el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ντέρμπι σε τέσσερα μέτωπα

Της αρχικής φιλοδοξίας για κάτι καλύτερο φέτος, διαδέχθηκε η απογοήτευση για Μίλαν και Ιντερ που ήθελαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Καμπιονάτο. Η Ιντερ μετά από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, έκανε μεγάλη αγωνιστική «κοιλιά» από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματα αυτά της στέρησαν τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα της Σέριε Α. Πλέον, ρεαλιστικός στόχος για την ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι η 4άδα της βαθμολογίας και η πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η παρουσία στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι και στόχος της Μίλαν. Το καλό ξεκίνημα δεν είχε συνέχεια και μετά από ένα μεγάλο ντεφορμάρισμα έμεινε με τη σειρά της εκτός διεκδίκησης τίτλου και πλέον παλεύει (και φέτος) για το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Θετικά για την Μίλαν έχει λειτουργήσει πάντως η αλλαγή προπονητή, με τον Τζενάρο Γκατούζο να συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες ώστε να παραμείνει και τη νέα σεζόν στην τεχνική ηγεσία των «ροσονέρι».

Αυτή θα είναι η τρίτη φετινή τους αναμέτρηση. Στο πρώτο χρονικά ματς, για το πρωτάθλημα, η Ιντερ επικράτησε 3-2, με το νικητήριο γκολ στο 90’ με πέναλτι από τον Μάουρο Ικάρντι. Ο Αργεντινός επιθετικός συνδύασε παράλληλα τη νίκη της ομάδας του με χατ-τρικ.  Για το Κύπελλο Ιταλίας, στο δεύτερο φετινό μεταξύ τους, Μίλαν – Ιντερ 1-0, με το γκολ να σημειώνεται στις καθυστερήσεις από τον Πατρίκ Κουτρόνε. Ο 20χρονος Ιταλός επιθετικός σκόραρε και στο ματς που προηγήθηκε χρονικά για τη Μίλαν, στην έδρα της Ρόμα (2-0) και έδειξε πως βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση (3 γκολ στα 5 τελευταία που έχει αγωνιστεί).

Ενδιαφέρον από το πρόγραμμα του Καμπιονάτο παρουσιάζουν και οι αναμετρήσεις Λάτσιο – Γιουβέντους, Νάπολι – Ρόμα, με Γιουβέντους και Νάπολι να «μάχονται» για την κατάκτηση του τίτλου.

Για το γόητρο και το Ευρώπη
Πάντα ένα ντέρμπι έχει το δικό του ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως βαθμολογικού ενδιαφέροντος. Τις περισσότερες φορές, νικητής είναι αυτός που το θέλει περισσότερο και όχι αυτός που χρειάζεται το αποτέλεσμα. Βαθμολογικά, ο Ολυμπιακός είναι αυτός που το χρειάζεται περισσότερο, στη μάχη (αρχικά) για τη δεύτερη θέση και τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και (έπειτα) την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Περισσότερο για το γόητρο θα διεκδικήσει το αποτέλεσμα στο παραδοσιακό ντέρμπι της Σούπερ Λίγκα ο Παναθηναϊκός, ο οποίος για δεύτερη φορά στη φετινή σεζόν τρέχει ένα σερί δύο νικών μετά την επικράτησή του επί της Λαμίας στην πιο πρόσφατη αγωνιστική του υποχρέωση. Βέβαια και αυτός εφόσον πάρει τη νίκη θα μπορεί να ελπίζει σε μία θέση στην 5άδα και το Γιουρόπα Λιγκ (θα εξαρτηθεί από το Κύπελλο αν ανοίξει η θέση).

Μοιρασμένη η πρόσφατη παράδοση μεταξύ των δύο ομάδων. Μετρούν από 4 νίκες στα 8 πιο πρόσφατα ματς, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης. Όπως είναι φυσικό, ως γηπεδούχος ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα στα μεταξύ τους την τελευταία 15ετία. (12 νίκες, 9 ισοπαλίες, 3 ήττες από το 1994 έως σήμερα).

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζει να σημειωθούν εν όψει του Κυριακάτικου ντέρμπι (19:30) είναι το γεγονός πως πρώτοι σκόρερ στα ντέρμπι είναι οι Δημήτρης Σαραβάκος από πλευράς Παναθηναϊκού και  Γιώργος Σιδέρης από πλευράς Ολυμπιακού. Δεκάξι τα τέρματα του Σαραβάκου (7 πρωτάθλημα, 8 Κύπελλο, 1 Λιγκ Καπ) και 13 του Σιδέρη (7 πρωτάθλημα, 6 Κύπελλο). Την πρώτη 8άδα των σκόρερ στα ντέρμπι των «αιωνίων», συνθέτουν οι: Νίκος Αναστόπουλος (Ολυμπιακός, 11 γκολ), Μίμης Δομάζος (Παναθηναϊκός, 9 γκολ), Κριστόφ Βαζέχα (Παναθηναϊκός, 9 γκολ), Γιάννης Βάζος (Ολυμπιακός, 9 γκολ), Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (Ολυμπιακός, 8 γκολ), Τάκης Τριανταφύλλης (Παναθηναϊκός, 7 γκολ).

Ο παλαίμαχος πλέον τερματοφύλακας, Αντώνης Νικοπολίδης, που έκλεισε την καριέρα του στον Ολυμπιακό, έχει αποκρούσει πέναλτι υπερασπιζόμενος τις εστίες και των δύο ομάδων. Τον Μάρτιο του 2001 αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και τον Ιανουάριο του 2008 με αυτή του Ολυμπιακού. Από το 1930 έως σήμερα, 18 πέναλτι (10 εύστοχα-10 άστοχα) έχουν κερδίσει οι «ερυθρόλευκοι» και 15 (11 εύστοχα – 4 άστοχα) οι «πράσινοι» στα ντέρμπι των «αιωνίων».

Διαδοχή στο Νησί
Αλλαγή σκυτάλης στην Πρέμιερ Λιγκ θα έχουμε εκτός απροόπτου φέτος, με την Τσέλσι να παραδίδει το… στέμμα στην Μάντσεστερ Σίτι. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν απόγευμα Κυριακής. Ζητούμενο για τους «σίτιζενς» είναι οι τρεις βαθμοί που θα τους φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του φετινού τίτλου, με την Τσέλσι να θέλει περισσότερο το αποτέλεσμα στην προσπάθεια που κάνει να τερματίσει στην 4άδα και να εξασφαλίσει την πρόκριση για το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Η Μάντσεστερ Σίτι προέρχεται από την κατάκτηση του πρώτου φετινού τίτλου (Λιγκ Καπ) και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο από την έναρξη της σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις που μετέχει. Είναι μάλιστα και η μία από τις δύο ομάδες που διατηρούν το αήττητο εντός έδρας στο πρωτάθλημα (13 νίκες, 1 ισοπαλία ο απολογισμός της).

Η Τσέλσι προέρχεται από εκτός έδρας ήττα στο ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία αναμέτρηση που φέρεται να έχει χαλάσει το κλίμα στις τάξεις του συλλόγου. Μάλιστα, ο τερματοφύλακας των «μπλε», Τιμπό Κουρτουά, άσκησε δημοσίως κριτική στον προπονητή του, Αντόνιο Κόντε. Όπως ανέφερε ο διεθνής Βέλγος γκολκίπερ σε δηλώσεις του: «Αν δεν κάνεις σωστά κάθε λεπτομέρεια σε τέτοιου επιπέδου ματς χάνεις, κι αυτό συνέβη με τη Γιουνάιτεντ. Δεν έχω καμία εξήγηση για την αντικατάσταση του Αζάρ. Δεν περίμενα να τον βγάλει, αλλά είναι επιλογή του προπονητή. Πρέπει να μας το εξηγήσει. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του, αλλά ένας παίκτης σαν τον Αζάρ πρέπει να αγωνίζεται σε όλο το ματς, διότι πάντα μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω στην επίθεση».

Απειλή για τους «μπλαουγκράνα»
«Φωτιά» στην κορυφή του πρωταθλήματος της Πριμέρα Ντιβιζιόν θα επιχειρήσει τέλος να βάλει η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία την Κυριακή το απόγευμα φιλοξενείται από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου».

Εφόσον η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε επικρατήσει, θα αναζωπυρώσει τις ελπίδες της για την πρώτη θέση και την κατάκτηση του τίτλου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η πρωτιά θα μοιάζει τελειωμένη για την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Αξιο αναφοράς το γεγονός πως στα 5 πιο πρόσφατα ματς μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα και οι δύο αντίπαλοι (3 ισοπαλίες με 1-1 σκορ, 2 νίκες η Μπαρτσελόνα με 2-1).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ