el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νικολά Ανελκά: O “Μουτρωμένος”!

Ο Νικολά Ανελκά δεν ήταν ο ποδοσφαιριστής που αγαπήθηκε από τη μάζα. Αφενός δεν έκατσε πουθενά για πάνω από 4 χρόνια, αφετέρου δεν… χαμογελούσε συχνά. ‘Le Sulk’ ήταν το παρατσούκλι που του κόλλησε ο αδυσώπητος βρετανικός Τύπος. ‘Ο Μουτρωμένος’.

«Δεν ξέρω γιατί ή ποιος με αποκάλεσε έτσι για πρώτη φορά», δήλωσε κάποτε ο Ανελκά στην Daily Mirror. «Ο κόσμος συχνά παραπονιόταν γιατί δεν χαμογελούσα στο γήπεδο. Χαμογελάω όταν υπάρχει κάτι για να χαμογελάσω. Δεν περιφέρομαι χαμογελαστός για το τίποτα, το κάνεις εσύ; Μάλλον ο κόσμος δεν με γνωρίζει τόσο καλά».

Ανήμερα των γενεθλίων του, λοιπόν, ευκαιρία είναι να θυμηθούμε 12+1 σταθμούς του -πιθανότατα παρεξηγημένου- Γάλλο σταρ, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Νοέμβριο του 2015.

1 ΑΡΣΕΝΑΛ

Τον Φεβρουάριο του 1997, ο Αρσέν Βενγκέρ ξόδεψε 500 χιλιάδες λίρες για να τον πάρει από την Παρί Σεν Ζερμέν σε ηλικία 20 ετών στην Άρσεναλ, όπου ο Ανελκά κατέγραψε 65 εμφανίσεις και 23 γκολ σε δυόμιση σεζόν, πριν πουληθεί το καλοκαίρι του 1999 με 22 εκ. λίρες στη Ρεάλ.

2 ΡΕΑΛ

Με τη φανέλα της Ρεάλ, ο Ανελκά σκόραρε σε clasico με την Μπαρτσελόνα (3-0) και δύο φορές κόντρα στην Μπάγερν, στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο στη συνέχεια κατέκτησε. Ωστόσο έφυγε από την «πίσω πόρτα», έπειτα από μόλις μία σεζόν (31 ματς/7 γκολ), έχοντας ενδιάμεσα τιμωρηθεί με 45 μέρες αποκλεισμό από τον προπονητή Βιθέντε ντελ Μπόσκε.

ΠHγα στη ΜαδρIτη να παIξω ποδOσφαιρο αλλA δεν με Aφησαν σε ησυχIα. Δεν Hμουν ποτE καλοδεχοYμενος

3 ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Ξεκίνησε από την Παρί Σεν Ζερμέν (1995) και επέστρεψε εκεί το 2000. Σε δύο σεζόν κατέγραψε 56 συμμετοχές/18 γκολ, χωρίς να πάρει τίτλους, για να φύγει ως δανεικός στη Λίβερπουλ, έχοντας έρθει σε κόντρα με τον Λουίς Φερναντέζ, που άπαξ και ανέλαβε τους Παριζιάνους, προτιμούσε άλλους παίκτες για την ενδεκάδα.

4 ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Μία σεζόν ως δανεικός στο «Άνφιλντ», με 5 γκολ σε 22 εμφανίσεις. «Πέτυχα όσα ήθελα εκεί: έπαιξα, σκόραρα και έκανα restart στην καριέρα μου. Ρωτήστε τον Ουγιέ γιατί δεν συνέχισα, εγώ ήθελα πραγματικά να μείνω στη Λίβερπουλ», δήλωσε ως παίκτης της… Μάντσεστερ Σίτι.

5 ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Τότε (2002), η Σίτι δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα. Νεοφώτιστη στην Πρέμιερ Λιγκ, τα 13 εκ. που έδωσε για τον Ανελκά, αποτελούσαν ρεκόρ στην ιστορία της. Σε 2,5 σεζόν σκόραρε 45 γκολ (103 συμμετοχές), ήταν από τους καλύτερους παίκτες της και δεν τσακώθηκε με κανέναν, αλλά «έπρεπε να φύγω, για να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που κατάλαβα ότι με τη Μάντσεστερ Σίτι δεν θα γινόταν σύντομα».

6 ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Τον Ιανουάριο του 2005, στα 25 του, ο Ανελκά παίρνει τον δρόμο για την Κωνσταντινούπολη. Με 7 εκ. λίρες τον αγοράζει η Φενέρμπαχτσε, για να κάνει δίδυμο με τον Πιερ Φαν Χόιντονκ. Κάθεται 1,5 σεζόν (57 ματς/16 γκολ), παίρνει ένα πρωτάθλημα και παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, πριν επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ.

7 ΜΠΟΛΤΟΝ

«Ήταν οικογενειακή ομάδα και μου άρεσε. Δεν υπήρχε η πίεση των μεγάλων clubs, όπου πρέπει συνέχεια να σκοράρεις και να κερδίζεις. Όταν κερδίζαμε, κερδίζαμε. Όταν χάναμε, δεν ήταν πρόβλημα, γιατί όλοι δίναμε τον καλύτερο εαυτό μας, σαν μία οικογένεια». Η Μπόλτον, με 8 εκ. λίρες, είχε σπάσει το ρεκόρ μεταγραφής της για να τον αποκτήσει και να τον χαρεί, εν τέλει, για 1,5 σεζόν (61 συμμετοχές/23 γκολ), αφού τον Ιανουάριο του 2008 τον έδωσε με 15 εκ. λίρες στην Τσέλσι.

8 ΤΣΕΛΣΙ

Βαριeμαι στο Λονδiνο.

Δεν ξeρω κανeναν εδω, και δεν θελω να γνωρισω.

Μετά το πρώτο του πέρασμα από την Άρσεναλ, ο Ανελκά έπαιξε στην αγγλική πρωτεύουσα και για λογαριασμό της Τσέλσι (2008-12), με απολογισμό 184 εμφανίσεις, 59 γκολ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ (2012), 1 πρωτάθλημα (2010), 2 κύπελλα (2009, 2010) και 1 χαμένο πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» του τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

9 ΣΑΝΓΚΑΗ ΣΕΝΧΟΥΑ

Στα 32 του έγινε ο πρώτος παίκτης που από την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ μετακόμισε στην κινεζική Σούπερ Λιγκ, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο για 230.000€ την εβδομάδα. Έκατσε μόνο μία σεζόν στην προβληματική Σανγκάη Σενχούα, που τερμάτισε 9η και παρότι τον είχε χρίσει στην πορεία παίκτη-προπονητή, τον άφησε ελεύθερο τον Δεκέμβριο του 2012.

10 ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Μάλλον ελάχιστοι θυμούνται το 5μηνο πέρασμά του από το Τορίνο. Στο παλμαρέ του προστέθηκε μεν 1 πρωτάθλημα Ιταλίας, αλλά ο ίδιος ελάχιστα συνεισέφερε σε αυτό (3 συμμετοχές/0 γκολ).

11 ΓΟΥΕΣΤ ΜΠΡΟΜ

Το καλοκαίρι του 2013, στα 34 του, υπέγραψε ως ελεύθερος στη Γουέστ Μπρομ, έκτη (και τελευταία) ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ στην καριέρα του. Πρόλαβε να παίξει 12 ματς (2 γκολ), πριν τιμωρηθεί με ποινή 5 αγωνιστικών για χειρονομία που παρέπεμπε σε αντισημιτισμό (ο ίδιος το αρνήθηκε) και λυθεί το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει τον Απρίλιο του 2014.

12 ΜΟΥΜΠΑΪ ΣΙΤΙ

Η πρώην Βομβάη, πόλη 20 εκατομμυρίων κατοίκων στην Ινδία, ήταν ο τελευταίος σταθμός στην ποδοσφαιρική καριέρα του Νικολά Ανελκά. Μέτρησε 7 συμμετοχές/2 γκολ στην πρώτη του σεζόν (2014) με τη φανέλα της Μουμπάι Σίτι και 6 συμμετοχές/0 γκολ στην επόμενη, όπου είχε ρόλο παίκτη-προπονητή.

13 ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ

Εκπροσώπησε τους «τρικολόρ» σε 50 αγώνες (14 γκολ) και ήταν μέλος της ομάδας που πήρε το Euro του 2000, χωρίς να σκοράρει στα 5 ματς που χρησιμοποιήθηκε. Το τέλος του από την εθνική ήταν άδοξο: έβρισε τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ραϊμόν Ντομενέκ και, αφού αρνήθηκε να απολογηθεί, εκδιώχθηκε μετά το δεύτερο παιχνίδι του Μουντιάλ 2010.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ