότητες για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, η Primera της Νικαράγουα συνεχίζει κανονικά.

Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, υπήρξε συνάντηση των τεχνικών των ομάδων της 1ης Κατηγορίας, οι οποίοι αποφάσισαν να διεξαχθεί τουλάχιστον άλλη μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.

Εμείς σου φέρνουμε στο πιάτο το εξωτικό αυτό πρωτάθλημα, με 20 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις, πριν παίξεις στοίχημα!

1️⃣ Η Νικαράγουα είναι η μεγαλύτερη χώρα στον ισθμό της Κεντρικής Αμερικής με έκταση λίγο μικρότερη από αυτήν της Ελλάδας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 6,5 εκατ. κατοίκους και πρωτεύουσά της είναι η Μανάγουα, η οποία με λίγο πάνω από 1 εκ. κατοίκους είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Αμερικής μετά την Τεγουσικάλπα (Ονδούρα) και την Πόλη της Γουατεμάλας.

Nicaragua - EcuRed

2️⃣ Κυρίαρχη εθνότητα είναι η Μεστίσο σε ποσοστό που αγγίζει το 70%. Επίσημη γλώσσα είναι η ισπανική, ωστόσο υπάρχουν πολλές ντοπιολαλιές στη χώρα. 55% του πληθυσμού είναι καθολικοί και πάνω από 27% προτεστάντες.

3️⃣ Το πολίτευμα της Νικαράγουα είναι η ενιαία κυρίαρχη προεδρική συνταγματική δημοκρατία. Η Νικαράγουα δήλωσε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1821. Η χώρα είναι από τις πιο φτωχές στην ήπειρο και βασίζεται κυρίως στον αγροτικό τομέα, ωστόσο την τελευταία 15ετία έχει αναπτυχθεί και ο τουρισμός, κατέχοντας πλέον τη δεύτερη θέση στις βασικές πηγές εισοδήματος των ντόπιων.

4️⃣ Μέχρι στιγμής η Νικαράγουα έχει ανακοινώσει μόνο δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και έναν θάνατο.

Liga Primera on Twitter: "Ya está listo el balón que se ocupará ...

5️⃣ Το πρωτάθλημα ιδρύθηκε το 1933. Από το 2017 διεξάγεται σε δύο φάσεις. Το Τορνέο Απερτούρα λαμβάνει χώρα από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο και το Τορνέο Κλαουσούρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο.

6️⃣ Κάθε φάση λογίζεται ως ξεχωριστό πρωτάθλημα και ο πρωταθλητής αναδεικνύεται στα πλέι οφ, όπου συμμετέχουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες. Τόσο οι ημιτελικοί όσο και ο τελικός είναι διπλοί. Η τελευταία ομάδα της συνολικής βαθμολογίας (Απερτούρα-Κλαουσούρα) υποβιβάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τον ηττημένο του πλέι άουτ ανάμεσα στην 8η και την 9η ομάδα της συνολικής βαθμολογίας.

Real Estelí recibe felicitaciones del presidente de la FIFA por el ...

7️⃣ Στο Απερτούρα που προηγήθηκε, το πρωτάθλημα κατέκτησε η Ρεάλ Εστελί κερδίζοντας στον τελικό τη Μανάγουα. Αυτός ήταν ο 16ος τίτλος της Ρεάλ Εστελί, η οποία είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία της Πριμέρα. Πολυνίκης είναι η Ντιριάνχεν με 27 πρωταθλήματα, ενώ ακολουθούν οι Ντεπορτίβο Σάντα Σεσίλια (5), Βάλτερ Φερέτι (4), UCA (4), Αμέρικα Μανάγουα (3) και Αδουάνα (3).

8️⃣ Το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα είναι το μπέιζμπολ. Από τη Νικαράγουα ήταν ο πρώτος Λατίνος pitcher στην ιστορία του MLB. Αμέσως μετά ακολουθεί η πυγμαχία, όπου η χώρα καυχιέται για την παραγωγή παγκόσμιων πρωταθλητών. Το ποδόσφαιρο πάντως κερδίζει σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Η κατασκευή του πρώτου εθνικού σταδίου στη Νικαράγουα μόνο για ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε μόλις το 2011 στην πρωτεύουσα Μανάγουα και είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, χωρητικότητας 15.000 θέσεων.

9️⃣ Στην Πριμέρα συμμετέχουν δέκα ομάδες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν τη βάση τους στη Μανάγουα. Οι υπόλοιπες πόλεις που έχουν εκπρόσωπο στην πρώτη κατηγορία είναι οι Χαλάπα (85.000 κάτοικοι), Τσιναντέγα (135.000), Ντιριάμπα (58.000), Εστελί (126.000), Οκοτάλ (42.000), Σομότο (35.000) και Σαβάνας (4.000).

El club de toda la gente: FLAVIO DA SILVA

🔟 Από τις δέκα ομάδες της πρώτης κατηγορίας μόνο οι τρεις έχουν αλλοδαπό τεχνικό. Η Ντιριάνχεν τον Βραζιλιάνο Φλάβιο Ρέγκο, η Χαλάπα τον Ανχελ Ορεγιάνα (Ελ Σαλβαδόρ) και η Ρεάλ Μαδρίς τον Χουάν Ραμίρες (Παναμάς). Ο τελευταίος μάλιστα σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως υπό τον φόβο του κορονοϊού υπάρχουν μέρες που στις προπονήσεις δεν έρχονται πάνω από 13-14 παίκτες, εκ των οποίων 4-5 είναι πιτσιρικάδες από τη Β’ ομάδα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάνουν σπορ, γρασίδι και υπαίθριες δραστηριότητες

1️⃣1️⃣ Οι περισσότερες ομάδες έχουν λάβει τα μέτρα τους για τον κορονοϊό, αποφεύγουν τις επαφές, έχουν προμηθευτεί αντισηπτικά και φυσικά δεν λείπουν οι παίκτες που αγωνίζονται φορώντας γάντια.

1️⃣2️⃣ Η Ντιριάνχεν είναι η πιο ιστορική ομάδα της κατηγορίας καθώς ιδρύθηκε το 1917. Μάλιστα από το 1940 κατακτά τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα κάθε δεκαετία και δικαίως φέρει το παρατσούκλι το «αφεντικό».

1️⃣3️⃣ Τέσσερις ομάδες της πρώτης κατηγορίας έχουν ιδρυθεί μετά το 2000. Πρόκειται για τις Mανάγουα (2006), Ντεπορτίβο Λας Σαβάνας (2009), Ντεπορτίβο Οκοτάλ (2002) και Χαλάπα (2011). Μετά την Ντιριάνχεν πιο ιστορική είναι το «τρένο του βορρά», δηλαδή η Ρεάλ Εστελί με έτος ίδρυσης το 1960. Τα ματς μεταξύ της Ρεάλ Εστελί και της Ντιριάνχεν αποτελούν το κλάσικο της χώρας.

1️⃣4️⃣ Φυσικά και οι υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας έχουν παρατσούκλια. Η Μανάγουα είναι τα «μπλε λιοντάρια», η Βάλτερ Φερέτι είναι οι «αστυνομικοί», η Γιουβέντους Μανάγουα είναι τα «παιδιά», η Τσιναντέγα είναι η «κόκκινη ρίγα», η Ρεάλ Μαδρίς είναι ασφαλώς οι «μερένγκες» και η Οκοτάλ είναι οι «πολεμιστές».

copaprimera hashtag on Twitter

1️⃣5️⃣ Στο Κλαουσούρα αγωνίζονται 45 ξένοι ποδοσφαιριστές. Από αυτούς μόνο δύο είναι Ευρωπαίοι. Ο 22χρονος Ρώσος χαφ Νικίτα Σολοντσένκο της Βάλτερ Φερέτι και ο 26χρονος Ισπανός εξτρέμ Πάμπλο Γκαγιέγκο της Μανάγουα.

1️⃣6️⃣ Ο Γκαγιέγκο αποτελεί τη σύνδεση της Ελλάδας με τη Νικαράγουα, αφού τη σεζόν 2016/17 είχε αγωνιστεί στη Super League με τη φανέλα της ΑΕΛ για έξι παιχνίδια, σημειώνοντας μάλιστα και ένα γκολ. Μετά τη Λάρισα πήγε για πρώτη φορά στη Νικαράγουα για λογαριασμό της Ρεάλ Εστελί, επέστρεψε στην Ευρώπη για την αλβανική Καστριότι, είχε ένα σύντομο πέρασμα από τη Σεγούντα B της Ισπανίας και το 2019 επέστρεψε στη Νικαράγουα για τη Μανάγουα.

Τέλος ο Γκαγιέγο | larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας

1️⃣7️⃣ Ο Γκαγιέγκο με 12 γκολ την εφετινή σεζόν θεωρείται από τα αστέρια της Μανάγουα μαζί με τον Μεξικανό επιθετικό Φέλιξ Γκάμες που μετράει 14 τέρματα και τον Βραζιλιάνο Κριστιάνο Ρομπέρτο, που έχει 11 γκολ. Η Μανάγουα επιχειρεί να γίνει η νέα δύναμη της χώρας. Προβιβάστηκε πρώτη φορά στην Πριμέρα το 2010 και το 2018 κατέκτησε το παρθενικό της πρωτάθλημα.

1️⃣8️⃣ Τους περισσότερους διεθνείς, 12 τον αριθμό έχει η Ρεάλ Εστελί, μεταξύ των οποίων και ο Χουάν Ραμόν Μπαρέρα. Ο 30χρονος εξτρέμ είναι αρχηγός της ομάδας του αλλά και ηγετική φυσιογνωμία στην εθνική της Νικαράγουα. Μετράει 55 διεθνείς συμμετοχές και 18 γκολ!

Γκολ με τη Νικαράγουα ο Γκούφας (video)

1️⃣9️⃣ Μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά στην εθνική της Νικαράγουα κυλάει και ελληνικό αίμα! Ο Αρμάντο Γκούφας, με πατέρα Χανιώτη και μητέρα από τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, έχει χριστεί διεθνής. Ο 25χρονος ακραίος επιθετικός έχει φορέσει μεταξύ άλλων τις φανέλες του Απόλλωνα Σμύρνης, του Παναιγιάλειου, του Ηροδότου και, τελευταία, του Ιωνικού.

2️⃣0️⃣ Ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στη Νικαράγουα είναι ο Μανουέλ Καταρίτο Κουάδρα με 742 γκολ. Τώρα είναι 72 ετών και συνέδεσε το όνομά του με την Ντιριάνχεν τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Ο Χοσέ Μαρία Μπερμούδες, με τη σειρά του, κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε έναν αγώνα. Το 1997 με τη φανέλα της Ντιριάνχεν είχε σκοράρει 9 φορές κόντρα στη Λος Πινιάρες! Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση έγινε γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ